Læserbrev

Trumps plan for Israel-Palæstina vil skabe Apartheid 2.0

Trump-administrationens fredsplan for Israel-Palæstina vil spærre palæstinenserne inde i lommer kontrolleret af Israel, lige som Sydafrikas bantustaner gjorde. Derfor bør EU tage afstand fra den og forsøge at forhindre Israels annektering af Palæstina, skriver tidligere israelske ambassadører, politikere, videnskabsfolk og fotografer i dette fælles debatindlæg
Debat
4. februar 2020

Som israelere, der er dedikerede til en fredelig fremtid for vores land og vores palæstinensiske naboer, erklærer vi vores principielle modstand mod Trump-administrationens plan for Israel-Palæstina-konflikten.

Planen vil ikke løse konflikten, men forværre den, gøre den permanent og skabe et niveau af ulighed mellem befolkningsgrupper, vi ikke har set siden apartheid i Sydafrika.

Vi har at gøre med en plan, der spærrer palæstinenserne inde i lommer kontrolleret af Israel, lige som Sydafrikas bantustaner gjorde.

USA’s præsident Trump og Israels premierminister Netanyahu opfører sig som to ulve, der forhandler om at spise et får. Frisat af Trump har Netanyahu allerede erklæret sin intention om formelt at påbegynde annektering af Jordandalen og bosættelserne på Vestbredden.

Dette er i direkte modstrid med folkeretten og de relevante resolutioner fra FN’s Sikkerhedsråd, herunder resolution 2334. Derfor er vi dybt alarmerede over EU’s hidtil svage respons og italesættelsen af planen som en anledning til at igangsætte fredsforhandlinger.

Planen er ikke en sådan anledning, men en køreplan for apartheid 2.0. Den kommer ikke til at bringe hverken fred eller en bæredygtig tostatsløsning. Det palæstinensiske lederskab kan ikke gøre andet end at afvise den.

Vi kommer hermed med en opfordring til EU: Afvis Trumps plan, og gå i gang med at tage seriøse skridt for at forhindre Israels annektering af Palæstina. Nu, før det er for sent.

Af:

Ilan Baruch er tidligere israelsk ambassadør i Sydafrika, Namibia, Botswana og Zimbabwe.

Michael Ben-Yair er tidligere rigsadvokat og tidligere fungerende højesteretsdommer.

Avraham Burg er tidligere formand for Knesset og tidligere leder af det Jødiske Agentur.

Zehava Galon er tidligere formand for Meretz og tidligere medlem af Knesset.

David Harel er Vicepræsident for Israels Akademi for Videnskab og Humaniora, modtager af Israel Prisen (2004), modtager af EMET Prisen (2010).

Moty Heiblum er modtager af EMET Prisen (2014), medlem af Israels Akademi for Videnskab og Humaniora.

Miki Kratsman er fotograf, modtager af EMET Prisen (2011).

Alex Levac er fotojournalist, modtager af Israel Prisen (2005).

Alon Liel er tidligere generaldirektør for det israelske udenrigsministerium og tidligere ambassadør i Sydafrika og Tyrkiet.

Mossi Raz er tidligere medlem af Knesset.

Michal Rozin er tidligere medlem af Knesset.

Zeev Sternhell er professor og modtager af Israel Prisen (2008).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Som en all american housewife forleden opfordrede til på fb : 'be a good sport' - historien er fuld af vindere og tabere, og palæstinenserne kan lige så godt indse, at de har tabt'

Det var da i det mindste lige ud af posen istedet for det sædvanlige bavl om det forjættede land godt krydret med holocaustrædsler.

Israel har med usa's og andres hjælp erobret palæstina og begår folkemord på palæstinenserne. Men hold op med at retfærdiggøre jeres handlinger med hyklerisk nonsens, som kun de dumme køber. I fortjener samme behandling, som I giver palæstinenserne.