Læserbrev

Filminstituttets streamingtjeneste kan løfte arven efter Filmstriben

Københavns Kommune har opsagt sin aftale med Filmstriben, hvilket blev begrædt her i avisen. Men måske det kan trøste, at Filminstituttet har en streamingtjeneste, der er klar til at løfte arven fra den hedengangne filmstribe, skriver Ebbe Preisler i dette debatindlæg
Debat
21. februar 2020

Fredag den 14. februar skrev Katrine Hornstrup Yde her i avisen et begejstret forsvar for Filmstriben blandt andet med ordene:

»Elsk Filmstriben«.

Anledningen er den triste, at Københavns Kommune har opsagt sin aftale med Filmstriben. Yde fremhæver et usædvanligt godt udvalg af spillefilm, og det er værdifuldt. Men hun skriver også, at man på Filmstriben »huser en syndflod af fantastiske danske kort- og dokumentarfilm«.

Det er dog at skyde langt over målet. Jeg har taget mange stikprøver, og jeg kan nemt remse et par hundrede titler op, som burde findes, men som ikke er der: Armadillo, Burma VJ, De gamle, En kokasse, En forårsdag i helvede med flere.

Til gengæld åbnede Filminstituttet for nogle år siden en streamingtjeneste, Filmcentralen, der oprindeligt henvendte sig til undervisningssektoren, men som nu har en streng, der er tilgængelig for alle.

På forsiden siger man: »På Filmcentralen finder du et stort udvalg af danske kort- og dokumentarfilm. Mere end 500 er frit tilgængelige (…) Alle film kan også ses på Filmstriben/På biblioteket.«

Det sidste skal tages bogstaveligt: Mange af titlerne kan faktisk ikke streames, men kun findes fysisk på biblioteket. Det er meget lidt attraktivt i disse forkælede streamingtider.

Filmstriben drives af Dansk Biblioteks Center, og filmene bliver udvalgt, som man udvælger bøger til et bibliotek. Der er med andre ord ingen forpligtelse over for den store danske skat af kort- og dokumentarfilm. Anderledes er det med Filminstituttet, der naturligt har det overordnede ansvar for filmkultur i Danmark.

Danske kort- og dokumentarfilm er som regel delvist finansieret af skattekroner, og det vil derfor være nærliggende at bede Filminstituttet se til, at endnu mange hundrede kort- og dokumentarfilm bliver scannet, så de hurtigst muligt kan ses direkte fra Filmcentralen.

Filmcentralen rummer i forvejen en imponerende ’Danmark på film’-afdeling, der rummer ’en syndflod’ af historiske filmklip samt en nyligt åbnet afdeling for stumfilm. Begge disse tjenester er frit tilgængelige.

Man må håbe, at vi dokumentarister om få år kan sige: Elsk Filmcentralen.

Ebbe Preisler er filmproducent og tidligere formand for kontaktudvalget ved Det Danske Filminstitut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her