Læserbrev

Radikale: Vi stemmer hellere for et grønt kompromis, end vi fastholder en fossil dagsorden

Radikale Venstre stemte ja til en ny liste over de energiprojekter, der kan søge om EU-støtte, selv om der er fossile projekter på listen, fordi den nye liste stadig er en stor grøn forbedring, skriver Morten Helveg Petersen og Ida Auken (R) i dette debatindlæg
Debat
17. februar 2020

Information benyttede sin leder 13. februar til at kalde Radikales klimapolitik for en farce.

Kritikken går på, at De Radikale i Europa-Parlamentet har stemt for at støtte olie- og gasledninger med 29 milliarder euro. Det er faktuelt forkert.

Den 12. februar stemte parlamentet den nye PCI-liste igennem. Det er en liste over energiprojekter, der kan søge om EU-støtte de kommende to år. Listen er fyldt med grønne projekter, der vil hjælpe klimaet. Et eksempel: Energiøen North Sea Wind Power Hub. En ø, der kan forsyne Danmark, Tyskland og Holland med grøn strøm.

Derfor stemte vi ja til listen. Det gjorde Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet ikke. De var utilfredse med, at listen indeholder en række gasprojekter. De Radikale har bestemt heller ikke lyst til, at EU skal støtte fossile energiprojekter. Men listen er alt eller intet. Vi har desværre ikke mulighed for at gå ind og håndplukke specifikke projekter og fjerne dem fra listen.

Hvis den nye liste var blevet stemt ned, ville EU beholde den nuværende liste fra 2017, der rummer langt flere fossile projekter. Det er et meget værre alternativ. At forkaste den nye liste ser måske pænt ud i et tweet, men det er ren symbolpolitik og betyder kun, at flere sorte projekter er berettiget til at søge støtte. Stod det til Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, fortsatte Europa altså med at køre på kul.

Én ting, der er vigtig at huske, og som Information i sin leder overser, er, at projekter på PCI-listen ikke er garanteret støttemidler. Derfor har vi kæmpet hårdt for, at kommissionen kun giver støtte til PCI-listens grønne projekter. Der skal simpelthen indføres en klimasikringsmekanisme, der sier de sorte projekter fra. Og det arbejde har faktisk virket.

Klimakommissær Frans Timmermanns har meldt ud, at der kun bliver givet støtte til klimaprojekter, der lever op til ambitionerne i Green Deal.

Nu kan vi se frem til, at vigtige elektricitetsprojekter på PCI-listen bliver en realitet, så vi kan få transporteret den grønne strøm rundt i Europa, styrket vind- og solenergi og en masse andet – til gavn for klimaet.

Morten Helveg Petersen er medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre og Ida Auken er medlem af Folketinget og klimaordfører for Radikale Venstre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvis tolkningen her af et nej til den nye liste holder stik, kunne det være interessant at høre begrundelserne for nej'et fra SF, S og Enhedslisten!

Søren Fosberg, Agnete La Cour, Eva Schwanenflügel og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Hvis De Radikale og Enhedslisten, ikke fandtes i dansk politik,
så ville det virkelig se sort ud for Danmark.

neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?