Læserbrev

Ældre Sagens formål er at forbedre ældres forhold i Danmark – ikke i hele verden

Ældre Sagen informerer gerne grundigt om forholdene for at klare sig som pensionist i udlandet, men det ville være i strid med vores formål at bruge kræfterne på at forbedre forholdene i andre lande, skriver administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, i dette debatindlæg
Debat
18. marts 2020

Ældre Sagen er en almennyttig forening, som arbejder for, at Danmark skal være et godt land at blive ældre i. Det er præciseret i vores formålsparagraf, og det er det grundlag, man bliver medlem på. Det betyder, at vi arbejder målrettet på at forbedre forholdene for ældre, der bor i Danmark.

Såfremt man vælger at bosætte sig i et andet land, kan man stadig godt blive optaget som medlem af Ældre Sagen, men så vil det være uden stemmeret og valgbarhed.

Vi kan sagtens forstå, at man kan have lyst til at bosætte sig i et andet land. Også når man er blevet folkepensionist. Men her har man som alle andre et ansvar for at sætte sig ind i det pågældende lands vilkår og rette sig efter dem.

Vilkårene for at være folkepensionist i Danmark vedtages af Folketinget. Fordi vi er medlem af EU, gælder de samme økonomiske vilkår, hvis man bosætter sig i et andet EU- eller EØS-land.

Såfremt man bosætter sig i et land uden for EU/EØS, har politikerne besluttet, at man som folkepensionist får grundbeløbet, men ikke pensionstillægget, der beregnes ud fra husstandens samlede indtægter, når man er bosat i Danmark.

Modtager man førtidspension eller seniorpension og opholder sig uden for EU/EØS, vil man også miste en del af førtidspensionen/seniorpensionen.

Man skal altså tænke sig godt om, inden man som pensionist bosætter sig uden for EU/EØS. Ældre Sagen har hørt om flere ulykkelige situationer, hvor folk er kommet i klemme, fordi realiteterne er gået op for dem alt for sent. Det skal vi undgå.

Det kræver en betydelig arbejdsmarkedspension for at klare sig i udlandet, og man skal sætte sig grundigt ind i vilkårene for den daglige tilværelse, herunder sygdom, hospitalsophold, pleje og omsorg. Derfor har vi også valgt at informere grundigt om dette i vores håndbog til ældre, Værd at vide.

Det ville til gengæld være i strid med Ældre Sagens vedtægter, hvis vi begyndte at arbejde for at forbedre forholdene for pensionister i andre lande.

Bjarne Hastrup er adm. direktør i Ældre Sagen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gunnar Blaschke

Ja, ældresagen arbejder for at forbedre vilkårene for pensionister i Danmark. Men åbenbart ikke for de ca 200.000 folkepensionister, der kun har pensionen at leve for og er frataget vores frie valg, til hvor i verden vi ønsker at bo. I modsætning til de af ældresagens mere velbeslåede medlemmer der kan bestemme selv, og som formentlig udgør flertallet af medlemsskaren.

Ulrich Drechsler

Det er danskere i støtter!!. Men bliv ved med at være en Bingo klub.