Kommentar

Georg Metz: Politikere som Mattias Tesfaye tænker ikke. De reagerer

En mand ville ikke trykke hånd som led i statsborgerskabsprocessen, og så hører han ikke til, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye. Hvorfor ikke også indføre tvungen runddans om juletræet med risengrød i hele hovedet?
Kvinde udveksler håndtryk med tidligere udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, efter at have ansøgt om dansk statsborgerskab.

Kvinde udveksler håndtryk med tidligere udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, efter at have ansøgt om dansk statsborgerskab.

Finn Frandsen

Debat
6. marts 2020

Mattias Tesfaye, Inger Støjbergs socialdemokratiske afløser, har endnu ikke indført lagkagespisning som akkompagnement til stramninger af indvandrervilkår. Ministerens udfald mod en konkret ansøger af dansk statsborgerskab antyder ikke desto mindre samme menukort.

En mand godt på vej som dansker afviste på Københavns Rådhus at trykke hånd i den nu lovpligtige besegling af statsborgerskabsprocessen.

Som kvittering for sin fravalgte hudkontakt – i populismens navn indført som bidrag til tilsidesættelse af retsstatens grundprincipper – fik den opponerende mand ikke papir på danskheden.

Ministeren udtalte ifølge Ekstra Bladet: »Hvis den fyr ikke vil tage imod en fremstrakt hånd fra det danske samfund, har han søgt statsborgerskab i et forkert land. I Danmark giver vi hånd til hinanden. Selvfølgelig.«

Den fyr … forkert land … giver vi hånd til hinanden … selvfølgelig.

Den fyr.

Hvis den fyr af en minister vil have et godt råd i sin magtfuldkomne moraliseren om den fremstrakte hånd under tvang, kan han gribe til andre muligheder end dette håndtryk uden handske, der i disse smittetider bliver stadig mere tvivlsomt og uforsvarligt.

Den fyr af en minister kan for at overgå sin forgænger indføre tvungen runddans om juletræ. Det er meget dansk, om end mange indfødte kun tager turen, fordi familien siger, de skal.

En dans på grannåle

Kommunen indkøber et træ pyntet med små dannebrogsflag og en glad gris i kulørt pap. Statsborgeransøgerne samles i grupper og instrueres i tvungen dansk juletræsdans. Ansøgerne tager hinanden i hånden stadig uden handsker – her spiller risikoen ikke så stor en rolle – og danser om træet til et vers af »Højt fra træets grønne top«. Den fyr af en minister kan skærpe betingelserne for muslimer og tvangsindlægge et par luthersk-evangeliske sange. Borgmesteren, der obligatorisk går i spidsen for runddansen, tillades undtagelsesvis at bære handsker i betragtning af smittefaren fra fremmede.

Når runddansen er slut, smører borgmesteren en klat risengrød med smørklat i håret på kvindelige ansøgere, der til lejligheden har tvangsaflagt tørklædet.

»Sådan gør vi i Danmark.« I Danmark går vi om juletræet med risengrød i hele hovedet. »Selvfølgelig.«

Og såfremt en og anden fyr ikke frivilligt vil danse om juletræet som en fremstrakt gestus under tvang, har den fyr altså søgt statsborgerskab i et lukket land.

Den fyr, der er minister, kan overtage ideen ganske gratis fra en fyr, der godt kunne finde på at opfatte et påtvunget håndtryk som noget nær en ubærlig ydmygelse. Især hvis den fyr, der skriver disse linjer, skulle give tvangshånd til den fyr af en grovkæftet minister. For så vidt også til en række af landets borgmestre, ingen nævnt, de fleste glemt.

Men nu skal den fyr af en minister bare høre:

Tvungen ærbødighed

Engang i den schweiziske fortid lod den kejserlige foged, tyrannen Albrecht Gessler, sin hat med gemsefjer og det hele sætte op på torvet for enden af en lang stage og forlangte, at forbipasserende schweizere over for denne ophøjede gestus skulle udvise underdanighed og bukke sig i støvet for hatten.

Netop i det forhold lå det ydmygende: at borgerne blev tvunget af myndighederne til at udtrykke ærbødigheden kropsligt. Altså aktivt under tvang at tilkendegive underkastelse offentligt.

I den grad ydmygende, at Wilhelm Tell ifølge sagnet nægtede at bøje sig for hatten og endte med at skyde et æble af sin søns hoved, betingelsen for, at han og sønnen overlevede.

Mytens pointe er ikke ærbødigheden for en øvrighedspersons fjollede hat, men den tvungne ærbødighed og den påtvungne og aktive fysiske handling: at forbipasserende borgere under trusler om magthaverens alvorlige repressalier skulle bøje nakken.

Autokratiske systemer i historiens lange løb har hyppigt anvendt den form for underkastende tvang og frataget de opponerende eller udsatte grupper eller hele folkeslag og/eller befolkninger enten rettigheder eller livet, såfremt de opponerede.

Som regel sammenkædes tvangen til at efterleve bestemte ritualer eller en bestemt gestik med hævdelsen af en dybere sammenhæng mellem handling og nationens mystiske natur.

Når den fyr af en minister hævder, at »i Danmark giver vi hånd«, forlener han og et herskende flertal i Folketinget håndtrykket med Danmarks selve væsen. Håndtrykket er en dansk hilsen. Hilser man ikke dansk, er man ikke af nationen og ikke værdig til at kalde sig – endsige være – rigtig dansker.

Som påvist af sagkyndige er håndtrykket egentlig ikke særligt dansk. Måske på landet, blandt ældre og i gamle dage, men næppe i yngre bygenerationer.

Den fyr af en minister påberåber sig altså et diskutabelt nationalitetsmærke over for folk i udsat og betinget position; folk, for hvem (forholdsvis få) håndtrykket kan være en pestilens, men, hvor det for resten sagtens og for flere end de få, må opfattes som tvang frem for imødekommende accept fra Danmarks myndigheder.

Nationalistiske tvangsforeskrevne kropsudtryk

At forbinde nationen med en speciel gestik er et velkendt autoritært udtryk.

Mest berygtet er en særegen historisk hilsen, som desværre igen rør på sig: Deutscher Gruss: den tyske hilsen.

Her er det ikke et håndtryk, men en opad fremstrakt højre arm med håndfladen vendt nedad. Det siges, at denne øvelse udløser endorfiner og i hvert fald fik nazismens horder af pøbel til at gå amok i nationalistisk hysteri.

Den fyr af en minister har sikkert slet ikke tænkt i de baner eller så langt. I virkeligheden er det også værre. Den slags fyre af politikere tænker ikke. De reagerer.

Men en sammenhængsduelig nation bygges ikke på tvangsforeskrevne kropsudtryk. Snarere skaber den slags forståelig vrede, mistro og trods hos fribårne folk, der ikke bryder sig om indskrænkninger i retten til at disponere frit over egne kropsdele. Om det er håndtryk eller tvangsomvandring af juletræ.

Den fyr af en minister skulle i øvrigt tage til Hjallerup, såfremt det stadig går for sig som tilforn, og opleve ægte dansk håndslag på hestemarkedet.

De håndslag er dansk hilsekultur og betyder, at den ene af parterne er blevet taget lidt mere i røven end den anden.

Selvfølgelig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

At mit idol Georg Metz trækker nazi-kortet er under bæltestedet selv om det drejer sig om en højrevendt forhenværende SF´er der gået over til DF light - Socialdemokratiet - ligger udenfor min fatteevne.

Poul Anker Sørensen

Jeg vælger nu også mine håndtryk med omhu, og der var og er også ministre og andre, jeg nok ikke vil give håndtryk ( tænk på smittefaren ? )

Kristian Spangsbo, Christel Gruner-Olesen, Gunner Olesen, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Klüver, Viggo Helth, Jan Nielsen, Carsten Munk, John Andersen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Tommy Clausen, Gitte Loeyche og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Min tanke gik mere på om et håndtryk er dansk.
Her fandt jeg bl. a. disse artikler
www.dr.dk/nyheder/indland/professor-haandtryk-som-hilsen-er-et-nyt-faenomen
www.information.dk/indland/2013/06/haandtrykket-altid-vaeret-debat-danmark

Mens jeg ledte efter artikler om håndtryk, hørte jeg i P1-morgen at de kongelige havde frabedt sig at give hånd pga frygt for virus. Endnu en grund til enten at lage handsker på - som er forbudt direkte i loven- eller undlade dette tvungne håndtryk.

Kristian Spangsbo, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Arne Lund, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Viggo Helth og John Liebach anbefalede denne kommentar
Jolande Leinenbach

Rigtig god artikel. Danmark har brug for kritisk tænkede statsborgere. Man kan ikke tvinge håndryk i en moder demokrati.

Erik Karlsen, Kristian Spangsbo, Erik Fleischer, Steffen Gliese, Anders Olesen, hannah bro, Carsten Munk, Gunner Olesen, Elisabeth Andersen, Morten Hansen, Kim Topholm Andersen, Per Hansen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Mette Køhler, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Arne Lund, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Curt Sørensen, Per Klüver, Viggo Helth, Lars Løfgren, Herdis Weins, John Andersen, Carsten Mortensen, John Liebach, Werner Gass, Freddie Vindberg, Ete Forchhammer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

En kollega fra nabolandet mødte op og gav hånd til alle i nærheden af hans plads. Stor forvirring, og morskab hos dem længere væk. Efter få dage havde alle de nærmeste kolleger undtagen en fundet ud af at undgå den nye kollegas håndtryk - og der var ikke tale om nogen smittefare i tiden. Dette var en dansk arbejdsplads, hr. minister.
I en dansk børnehave med en broget flok børn med forskellig hudfarve og nye navne havde en afholdt medhjælper sidste dag i den institution. Ikke alle de gl.danske forældre var flinke til at gi' hånd...
Måske jeg skal til at passe på mit pas? Jeg gi'r ikke hånd til alle, lige som jeg også undgår at sige "du" til alle og enhver.

Kristian Spangsbo, Erik Fleischer, Christel Gruner-Olesen, Rolf Andersen, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Mette Køhler, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Per Klüver, Viggo Helth, Herdis Weins, David Breuer og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Tvunget håndtryk er, som Metz skriver og illustrerer med Wilhelm Tell myten, reelt udtryk for underkastelse og ydmygelse.
Det skal et samfund lade være med.
Henvisningen til treverne er da relevant, idet også dette forløb i Tyskland starter med en ydmygelse - "Versaillefreden".
Dette reagerede den ydmygede nation på, ved først at klappe i takt, så ved at råbe i takt for til sidst at marschere i takt med våben over skulderen.
Derfor stop disse forløb ved starten, som er holdningen: SÅDAN GØR VI HER.

Erik Karlsen, Kristian Spangsbo, Erik Fleischer, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Anders Olesen, hannah bro, Maj-Britt Kent Hansen, Gunner Olesen, Elisabeth Andersen, Per Hansen, Alvin Jensen, Mette Køhler, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Helth, David Zennaro, Carsten Munk, Lars Løfgren, Dorte Sørensen, David Breuer, Maia Aarskov og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Og som jeg har lært, er en FYR: En kastreret hankat?

Birte Andersen

Hørt, Metz

Steffen Gliese, Anders Olesen, Gunner Olesen, Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Curt Sørensen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Marianne Pedersen

Hej Georg Metz og tak for indslaget i kampen om at opføre sig ordentligt og anstændigt overfor andre mennesker.
Hvis ikke det hele var så grotesk, ville jeg såmænd finde dansen om juletræet med risengrød om munden vanvittig morsomt. Men ja - man kan jo aldrig vide hvad næste skridt bliver.
Indførelsen af tvangshåndtrykket - orkestreret af og i Inger Støjbergs forståelsesramme - er noget af det mest nedværdigende og menneskefjendske der kan gennemtvinges i et moderne demokrati, i en ceremoni tilrettelagt for at tage imod nye medborgere, der har et udtrykt ønske om at bo og leve og yde i det danske samfund, til fælles bedste.
Men jeg kan godt forstå, det kan være svært for en egoistisk populist, at se det store billede - der er jo ingen der med deres sunde fornuft i behold vil hilse på lille Inger, og det kan Inger ikke leve med. Det er jo så forfærdeligt trist, at det er egoister der laver love for et helt lands befolkning.
Spørgsmålet må vel efterhånden være om Danmark stadig er et moderne demokrati ?

Erik Karlsen, Marianne Borgvardt, Kristian Spangsbo, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Britta Hansen, Sonja Rosdahl, Gunner Olesen, Ole Henriksen, Elisabeth Andersen, Per Hansen, Alvin Jensen, Christian Mondrup, Hanne Ribens, Mette Køhler, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Jane Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Curt Sørensen, Per Klüver, Viggo Helth og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Hvor er du god Georg Metz, sådan en svada gør mig så glad for at du findes, god weekend. Og dig Bjerregård, på den anden side i avisen i det samme ærinde som Tesfaye, i to fyre - ja i kan rende og hoppe.

Erik Karlsen, Steffen Gliese, Elise Berg, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, morten andersen, Jan Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Når jeg tænker på alle de uønskede håndtryk, man er blevet udsat for igennem tiden: Svedige, slatne, stærke.

Og hvad lå der egentlig i de håndtryk? Næppe interesse, næppe anerkendelse, næppe noget som helst.

Blev der samtidig udspyet navne i udvekslingens tjeneste, kunne man være næsten helt sikker på, at de hurtigt var glemt igen.

Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Helth og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Apropos håndtryk og handsker, så lægges der handsker frem til afbenyttelse blandt audienssøgende, der ikke selv har medbragt nogle, når de skal hilse på Dronningen. Senest dokumenteret forleden i en DRTV-genudsendelse om medaljer, ordener og audienser!

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Per Klüver og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Man skal naturligvis se håndtrykket i rammen af de udfordringer som Islam giver i Danmark. Stort set alle tiltag der er foretaget på udlændingeområdet, kommer jo ikke fordi Jødedommen eller bådflygtningene fra Vietnam, har gjort nogensomhelst væsen af sig.

Det vil Georg Metz naturligvis ikke erkende, fordi i hans verden findes der kun mennesker som ønsker at leve som alle andre mennesker, og derfor er ens kulturelle og relgiøse baggrund uden betydning. Og det er nok også rigtigt i GMs verden. Men i den verden som alle os almindelige danskere lever i, der gør ens kulturelle og relgiøse baggrund en kæmpe forskel, når vi taler om hvorvidt man kan begå sig i Danmark.

Erik Fleischer, Erik Jensen, Finn Rydbjerg, Finn Thøgersen, Kim Houmøller, Martin Sørensen, Therese Hagen og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
morten andersen

Socialdemokratiet = Danmarks rødbrune parti

Anders Skot-Hansen, Hans Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hjemme hos os spiser speltgrød.

Jens Flø, Christian Mondrup og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der er tale om en dansk ceremoni og håndtrykket er en del af denne ceremoni og hvis man ikke har forstået det, har man i min optik ikke betstået danskprøven. Til gengæld ser jeg stort på om de nye danskere siger en eller et træ. Begge dele er jo lige logisk og ikke særligt svært for os indfødte at forstå.

Hvor storsindet af dig, Søren Kristensen :)

Hans Larsen, Erik Fleischer, Steffen Gliese, morten andersen, Sven Elming, Gunner Olesen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Jens Ole Mortensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Kurt Svennevig Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Forestil dig du kommer til Bangkok og besøger et tempel med en af verdens fineste Buddhafigurer, som du af personlige og professionelle grunde helt vildt gerne vil fotografere. Guiden inviterer dig tættere på, så du kan få det optimale billede, men det kræver du tager dine sko og i ikke nødvendigvis sokkerne, fordi det er traditionen på stedet. Hvad gør du?

Kim Folke Knudsen

Tak til Georg Metz for at udstille ceremonivanviddet, der eksponentielt kan udvides med nye ritualer i al fremtid, for at gøre tildelingen af et statsborgerskab til en langvarig eksamen for kandidaten.

Hvornår begynder danske politikere at opfatte en ansøgning om Statsborgerskab som en gave for os i Danmark - Tænk måske kan det forekomme, at en udlænding kunne blive en gevinst for såvel naboer, venner, kolleger som det danske samfund ?.

Nu indrettes al lovgivning på præmissen total mistro overfor kandidaten og ansøgeren.

præget af mareridtsforestillingen om IS-Krigere, der vil tilbage til det land, som de har bekriget og stukket en kniv i ryggen på. Men nu er alle ansøgere om statsborgerskab ikke potentielle IS-krigere.

Det er næsten den samme logik som vi ser, når en dansk borger møder op i Jobcenteret for at søge Kontanthjælp eller når en dagpengemodtager formaster sig til at anmelde: at jeg er ledig og har brug for dagpenge som midlertidig forsørgelse.

Skranken med forordninger og modkrav er cirka 10 meter høj og forenden sidder et bureaukrati og siger mon ikke du lige skal tage dig sammen og blive selvforsørgende i stedet for at stå her med hatten og kræve at samfundet betaler for dit underhold !

Denne mistillidskultur, hvor staten og dens repræsentanter som iøvrigt selv er forsørget af skatteborgerne møder op med et stadigt længere register af ritualer og ultimative krav overfor borgerne, før de kan komme igennem nåleøjet og få tilkendt en ydelse eller hædersgave af staten.

Denne mistillidskultur undergraver forholdet mellem borger og samfund og skaber distance hovmod og underkastelse, fremfor et ligeværdigt forhold mellem borgerne og institutionerne, som skulle være borgernes hjælpende hånd. Sådan var det vidst tanken med et demokrati.

Jeg betragter det som en liberal falliterklæring, at Fru Støjberg hylder den form for enevældig administration, hvor borgeren skal underkastes systemets luner måske ovenikøbet Fru Støjbergs egne personlige luner. Et liberalt menneske tager altid udgangspunkt i borgerens position: Hvordan sikres borgeren en fair og demokratisk behandling af myndighederne.

Hans Larsen, Erik Fleischer, Steffen Gliese, morten andersen, hannah bro, Sven Elming, Freddie Vindberg, Maj-Britt Kent Hansen, Elisabeth Andersen, Anders Skot-Hansen, Per Hansen, Alvin Jensen, jens rasmussen, David Breuer, Kasper Frausing, Mette Køhler, Karsten Lundsby, vagn torup, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Kristensen
06. marts, 2020 - 17:45

At sammenligne et tvungent håndtryk, der er adgangsbillet til statsborgerskab, med et turistbesøg i et buddhistisk tempel, er en falsk opstilling.

Tempelbesøget er ikke adgangsgivende til essentielle borgerrettigheder.

Lillian Larsen, Steffen Gliese, morten andersen, Sven Elming, Roald Pettersen, Freddie Vindberg, Maj-Britt Kent Hansen, Gunner Olesen, Ete Forchhammer , Elisabeth Andersen, Anders Skot-Hansen, Hans Larsen, Per Hansen, Alvin Jensen, jens rasmussen, David Breuer, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Agneta Noregren, Torben Bruhn Andersen, olivier goulin og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Nu undersøger Statsministeriet, om de kommende statsborgerceremonier ude i kommunerne kan udskydes, da coronavirus står i vejen for det gyldne håndtryk.

For selvfølgelig kan de ikke gennemføres uden håndfladekontakt - det ville være at give køb på danskhed, de kristne værdier, ligestilling, og mulighed for frasortering af fremmedkrigere..

Steffen Gliese, morten andersen, Sven Elming, bodil hein, Freddie Vindberg, Gunner Olesen, Jonna Jensen, Hans Larsen, Alvin Jensen, David Breuer, Christian Mondrup, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Lars Schmidt, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen, olivier goulin og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

"En mand ville ikke trykke hånd som led i statsborgerskabsprocessen, og så hører han ikke til, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye. "

Ja, tvangsordningen er totalt til grin.... og det bliver Mattias Tesfaye selvfølgelig også med den infantile reaktion..... Håndtryk er desuden dybt uhygiejnisk, og det er ikke blevet mindre aktuelt i disse corona-tider.

Erik Fleischer, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, morten andersen, bodil hein, Freddie Vindberg, Gunner Olesen, Elisabeth Andersen, David Breuer, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

I Frederiksen og i Aabenraa og sikkert flere andre kommuner har de borgmestre, der (i dette spm.) agerer fornuftigt, og udviser konduite, Fx sagde borgmesteren fra Fr.havn i Deadline, at nogle af hendes borgere samlede hænderne foran brystet, og bøjede hovedet let, andre lagde højre hånd på hjertet, og det anså hun for en lige så god hilsen, som håndtrykket.
Venstre-borgmesteren i Aabenraa sammenligner håndtrykstvangen med noget nær nazistisk - så nu får han nok en fandens ballade med Inger Henriksen og Martin Støjberg.
Fint, at Metz tager fat på den på bjerget herskende stupiditet, som næsten synes endeløs.
Men hvad med de, der stemmer på de stupide politikere? Uden dem kom Tesfaye, Støjberg og Henriksen jo ikke til magten. De kan jo til enhver tid gøre lige som Orban, og PiS i Polen:Vi har et flertal bag os, og derfor har vi ret.
Så....

Erik Karlsen, Bodil Bast, Steffen Gliese, Lars Løfgren, Freddie Vindberg, Gunner Olesen, Elisabeth Andersen, Egon Stich, Hans Larsen, David Breuer, Christian Mondrup, Hanne Ribens, Mette Køhler, Karsten Lundsby, Lars Schmidt, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Håndtryk, beklædningsforbud, vinterboller, umulige test. For "Danskheden" og mod den "store muslimske fare"
Er vi virkelig ikke mere end det. Og hvor småt kan det blive.
Som jeg plejer at sige, når folk harcelerer mod muslimer oa. Who Cares. Vi har klima og biodiversitet krise . Og nu Corona. Så hvem gider dog bekymre sig om disse småting.

Hans Larsen, Steffen Gliese, morten andersen, Sven Elming, Carsten Munk, Torben Bruhn Andersen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Skal man gi´kindkys for at få fransk statsborgerskab ?

Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Jane Doe, Ole Henriksen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Det er interessant, at vi her står over for lige præcis det modsatte af det, man fra politisk hold ikke så gerne vil, nemlig at give efter for det islamiske.

Her påtvinger vi mennesker at give hånd og dermed at de skal underlægge sig dansk lovgivning. Samme skik har muslimerne med islam, her er de også tvunget til at underlægge sig et magtsystem.

Hvor sørgeligt, at vores frie og folkelige folkestyre, har ladet sig indrullere i den samme underlæggelse-filosofi, som islam har over for muslimer.

Vi skulle i stedet for gøre det modsatte end islam - gøre mennesker frie af en underkastelse og vise en vej der er mere levende, mere livgivende og mere livsbekræftende.

Erik Karlsen, Bent Gregersen, Erik Fleischer, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Jens Flø, Jakob Sulsbrück Møller, Sven Elming, Roald Pettersen, Ole Henriksen, Ete Forchhammer , Klaus Holte og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hvis vi ser bort fra kriminaliteten og den manglende respekt for liv og førlighed i mødet med den muslimske testosteronske ungdoms kultur i fængsler og i nattelivet, er den manglende respekt for piger en afgørende udfordring i forhold til vores samfunds tilkæmpede ligestilling mellem de to køn.

Jeg finder det derfor kun rimeligt, at et tildelt dansk statsborgerskab kræver underkastelse og accept af denne ligestilling. Det giver vi hinanden hånd på, og desuden kender man altid en populistisk fyr på hans dumsmarte bemærkninger i håb om autoapplaus i rygklappernes lumre loge.

Jacob Nielsen

Jeg forstår slet ikke hvorfor vi skal give andre mennesker dansk statsborgerskab. Hvad er formålet med det? Det er jo ikke grundloven der siger at vi SKAL; det er noget som Folketinget kan vælge eller vælge fra hvis de ville.

Min hustru er ikke dansk statsborger, og hvorfor skulle hun også være det? Der er jo ingen hindringer i hendes virke her i landet. Opfør dig ordentligt, pas dit arbejde, studie, etc. og så er der ingen der ønsker at du forlader landet.

For det der jo er problemet, er at statsborgerskabet bliver givet på efterbevilling om, at nu er du blevet dansker, og så håber vi på at du opfører dig ordentligt. Men problemet er jo at det nogen gange ikke går som vi håber, og så har vi balladen, bordet fanger, og en eller anden (ofte sagesløs) har måtte betale regningen med en tur på hospitalet, eller det der er værre. Og vi kan ikke smide vedkommende ud, der har begået forbrydelsen.

Erik Fuglsang, Kenneth Lund, Henrik Madsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Min grønthandler er venlig og har meget fine varer, og han er sandsynligvis muslim. En dag kom jeg ind i forretningen, og kunne ikke lige øjne ham og kiggede lidt rundt. Så sagde han "Hej" og rejste sig op og samlede håndfladerne og gav mig et dybt buk. Jeg smilede og gav ham samme hilsen, som vist er buddistisk. Vi lo lidt, og jeg følte en venlighed og tillidsfuldhed over at jeg forstod hans morsomme hilsen. Hans venlige humor var helt hans egen, og ikke den vi danskere praler sådan af! Jeg gad vide om Inger Støjberg hellere vil have et slattent håndtryk, end en buddistisk hilsen eller endnu smukkere en hånd på hjertet, og en let bøjning!

Bodil Bast, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Freddie Vindberg, Maj-Britt Kent Hansen, Ete Forchhammer , Elisabeth Andersen, Arne Lund, Per Hansen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

“De synes man skal give hånd ... sådan nogle Nazister”.
Georg
Stor tænker.

Et tvunget håndtryk er ikke syv potter pis værd. Derfor bør det glæmmes.

Erik Fleischer, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Der er borgmestre i tyske byer, som nu siger, at de ønsker at blive hjemby for nogle af de forældreløse børn, der befinder sig i i flygtningekaoset på græske øer. Man kan nemt regne ud, hvad den danske politikeres reaktion er pü det, men skal man virkelig forestille sig, at kongeriget vil vægre sig ved at bidrag med noget som helst til løsning af dette problem?
Jeg antager, at det politisk og moralsk bliver så vanskeligt for danskerne at smyge sig udenom, at de til sidst må give et bidrag.

Den der kun ser håndtrykket som et håndtryk, har ikke rigtig forstået noget af handlingen. Den tolkning er lige så naiv, som at påstå, at den kirkelige handling med at gå til alters, kun går ud på at spise en småkage og drikke lidt vin.

Hvis man ikke er villig til at følge en så simpel tradition, som at takke med et håndtryk, så siger det meget om personen holdning til vores kultur., og det er vel den det faktum vi skal diskutere, ikke selve håndtrykket.

Om Georg Mezz, er det vel passende at sige, at han ikke er den hurtigste knallert på havnen. Han er Karl Smart, der fjerner lydpotten, for at give sig selv- og andre indtryk af at han er hurtig.

Henrik Madsen, Kim Houmøller, Erik Fuglsang, Jacob Nielsen og Kenneth Lund anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Erik Jensen, eller måske siger det noget om, at personens tiltro til vores kulturs frihedsideal er så stor, at vedkommende regner friheden til at hilse på anden måde end via håndtryk som noget helt naturligt. Hvilket det jo også under normale omstændigheder er; man skal være meget stivsindet for i private sammenhænge at insistere på at give hånd. Hvis man rækker hånden frem til hilsen, og klør fem får lov at hænge, skaber det naturligvis et par sekunders akavethed - men akavetheden varer næppe længere end til forklaring om, at vedkommende håndtryksnægter foretrækker og finder det mere dybfølt skråstreg naturligt at hilse på anden vis.

Jeg synes, der er noget smukt over ikke at ville give hånd og derved udvise tiltro til, at det frie samfund godtager og endda bifalder forskellighed. Herunder forskellige hilsemetoder. Og jeg synes, der er noget endnu smukkere over at acceptere det manglende håndtryk og derved anerkende, at enhver fugl hilser med sit næb.

Steffen Gliese, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg ville sku’ heller ikke give hverken Inger eller Mathias hånden...

Hans Larsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Anders Sørensen, det er fordi du simpelthen ikke har forstået at håndtrykket skal tvinge folk fra andre trosretninger til at foretage et valg. De skal vælge enten at sætte dansk lovgivning først, eller det som deres religiøse overbevisning dikterer dem.

Og det er en af de ting som efter min mening gør os danske, er at vi sætter lovgivning over vores tro.

Og så kan du komme med alle dine argumenter at udvise tiltro, respekt for forskellige hilsemetoder og bla bla bla....

I Danmark møder vi hinanden med ansigtet, og hilser med hånden.

Der er efter min mening intet smukkere, end at dem der vælger at blive danske statsborgere, også vælger at lade sig assimilere og dermed blive danske både formelt og reelt.

En dum og upassende lov til situationen..
Det har som Metz er inde på intet med sindelag at gøre men nok snarere med fornemmelsen af at blive trådt på. Ikke at blive anerkend som ligeværdig medborger. Vi kunne jo også forlange at ansøgerne skulle tage et dansk navn. Det er lidt i samme skuffe. Vi har forsøgt os med frikadeller som absolut skulle være lavet af svinekød. Samme sag. Det er tvangsfodring. Spis frikadellen og vis du er dansk. Det er ærlig talt skrup skørt.
Jeg synes det er en trist måde at tage imod en ny statsborger på.
Gad vide om de gør det samme i andre lande?.

Jørgen Mathiasen, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Jacob Nielsen, folk skal naturligvis følge dansk lovgivning. Håndtryk hører ikke herunder. Intet i dansk lov tvinger dig til at give hånd.

Er jeg udansk, fordi jeg ikke ønsker at trykke din hånd? Eller er jeg dansk ved at udøve min ret til ikke at gøre det?

I Danmark hilser vi ikke nødvendigvis hinanden med hånden. Vi hilser hinanden på alle mulige måder. At insistere på at hilse med hånd er en indskrænkning af hilsefrihed og en underlig stædig insisteren på ikke at møde mennesker med åbenhed, men med mistro.

Hvis jeg ønskede at undergrave samfundet, ville jeg straks give dig hånd og derved virke mindre suspekt. Hvis jeg ønskede at bidrage med mig selv, ville jeg forklare dig, at jeg hilser på en anden måde, og håbe at blive mødt med det frisind, du forbinder med et velfungerende samfund.

Bent Gregersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Metz skriver at Tesfaye ikke tænker. Han reagerer. Med Metz forholder det sig omvendt han tænker, men reagerer ikke. Den første er minister og skal manøvrere i et vanskeligt farvand og tager selvfølgelig fejl ind imellem.Den anden er journalist og har god tid til at tænke sig om og kan for guderne ved hvilken gang fremstille sig selv som en viis og åh så tolerant, dog ikke over for de dumme juletræsfikserede runddansere. Foragten er til at føle på.

Henrik Madsen, Kim Houmøller, Erik Fuglsang og Jens Flø anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er vel først problematisk i det øjeblik en person helt og aldeles nægter at hilse.

Om det så er et håndtryk, en hånd på brystet og et buk eller noget helt tredje er vel ikke så afgørende?

Erik Fuglsang

Håndtryk, når man mødes, er en fast tradition i de kredse, jeg færdes i .Jeg ser håndtrykket som et udtryk for en høflig hilsen og respekt over for den, man rækker hånden. Det er slet og ret blot en venlig, men vigtig gestus i mine øjne, som jeg har svært ved at forstå kan skabe postyr. Hvorfor nu den stridslyst og alt det spektakel over et håndtryk?

Hvis man - som René Arestrup er inde på - viser sin respekt på anden vis , så er det fint med mig.

Ved ceremonier, hvor der sker tildeling af et dansk statsborgerskab, er det HELT på sin plads at forvente, at ansøgeren, på symbolsk vis, klart og utvetyigt udtrykker sin respekt for det land og folk, man angiveligt SÅ gerne vil være en del af.

Er det for meget forlangt?

Erik Fuglsang
"Hvorfor nu den stridslyst og alt det spektakel over et håndtryk?"
Betyder ordet "tvang" noget for dig?

Carsten Munk, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@Rikke Nielsen

Den form for tvang, vi her drøfter, har jeg ingen som helst problemer med.

Hvis ikke statsborgerskabsansøgeren klart og utvetyigt er rede til at udtrykke sin helhjertede respekt for det land og folk, man angiveligt SÅ gerne vil være en del af, så synes jeg helt seriøst, vi skal overveje, om den slags ansøgere skal i betragtning til et statsborgerskab hos os.

Den virkelige interessante diskussion her er for mig, hvem skal have et dansk statsborgerskab og på hvilke betingelser - herunder på hvilke betingelser det kan inddrages igen!

Eva Schwanenflügel

"Du skal ikke tåle så inderligt vel, den uret som ikke rammer dig selv."

Citat,
Arnulf Øverland

Lillian Larsen, Steffen Gliese og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Erik Fleischer

@Eva Schwanenflügel
At sammenligne et tvungent håndtryk, der er adgangsbillet til statsborgerskab, med et turistbesøg i et buddhistisk tempel, er en falsk opstilling.

Tempelbesøget er ikke adgangsgivende til essentielle borgerrettigheder.

Aha, så det er altså mere sammenligneligt med at Mulle spiser en skovsnegl for at være med i hulen?

Steffen Gliese

Lige præcis, Erik Fleischer, og vi er jo enige om, at det er fuldkommen forkasteligt, hvad psykopaten i Zappa udsætter sine omgivelser for.