Kronik

Regeringens støttepartier: Anerkend Palæstina, boykot bosættelser og håndhæv folkeretten

Når Donald Trump ikke vil være garant for en regelbaseret verdensorden, må Danmark og EU gå forrest. Vi skal boykotte de få aktører, der konkret finansierer de fleste ulovlige bosættelser, anerkende Palæstina som stat og sikre håndhævelse af folkeretten på begge sider, skriver udenrigsordførere fra SF, Radikale Venstre og Alternativet samt Palæstina-ordfører for Enhedslisten i dette debatindlæg
»EU må ikke gøre USA’s plan til det nye udgangspunkt for forhandlinger, men bør i stedet – som 38 tidligere statsledere og udenrigsministre i foråret skrev i et åbent brev – afvise en plan, der ikke er i overensstemmelse med international lov og EU’s parametre for en tostatsløsning.« mener den danske regerings støttepartier.

»EU må ikke gøre USA’s plan til det nye udgangspunkt for forhandlinger, men bør i stedet – som 38 tidligere statsledere og udenrigsministre i foråret skrev i et åbent brev – afvise en plan, der ikke er i overensstemmelse med international lov og EU’s parametre for en tostatsløsning.« mener den danske regerings støttepartier.

ABBAS MOMANI

Debat
4. februar 2020

I sidste uge offentliggjorde præsident Donald Trump sin plan for fred i Israel-Palæstina. Trods fine ord om en tostatsløsning er planen reelt en farlig blåstempling af kontinuerlige brud på folkerettens grundlæggende principper. Nu er det afgørende, at Danmark og EU tør agere modpol til USA og arbejde for en reel løsning på konflikten.

I de besatte områder er vi i dag vidne til, hvad man efterhånden ikke kan definere som andet end en étstatsvirkelighed, hvor to befolkningsgrupper lever side om side, men ikke nyder samme grundlæggende rettigheder. Det hører ikke hjemme i 2020, og det tjener hverken israelere, palæstinensere eller gavner mulighederne for fred. Men det er desværre denne virkelighed, som Trumps plan vil cementere og forværre.

Den amerikanske plan giver Israel grønt lys til at annektere alle ulovlige bosættelser og store dele af Vestbredden, og planen lægger op til permanent israelsk militær kontrol over palæstinenserne. Vi har altså ikke at gøre med en plan for en reel bæredygtig tostatsløsning, men en plan for et fragmenteret Palæstina uden sammenhængende territorium og uden reel suverænitet. Kigger man på et kort, får man snarere mindelser om de bantustans, der blev etableret til den sorte befolkning i Sydafrika under apartheidstyret.

Det er længe siden, at EU’s udenrigsministre har haft en seriøs diskussion af EU’s rolle i Israel-Palæstina-konflikten. Faktisk har Ministerrådet ikke vedtaget såkaldte konklusioner i flere år. Det på trods af, at konflikten uden tvivl har stor regional og global betydning, og at situationen kun har udviklet sig til det værre.

EU-landene er samtidig splittet som aldrig før, både hvad angår Israel-Palæstina og en række andre principielle sager. En splittelse, der lidt groft sagt markerer, hvordan de værdier, EU baserer sig på, herunder menneske- og folkeret og grundlæggende retsstatsprincipper, er under pres. Ikke kun uden for EU, men også blandt EU’s medlemslande.

Netop derfor er det helt afgørende, at EU holder fast i en proaktiv, principfast og rettighedsbaseret tilgang til konflikten, og at Danmark engagerer sig aktivt i at sikre, at det sker.

Trump underminerer international lov

Ud over Trumps plan er der i løbet af de seneste par måneder sket tre væsentlige ting.

For det første afsagde den Europæiske Unions Domstol i november dom i en principiel sag om mærkning af varer fra de ulovlige israelske bosættelser. Dommen bakker op om EU og Danmarks mangeårige politik om, at varer fra bosættelser ikke må mærkes som produceret i Israel, men skal mærkes som produceret i de besatte palæstinensiske områder. Det er en vigtig markering af, at EU’s handelspolitik er – og skal være – baseret på international lov, også hvad angår de israelske bosættelser.

Det til trods ledte dommen til, at Trump-administrationen brød med årtiers international konsensus om, at bosættelserne er folkeretsstridige. Præsidenten fortsatte hermed den systematiske underminering af international lov, der har kendetegnet tilgangen ikke kun til Israel-Palæstina, men til den globale orden generelt.

En underminering, der nu er fuldt udfoldet i den amerikanske fredsplan. Dette giver åbenlyst vind i sejlene til den stadigt mere magtfulde gren af israelsk politik, der i dag eksplicit arbejder for annektering af store dele af den besatte Vestbred.

En udvikling i en mere positiv retning er, at den Internationale Straffedomstol i Haag den 19. december erklærede, at der er basis for at åbne en undersøgelse af Israel og af palæstinensiske gruppers overtrædelser af den humanitære folkeret. Hvis undersøgelsen realiseres, har vi en afgørende mulighed for at fremme respekt for folkeretten hos alle parter i konflikten. Det er måske det bedste kort, vi som internationalt samfund har på hånden lige nu.

EU må agere modvægt

Vi håber, at Danmark vil engagere sig helhjertet i at sikre, at EU sætter folkeretten først i den nye globale virkelighed, med den nye højtstående repræsentant for udenrigs- og sikkerhedspolitik Josep Borrell i spidsen. EU må ikke gøre USA’s plan til det nye udgangspunkt for forhandlinger, men bør i stedet – som 38 tidligere statsledere og udenrigsministre i foråret skrev i et åbent brev – afvise en plan, der ikke er i overensstemmelse med international lov og EU’s parametre for en tostatsløsning.

Samtidig bør Danmark og EU skrue op for de diplomatiske redskaber, der kan være med til at fremme respekt for international lov og en reelt bæredygtig løsning. Der er tre områder, hvor vi mener, det er vigtigt, at Danmark og EU sætter ind.

1. Boykot. For det første bør Danmark og EU med EU-domstolens afgørelse i hånden sikre, at hverken EU, Danmark eller andre medlemslande tilgodeser de ulovlige bosættelser via handel og investeringer. For det er langtfra effektivt kun at lade det være op til forbrugere og virksomheder via mærkning og rådgivning at vælge varer fra bosættelserne fra.

Samtidig kalder de seneste års skridt mod regulær annektering på mere konsekvente tiltag. Det oplagte næste skridt er en strategisk boykot af de få finansielle aktører, der konkret finansierer de fleste ulovlige bosættelser.

2. Anerkend Palæstina. Med Trumps udmelding om, at USA ikke betragter bosættelserne som folkeretsstridige, og at han accepterer annekteringen af store dele af Vestbredden, afskriver han samtidig i praksis opbakningen til en tostatsløsning baseret på de såkaldte 1967-grænser.

Det er en løsning, vi i Danmark og EU i årtier har arbejdet på at fremme, og som fortsat fremstår som den mest realistiske, rettighedsbaserede løsning. I flere år har vi diskuteret, hvornår det bedst ville fremme perspektiverne for fred at anerkende Palæstina inden for 1967-grænserne, men nu mener vi, at det er på tide, at Danmark tager dette skridt. Ideelt set som del af et fælles EU-initiativ, men alternativt i alliance med andre ligesindede medlemslande.

3. Håndhæv menneske- og folkeret på begge sider. Danmark og EU skal engagere sig endnu mere målrettet i at sikre, at overtrædelser af menneske- og folkeret og manglende efterlevelse af FN-resolutioner får reelle konsekvenser. Respekten for menneskerettigheder og demokratiske principper er for nedadgående i både Israel og hos de palæstinensiske myndigheder.

Hvis vi skal gøre os forhåbning om en bæredygtig løsning og fred, er det afgørende, at denne udvikling vendes. Vores støtte til civilsamfundet og menneskerettighedsorganisationer, der trods et helt urimeligt pres stiller myndighederne til ansvar, er vigtigere end nogensinde.

Samtidig bliver det i de kommende måneder helt afgørende, at Danmark og EU bakker ubetinget op om den Internationale Straffedomstols undersøgelse af både Israel og palæstinensiske gruppers mulige folkeretsovertrædelser.

I deres brev beskrev de 38 tidligere statsledere og udenrigsministre også, hvordan EU’s tilgang til Israel-Palæstina i en ny global virkelighed bliver en test af, hvorvidt EU kan og vil agere garant for en regelbaseret verdensorden. Det mener vi er den eneste rigtige rolle for EU at spille – i Israel-Palæstina såvel som globalt.

