Læserbrev

Information misforstår Statsministerens ord om antisemitisme

Når Information mener, at Mette Frederiksen mangler at tage afstand fra højreekstremisme, er det tydeligt, at avisens journalister har svært ved at høre og læse statsministerens udsagn i deres helhed, skriver udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund (S) i dette debatindlæg
27. februar 2020

Selv om det er positivt, at Information deler regeringens bekymring om udbredelsen af antisemitisme, undrer man sig over, at avisens journalister har svært ved at læse og høre statsministerens udsagn i sin helhed.

Statsministeren har nøgternt konstateret, at den aktuelle antisemitisme har tre arnesteder: radikaliseret islam, venstreekstremisme og højreekstremisme.

Utroligt nok undlader journalist Bo Elkjær i lederen den 18. februar at nævne, at statsministeren netop har lagt vægt på, at der er antisemitisme på den ekstreme højrefløj, men ikke alene der.

Med statsministerens egne ord så er »der en tendens til, når det handler om antisemitisme, at vi hurtigt har fokus på den yderste højrefløj på grund af koblingen til Holocaust, nazismen og det, vi for eksempel så sidste år i Danmark«.

Det betyder ikke, at fordi den ekstreme højrefløjs antisemitiske udtryk er klart genkendeligt for os, så skal vi tro, at antisemitismen er isoleret til den ekstreme højrefløj.

Journalist Ulrik Dahlins artikel om EU-undersøgelsen om antisemitisme den 19. februar er nærmest komisk i sit ordkløveri.

34 procent af de adspurgte danske respondenter, der har oplevet antisemitisme, mener, at udøveren havde »ekstreme islamistiske holdninger«. Ti procent svarer, at udøveren havde et højreorienteret udgangspunkt, og 27 procent siger, at udøveren efter deres mening havde et venstreorienteret udgangspunkt.

Direkte adspurgt siger professor på RUC Lars Dencik, som har været med til at lave undersøgelsen, at han ikke kan garantere, at det kun er ekstremister på venstrefløjen, der har udøvet antisemitisme:

»Om de er på den yderste venstrefløj eller socialdemokrater? Det ved vi ikke.«

Man må altså forstå, at som venstreorienteret er man ikke nødvendigvis ekstremist, hvis man bedriver antisemitisme. Men det er en forkert præmis. Antisemitisme er ekstremisme.

Den pointe havde Informations journalist oplagt kunnet konfrontere RUC-forskeren med, hvis han havde ønsket at skrive en artikel, der gik mere til bunds i problematikken og ikke havde som hovedformål at prøve at finde fejl hos statsministeren.

Rasmus Stoklund (S), udlændinge- og integrationsordfører

Statsminister Mette Frederiksen mangler stadig at sige fra over for den højreekstremisme og antisemitisme der findes på internettet, mener dagens lederskribent Bo Elkjær.
Læs også
Lars Dencik står sammen med en række andre forskere bag en undersøgelse om antisemitisme i EU-lande. Undersøgelsen viser, at Danmark er et af de mindst antisemitiske lande i Europa. Billedet er fra en fredsring med 600 mennesker omkring den jødiske synagoge i Krystalgade i København.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Fuglsang
  • Jens Flø
Erik Fuglsang og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det ville klæde den kære skribent at være konkret. Hvem udgør idag den ekstreme venstre fløj ? Hvor og hvornår har der været antisemitisme ? På forhånd tak.

Allan Stampe Kristiansen, Ib Gram-Jensen, Mads Berg, Erik Winberg, Jon Mangerel, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Sus johnsen, Elisabeth Andersen, Curt Sørensen, Hanne Utoft, Lars Løfgren, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Tobias Torfing, Bjarne Sinkjær, Poul Simonsen, Anders Reinholdt, Jan Damskier, Flemming Berger, Alvin Jensen, Poul Anker Sørensen, Thomas Tanghus, Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Per Klüver, David Zennaro, Freddie Vindberg, Werner Gass, Thorkel Hyllested, Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Dorte Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Så må MF være bedre til at udtrykke sig - med hendes udtalelser så kunne det nemt forstås som hun kun mente ekstreme venstre orienteriet og ekstreme muslimer - Men hun glemte måske bare at tage den ekstreme højrefløj med?

Derudover er kritik af staten Israel ikke antisemitisme, så MF kan godt slette venstrefløjen fra sin liste.

En bemærkning til - "Journalist Ulrik Dahlins artikel om EU-undersøgelsen om antisemitisme den 19. februar er nærmest komisk i sit ordkløveri." - Undskyld Rasmus Stoklund , men den komik slår du med flere meter.

Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Kristian Fogh Thomsen, Jon Mangerel, Karsten Lundsby, Viggo Okholm, Sus johnsen, Elisabeth Andersen, Torben Arendal, Curt Sørensen, Eric Philipp, Marie Jensen, Lars Løfgren, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Tobias Torfing, Jørgen Tryggestad, Bjarne Sinkjær, Poul Simonsen, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Poul Anker Sørensen, Thomas Tanghus, uffe hellum, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Per Klüver, David Zennaro, Freddie Vindberg og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Antisemitisme findes. Jøderne har et centralt kontor i New York, der registrerer alt desangående og publiserer det og bruger disse registreringer overfor politikkere, for at fremme israelernes/jødernes sag. De registrerer ikke, hvem der fremfører disse ytringer og om disse kan henføres til politiske holdninger. Så, antisemitismen kan ligeså godt bero på almindelige menneskers afsky for israelernes fremfærd, globalt som lokalt mod deres naboer! Det sidste ville være forståeligt, for mig!

Allan Stampe Kristiansen, Kristian Fogh Thomsen, Karsten Lundsby, morten andersen, Sus johnsen, Torben Arendal, Lars Løfgren, Karen Grue, Poul Simonsen, Alvin Jensen, Torben Burkal, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Werner Gass og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

"Man må altså forstå, at som venstreorienteret er man ikke nødvendigvis ekstremist, hvis man bedriver antisemitisme. Men det er en forkert præmis. Antisemitisme er ekstremisme,"

Altså, ifølge Stoklund: hvis man er socialdemokrat og antisemit, er man esktremist og dermed ikke socialdemokrat, men ekstremt venstreorienteret; en antisemitisk socialdemokrat er en logisk umulighed - quod erat demonstrandum.

Der hvor Erasmus Stoklund går fejl er, at antisemitisme ikke, som for eksempel SD - SF - Enhedslisten eller det ønskede omfang af privat og offentlig sektor, man ønsker, kan rangeres ind på højre-venstreskalaen. Antisemitisme er en vildfarelse, som kan kombineres med både højre- og venstrerorienterede standpunkter og alt derimellem (ligesom for eksempel islamofobi eller den idé, at Jorden er flad, kan det). Og dermed kan den også tænkes kombineret med mainstream-socialdemokratisme.

Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Erik Winberg, Christian Schönbeck, Karsten Lundsby, Sus johnsen, Torben Arendal, Hanne Utoft, Lars Løfgren, Karen Grue, Tobias Torfing, Viggo Okholm, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Emil Davidsen, uffe hellum, Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Steffen Gliese og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'...Jøderne har et centralt kontor i New York, der registrerer alt desangående og publiserer det og bruger disse registreringer overfor politikkere, for at fremme israelernes/jødernes sag.'
Godt vi har dig, Peter Beck-Lauritzen, så vi ikke glemmer den jødiske verdensammensværgelse!

Hans Aagaard, Erik Fuglsang og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar

Filmen "Defamation" af Yoav Shamir, der vandt prisen for bedste dokumentar 2009 ved Asia Pacific Screen Awards handler bl.a. om netop dette kontor i New York, og hvordan de opererer. Der er ikke noget konspiratorisk i det, i den forstand at det ikke er nogen hemmelighed.

Ja, anti-semitisme er en vildfarelse, det er det bestemt. Men at tro at jøders opførsel, Israelere som ikke-Israelere, ikke har noget med andre menneskers mening om dem at gøre, det er ligeså en vildfarelse - og det er en farlig vildfarelse: for hvis ikke jøderne generelt forstår denne dynamik, så kommer der kun mere anti-semitisme med tiden - og det er sgu synd, for alle involverede.

Karsten Lundsby, Kent Nørregaard, Olaf Tehrani, Karen Grue, Peter Beck-Lauritzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Når vi nu er ved ismer så er det vel alm. forstået at forskellige aviser og dagblade også ganske fint kan føre aktivisme helt parallel med det mere sjældne journalism. Når man er enig i synspunktet, er man tilfreds og glad og når man er uenig så har journalisten tydeligvis ikke gjort sit arbejde ordentligt. Dagbladet Information har bekendt kulør i mange tilfælde med deres/dets mærkesager så fokus i artiklen bør ikke undrer. Det virker så unødvendig indlysne at der ingen modsætningsforhold er imellem et"race/gruppe/ideologisk" "hade-holdning/handling" og så en socioøkonomisk eller socialpolitisk holdning. Men, Guilt by association virker desværre og derfor bliver "vi" ved.

Peter Beck-Lauritzen

Jcj: tak for din naive tilbagemelding! Som pendant, kunne det være interessant, hvor tit palæstinensere generes af israelere? Nå, skidt, for israelerne er palæstinenserne kun terrorister!

Karsten Lundsby, morten andersen, Torben Arendal, Olaf Tehrani og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Citat : Statsministeren har nøgternt konstateret, at den aktuelle antisemitisme har tre arnesteder: radikaliseret islam, venstreekstremisme og højreekstremisme.

Antisemitismen skyldes den udviklng vi ser i Israel. Hvor svært kan det være Stokkelund? Nu er du jo blevet en ny star på den socialdemokratiske scene, hvor man har travlt med at nedgøre specielle samfundsgrupper, men at du kan skrive så unuanceret som du gør er alligevel overraskende.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Den udvikling vi ser i Israel skyldes antisemitismen. Hvor svært kan det være ? Lykketoft synes at den seneste Palæstinaplan 'ligner apartheid'. Nej da, det ER apartheid, for det er det parterne vil have. Zebraerne i zoo gider ikke have løverne rendende frit på fællessavannen, og derfor har de sidste deres eget anlæg - og det er ikke nogen større intelligenstest at det er bedst sådan.

Der er to sider af sagen: mere anti-semitisme isolerer jøderne, og øger deres mistro, og mere isolation og mistro får dem til at handle på måder der skaber mere anti-semitisme. En ond spiral.

ALLE parter har et ansvar for at situationen skal blive bedre. Så længe det kun bliver en kamp om hvem der har skylden, så vil den negative spiral fortsætte.

Først hvis BÅDE jøderne OG deres kritikere og modstandere indser at der er skyld på begge sider, og derfra prøver at nå hinanden, i fred og respekt, kan vi håbe på en forbedring.

Ib Gram-Jensen

Nej, Thomas Faber, "jøderne" har ikke noget ansvar for antisemitismen, for "jøderne" opfører sig ikke godt eller dårligt, lige så lidt som "danskerne" eller "muslimerne" gør det. Det er netop generaliseringerne om forskellige grupper, der er problemet, eller vildfarelsen. Jødiske aktører - individer, organisationer, staten Israel osv. - foretager forskellige handlinger, som man kan vurdere som gode eller dårlige, og som de involverede aktører er ansvarlige for. "Jøderne" som gruppe er ikke ansvarlige for dem og skal ikke stilles til ansvar for dem - lige så lidt som alle danskere for eksempel skal stilles til ansvar for, hvad Rasmus Paludan råber på gaderne.

Sus johnsen, Elisabeth Andersen, Anders Reinholdt, Jens Christian Jensen, Jørgen Mathiasen, Jørn Vilvig og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ib;

Det er sandt nok, på sin vis. Men det er også sandt at generaliseringer kan være nyttige til at øge ens forståelse. Det er fx sådan man bedriver videnskab, i mange tilfælde.

