Klumme

Den palindrome kultur

Når såvel forfra som bagfra kan være det samme
Statsministerens stadigt nedslående nytårstale handlede som bekendt om børn, der skal fjernes, men ikke om det, der kunne adskille en socialdemokratisk regerings kultursyn fra Løkke Rasmussens eller Mette Bocks. Det var tidligere Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), der fik lov at lægge navn til mordet på Radio24syv, skriver Georg Metz.

Statsministerens stadigt nedslående nytårstale handlede som bekendt om børn, der skal fjernes, men ikke om det, der kunne adskille en socialdemokratisk regerings kultursyn fra Løkke Rasmussens eller Mette Bocks. Det var tidligere Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), der fik lov at lægge navn til mordet på Radio24syv, skriver Georg Metz.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

7. februar 2020

Den 2. februar 2020 var det palindromdag: 02022020. Et palindrom kan læses fra hver ende med samme resultat: Otto, Ebbe og Anna og også i længere udsagn: eksempelvis denne oplysning: Selmas lakserøde garagedøre skal samles.

Næste datopalindrom er den 12. december 2121: 12122121. Det kan børn, der fødes i disse dage, måske opleve, hvis ikke en eller anden pandemi bringer levealderen tilbage på humant normalspor. Hvordan der ser ud den 3. marts 3030: 03033030, tør man ikke tænke på.

I politisk forstand er det fristende at bruge palindrommetaforen og repetere den hyppige påstand: At det kan være lige fedt, om det her i landet er det ene eller andet parti, der svinger taktstokken.

Alternativet søger tilsyneladende mod den tryghed og relative sikkerhed for en eller anden form for genvalg, der ligger i harmoniseringer. Et tilløb, hvad angår kulturpolitikken, var der måske med Uffe Elbæk. En ny tilgang kan man kalde Elbæk som minister, afbrudt af en dum historie om nepotisme, en sag, embedsværket burde have forhindret eller låst ministeren inde i et skab, mens uvejret drev over.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • John Scheibelein
 • Ib Gram-Jensen
 • Marianne Stockmarr
 • ingemaje lange
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Katrine Damm
 • Christian Mondrup
 • Eva Schwanenflügel
 • Lars Koch
 • Poul Anker Sørensen
 • Kurt Nielsen
 • Torben K L Jensen
 • Grethe Preisler
John Scheibelein, Ib Gram-Jensen, Marianne Stockmarr, ingemaje lange, Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Lars Koch, Poul Anker Sørensen, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Der er noget med den måde Georg Metz kommenterer på jeg er helt vild med.

Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Der er altså kun godt et år til 12022021.

Søren Dahl, Marianne Stockmarr, Lars Schmidt, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Torben KLJ: Det er ikke kun måden, det er den ægtefølte indignation over den permanente inkompetence, der forfølger de til enhver siddende parlamentariske magthavere: Vælgeranalyser før deres egen overbevisning, som de folkevalgte ellers grundlovsmæssigt har forpligtet sig til. Og partidisciplin grundet på populistisk tænkning i stedet for demokratisk. Det er, hvad jeg er helt vild med, i de Metz'ske kommentarer.

Marianne Stockmarr, ingemaje lange, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Der var engang, hvor vi stræbte efter at lære af vore fejl; devisen var, at det er bedre at være bagklog end lige dum før og efter. I den palindrome kultur er devisen snarere, at vi stræber efter at være dumme både før og efter. (Nogle politikere ser endda ud til at blive dummere, når de bliver ministre). Måske er de ting vi oplever udtryk for, at vi endelig har fået et flertalsstyre, der afspejler, at flere end halvdelen af dem, der stemmer, vægter sig selv højere end alt andet - og er ligeglade med konsekvenserne af deres valg. Flertallet vælger kunst og kultur fra, flertallet vil ikke hente danske børn hjem fra Syrien, flertallet stemmer på Trump, flertallet beslutter at Trumps forvaltning er i orden. Hvis flertallet beslutter at 2+2=37, så er det sådan, det er.

Anders Reinholdt, Marianne Stockmarr, Lars Schmidt, Carsten Svendsen, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Georg Metz har opfundet et slagkraftigt våben mod magthavernes idioti - humor med bid.