Læserbrev

Vi skal ikke blindt sende alle vores børn i gymnasiet

På søndag skal en ny generation vælge ungdomsuddannelse. Når snakken falder på uddannelsesvalg ved aftensmadsbordet, skal vi forældre være opmærksomme på de mange gode muligheder en erhvervsuddannelse kan give. Gymnasiet er ikke den eneste vej, skriver Jannik Bay (DA) i dette debatindlæg
Debat
28. februar 2020

En ny årgang af unge skal tage stilling til, om de skal kaste sig over gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Søndag den 1. marts er der nemlig ansøgningsfrist til ungdomsuddannelserne.

Der er stensikkert godt gang i snakken over aftensmaden rundt omkring i landet, hvor vi forældre vejleder og giver erfaringer videre til vores børn. Men her skal vi passe på, at vi ikke kun kommer til at vejlede vores børn ud fra vores egne interesser og holdninger.

I en analyse, vi har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, kan man se, at et barn, der har bare én far eller mor, der er akademiker, i 19 ud af 20 tilfælde vil vælge en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse.

Det er alarmerende, at den sociale arv her er så massiv. Vi har som samfund brug for alle kompetencer – akademiske som faglærte. Men lige nu har vi en særlig stor udfordring med at få de unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne.

For det er ikke kun akademikernes børn, der vælger erhvervsuddannelserne fra. Blandt faglærtes børn er det syv ud af ti, der vælger gymnasiet. Det samme gælder for seks ud af ti af ufaglærtes børn.

Vi har altså en vis grad af uddannelsesmobilitet. Problemet er bare, at den kun går i én retning: mod gymnasierne.

Det er en skæv udvikling. Noget tyder på, at vi har skabt en fortælling om, at gymnasiet er den eneste oplagte vej at gå. At man kun kan få gode job – eller læse videre – hvis man går i gymnasiet.

Men sådan er det ikke. Vi gør vores børn en bjørnetjeneste, hvis vi kun skubber dem i retning af akademiske fag uden at skele til deres interesser og talenter. Vi bør ikke lukke øjnene for de mange gode muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse – herunder høj jobsikkerhed og samfundsrelevante job med god løn samt gode muligheder for at blive selvstændig og senere efteruddannelse.

Så en lille opfordring til os forældre: Husk nu, at gymnasievejen ikke er den eneste rigtige vej for vores børn.

Jannik Bay er uddannelses- og integrationschef, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gunilla Funder Brockdorff

Jeg tvivler på at der er så mange flere forældre der nu om dage i forhold til tidligere aktivt motiverer deres børn til at gå i gymnasiet. Det er også en samfundsudvikling og så er der meget lidt snak om, hvad erhvervsskolerne selv står med af ansvar i forhold til rekruttering, i forhold til praktikpladser og i forhold til kvalitet (ja det sidste er noget af en generalisering, men jeg har set grumme eksempler). Min søn går i gymnasiet. Han er blevet nurset med skolefester, forældremøder, kontaktlærer, trivselssamtale, introtur, tutorer, interessegrupper (sport, musik, festudvalg, læsegrupper, de seriøse læseheste osv. osv.). Rigtigt gode initiativer i forhold til trivsel og fastholdelse. Jeg kender to der har gået på erhvervsuddannelse, det har været en anden service! Jeg tror ikke de pågældende skoler tog deres elever alvorligt...
Erhvervsskolerne er ikke eftertragtede, og det er p..... ærgerligt, men jeg føler mig ikke truffet som forælder!

Gunilla Funder - kan du selv høre det: min søn er blevet nurset med fester, forældremøder osv
Altså du mener det skal være ligesom resten af vores "velfærdssamfund" : der skal bare reklameres og smøres, så glider det hele lidt nemmere ned. Jeg er totalt uenig med dig og er helt på linje med Jannik Bay