Læserbrev

EU bør ikke støtte den fremmedfjendske græske premierminister i at mishandle flygtninge

Når Grækenland skyder med tåregas mod flygtninge og nægter børn adgang til sundhedsvæsnet, bør EU’s kommissionsformand ikke tale om solidaritet med den græske regering, hun bør tage afstand, skriver Betina Wind i dette debatindlæg
Debat
12. marts 2020

Som ansat i en græsk-dansk ngo og med en hverdag blandt unge flygtninge i Grækenland har det været en forløsning at se Information sætte fokus på den glemte græske flygtningekrise i artikelserien om flygtningeøen Lesbos.

For den almindelige dansker er det længe siden, at flygtninge vandrede på de danske motorveje, men her i Grækenland har vi oplevet eftervirkningerne af de lukkede grænser i nogen tid. Problemet forsvandt ikke, det blev bare parkeret i en af Europas mest svækkede økonomier.

Senest blev artikelserien desværre aktualiseret, da Erdogan åbnede sluserne igen, og vi stod over for truslen om endnu en flygtningekaravane.

EU reagerede prompte med et visit og en pressekonference i Athen, hvor kommissionsformand Ursula von der Leyen gav den yderst flygtningefjendtlige premierminister Kyriakos Mitsotakis en solidaritetserklæring.

Som stolt europæer er det skræmmende at se Ursula von der Leyen tale om et europæisk fællesskab med en mand, der har frataget børn adgang til sundhedsvæsenet ved at fjerne deres ret til sygeforsikring, mens han ignorerer folkeretten ved at udsætte retten til at søge asyl.

Han har endda udtalt, at Europas skjold er det græske politi. Det samme politi, som skyder med tåregas og gummikugler mod krigsofre og afholder prøveskydninger for militæret i farvand, hvor gummibåde transporterer flygtninge fra Tyrkiet til Lesbos.

Premierminister Mitsotakis anklager den tyrkiske regering for at udnytte desperate mennesker, men sandheden er, at hans asylpolitik som beskrevet i Information den 28. februar har drevet små børn ned til toårsalderen til desperation, alvorlig selvskade og selvmordsforsøg.

Hvis det er den type europæisk humanitet og solidaritet, som von der Leyen står for, så er jeg ikke længere sikker på, at det er udtryk for andet end en kynisk og umenneskelig politik, der sørger for at holde krigsofrene ude.

Mit eneste håb er, at aviser som Information bliver ved med at dække katastrofen – også selv om den ikke længere foregår på vores motorveje.

Betina Wind er kandidat i socialt arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her