Derfor må der handling bag ordene, og derfor må Danmark tage initiativ og gå forrest. For alternativet er, at den regelbaserede orden smuldrer, og det er dybt skræmmende. For israelere, palæstinensere og os i Europa.

Rasmus Nordqvist er udenrigsordfører for Alternativet

Martin Lidegaard er udenrigsordfører for De Radikale

Karsten Hønge er udenrigsordfører for SF

Christian Juhl er Palæstina-ordfører, Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Lad os lige finde ud af, hvorfor et land som Israel, med eller uden opbakning fra USA, kan "trække" så mange lande rundt ved næsen/gøre som det passer israelerne bedst? Eller er jeg bare gået glip af viden, derom?
Boykotter gerne israelske varer, beklager at det er svært at finde oprindelses-land på mange produkter.
Hvorfor var Putin hovedtaler i Israel forleden?
Er det hele bare; money makes the world go around, og israelerne har dem? Holdninger og principper er second class!

Jørgen Tryggestad, Sus johnsen, Marianne Stockmarr, Karsten Lundsby, Torben Arendal, Karen Grue, Anders Graae, John Andersen, David Zennaro, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer , Elisabeth From, Arne Lund og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Fint initiativ de fire partier tager, men hvor helhjertet er SF's støtte. Da SF sad i Thorning-regeringen og Søvnløs var udenrigsminister, da var der ikke den mindste ansats til at ville anerkende Palæstina. Om så det var noget så beskedendt som at lade Palæstina få observatørstatus i UNICEF (vistnok?), så modsatte Søvnløs sig det. Hans argument var, at "Palæstina ikke skulle luskes ind ad bagdøren". Men anerkendelse ad fordøren, det ville han heller ikke være med til.
Forhåbentlig er SF kommet til fornuft i dag, men belært af mange af års Sf-praksis, så tillader jeg mig at tvivle. For hvis SF skulle komme i regering på et-eller-andet tidspunkt, så tror jeg ikke SF holder fast i noget som helst.
Men ellers.... EU kunne jo begynde med at slette "Israel" over listen af mest-begunstigede handels-partnere - vil EU det?
Og hvor faste i kødet er EU, hvis nu rockeren i Det hvide hus begynder at true, som han gør med England: Støt USA's Mellemøstpolitik, herunder opsigelsen af atomaftalen med Iran, ellers får I endnu mere handelskrig, og endnu højere toldsatser, og endnu sværere ved at sælge jeres varer på det amerikanske marked.
Jeg tvivler på, at EU vil have nosser nok til at kunne modstå sådanne trusler.

Viggo Okholm, Marianne Stockmarr, Gert Romme, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Torben Arendal, Erik Karlsen, Karen Grue, Alvin Jensen, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg troede han hed Søvndal, hr bLund.

Kjeld Jensen, Karsten Lundsby, Marianne Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Christian Schönbeck

Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter udgav i 2006 bogen "Palestine: Peace Not Apartheid", hvori han advarede mod, at Israel var ved at udvikle sig til en apartheidstat. Udviklingen er desværre fortsat i retning af apartheid, og Trumps fredsplan cementerer desværre en situation, hvor palæstinensernes tilstedeværelse er begrænset til en række adskilte reservater, eller Bantustans. Der er kun én stat, Israel, og palæstinenserne i de israelsk besatte områder har hverken ret til at færdes eller bo, hvor de vil i denne stat. De har ingen demokratiske rettigheder i Israel, og de er af Israel underlagt en undertrykkende lovgivning, som man aldrig ville byde israelere.

En intern EU-rapport fra juli 2018 betegnede forholdende for palæstinenserne som "systematisk institutionaliseret diskrimination", men EU har desværre ikke taget de nødvendige skridt til at sætte en stopper for denne apartheid. Det er tid til handling!
https://euobserver.com/foreign/144061

Ejnar Søndergaard, Jørgen Tryggestad, Viggo Okholm, Sus johnsen, Marianne Stockmarr, Lisbeth Glud, Peter Beck-Lauritzen, Svend Erik Sokkelund, Gert Romme, Karsten Lundsby, Torben Arendal, Karen Grue, Anders Graae, John Andersen, David Zennaro, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er bange for, at situationen er løbet fra en 2-statsløsning i Israel og Palæstina. Jeg tror ikke, vi nogen sinde vil se en levedygtig palæstinensisk stat. Faktisk tror jeg, vi på venstrefløjen burde gå skridtet videre og arbejde for en løsning med 1 stat, hvor alle har lige rettigheder.

