Læserbrev

Det er uansvarligt at rive boliger ned og tvinge folk fra deres hjem - også for klimaet

Ghettoplanens nedrivninger vil have omfattende konsekvenser – både menneskelige og miljømæssige. Det klinger særdeles hult med snakken om et rummeligt og klimaambitiøst Danmark, skriver beboer i Mjølnerparken Lisbeth Saugmann i dette debatindlæg
Debat
14. februar 2020

Information har i den seneste tid bragt flere grundige artikler om ghettopakken og Mjølnerplanen.

Tak for det.

Jeg er selv en af de beboere, som mod mit eget ønske skal tvangsflyttes. Endda vistnok til en større lejlighed, hvilket jeg ikke har brug for. Mange beboere i Mjølnerparken er kede af at blive tvunget væk fra deres hjem gennem mange år. Mange forstår ikke, hvad det skal gøre godt for. Det er i sig selv slemt nok.

Værre er det, at mange af de billige lejligheder, som mindrebemidlede kan betale, vil forsvinde som konsekvens af ghettoplanen og den måde, planen bliver håndteret på. Det til trods for, at Københavns overborgmester Frank Jensen (S) igen og igen som et evindeligt mantra forsikrer os om, at København skal være for alle.

Værst er det dog, at man flere steder i landet vil rive et stort antal gode boliger ned. Uden at diskutere hvad sådanne nedrivninger har af konsekvenser.

»Jeg kan ikke få det til at hænge sammen«

Vores regering bryster sig eksempelvis af at have fået vedtaget en såkaldt meget ambitiøs klimalov. Vel at mærke en klimalov, der ikke må gå ud over beskæftigelse, levestandard og almindelige forbrugsvaner. Samtidig er de helt enige i gennemførelsen af ghettopakkens forskellige tiltag.

Det kan undre, når man kan læse sig til, at 3.745 boliger skal rives ned, hvilket i værste fald kan betyde et udslip af 50.000 tons CO2 over en årrække.

Miljøet bliver svinet til, og det er sikkert heller ikke godt for biodiversiteten. Så skal der nødvendigvis bygges nyt, og moderne byggeri er enormt ressourcekrævende. Og ressourcerne er i øvrigt ikke uendelige, på verdensplan er der for eksempel ved at være småt med sand, der kan bruges til byggeri.

En ambitiøs klimaplan, en unødvendig tilsvining af klima og miljø og en masse mennesker, som er ulykkelige over at miste deres hjem. Jeg kan ikke få det til at hænge sammen.

Lisbeth Saugmann er beboer i Mjølnerparken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus
Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Karsten Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ghettopakken har intet med reelle parallelsamfund at gøre.

Den er opfundet som undskyldning for den generelle gentrificering med tvangsfjernelser af uønskede mennesker fra storbyen som ultimativ hensigt.

Eksport af socialt udsatte, pensionister og muslimer til udkanter hvor de har råd til huslejen og ikke kender nogen i nærheden er idealet.

Desuden, naturligvis, et styks nationalkonservativt kødben til svinehundene, som gerne vil gøre livet surt for så mange som muligt af anden etnisk herkomst.

Ghettoplanen har intet fornuftigt formål, og som det påpeges så rigtigt i nærværende debatindlæg, går den stik imod alle lysegrønne løfter om 'plads til alle', billige, almene boliger og kamp for klimaet.

Den handler om diskrimination.
Så enkelt er det.

Jens Erik Starup, Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Ib Christoffersen, Lone Hansen, Marianne Schlichter, Karsten Nielsen, Carsten Munk, Hanne Ribens, Kim Folke Knudsen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Bent Gregersen, Nike Forsander Lorentsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Poul Simonsen, Steen K Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Se dog at få opført nogle mindre og billigere lejligheder i stedet for denne heksejagt på nogle få politisk udpeget boligområder.
Brug dog tiden i Folketinget til at få en lovgivning , der tillader/kræver mindre billige boliger i ALLE boligområder - så kan der komme gang i en mere sammensat beboer sammensætning - er det ikke netop det politikerne gentager og gentager - så se dog at få den lov gennemført..

