Læserbrev

Danmark ligger på en 14. plads i ligestilling – her er tre skridt, der kan få os i top

Der er ingen undskyldning for, at det går så langsomt med ligestillingen i Danmark. Vi ved godt, hvor der skal sættes ind, hvis vi skal uligheden til livs: på arbejdsmarkedet, skriver formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, i dette debatindlæg
Debat
6. marts 2020

Da World Economic Forum fremlagde deres årlige rapport om ligestilling, var beskeden nedslående. Hvis vi fortsætter i nuværende tempo, går der 100 år, før vi har kønsligestilling. For os i Danmark bliver rapporten kun mere nedslående af, at vi halter efter vores nordiske naboer. Hvor Island, Norge, Finland og Sverige udgør ligestillingens top fire, ligger Danmark på en 14.-plads.

Heldigvis behøver det ikke at være sådan. En vigtig del af nøglen til ligestilling i hverdagen er nemlig ligestilling i arbejdslivet. Her ved vi faktisk godt, hvor vi skal sætte ind.

Første skridt er, at kommende medarbejdere udelukkende bliver bedømt på deres kvalifikationer i ansøgningsprocessen. En måde at fjerne kønnets betydning er ved, ganske enkelt, at fjerne oplysninger om køn fra jobansøgninger. Internationale tests viser, at anonymisering af ansøgere styrker ligebehandling i ansættelsesprocessen. Ikke kun i forhold til køn, men også etnicitet og alder. Derfor er det oplagt, at arbejdsgiverne går forrest i at samle erfaringer med anonymisering i dansk kontekst, så vi kan arbejde videre på at sætte fordommene ud af spil.

Næste skridt er at komme lønforskellene til livs. Mænd tjener stadig mere end kvinder, selv om de har samme titel og ansvar. Forskningen peger på, at lønåbenhed er en effektiv måde at lukke løngabet på. Derfor skal løntabuet brydes, og lønsnakken startes. Politisk kan der gøres meget ved at kræve åbenhed om kønsopdelte lønstatistikker på hele arbejdsmarkedet.

Tredje sted, vi skal sætte ind, er barsel. Det koster nemlig kvinder dyrt at få børn, mens mænds løn og karriere ikke påvirkes i samme grad. Det nye EU-direktiv har sat skub i udviklingen, men al erfaring viser, at retten til frihed skal suppleres med retten til fuld løn under barsel, hvis det skal have effekt. Derfor er opgaven nu at give familierne de bedste forudsætninger for at få økonomien til at hænge sammen i barselsperioden.

Lars Qvistgaard er formand for Akademikerne (AC)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der skal lige dele øremærket barsel til. Så kommer resten af sig selv.
Og så måske et uddannelsessystem der passer til alle de forskellige børn der er