Læserbrev

Vi bruger 13 mia. om året på en arbejdsmarkedspolitik, der ikke virker

I Danmark bruger vi tre gange så mange penge som gennemsnittet for OECD-landene på vores arbejdsmarkedspolitik, desværre tyder det ikke på, at vores arbejdsmarked fungerer tilsvarende bedre end gennemsnittet, skriver Nadeem Farooq i dette debatindlæg
Debat
2. marts 2020

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bebuder den 13. februar i Information et serviceeftersyn af den eksisterende beskæftigelsespolitik, som han vil gennemgå med en tættekam.

Det er, synes jeg, en rigtig god idé. Trods den rekordhøje beskæftigelse og lave ledighed er der behov for et grundlæggende opgør med den aktive arbejdsmarkedspolitik. Sandheden er, at vi i Danmark bruger rigtig mange ressourcer på vores arbejdsmarkedspolitik. Faktisk bruger vi mere end 13 milliarder kroner årligt på opgaven. Det svarer til cirka 1,2 procent af vores BNP.

Dermed bruger vi mere end tre gange så mange penge som gennemsnittet for OECD-landene. Det oplagte spørgsmål er derfor, om vi så klarer os tre gange så godt som OECD-gennemsnittet?

Det er der ikke noget, der tyder på. Faktisk er der flere indikationer på, at vores arbejdsmarkedspolitik ikke skaber tilstrækkelig værdi for den enkelte ledige eller for samfundet. Et eksempel er beskæftigelsesfrekvensen for ikkeindfødte personer i Danmark. I 2018, hvor de seneste tal stammer fra, ligger vi kun på en 24.-plads blandt OECD-landene.

Det er på niveau med Holland, der anvender 85 procent færre midler på opgaven.

Der er først og fremmest brug for, at vi bliver bedre til at forebygge ledighed. Forebyggelse af ledighed handler om at sikre, at arbejdsstyrken løbende får opdateret deres kompetencer, så de matcher udfordringerne fra et omskifteligt arbejdsmarked, hvor blandt andet ny teknologi stiller nye, komplekse krav.

McKinsey skønner eksempelvis, at cirka 40 procent af de nuværende jobfunktioner i Danmark har automatiseringspotentiale, hvilket ifølge den tidligere overvismand Michael Svarer kan føre til perioder med mere ledighed.

Hvis vi skal lave en fremtidssikret arbejdsmarkedspolitik, og det skal vi, er der med andre ord behov for et langt større fokus på forebyggelse gennem efter- og videreuddannelse til hele arbejdsstyrken. Fra ufaglærte til akademikere.

Det håber jeg, at beskæftigelsesministeren tager med i sine overvejelser, når han gennemgår beskæftigelsespolitikken med en tættekam.

Af Nadeem Farooq er underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg bliver sådan i tvivl... er befolkningen reelt sat i verden for at tjene virksomheder og arbejdsmarked?

Sus johnsen, Freddie Vindberg, Mikkel Zess, Peter Knap, Dorte Sørensen, Niels Makholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Lise Lotte Rahbek
Nok ikke fra tidernes morgen, men med kapitalismens indtog,
blev vi alle til "humankapital" og som sådan produktionsenheder.

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Synes, - at det her, er meget kedelig at høre om. Men,- mere Kul på! Nadeem Farooq. Er der ellers flere ting & områder, - hvor vi i DK, får for lidt for vores penge. ? Selv har jeg de sidste 30 år, godt & vel, som tillidsrepræsentant, konstant, fået ørerne tudet fulde af: "en højlydt, og særdeles bemærkelsesværdig, undren over, hvorfor jobformidlingen/jobcentre/fagforeninger, og alle andre aktører, inden for dette område, ikke har fulgt med, når vi snakker, effektivitet & værdi for pengene." Noget, som både personalechefer/HR-folk, ude i de respektive virksomheder, altid har gået efter, i deres bestræbelser på, at få "tingene" til at lykkes. Det tyder på, at der er nogen, i "systemet," - som bare lader stå til, og bare sider og fiser husleje af. Og det, kommer der som bekendt, ikke flere i beskæftigelse af, - skulle jeg lige hilse, og sige.

Dorte Sørensen

Hvad med at genoprette arbejdsministeriet - - med andre ord skille socialpolitikken fra beskæftigelsespolitikken.?

Henning Kjær, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Freddie Vindberg, Werner Gass, Mikkel Zess, Carsten Svendsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Pas på hvad du beder om Nadeem Farooq. Det ender meget nemt i dyre udvalg og (in)effektivtetsfremmende foranstaltninger, som alen lang skriftlig dokumentation, lederkurser i målsætning og modeller til at implementere disse.
Desuden skal arbejdsmoralen styrkes med en eftermiddag med en populær kunstner, hvor efter det hele skal måles, helst med med navne på de enkelte besvarelser, så man undgår utilsigtet kritik fra medarbejderne.
Og det har den gode effekt, at den ansvarlige minister kan stå frem og med god samvittighed hævde, at der er taget hånd om problemet, og nu må vi afvente for at se virkningerne af ministerens effektive handlekraft.

Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Dorte Sørensen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Vi skal arbejde mindre. Ledige skal ikke piskes til jobs som virksomheden får til under halv pris.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Niels Freiberg

BNP i 2018 var på 2.246 mia. kr. Kilde: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=28965
Nadeem Farooq mener at 13 mia. kr. svarer til 1,2 pct. af BNP. Det svarer til ca. 0,58 pct. Det betyder at de 1,2 pct. er ca. 100 pct for meget.

Måske er de andre tal i artiklen lige så forkerte...