Kommentar

Når Kina kan stoppe handlen med truede dyr midlertidigt, kan de også stoppe den permanent

Coronavirussen stammer sandsynligvis fra et såkaldt ’wet-market’, hvor man kan købe vilde dyr, mens man sjapper rundt i deres safter. Kina har nu sat handlen i bero, men de burde stoppe den helt, skriver Naja Bertolt Jensen i dette debatindlæg
Coronavirussen stammer sandsynligvis fra et såkaldt ’wet-market’, hvor man kan købe vilde dyr, mens man sjapper rundt i deres safter. Kina har nu sat handlen i bero, men de burde stoppe den helt, skriver Naja Bertolt Jensen i dette debatindlæg

Eva Redenbacher

Debat
25. februar 2020

Mens de første personer blev meldt smittet med coronavirus i Kina, gik jeg rundt og fotograferede på et stort wet-market i en kælder i Chinatown, Singapore. Dette wet-market levede op til sit navn, da man sjappede rundt i vand og safter fra alle de aflivede dyr, der var til salg i boderne. Og der blev solgt lidt af hvert. Dyr, både levende og døde, truede og ikketruede.

Coronavirussen, som brød ud i Wuhan i Kina, menes at stamme fra et marked, der ligner det, jeg besøgte i Singapore.

Jeg var taget dertil for at samle viden og indtryk fra markeder, hvor truede dyr med største naturlighed bliver solgt.

Markedet lå meget centralt placeret i Singapores Chinatown i et kæmpe kompleks, hvor der på de øvrige etager blev solgt alt lige fra tøj til frugt. Den karakteristiske lugt af fisk førte mig ned i kælderen, hvor folk gik lige så tæt pakket som i køen, lige inden festivalpladsen åbner på Roskilde. Folk gik og mærkede på de forskellige dyr for at udvælge sig de ’bedste’. De levende ål, frøer eller skildpadder, som så mest tiltalende, ud blev udpeget og aflivet.

Markedsstemningen var intens. Dog foregik det hele i en forholdsvis rolig atmosfære.

Der var hverken høje lyde eller salgstaler, som man ellers ofte kan opleve på andre markeder. Det lod det ikke til, at der var behov for. Folk vidste, hvad de ville have. Som om de havde købt det samme gennem generationer.

Udbuddet var stort. Der var særlige små dybhavsfisk med skind som en blækspruttes. Der var frøer, havbarser, krebsdyr, store levende ferskvandsskildpadder og mange andre arter – truede som ikke-truede.

Ideelle smitteforhold

Som Wildlife Conservation Society har udtalt, kan disse markeder nemt danne grobund for zoonotiske sygdomme – altså sygdomme, som kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. De tæt sammenklemte stande med levende og døde dyr sammen, fisk og skaldyr i tæt kontakt med fugle og krybdyr, giver sammen med den tætte menneskelige kontakt ideelle forhold for, at smitte kan sprede sig.

Kina stoppede hurtigt efter epidemiens udbrud alt salg af vilde dyr på midlertidig basis. En enorm industri, der strækker sig hele vejen igennem Asien, Afrika, Europa og helt til USA, blev sat på pause. Da SARS-virussen udbrød i 2003, indførte Kina ligeledes et midlertidigt stop for handlen. Den blev dog genoptaget, da man fik styr på epidemien, som i øvrigt også menes at være startet på et wet-market.

Alternativ medicin

Generelt i Asien, men mere specifikt i Vietnam og Kina, bliver forskellige madvarer ofte betragtet som medicin. Folk købte i Chinatown i Singapore posevis af, hvad de troede kunne kurere diverse skavanker – lige fra en dårlig dag til impotens og cancer.

Ud over handlen på dette wet-market blev der også solgt en masse i de adskillige traditionelle medicinforretninger, som lå i Chinatown. Nærmest hver anden butik var en traditionel kinesisk medicinforretning.

Der blev blandt andet solgt hajfinner, horn fra saiga-antilopen, rav, tørrede søheste og gekkoer på spyd.

En butik kunne sagtens have tørret hajmarv hængende ned fra loftet i gennemsigtige gaveposer og samtidig have et Coca Cola-køleskab stående ude foran. Der var dog også meget eksklusive forretninger indimellem, som i glasmontrer kunne fremvise enormt store hajfinner og rensdyrgevir, hvor basten stadig sad på.

Handlen kan stoppes

At gå som det tavse vidne og betragte denne milliardindustri, observere, hvordan der dag efter dag bliver solgt enorme mængder af indfangede vilde dyr uden hensyn til bestanden. Det understregede, hvordan det intet under er, at vi befinder os i den sjette masseuddøen – og at den denne gang er menneskeskabt.

Men dette pludselige stop for handlen med vilde dyr viser os også, at der er mulighed for at stoppe den udryddelse, der ellers er i fuld gang. For nu har Kina endnu engang demonstreret, at de kan lukke ned for handlen af truede dyr, når de bliver nødt til det. Derfor må det vel også være muligt at lukke ned for handlen permanent, hvis vi vil det.

Få dage efter at jeg forlod Chinatown, blev der også konstateret coronaudbrud i Singapore.

Naja Bertolt Jensen er reporter på magasinet Oceans Daily

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kineserne kan sagtens lukke markede med salg af levende dyr, truerede dyr. Men vil de gøre det ?
Man skal huske på hur deres kultur er. Magt eliten kan hurtig sidde meget løst....

olivier goulin

Kinesernes behandling og konsumering af dyr skriger til himlen.
Men resten af verden er ikke meget bedre.
Corona-virussen er en Karma-virus. Den slags rammer aldrig galt.

Nogle af os tænker jo: På tide. Vi har sluppet ufatteligt billigt - alt for længe.

/O

Jens Christian Jensen

"Corona-virussen er en Karma-virus. Den slags rammer aldrig galt"

Den må du gerne lige forklare. Mener du at alle de smittede og døde selv er skyld i det pga. karma ?

olivier goulin

Kollektiv/kulturel karma

/O

Jens Christian Jensen

"Kollektiv/kulturel karma"

??????????????????

Arne Albatros Olsen

Carma or coincidence, That is the question !

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Covid 19 har som ingen formået at nedbringe c02 udledningen fra Kina signifikant. Luften i de store byer har ikke været så ren de sidste 20 år mindst.

Men "festen" er langtfra slut for denne virus kan vende op og ned på det hele i løbet af de næste par måneder, udløse en finanskrise, skabe store problemer i de logistiske forsynningskæder for en lang række varer globalt, nedlægge sygehussektoren i mange lande, udløse sociale uroligheder, og måske ligefrem forårsage regeringsskifter, etc.

Vi har desværre ikke set det sidste endnu.

Arne Albatros Olsen

Hvis bare et par inficerede i et asymtomatisk stadie cruiser lidt rundt i undergrundsbanen i NY kan det udløse en epedemi samme sted.