Klumme

Morgentrafik er en langt større trussel end terror, men det kan man jo ikke lave en søndagsserie om

Terrortruslen er i forvejen blæst så højt op, at det bruges til at legitimere angreb på borgerlige frihedsrettigheder, og når DR så også i sin nye dramaserie skal puste til flammen, så er det, man må råbe ’proportionsforvrængning’, skriver journalist og forfatter Karen Syberg i dette debatindlæg
»Nu mangler vi bare, at det er DR-seriens indvandrerdreng, der er ude i noget islamistisk snavs«. Karen Syberg blev irriteret, da hun så DR's nye dramaserie 'Når støvet har lagt sig'. 

»Nu mangler vi bare, at det er DR-seriens indvandrerdreng, der er ude i noget islamistisk snavs«. Karen Syberg blev irriteret, da hun så DR's nye dramaserie 'Når støvet har lagt sig'. 

Fra DR

Debat
10. februar 2020

DR’s nye store dramasatsning, Når støvet har lagt sig, handler om terror. I begyndelsen af første afsnit følger et flakkende kamera mennesker på en restaurant, og bom! Der bliver skudt, og vi ser en kvinde falde ned ad stolen.

Allerede dér blev jeg irriteret, og jeg skal prøve at forklare hvorfor. Det har med proportioner at gøre. Det nager mig, at terrortruslen i forvejen blæses så højt op, at den i stigende grad kan bruges til at legitimere angreb på borgerlige frihedsrettigheder.

Og just som jeg sidder og skriver, klikker der en invitation ind til forpremiere på Ole Christian Madsens nye spillefilm, Krudttønden, om, ja: Krudttønden. Så nu er terrorisme på dansk grund aktuel i hele to filmiske versioner.

Hvad er det, der i den grad fascinerer? Det er ligesom rygerens frygt for slangen. Han frygter ikke sine 20 smøger om dagen, men han bliver skrækslagen, hvis han ser en hugorm på vejen.

Indtil videre er fire mennesker blevet slået ihjel af terror på dansk grund, de to af den samme enkeltperson, Omar Abdel Hamid El-Hussein. Til sammenligning dør årligt omkring 14.000 mennesker ifølge sundhed.dk af rygning. Hvert fjerde drab, hvor der er faldet dom mellem 2012 og 2017, begås af en psykisk syg, hvad man for nylig kunne læse i nærværende avis (og måske skal man ligefrem henregne Omar El-Hussein til denne gruppe?), og der blev i 2018 ifølge Danmarks Statistik dræbt 171 personer i trafikken, mens 3458 kom til skade.

Medmindre man kender nogen af dem personligt, er de alle navnløse. De eneste, vi alle kender navnene på, er Finn Nørgaard, som blev skudt ved Krudttønden, Dan Uzan, der blev skudt ved synagogen i Krystalgade, samt Omar El-Hussein selv, der blev skudt af politiet.

Men læs så lige, bare som eksempel, hvad den tidligere formand for Dansk forfatterforening, Jakob Vedelsby, skriver på sin blog:

»For mig er der en tid før og en tid efter terrordrabene i København, fordi de med ét slag ændrede danskernes virkelighed. Efter den februardag tegner der sig et mere utrygt og uforsonligt Danmark, hvor vi skal leve med en permanent frygt for det næste angreb på vores demokrati og livsform.«

Really?

Personligt kører jeg nødigt på motorvejen i morgentrafikken, hvorimod det ikke bekymrer mig at tage metroen fra Nørreport. For på de danske motorveje sker der hver morgen – som i hver morgen! – uheld et eller andet sted i landet.

Og hvad med de bomber, to islamiske terrorister i 1985 sprængte ved selv samme synagoge og på Northwest Orients rejsebureau i København, og hvor én blev dræbt? Hvorfor udløste de ikke samme frygt som Omar El-Husseins skyderier 30 år senere? Terror er ikke et pludseligt opdukket fænomen, men frygten er vokset dramatisk!

Jeg skriver ikke dette for at bagatellisere islamisk terror, siden 11. september 2001 står islamister ifølge Altinget.dk for over 90 procent af terrordødsfaldene i Europa og USA. Jeg kan ikke være i mit rummelige kontor, hvis jeg skal tage så lang afstand fra islamistisk terror, som jeg føler trang til, islamisterne er reaktionære patriarker, der hader den vestlige livsform, sekulariseringen, ligestillingen mellem kønnene samt naturligvis Vestens krige mod islamiske stater.

Men som IS har erklæret, så vil deres grund til at hade Vesten bestå, »selv om I holdt op med at bombe, fængsle, tortere, bagvaske os og tilrane jer vores lande. For vores primære grund til at hade jer vil ikke forsvinde, før I omfavner islam«.

Men med islam mener de deres udgave af islam, og derfor går den islam, som IS og andre islamistiske grupper praktiserer, også i højere grad ud over andre muslimer, end den går ud over vesterlændinge. Det er i de islamiske lande i Østen og Afrika, at der er flest bomber, drab og bortførelser. Også her kunne man godt tænke sig en smule mindre proportionsforvrængning.

Men selvfølgelig er det da mere pirrende at lave film om terrorisme, end om kræftsyge rygere eller råddenkørsel i morgentimerne.

Nu mangler vi bare, at det er DR-seriens indvandrerdreng, der er ude i noget islamistisk snavs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stort tak, et aktuelt indlæg, jeg giver dig ret. Det er en falsk trussel, at altid troer med terror trusslen,
som du selv siger er det livsfarligt at køre til København i myllertiden, og det koster liv og ulykker.Men den muslimske terror trussel giver flere stemmer til de forstoppede politiker.

Søren Dahl, Mogens Holme, Christian Skoubye, Carsten Svendsen, P.G. Olsen, Ole Henriksen, Alvin Jensen, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og de sidste mange år der der, stort set, hver uge, en forsørger der aldrig mere kommer hjem fra arbejde, samtidig med at der er skåret i Arbejdstilsynets bevillinger!.

Eva Schwanenflügel, Eleonora S. Paulsen, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Tak.
Ja, hvor vil jeg ønske at flere journalister - og politikere - får styr på proportionerne og vælger at gå efter problemerne i den relevante rækkefølge.
Den angst som folk udvikler af den fejlproportionerede terror-fikserede journalistik og politik er farlig for vores tillid til hinanden.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar