Klumme

Trump kan snuble ind i en krig med Kina om Taiwan

Kinas præsident Xi Jinping vil ’genforene’ Taiwan med Kina. Hvad Donald Trump vil sige eller gøre, hvis Xi bestemmer sig for at bruge militær magt til formålet, er der ingen, der kan vide. Før vi ved af det, kan Østasien stå i flammer, skriver forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg
»Der er ingen garantier for konsistens i USA’s kinapolitik. For Trump handler national sikkerhed om, hvor mange penge der kan presses ud af hvem, og hvordan det vil tage sig ud på Fox News. Den ene dag praler han med, at han har erklæret Kina handelskrig, den anden udtaler han beundring for Xi,« skriver forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg.

»Der er ingen garantier for konsistens i USA’s kinapolitik. For Trump handler national sikkerhed om, hvor mange penge der kan presses ud af hvem, og hvordan det vil tage sig ud på Fox News. Den ene dag praler han med, at han har erklæret Kina handelskrig, den anden udtaler han beundring for Xi,« skriver forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg.

Andy Wong

13. februar 2020

En del Trump-støtter i Senatet var ikke i tvivl om, at USA’s præsident brugte afpresning. Som en republikansk senator fra Tennessee udtrykte det:

»Det var upassende af præsidenten at bede en udenlandsk leder om at undersøge hans politiske modstander og tilbageholde amerikansk hjælp for at tilskynde ham til det«.

Trods dette blev Trump ’frifundet’ af Senatets republikanske majoritet. Dermed står det klart, at USA’s udenrigspolitik er »til salg«, som Hakeem Jeffries, et demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, formulerede det.

Jeg er netop hjemvendt efter en tur til Hongkong og Taiwan, hvor synet af det amerikanske flag, Stars and Stripes, stadig vækker jubel ved prodemokratiske demonstrationer. Demonstranternes fjende er den kinesiske etpartistat og dens lokale støtter, hvoraf de fleste er konservative med stærke forretningsinteresser – folk, som i USA formentlig ville stemme på Trump.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
  • Tommy Clausen
Toke Kåre Wagener og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Ian Buruma

"Før vi ved af det, kan Østasien stå i flammer."
citat fra artiklen

Østasien .... vi behøver ikke engang kigge så langt væk.

19. oktober 2019 blev Folketingets direktør ringet op af den kinesiske ambassade og fik tilkendegivet ambassadens utilfredshed med udtalelser, som Pia Kjærsgaard havde fremsat under et besøg på Taiwan.

Direktøren kunne forklare, at Pia Kjærsgaard hverken havde repræsenteret regering eller Folketing under sit besøg på Taiwan.

Men Himmel og Hav .... der er al mulig grund til at frygte for eksporten af griseører og grisetæer til Danmarks 6. største eksportmarked.