Læserbrev

Dan Jørgensens afvisning af høje CO2-afgifter er endnu et bevis på regeringens uvilje mod omstilling

Dan Jørgensen har afvist Klimarådets foreslåede CO2-afgifter, godkendt en milliarddyr gasledning på tværs af landet og ladet store virksomheder diktere landets grønne omstilling. Hvad blev der af de løfter om omstilling, man gav os under valgkampen? Sådan spørger aktivister fra Den grønne Studenterbevægelse i dette debatindlæg
Debat
11. marts 2020

Efter otte måneder med den socialdemokratiske regering må vi nu spørge: Er alvoren gået op for Mette Frederiksen? Hvilken jord vil hun give videre til børnene?

For selv om hun har slået sig op som børnenes statsminister, har vi ikke set viljen til den nødvendige klimahandling. Vi har fået en ubestrideligt nølende, sandsynligvis nervøs og muligvis uvillig regering.

Vi har set det med regeringens skepsis over for at regulere danskernes forbrug og vaner. Dan Jørgensen afviste i denne uge blankt Klimarådets udmelding om, at høje CO2-afgifter er en nødvendig hjørnesten i omstillingen. Men forbruget skal reguleres. 

Vi kommer til at spise mindre kødsovs, købe færre kinesiske dingenoter og flyve mindre i fremtiden. Regeringen svigter os og forpurrer omstillingen ved at sige andet.

Vi har set det, når regeringen binder os til fossil energi årtier ud i fremtiden. Den har givet grønt lys til den milliarddyre gasledning Baltic Pipe, der skal løbe på tværs af landet. Og den overvejer at forlænge oliejagten i Nordsøen ind i 2050’erne, på trods af det absurde i at hive olie op, lang tid efter at Danmark skal være klimaneutral.

Vi har set det med regeringens nølen med at tage hul på forhandlingen af klimahandlingsplanerne. Regeringen venter på de såkaldte klimapartnerskaber med store virksomheders udspil. Selvfølgelig skal erhvervslivet høres, men det er bekymrende, at det er de store virksomheder, der får serveretten. Hvis de får lov til at diktere det mulige, bliver omstillingen umulig.

Det skulle være så grønt, men regeringen spilder værdifuld tid og vægrer sig ved at forpligte sig til den nødvendige klimahandling.

De grønne tiltag, som regeringen hidtil har lavet, er museskridt i det store billede: Ifølge regeringens egne tal bidrager den ’grønne’ finanslovs tiltag kun med 0,5 millioner ton om året i 2030 – det påkrævede reduktionstiltag er på 21 millioner ton for at nå de 70 procent i 2030.

Det står klart efter det seneste år, at vi er i gang med at forvandle meget af verden til pindebrænde. Det er nu, at Mette Frederiksen og resten af regeringen skal levere på det mandat, vi gav dem ved sidste valg.

Frida Simon Jahn, Sussi Lillelund, Rosanna Børsting Sørensen og Christian Fromberg er studerende og aktivister i Den Grønne Studenterbevægelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Regeringen tænker kun på at bevare magten, beholde stemmer, skide være med resten!

John Hansen, Susanne Kaspersen, Søren Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Indtil videre har regeringen ikke haft modet til, at føre sine grønne visioner ud i konkret lovgivning og handling.
Måske eksisterer Dan Jørgensens grønne visioner kun, når det er belejligt i forbindelse med valg og internationale forsamlinger, hvor der kan træffe at være en fjer til hatten.
Tidligere folketingspolitiker Kristen Poulsgaard, ville uden tvivl have rejst sig fra sin plads og råbt et højt og klingende …. "Tøsedreng".

John Hansen, Susanne Kaspersen, erik pedersen og Torben Burkal anbefalede denne kommentar
Ole Lund Petersen

Hvor er det nemt at komme med her og nu løsninger når man ikke sidder med beslutningskraft, på et problem der ikke lige lader sig løse med et snuptag. Det kræver mange overvejelser mht. hvilke håndtag vi skal benytte. At det skal løses er klart, men det skal også grundige overvejelser til hvis kke vores velfærd skal gå i stykker. Tænk hvis vi for at spare penge for at løse klimaudfordringerne privatiserede universiteterne, droppede SU for at få penge nok? Nemt næ

Der er en masse lavthængende frugter, som regeringen kunne have plukket allerede umiddelbart efter valget i 2019. Men de har kun fået gennemført en udvidet flaskepant og sat et par kroner ekstra oven på plasticposerne. Klimaloven vil jeg ikke give S kredit for, fordi det med garanti er støttepartierne der har vredet armen om på S for at komme igennem med den. Men nu kan regeringen jo skyde alle initiativer til hjørne så længe coronaepidemien varer. Og sikkert også
bagefter. Det er yderst beklageligt.