Susanne Kaspersen, Karsten Nielsen, Hanne Ribens, Kim Folke Knudsen, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Mogens Holme, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Hov, jeg glemte helt at nævne, at salget og/eller nedrivningen af de 11.000 boliger indbefattet i ghettoplanen også vil gavne VÆKSTEN, og dermed pynte på BNP og skæppe i kassen.

Men gavne miljø og klima - niksen, biksen.

Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Hanne Ribens, Kim Folke Knudsen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Nybyggeri er idag hundedyrt pga de ekstremt høje grundpriser, det er desværre ikke muligt at bygge billigt så længe de ikke reguleres.
Derfor bliver fx gamle mennesker plyndret for hele deres pension, når de flytter i plejebolig.

Hvorfor rive gode, almene boliger ned, der i mange tilfælde ovenikøbet er renoverede? Det er jo helt tosset.

Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Marianne Schlichter, Karsten Nielsen, Kim Folke Knudsen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Poul Simonsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Eva det er jo netop der der bør lovgives om så almenelejeboliger kan/skal kunne opføres billiger - ved billigere grunde osv.........
Ja det er uhyrligt at en plejehjemsbeboer skal betale for dit og dat - Her kan fx. laves et loft over hvor stor del af pensionen, der må tages til husleje mv. Derudover SKAL al pleje være gratis for beboeren - er det ikke fordi de ikke kunne klare det i deres hjem, at de er kommet på en plejecentre - så er det da tåbeligt at de nu skal betale ekstre for dit og dat.

Det begyndte under Fogh Rasmussen, der fik vedtaget at mere og mere på plejehjem, i børnehaver osv. skulle ses som ekstra ting/tilbud og derfor skulle betales af brugerne.

Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, du har ret.

Fogh fik sin minimalstat, under dække af at forgylde middelklassen.
Og nu døjer vi med et næsten fuldstændig ureguleret ejendomsmarked.

Men det er også rigtigt, som det skrives i debatindlægget; byggeriet mangler naturressourcer, fx sand og grus. Den udnyttelse kan ikke fortsætte..
Vi må derfor, efter min mening, lade helt være med at rive ned når det ikke er nødvendigt.

Derudover er det jo rent menneskeligt en katastrofe og et overgreb uden lige, at tvangsflytte folk fra deres eget hjem, uden anden undskyldning end at de udgør et 'parallelsamfund'..

I realiteten er man ikke noget eller nogen af vigtighed i dette land, med mindre man kan kalde sig ejer af værdifuld ejendom.

PS. DF har ikke gjort noget godt for pensionisterne ved at omfavne ghettopakken, og slet ikke noget godt for dem, der plukkes nøgne af 'serviceydelser', skyhøje huslejer, samt ditto madpriser for vacuumerede færdigretter.

Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Karsten Nielsen, Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er fuldkommen uanstændigt, at politikere mener sig berettiget til at bestemme, hvor og hvordan folk skal bo og leve.

Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Ebbe Overbye, Lone Hansen, Marianne Schlichter, Karsten Nielsen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Daniel Joelsen, Liselotte Paulsen, Hanne Ribens, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Thomas Tanghus, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Lund Petersen

Man glemmer at det er beboerne dvs. lejerne der selv har besluttet hvad der skal ske med deres boligområde. Det er staten som har ønsker, at mange års manglende stillingtagen til kommunernes anvisningsret og de almene boligorganisationer manglende interesse for udviklingen, nu er kommet på dagsordene. Bedre sent end aldrig. I Tåstrupgård har man i lang tid arbejde med nedrivning for at få et mere åbent boligområde og som beboerne har være med til at beslutte, ligeledes taler man også om Tingbjerg at gøre dette område mere åbent, så det ikke er et lukke boligområde man alen køre ind i, så der er mange god tiltage og det er selvfølgelig altid svært for den det rammer, men her må man jo gå ind og se på helheden.

Bent Gregersen

Danskerne er meget ens. De går i det samme tøj, spiser deres bævreflæsk i persillesovs, ser det samme tv, taler om samme emner, osv.
Så hvad er der så specielt ved at bo i en svinedyr by? med masser af bilos, langt til arbejdet, dyre butikker og udsigt til forsvinden når havet stiger? Siger en ex københavner.

Eva Schwanenflügel

@ Ole Lund Petersen

Det er meget muligt, at man i Tåstrupgård og Tingbjerg har mere beboerinddragelse i processen.
Men det har man ikke haft i Mjølnerparken.

Her regerer Bo-Vita enevældigt, og har prøvet at tvinge beboerne til at skrive under på at lade sig 'frivilligt' genhuse et eller andet ukendt sted.
Desuden tjener bestyrelsen selv penge, jo mere der renoveres og bygges.
En noget usund incitamentstruktur, spørger man professor Bent Greve..

"Jo mere boligselskab bygger - jo mere tjener bestyrelsesformand"
https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/jo-mere-boligselskab-bygger-jo-mere-t...

Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Karsten Nielsen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Ole Lund :
Det er ikke tilfældet her for det er pest eller kolera., hvis beboerne nægtede ville det betyde endnu værre krav for de "dømte" områder. En diskriminerende og fuldstændig syg lov,som vore valgte her med desværre stort flertal valgte at gennemføre og protesterne i befolkningen er for små til at ændre.

Karsten Nielsen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Marianne Schlichter, Carsten Munk, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Ole Lund Petersen, det er det ikke.

Karsten Nielsen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ole Lund Petersen

Det er uansvarligt ikke at gøre noget. Hvem sidder i Bo-vitas organisationsbestyrelse? Hvem vælger organisationsbestyrelsen? Hvem sidder i repræsentantskabet? Alle disse steder er det beboere som har valgt på, dem på et afdelingsmøde, går jeg da ud fra, da bo-vita er et alment boligselskab og underlagt almenboligloven.
Det er først når konsekvenser ses, at beboerne begynder at interesserer sig for deres boligselskab, beslutninger træffes af et flertal i de respektive bestyrelser som alle er valgt af beboerne, hedder det ikke beboerdemokrati? At det altid vil være svært at accepterer for dem det rammer er selvklart.

Kim Folke Knudsen

Lisbeth Saugmann

Der er desværre intet at forstå i denne Ghettoplan.

udover ønsket om at herse rundt med lejerne for at pudse egen politisk glorie og påstå, at Ih hvor vi buldre kan og gøre op med boligområder med lidt for mange fremmedartede beboere af ikke dansk etnisk oprindelse.

Det der er ekstra sørgeligt. Det er den socialdemokratiske falliterklæring. Det parti som var med til at stifte den almennyttige bevægelse og til at sikre, at byen også fik sunde boliger for de mindrebemidlede. Det parti har nu travlt sammen med deres røde dublet parti SF med at rive gode almennyttige boliger ned, sælge almennyttige boliger, så de kan indgå i et mere og mere overbelånt og spekulativt ejerbolig marked og senest så har de to partier med deres støtte til Indgrebet mod Blackstone investorene været med til at skabe stor usikkerhed på andelsboligmarkedet.

Begge partier S og SF støtter ligeså skattestoppet på ejerboliger. Ih hvor er vi dog sociale og optaget af at sørge for billige boliger i byerne til borgere med lav indkomst ikke S og SF og for sin sag skyld tag bare DF med under armen ???

Jeg vil opfordre lejerne til at organisere sig selv og forsøge at stifte en andelsboligforening, så i ikke i længden skal være brikker i et spil, som skader jeres sag.

Min fulde forståelse og sympati for dit indlæg.

VH
KFK

Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Ifølge grundloven er boligen ukrænkelig, men åbenbart ikke hvis man bor til leje.

Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye, Viggo Okholm, Karsten Nielsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ole Lund Pedersen:
Det er dog utrolig som du fremturer her, og jeg vil fastholde at det almenes system er blevet underlagt et flertal og diktat ovenfra så hvis boligorganisationerne ikke makker ret ville det blive en endnu større massakre mod almindelige lejere,som evt. har en anden etnisk bagrund,er på offentlig forsørgelse eller ikke har fået en uddannelse.Den enkelte foreningers/selskabers love er sikkert blevet holdt efter bogen og her er der bestemt skønhedsfejl,hvis det der skrives er rigtig, men det ændrer ikke på betingelserne.

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I forbindelse med ghettopakken har politikerne tiltaget sig retten til at bestemme over, hvad beboernes opsparede kapital til vedligeholdelse, Landsbyggefonden, skal anvendes til. Det er rent tyveri.

Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar