Læserbrev

Bare fordi statsministeren kalder sin politik 'retfærdig', betyder det ikke, at den er det

Mette Frederiksen og hendes ministre bruger ordet ’retfærdighed’ igen og igen, men en stor del af befolkningen opfatter deres politik som uretfærdig. I politik er retfærdighed ikke andet end noget, der viser sig et flertal på 90 mandater for, skriver Niels Eilif Hansen i dette debatindlæg
Debat
5. marts 2020

’Retfærdighed’. Ordet bruges igen og igen af vores statsminister og hendes ministre. Et retfærdigt samfund. En retfærdig kommunal udligning. Retfærdighed i den grønne omstilling. En fair fordeling.

Hvad betyder ’retfærdig’, ’retfærdighed’ eller ’fair’? Er det en politisk floskel uden indhold, der skal tale til vores følelser? Hvem vil ikke være fair og retfærdig og opleve retfærdighed?

Regeringen har forslået en »mere retfærdig udligning« mellem kommunerne. Mange kommentarer fra borgmestre viser, at der ikke kan skabes en fælles opfattelse af retfærdighed.

Et af regeringens hovedprioriteter er en ret til tidlig pension, som skal sørge for større retfærdighed. Mange af dem, der ikke får ret til tidlig pension, vil helt sikkert føle sig uretfærdigt behandlet af nye pensionsregler.

Nye ’retfærdige’ ejendomsvurderinger beregnes ud fra subjektivt udvalgte parametre og vil føre til usikre ejendomsvurderinger. Mange vil føle, at deres egen bolig ikke værdiansættes retfærdigt i forhold til naboers og venners boliger.

Der skal være retfærdighed i den grønne omstilling. Men det forventes, at der vedtages en serie adfærdsregulerende indgreb, som mange sikkert vil være utilfredse med.

På det sociale område skal der skabes bedre forhold og mere retfærdighed for de kronisk syge, de handicappede, de psykisk syge, allergikere, diabetikere og andre udsatte grupper. De økonomiske ressourcer fordeles politisk gennem prioriteringer. Mange vil helt sikkert føle sig forfordelte og uretfærdigt behandlet.

Retfærdighed er noget, magthaverne bestemmer. Noget, der viser sig et flertal på 90 mandater for uden bred opbakning i befolkningen. Store befolkningsgrupper vil opfatte den måde, vores samfund er indrettet på, som uretfærdig.

Derfor er det demagogi, når regeringen fremhæver det som noget specielt at ville skabe et mere retfærdigt samfund. Det har regeringer til alle tider været optaget af, og det vil kommende regeringer også være optaget af.

Niels Eilif Hansen er pensionist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Immanuel Kant sagde, ”Latterligst af alt er at opretholde skinnet mod andre så længe, at man bilder sig selv ind, at det er sandheden.”
Sådan må sandheden om deres tiltag udvikle sig i den socialdemokratiske regering under Mette F., bl.a. i forbindes deres diverse tiltag under brug af titulering ’Retfærdighed’.
Mange i befolkningen føler mere at der "opretholdes skinnet" ...

Også en anden filosofs citat passer godt på nuværende regerings handling: ”Overbevisninger er farligere fjender af sandheden end løgne.” (Friedrich Nietzsche)

Eva Schwanenflügel, Kim Øverup og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar