Læserbrev

Vi skal evakuere alle børnene fra lejrene på Lesbos, og det skal være nu

Forholdene i flygtningelejrene på Lesbos og Samos er uacceptable. De er overbefolkede, affaldet flyder, og hospitalerne kan ikke følge med sygdom og psykiske problemer. Det går især ud over børnene, og derfor skal de evakueres med det samme, skriver direktør for Læger uden grænser, Jesper Brix, i dette debatindlæg
Debat
3. marts 2020

Otte mennesker, tre af dem børn, er døde i flygtningelejren Moria på Lesbos de seneste måneder. De døde som konsekvens af de stærkt kritisable forhold, som flygtninge er tvunget til at leve under i og omkring lejren.

Der er ikke tilstrækkelig adgang til lægehjælp, uvisheden skaber spændinger, og de hygiejniske forhold er uacceptable med blandt andet affald, der ikke bliver fjernet, men hober sig op mellem teltene.

Læger uden Grænsers udsendte, der hjælper i området, fortæller om en desperat situation. Ikke mindst for de mest sårbare, nemlig børnene.

Lige nu er 42.000 mennesker fanget under ulidelige forhold på Lesbos og Samos. 20.000 af dem i Moria-lejren, som er lavet til ca. 3000. 7000 af dem, der bor i og omkring Moria er børn, og mere end 1100 er uledsagede.

Der er for få toiletter, der er ikke nok rent vand, og køen til lægen og sagsbehandleren bliver længere og længere. Det siger sig selv, at det skaber problemer. Det skaber også grobund for sygdom, eskalerende PTSD og sammenstød.

Fordi det primært er mennesker på flugt fra krig, er det ikke overraskende, at der er mange psykiske sundhedsproblemer i lejrene. Også hos børnene. Vores udsendte ser posttraumatisk stress, depression og selvmordsforsøg hos både voksne og børn. Unge som gamle mister håbet, mens de venter i en overbefolket lejr, hvor affaldet flyder, og spændingerne stiger.

Vi gør, hvad vi kan i lejrene, men vores udsendte er overvældede af behovet for hjælp. De behandler børn for epilepsi, hjerteproblemer, diabetes, krigsskader og konsekvenserne af vold. Det offentlige sundhedssystem på øerne kan ikke følge med, så det er svært at få henvist flygtningene, hvis deres sygdom kræver behandling på et hospital. Og de sundhedsmæssige konsekvenser af at vente på behandling er store.

Derfor kan vi heller ikke tillade os at vente længere. Uanset hvad afklaringen på flygtningesituationen i EU skal være, så er situationen nået til et punkt, hvor vi er nødt til at handle. Læger uden Grænser ser gerne, at lejrene helt evakueres, men som minimum skal børnene – de mest sårbare og syge – væk fra de usikre og usunde forhold.

Vi kan ikke være andet bekendt.

Af Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palle Bendsen

Det er fuldstændig ubegribeligt med den kyniske menneskeopfattelse, der har bredt sig som ... siden 2015 (ja den var der også før).

Enten skal Tyrkiet bestikkes for at holde mennesker fra at bevæge sig mod EU, eller også skal Grækenland og Bulgarien rulle NATO-tråd ud og holde mennesker væk med tåregas og måske mere probate midler ... og i Libyen skal den smadrede stat (smadret af en villig koalition inklusive Danmark) holde mennesker i koncentrat ... i lejre, så de ikke begiver sig ud på havet.

Nej, forresten, vi skal bruge pengene i nærområderne ... men det sker så heller ikke, men det lyder godt at sige det, det er meget mere effektivt, man får mere godhed for pengene i den bedste sendetid oven i købet.

Prøv lige at læse Jesper Brix’ nødråb een gang til.

Hvad siger børnenes statsminister?
Udlændinge- og Integrationsministeren er klar, regeringen er klar til at handle, HVIS SITUATIONEN ESKALERER.
Hvad med bare en lille bitte smule solidaritet med børnene på Lesbos, afghanerne ved grænsen, syrerne der bombes på kryds og tværs. Eller ER det det, vi skal forstå ved en eskaleret situation?

Hvis Europa ikke kunne magte en million flygtninge i 2015, og meget færre i dag, hvordan skal det så ikke gå, når klimaødelæggelserne om føje år sender millioner mod Nord? kampen mod klimaforandringerne har altid været som en kamp mod barbariet ... på hjemmebane.

Pia Kühnell, Jens Garde, Hans Larsen, Britta Hansen, Ete Forchhammer og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Hvis situationen eskalerer"... dvs. at lige nu er den go' nok!! Her er flere dødssynder i spil. De bli'r ikke mindre dødssynder af at være udbredte.

Ja man skammer sig på Europas vegne. Et avisindlæg hjælper nok ikke meget, men godt alligevel, at det kommer fra Læger uden Grænser, som er dernede.

Det er et rent folkmord som EU bare ser til foregår