Men hvis du foretrækker en omformulering, så skal jeg gerne lave den for dig:

Der er to sider af sagen: mere anti-semitisme isolerer jøder, og øger deres mistro, og mere isolation og mistro får dem til at handle på måder der skaber mere anti-semitisme. En ond spiral.

ALLE parter har et ansvar for at situationen skal blive bedre. Så længe det kun bliver en kamp om hvem der har skylden, så vil den negative spiral fortsætte.

Først hvis BÅDE jøder OG deres kritikere og modstandere indser at der er skyld på begge sider, og derfra prøver at nå hinanden, i fred og respekt, kan vi håbe på en forbedring.

Det burde være indlysende at jeg ikke taler om ALLE jøder. Men det er godt nok, emnet er kompliceret og følsomt. Vi kan også, i stedet for at sige "jøder" sige "gruppen af skyldige jødiske individer, som skelnet fra den samlede jødiske befolkning".

Først når det bliver tilladt at tænke at der er skyldige jødiske individer, hvis handlinger bidrager til anti-semistismen, og at sige det, vil der være nogen mulighed for forbedring af situationen.

Ib Gram-Jensen

Thomas Faber, det er sandt nok, at kritisable handlinger begået af jødiske individer og andre aktører "bidrager til antisemitismen" i den forstand, at antisemitter kan misbruge dem som argument for anitsemitisme. Men det er ikke sådanne handlinger, der forklarer antisemitismen, for det sker ikke altid, at handlinger begået af aktører fra en bestemt gruppe bruges til at stemple hele gruppen. Eller for den sags skyld, at beskyldninger mod en hel gruppe udarter til det absurde. Og det er de generaliseringer, der må gøres op med, ikke individuelle handlinger eller karaktertræk.

Ib;

Jeg er sådan set ikke uenig med dig... Sagen er temmelig kompliceret, og det du siger bør bestemt holdes for øje.

Der er dog også det problem at, når visse jøder begår kriminelle og umoralske handlinger, og så bliver kritiseret for det, så bliver de forsvaret af andre jøder (og ikke-jøder), ved at kritikerne bliver beskyldt for anti-semitisme. Dette gør at det bliver til et mere omfattende problem end bare de enkelte individers handlinger, og selve denne dynamik bidrager kraftigt til anti-semitismen.

Det er det jeg mener når jeg skriver at det er nødvendigt for "jøderne" at blive opmærksomme på at de bærer skyld for deres konflikter. De behøver ikke nødvendigvis at bære individuel skyld (og det gør de fleste af dem ikke), men hvis de ikke kan se at der kan være en tendens til at grupper af jøder forsvarer kriminelle jøder, og dermed i en vis forstand bliver medskyldige, så vil en af hovedårsagerne til anti-semitisme forblive uforstået - med risiko og sandsynlighed for at den foværres.

Karsten Lundsby, Olaf Tehrani, Jens Flø og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Thomas Faber:
Jeg er stort set enig med dig. Vi må dog ikke se bort fra, at antisemitisme – såvel som alle andre xenofobier – har mange socialpsykologiske årsager.
Man må formode, at menneskenes forhold til ’de fremmede’ altid har været problematisk. Xenofobi, hierarkisering og chauvinisme har givetvis hjemsøgt og plaget menneskene siden tidernes morgen.
Som andre menneskelige institutioner har de skullet have deres begrundelser og retfærdiggørelser, og her lader det til, at menneskene altid har kunnet producere myter, der på passende og brugbar måde har kunnet retfærdiggøre tingenes skæve orden.
Det er næppe nogen tilfældighed, at fortællingen om den skæbne, der overgik Kam og hans afkom, har fundet vej til såvel Tora som Bibel. Denne fortælling giver nemlig en fortrinlig retfærdiggørelse af den underordnede position, man fik placeret en særlig del af menneskeheden i – nemlig afrikanerne.
Kam var, som det vil være bibelstærke bekendt, Noahs yngste søn. Efter Syndfloden nedsatte faderen sig som vinbonde. På et tidspunkt indtog han imidlertid så rigeligt af sin høst, at han blev ganske beruset. I den forbindelse kom han for skade at blotte sin ’blusel’ midt i sit telt. Da Kam var til stede fik han den at se og var derpå så indiskret at fortælle sine brødre om hændelsen. Dét måtte nogen bøde for.
Da faderen havde sovet rusen ud og fik at høre, hvad der er vederfaret ham under søvnen, faldt valget af en eller anden grund på Kams søn, Kanaan. »Da sagde han [Noah]: forbandet være Kanaan, han skal være Trælles Træl for sine Brødre. Og han sagde, lovet være Herren, Sems Gud., og Kanaan skal være deres Træl!« (1. Mosebog. 9, 25-26)
Siden blev Kams bror, Sem, stamfader til de semitiske folkestammer. De andre eurasiske folk nedstammer alle fra Jafet, den anden bror, mens Kams slægt kom til at befolke Afrika.
Dermed var afrikanernes placering i verden afgjort, og afgørelsen beseglet i pagt med guden.
Denne myte fik gennem århundrederme skrækkelige følger!
På tilsvarende måde producerede de kristne kirker – katolske såvel som protestantiske - myter omkring jøderne, som skulle begrunde og retfærdiggøre deres marginalisering – især vel fordi de nægtede at anerkende de centrale kristne dogmer og dermed anfægtede kirkernes autoritet.
Også disse myter fik jo som bekendt med tiden de skrækkeligste følger.

Kent Nørregaard

Hvem gider dog lytte til S omkring antisemitisme? S er et højrefløjsparti dag så det er da klart at de ikke vil have antisemitisme omtalt som et højrefløjsprojekt.

Skal vi ikke tale lidt om hvorfor udtrykket “jøderne” straks får S til at spidse ører og frembringe diverse anklager mens udtrykket “muslimerne” tilsyneladende giver S en dejlig varm følelse direkte i deres indre svinehund?

Er det noget Rasmus Stoklund eller Socialdemokratiet overhovedet har kapacitet til forklare grundene til?

Olaf;

Ja, mennesker er sandelig nogle mærkelige væsner... og det er uden tvivl et kompliceret emne.

Men vigtigt, også! Så længe der ikke er en universel modstand mod supremacisme, og der i visse jødiske kredse insisteres på at fokusere på "anti-semitisme", i stedet for generel racisme, så vil du have jøder der forsvarer, fortier, eller bortforklarer udtalelser som Rabbineren Yaacov Perrin's: "en million arabere er ikke en jødisk fingernegl værd" (se her: https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1994-02-28-mn-28250-story.html - det er desuden muligt at finde mange lignende udtalelser, dokumenterede, fra flere forskellige rabbinere), så bør det ikke overraske nogen som helst at der ses en stigning i anti-semitismen.

Den supremacisme der findes i visse jødiske kredse er ikke meget væsensforskellig fra nazismen - og det er et stort problem at der ikke er større fokus på det, da konsekvenserne er uhyggelige at tænke på, både for jøder og for andre.

Thomas:
For nogle år siden besøgte jeg Israel.
En virkelig deprimerende oplevelse. Aldrig nogen steder har jeg oplevet så tydelig og udbredt xenofobi – her var den især rettet mod den palæstinensiske del af befolkningen. Afskyeligt! Og især bemærkelsesværdigt, da staten Israel netop blev dannet som konsekvens af europæeres fremmedhad.

"Og især bemærkelsesværdigt, da staten Israel netop blev dannet som konsekvens af europæeres fremmedhad."

Staten Israel blev især dannet med afsæt i zionismens ambitioner om et land for det jødiske folk; UK gav som protektor for Palæstina med Balfour-deklarationen i 1917 zionisterne et løfte om land i Palæstina, hvilket i høj grad bidrog til jødisk indvandring i Palæstina.

Georg Kallehauge, Karsten Lundsby og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det giver sig selv at det er lige så afgørende at sondre mellem jødedommen og zionisme, som det er at sondre mellem islam og salafisme. Zionisme og salafisme er begge ideologiske overbygninger på ellers fredelige folkereligioner, og det er zionismen, som har været det drivende ideologiske kompleks i udviklingen af Israel. Ikke jødedommen. Et hav af jøder er stærkt, stærkt kritiske overfor de israelske politikker, specielt de udenrigspolitiske.

Christian Mondrup, Erik Winberg, Georg Kallehauge, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Ib Gram-Jensen, Torben Arendal og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Olaf Tehrani, bl.a. fordi de var forfulgte flere steder - men også fordi grupper af dem ønskede at indgå i en idealstat. Meget naturlige bevæggrunde.

Der er en sørgelig situation med Israel...

Jeg tænker ikke så sjældent på hvad jeg har hørt om Jerusalem inden staten Israel: Der levede jøder, kristne og muslimer side om side i fred og fordragelighed, og havde gjort det i hundredevis af år. Åh, det må have været et fint sted! Forestiller mig at der må have været en fantastisk stemning.

Jeg tror at en stor del af problemet er at Israelerne er udsat for daglig og intens propaganda om hvor usikker deres situation er - og at dette skaber frygt og had i mange Israeleres hjerter, som så igen gør at de handler på måder der skaber større had til dem, og så videre...

Det er rigtigt synd - der er heldigvis fornuftige mennesker i landet, på begge sider, der prøver at skabe fred. Men der må tales åbent og respektfuldt om tingene hvis tingene rigtigt skal blive bedre.

Erik Winberg, Karsten Lundsby og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Thomas Faber. Det kan muligvis være propaganda. Det kan også være jødedommen der er intolerant når først den får magt.

Kent;

Tjah... det tror jeg nu ikke at jeg vil sige. Så er det i hvert fald ikke en rigtig og sandfærdig tolkning af Torah'en - oprigtigt religiøse mennesker, der lever ydmygt og hengivent undertrykker ikke andre. De ti bud, Judaismens centrale lære, tror jeg på er et godt grundlag for et fredsommeligt og harmonisk folkefærd. Det er en ædel vej, men den er svær at leve op til, og sandt at sige er der ikke mange der gør det.

Det siges at magt fordærver. Jeg tror ikke at det gælder mere for nogle menneskegrupper end andre. Jo mere magt man har, jo mere modenhed kræver det vel at håndtere den uden at blive fordærvet. Kong Salomon, en af jødernes hellige, var både meget magtfuld, meget vis, og meget retfærdig, og han er ikke det eneste eksempel, så det kan godt lade sig gøre.

Der er desuden uenighed om hvad en jøde er. Visse grupper af strengt ortodokse jøder, mener at en jøde er en der efterlever de ti bud oprigtigt og efter bedste evne. Skal man anlægge denne strenge tolkning, så er Israel ikke e jødisk stat. Dette er da også hvad disse grupper mener.

Et komplekst emne... og en situation man må håbe kan ende fredeligt.

Kent Nørregaard

Faber.

Jødedommen har sine sataniske vers på samme måde som andre religioner. Forskellen ligger i at Israel er et religiøst samfund med sin eksistensberettigelse givet direkte fra gud. Det er vel kun Israel, Iran og USA der har den slags guddommelige holdninger til deres egne matrikler. Bosætterbevægelsen er jo f.eks ikke en gruppe mennesker der bare lige synes at det er fedt at bo på bakketoppe og at skændes med sine naboer. De er der fordi deres religion fortæller dem de skal være der og fordi den giver dem en guddommelig til at behandle andre mennesker som det passer dem (ofte grusomt, nedladende og umenneskeligt).

Erik Winberg, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Det er så vidt mig ikke et udtryk for Judaisme, men for grov og kumulativ fejlfortolkning af Torah'en, på samme måde som fx barbarer som ISIS ikke kan siges at følge Islam, eller katolske pædofil-præster at følge Kristendommen.

Jeg er ikke anti-religiøs, men meget pro-religiøs, forudsat at det ydmygt praktiseres i den oprindelige ånd.

Men som alt andet der er skabt, således fordærves religioner også med tiden - selv ikke Guds ord på jorden undslipper tidens tand... Det ses inden for dem alle sammen. Dette er dog ikke et argument imod selve religionen, men imod dogmatiske fejlfortolkninger, hovmodige præstevælder, og almindelig menneskelig tendens til at indbilde sig at man forstår hvad man ikke gør.

Jon Mangerel, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Olaf. Jøderne havde ikke stor lyst til at rejse dertil. Derfor blev projektet solgt som et land uden beboere. Zionisterne var så ivrige efter at få folk dertil, at de hentede jødiske afrikanere fra Yemen (og hundrede vis af deres spædbørn blev kidnappet ved fødslen og givet til hvide jøder. Det skete også for nogle palæstinesiske jøder. Ligesom amerikanerne gjorde med indianerbørn.
Mossad pralede af at sætte bomber i irakiske synagoger for at få dem til at komme. De tidlige zionister lagde en kattepine ud for de ægyptiske jøder med Nasser. Det var fordi zionisterne ikke kunne overbevise de amerikanske og europæiske jøder til at komme. At sprede En antisemitisk følelse i vestlige lande, var netop en del af planen til at få jøder, der allerede havde det svært(økonomisk, kulturelt eller andet) til at rejse til Israel.
Og det er nøjagtigt hvad Bibi stadig gør den dag i dag, når han står på FNs talerstol og siger at han er lederen af det jødiske folk.
Zionisme og jødedom er ikke det samme. Israel, som bliver ved med at påstå at der er en forbindelse(og inviterer unge jøder på gratis propagandarejser) understøtter den forbindelse og får dermed mange jøder til at rejse dertil(ferie eller bosættelse på palestinensisk land).
Men der er en slange i paradis. Det smukke stykke land i sol, med strand og dejlig arabisk mad på chicke caféer er resultatet af udrensning som stadig foregår. Og ingen israeler (måske 2%) tænker på at de voldsomt undertrykker halvdelen af dem de bestemmer over. De er stort set ligeglade. Selv om der i ‘storpalæstina’ fra floden til havet, er lige mange jøder og palæstinensere.
Ilian Pappe en israelsk historiker fortæller det fint. https://youtu.be/ipT1dHU1ya4 (On 1948 - ilian pappe)
Antisemitisme er som al racisme åndsvagt. Alle er forskellige inden for alle racer og religioner. Hele kommunitarismen skaber skæld i samfundet. Det gør mig en smule irriteret. Vi burde som mennesker ikke bruge vores liv på gøre andres liv dårligt, eller have en mening om hvordan andre lever Deres liv. Resten har vi en udemærket lovgivning til at håndtere.

Erik Winberg, Karsten Lundsby, Torben Arendal, Alvin Jensen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er en god dansk debat det her. Vi når udi alle hjørner af det danske politiske spektrum omkring dette spørgsmål antisemitisme i en dansk politisk sammenhæng.

Jeg synes godt man kan sanere lidt i, hvornår der er tale om antisemitisme. Hvis en person en dag kommer til at vrisse af jøderne, så er det ikke nødvendigvis konklusionen at vedkommende er en antisemit.

Men hvis det ligesom er sat lidt i system og en del af Verdensopfattelsen, at Jøderne står bag bolschevisme, kommunisme, anarki udnyttelse af de fattige arbejdere og lignende af samme brune skuffe, så er vi derovre, hvor advarselsklokken bimler.

Antisemitismen fører til terror forfølgelse og i sidste ende folkemord på vores medborgere.

Jeg vedlægger en video fra Yad Vashem centrets hjemmeside. Gå endelig ind og udforsk denne hjemmeside. Den er en uundværlig historisk samling og en fantastisk dokumentation af de uhyrligheder, som nationalsocialismen og det kollektive racevanvid trak med sig fra Tyskland. En sort sort katastrofe, der til evig tid ikke må glemmes. Tyskland og andre nationer bør støtte dette dokumentationscenter, som handler om ikke at glemme men erindre. Erindringskulturen er det vigtigste våben mod fordummelse og løgn og samtidig et værdigt sted at mindes alle de ofre, som vi vi er i stand til at sætte navne på og endnu ikke er i stand til at sætte ansigt og navn på. Drypvis kommer de utallige skæbner af familier børn, unge gamle, kvinder og mænd, som blev myrdet i dette folkemord uden sidestykke.