Ejnar Søndergaard, Sus johnsen, Peter Beck-Lauritzen, Christian Schönbeck, Ole Schwander, Thomas Petersen, Torben Arendal, Karen Grue og John Andersen anbefalede denne kommentar

Israel har fra starten været lovløs. Hvordan kan en stat oprettes i andre menneskers territorie, uden at disse mennesker har mulighed for at stemme om det? Som vi ved, blev Folke Bernadotte snigmyrdet, da han blev udpeget som mægler i 1947, fordi har talte for palæstinensernes rettigheder.
I tiden før 48 blev palæstinenserne systematisk terroriseret og fordrevet.
I disse dage mindes man holocaust og fokuserer på antisemitisme og forsikrer om, at man aldrig igen må se den anden vej. Aldrig mere.
Alligevel ser man systematisk den anden vej, når palæstinensernes får deres marker brændt af, huse revet ned, ejendom konfiskeret, fængslet uden dom, tortureret--endda børn tortureres.
Palæstinenserne er vel egentlig ikke så interesseret i en tostatsløsning? De har været under det osmanniske og engelske herredømme, men det gør jo ikke deres land mindre deres?
Det bliver svært at løse problemet, hvis man ikke ser grundtraumet i øjnene. Det er fra 1947 og ikke 1967.
Forståeligt, at verden gerne vil feje 1947-48 ind under gulvtæppet, men det forsvinder det ikke af.

Hannibal Knudsen, Pietro Cini, Jørgen Tryggestad, Marianne Stockmarr, t. helleskov, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Hvorfor bliver man ved med at kalde de israelske besættere for "bosættere". Det giver det hele en flig af lovlighed, og det jo netop, hvad det ikke er. Når tidligere et hold autonome indrettede sig i et tomt hus, blev huset "besat", og her var det ikke engang nødvendigt først at rydde huset for de oprindelige beboere.

I øvrigt er der ikke noget at sige til, at USA's regering har den holdning til problematikken, for det er jo præcist ved den metode, at det nuværende USA blev til: Brudte traktater og undertrykkelse af den oprindelige befolkning.

Ejnar Søndergaard, Hannibal Knudsen, Pietro Cini, Per Torbensen, Marianne Stockmarr, t. helleskov, Arne Lund, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Karsten Lundsby og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Oprettelsen af en palæstinensisk stat vil betyde kaos, myrderier og borgerkrig i ‘Palæstina’, fordi der ikke mere findes en ydre fjende. Hamas vil aldrig gå med til en fred, da de så får en helvedes masse interne udfordringer - også selv om Israel udslettes af verdenskortet. Det eneste rigtige vil være en holdbar fred, hvor Israel (og resten af Verden) kan hjælpe palæstinenserne i gang med at udvikle landet og skabe fremgang og velstand samt en moderne ledelse, der ikke kun tænker i krige og konflikter.

Svend Jespersen

Forfatterne af debatindlægget skriver: ”Derfor må der handling bag ordene, og derfor må Danmark tage initiativ og gå forrest. ” Det lyder da fornuftigt, men hvem skal de rette henvendelserne til? Jo, vi ved, at den israelske regering er den ene part, men hvem er det på den anden side? PNA, Fatah, Mahmoud Abbas, Hamas, Mousa Mohammed Abu Marzook, Ismail Haniya, PLO, PFLP, Palestinian Islamic Jihad, eller …?

Hvem af dem kan med demokratisk legitimitet samle alle palæstinensiske grupper i enighed om, at Israel skal have ”… right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force.”

jens peter hansen - Er det Villy du mener? Hed han og var han da ikke Søvnløs?

Peter Beck-Lauritzen

Palæstinenserne situation minder lidt om jødernes i 30'ernes Tyskland. Ingen forretninger, ingen fredelig bolig, ingen civile rettigheder, ingen job i det offentlige! Skal vi vente på, acceptere, at Israels besættelser udvides, således at palæstinenserne ender uden land og livsgrundlag. Så nærmer det sig jødernes situation i 40'ernes Tyskland! Få nu israelernes ekspansionslyst/Lebensraum stoppet, inden historien gentager sig!

