Læserbrev

Enhedslistens medlemmer har ret til at blande sig i OK20-forhandlinger

Politikere på Christiansborg skal ikke blande sig i overenskomstforhandlingerne. Men tusindvis af Enhedslistens medlemmer er fagligt aktive, og vi har ret til at kæmpe for et samfund med bedre vilkår for lønmodtagere, skriver elektriker og medlem af Enhedslisten, Jonathan Simmel, i dette debatindlæg
Debat
13. februar 2020

Peter Bøgh fra 3F’s byggegruppe beder i Information den 11. februar Enhedslisten holde sig langt væk fra overenskomstforhandlingerne.

Det, Bøgh fuldstændig overser, er, at vi er en del af OK20. Som medlem af Enhedslisten og faglig aktiv elektriker er jeg en lige så stor del af overenskomstforhandlingerne, som Bøgh selv.

Vi er enige om, at politikerne skal blande sig uden om. Men det har Enhedslistens politikere også gjort. Enhedslistens medlemmer har blandet sig.

En stor del af partiets 10.000 medlemmer er medlemmer af rigtige fagforeninger. Vi er organiseret sammen i Enhedslisten, fordi vi kæmper for et andet samfund med mere økonomisk omfordeling og bedre vilkår for lønmodtagere.

En del af vores liv bestemmes af politikere på Christiansborg. En anden del af vores liv, vores løn- og arbejdsvilkår er bestemt af den danske model. Vores kamp for et andet samfund stopper ikke, fordi fagtoppen sidder i forhandlingslokalerne. At være ærlig omkring sit projekt kan aldrig være et problem.

Det er kun åbent og ærligt, at vi frem for at holde det skjult fortæller om, hvad vi arbejder for som fagligt aktive kolleger.

Jonathan Simmel, elektriker og medlem af Enhedslisten

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er ingen som helst grund til at undskylde noget som helst. De sidste hundrede år, lige fra syndikalisternes tid, har politiske og faglige organisationer kæmpet samme, for bedre forhold på arbejdspladserne og i samfundet.

Desværre har kampen fra arbejderside ligget temmelig stille, siden Anker Jørgensens og Thomas Nielsens tid. Det har bl.a. resulteret i et langt mere ulige samfund, og et samfund hvor arbejderklassen ikke har megen demokratisk indflydelse.

Det er der åbenbart fagbureaukrater der er rigtig glade for, de vil hellere hygge sig med tilsvarende bureaukrater i DI og DA. Medlemmerne skal ikke forstyrre idylen, tilpasningen til kapitalens profitinteresser.

JO, DET ER NETOP HVAD MEDLEMMERNE SKAL, HVIS VI SKAL HAVE VENDT DEN EKSPANDERENDE ULIGHED.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Dorte Sørensen, Tommy Clausen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Med i nyligt overståede overenskomstudkast aftalt mellem DI og CO-industri er et afsnit om samarbejde om den grønne omstilling. Lønmodtagerne inddrages, MEN: iflg. Information af 11.02, "Ny overenskomst skal sikre, at medarbejderne inddrages i virksomhedernes grønne omstilling" er der grænser for samarbejdet, for - som det hedder - "»Det her rykker selvfølgelig ikke ved ledelsesretten. Men det kvalificerer ledelsen til at træffe nogle beslutninger på et så godt oplyst grundlag som muligt,« siger Anders Just Pedersen, der er underdirektør i DI og chef for organisationens samarbejds- og arbejdsmiljøafdeling." Nej, det her rykker ikke ved ledelsesretten. Intet har rykket ved ledelsesretten - igen og igen slået fast fra virksomhedejerside - siden Septemberforliget, den inderste kærne i den af alle, også af artiklens forfatter, højt besungne Danske Model. Men hvordan kan der ske grundlæggende ændringer i magtforholdene i samfundet, sålænge ledelsesretten består? Ledelsesretten blev i nogen grad anfægtet i fordums diskussioner om Økonomisk Demokrati. Jeg synes snart, det må være på tide igen at snakke mere Økonomisk Demokrati - og mindre Den Danske Model,

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Poul Simonsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Tjae, Bjarne Corydon holdt sig da ikke fra SAS i 2012 ☺