Jeg vil opfordre den tyske Regering, som nu sysler med planer om at vedtage en mere langsigtet strategi mod antisemitisme at overveje om det er muligt at etablere en forgrening af Yad Vashem
centeret i Tyskland, så kommende generationer af tyskere her adgang til at erfare, hvad der skete i vort land for lidt over 75 år siden. Hvis ikke det er muligt bør Tyskland aktivt støtte Yad Vashems forskningsindsats i Europa.

Rasmus Stoklund S: Jeg ville ikke drømme om at opfatte Socialdemokratiet som antisemitisk i nogen som helst forstand. Det er stik imod hele partiets tradition og idealer. I det hele taget tror jeg, at en mulig antisemitisme i Danmark. Den finder du ude hos de typer som støtter den nynationalsocialistiiske bevægelse altså typer, som er langt længere ude på højrefløjen end Rasmus Paludan.

Det der med at kalde Venstrefløjen for antisemitisk . Jeg synes det er meget søgt og helt udenfor skiven bortset fra de sikkert forsvindene få kredse, der måske har forsvaret forfølgelse af Jøder i Østeuropa efter den 2. Verdenskrig.

Blandt muslimer er der desværre i visse kredse en antisemitisme, som er formet af konflikten om Israels eksistens. Denne antisemitismen skal bekæmpes konsekvent. Forståelse mellem jøder og Palæstinensere er på længere sigt vejen til en genoptagelse af den tabte dialog om fred i Mellemøsten.

Antisemitismen har desværre historisk været gemt i afkroge af Kristendommen. Martin Luther udtalte sig antisemitisk om Jøderne i middelalderens tyske småstater. Religioner lå i strid med hinanden katolikker, Protestanter og Jøderne, sidstnævnte var den ældste oprindelige religion (Kristendommens forfædre ). Pogromer har fundet sted mange steder rundt om i Europa op igennem middelalderen.

I 1930' ernes Tyskland indgik den protestantiske tyske kirke en djævelpagt med NS-Regimet, som garanterede støtte til Adolf Hitler og partiets antikristne totalitære og racistiske ideologi. Enkelte modige præster valgte at gå ind i modstanden mod denne uhyrlige alliance dette fuldstændige forræderi mod den kristne tro. Dietrich Boenhoffer og Clemens August Graf von Galen ( Biskoppen af Münster ) med flere.

Link til YAD VASHEM organisation:
https://www.yadvashem.org/

Link til video om Antisemitisme:
https://www.youtube.com/watch?v=iL8Tp2-OX98

Clemens August Graf von Galen (1878-1946) Wikipedia DE
https://de.wikipedia.org/wiki/Clemens_August_Graf_von_Galen

Dietrich Boenhoeffer (1906-1945) Wikipedia DE
https://de.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Bonhoeffer

Kent Nørregaard

"Blandt muslimer er der desværre i visse kredse en antisemitisme". Kim vi må også lige fastslå at der er udbredt islamofobi i jødiske kredse. Specielt i de jødiske kredse som omfavner den europæiske højrefløj.

Jørgen Christian Wind Nielsen

Hvad er egentlig antisemitisme?

Dansk PEN havde inviteret til debatmøde den 3. marts i Litteraturhuset i Nybrogade 28. Hvad er egentlig antisemitisme, lød spørgsmålet, og det var ikke retorisk ment. Det er et ord vi bruger uhyre meget og i disse tider måske mere og mere, men det er ikke klart, hvordan det afgrænses. Og så er der det med definition af begreber, at de inkluderer noget og ekskluderer noget andet. Hvad inkluderer begrebet, og hvad ekskluderer det? En simpel Google-søgning på ordet giver cirka 1.290.000 hits.
https://myliuserichsensalle.blogspot.com/2020/03/hvad-er-egentlig-antise...