Karen Grue, Sus johnsen, Claus Bødtcher-Hansen, Marianne Stockmarr og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt li at Information følger den danske orden.
De billeder der bliver vist af palestinensere er altid af unge som yder modstand med deres maskerede ansigter(meget få)
Man siger at billeder gør det ud for 1000 ord.
De allerfleste palestinensiske mænd står i kø i timevis, fra de små timer i checkpoint
De allerfleste palestinensiske børn går bevogtet i skole, for at undgå overfald fra bosættere, som militæret har fået forbud imod at gribe ind overfor.
De allerfleste unge palestinensere uddanner sig.
Rigtig mange passer deres dyr og olivenlunde med fare for Jævnlige overfald fra bosættere.
Palestinensere er jaget vild, på vestbreden som i Gaza. Gaza, det forfærdelige åbne fængsel som israel jævnligt bomber(stadig ca. en gang om ugen)

Jo, Information holder sig i rækken, ved at antyde at der er en konflikt fra begge sider med det billede. Men det er lige så lidt en konflikt som de sortes var i sydafrika.
Det er en brutal militær besættelse på snart 70 år, hvor den en halvdel af befolkningen langsomt kvæler den Den anden halvdel som ingen rettigheder har, nemlig Palestinenserne.
Alle ved det sker. Alle ved palestinensere bliver torteret og fængslet unden anklager og rettergang. Alle ved der er udbredt racisme og diskrimination i israel.
Hvad kalder man folk som synes Israel er en ok stat?

Erik Karlsen, Karen Grue, Hannibal Knudsen, Jørgen Tryggestad og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Peter Beck-Lauritzen Putin var israel af samme grund som Mette. Men det var også fordi der er rigtig, rigtig mange russere i Israel. Derudover gjorde han et nummer ud af at besøge den ortodokse kirke (sikker også med en bagtanke på hjemmepolitik. Men hvilken politiker gør ikke mange ting med en bagtanke)

Peter Beck-Lauritzen

Ole S; Hamas er bestemt ikke forbilledlige på nogen måder og de hylder også sharia, som vi ikke kan lide IS for, eller Saudi, eller hvem der nu benytter denne grusomme religions-juristik!
Den slags "oprydninger"/drab uden retsgrundlag, ses ofte i konfliktzoner. Man benytter lige forvirringen!
Tak for info.

Ole. Du ville vide at Nogle Israelere også har været terrorister. Selv Bibi har skudt på palestinensere, nyligt flygtet til Gaza, som i ly af mørket ville tilse deres vinmarker og hjem, da de troede de ville vende hjem efter krigen. https://youtu.be/oZ7Fqn-nong

Du ville også vide at Israel også stadig terroriserer Gaza, som aldrig har haft en hær, en kampvogn, et fly. som aldrig har været en trusel imod israels eksistens.
Det betyder vel ikke at alle israelere skal holdes under brutal og nedværdigende besættelse og have alle deres rettighedder taget, eller hvad?
https://youtu.be/z6x0S7lCIWA

BDS ber om tre ting.

1. Stoppe de illegale besættelser og fjerne muren bygget på palestinensiske land
2. Give palestinensere i israel og alle steder lige rettighedder i praksis og i loven
3. Lade de flygtninge som ønsker det, komme tilbage til deres hjem

Det er få meget rimelige krav. https://bdsmovement.net/what-is-bds

Ole Schwander. det er ufatteligt nemt at gøre Hamas til syndebuk for problemerne.
Hvordan tror du, danskerne ville være efter 70 års besættelse af Tyskland?
Hvis vi havde været udsat for, at vores ejendom blev konfiskeret, familie og venner i fængsel, skudt osv.
Mon vi ikke også ville udvikle nogle voldsomme mennesketyper?
Palæstinenserne har krigstraumer gennem flere generationer nu. Vi ved, at den slags traumer videreføres i generationer.
Ville det ikke være rimeligt, at palæstinenserne får erstatning for den ejendom, de har fået frataget?
Vil det ikke være rimeligt med en Nürnberg proces, hvor israelernes forbrydelser kommer for retten?
Eller skal man have en sandheds- og forsoningskommision?
Man kunne starte med at løslade den palæstinensiske Mandela

Erik Karlsen, Poul Mikael Allarp og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det et altid billigt at gøre grin med folks navne, Arne Lund, som da Rifbjerg syntes at det var sjovt at nedgøre Rune Lykkeberg ved at han hed det samme et kendt sildeprodukt. Lige på det punkt mistede han troværdigheden. Det gjorde du også da du åh så morsomt gjorde grin med Villy Søvndals navn.