Klumme

Børnehjemsturisme virker stik modsat den gode hensigt

Besøg på lokale børnehjem er blevet et almindeligt indslag i såkaldt etisk turisme. Men selv om børnehjemmene kan få flere donationer ad den vej, tilgodeser ordningen ikke børnenes tarv. Den udnytter dem tværtimod, skriver Peter Singer og Leigh Mathews i dette debatindlæg
Mange tror, der findes millioner af forældreløse børn i fattige lande, som har brug for mad, husly, omsorg, kærlighed og støtte og kun kan få det på børnehjem. Og tror, at uden donorstøtte fra rige lande ville de friste en elendig skæbne som tiggere eller prostituerede. Det er en myte, skriver Peter Singer og Leigh Mathews i dette debatindlæg.

Mange tror, der findes millioner af forældreløse børn i fattige lande, som har brug for mad, husly, omsorg, kærlighed og støtte og kun kan få det på børnehjem. Og tror, at uden donorstøtte fra rige lande ville de friste en elendig skæbne som tiggere eller prostituerede. Det er en myte, skriver Peter Singer og Leigh Mathews i dette debatindlæg.

Niranjan Shrestha

17. februar 2020

Angelina Jolie, Melania Trump og Kanye West er blandt de mange berømtheder, som har aflagt stærkt mediedækkede besøg på børnehjem i udviklingslande.

Turister, som ’rejser med et formål’, er fulgt i deres fodspor. I dag inkluderer mange rejsebureauer et besøg på et lokalt børnehjem mellem udflugterne til lokale markeder og historiske sites.

Tanken bag den såkaldte etiske turisme er at give velhavende vesterlændinge lejlighed til at hjælpe betrængte børn. Under besøgene får de mulighed for at lege med børnene, kramme dem og skænke en donation til børnehjemmet. Nogle turister bliver så bevæget, at de skriver sig op til at donere faste månedlige beløb til børnehjemmet.

Men gode hensigter er ikke nok, især ikke når de bygger på misinformation. Børnehjemsturisme gør børn til pengemaskiner. Og selv om det kan være til gavn for børnehjemmenes bestyrere, er det skidt for de børn, der bor der.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu