Klumme

Inderst inde håber vi nok alle sammen, at den svenske coronastrategi ikke er dansk nok

Danskerne elsker at bruge Sverige som skrækeksempel. Normalt er svenskerne slet ikke så ophidsede over danskerne som omvendt. Men denne gang er det anderledes. Begge lande håber, at det er de andres coronastrategi, der er forkert, skriver Anne Sofie Allarp i dette debatindlæg
Bilister, der ankommer fra Ystad i Sverige med Bornholmslinjen, bliver tjekket af politiet, efter at grænsen til Danmark er blevet lukket for al unødvendig trafik som et led i bekæmpelsen af spredningen af coronavirus.

Bilister, der ankommer fra Ystad i Sverige med Bornholmslinjen, bliver tjekket af politiet, efter at grænsen til Danmark er blevet lukket for al unødvendig trafik som et led i bekæmpelsen af spredningen af coronavirus.

Pelle Rink

Debat
18. marts 2020

Forholdet mellem Danmark og Sverige er en sær og dynamisk folkepsykologisk størrelse.

Sverige er for danskerne en problemfigur. Vores opmærksomhed er typisk rettet imod svenskernes holdning til indvandring og integration og så selvfølgelig kønspolitikken. Svenskernes fokus på ligestilling eller jämställdhet kan drive os til vanvid.

Vi danskere efterspørger ofte en art vækkelse i svenskerne. En bred erkendelse af, at alting ville blive bedre i Sverige, hvis nu bare svenskerne var mere danske. Vi venter på et gennembrud, hvor de pludselig kan se ting, som vi ser dem. Og det er meget frustrerende, at det gennembrud tilsyneladende altid udebliver. Til vores store irritation vedbliver svenskerne med at være svenske.

Svenskere ser derimod oftest danskerne som trevlige. Et hyggeligt folk, der har meget frihed, ikke mindst fordi vi er mindre autoritetstro og har mindre social kontrol af hinanden. Og så beskæftiger de sig meget mindre med danske forhold, end vi beskæftiger os med de svenske.

Danskheden ophidser simpelthen svenskerne mindre end omvendt. Måske er det, fordi de kom ud af Svenskekrigene med både Skåne, Halland, Blekinge og Norge. Måske er det, fordi de er et større land. Eller måske er det deres selvforståelse.

Det kunne også være, fordi Danmark ikke har været udsat for samme negative kampagnevirksomhed fra den yderste højrefløj, som Sverige har. Svenskainstituttet, som promoverer svensk kultur og interesser i udlandet, har mærket den globale forandring i synet på Sverige, som er sket oven på flygtningekrisen i 2015.

Fra at være et land, der var kendt for sværindustri og velfærd, er Sverige, som tog flest flygtninge per capita under flygtningekrisen, blevet ufrivillig hovedperson i historien om det liberale demokratis undergang. En historie, der aggressivt og løbende fortælles gennem en blanding af katastrofejournalistik og fake news i nationalkonservative indiemedier som Breitbart, Infowars og Voice of Europe. Det er en fortælling, der har en vis klangbund på denne side af Øresund.

Ikke dansk nok

Naboskabet har nu fået en ny dimension med coronakrisen. En dimension, der har bragt en ny balance i regnskabet, for pludselig problematiserer svenskerne os lige så meget, som vi problematiserer dem.

Danmark og Sverige har nemlig grebet pandemien forskelligt an. I Danmark er det regeringen, der står i spidsen for håndteringen, i Sverige er det sundhedsmyndighederne. Eller videnskaben, som de selv formulerer det.

Mens Danmark er gået forrest i at lukke skoler, grænser og arbejdspladser og sende folk hjem, så går svenske børn i skole, og grænserne blev først lukket tirsdag aften – men kun for borgere fra lande uden for EU og EØS og kun på opfordring fra EU.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fra den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, har de seneste døgn turneret danske og svenske medier med direkte angreb på den danske regering. Han har kaldt det »meningsløst« at lukke grænserne, og han har også insinueret, at den beslutning er truffet hen over hovederne på sagkundskaben i Danmark.

Medier i Sverige rapporterer om galskaben i, at den svenske eksportminister egenhændigt må ringe andre lande op for at få købt og betalt medicinsk udstyr gennem lukkede grænser. Og svenskerne har i det hele taget fundet superlativerne frem. En af mine svenske venner kaldte den danske reaktion for overdreven og direkte »syg«. Dagens Nyheter citerede en dansker for til Jyllands-Posten at sige, at den dansk-tyske grænse nu alene mangler maskinpistoler for at ligne det gamle DDR.

Det kan alt sammen være forvirrende for os, der er vant til, at det er danskerne, der raser mod øst, mens svenskerne ser mildt og overbærende mod vest.

Men mens forvirringen bliver til en ny normaltilstand i den dansk-svenske fejde, så afventer danskerne udviklingen med et slet skjult håb om, at den overvælder svenskerne, og viser dem, at deres tilgang – endnu en gang – var forkert.

At den simpelthen ikke var dansk nok.

Anne Sofie Allarp, jurist, klummeskribent og forfatter

Artiklen er opdateret. Af en tidligere version har det fremgået, at Sverige holder grænserne åbne. Sverige lukkede grænserne for borgere fra tredjelande, altså lande uden for EU og EØS, tirsdag aften.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Ja man må konstatere uligheden mellem mit gammle land og Danmark, en ulighed der altid været der,

Kære Anne Sofie.
Hvis du skal opdatere artiklen igen, så skriv lige København og københavnere i stedet for Danmark og danskere. Her i Jylland har vi normalt ikke mindreværdskomplekser over for Sverige og svenskerne.
Det var bare det jeg ville sige :-)

jens peter hansen

Som en följd av coronasmittan rekommenderar nu regeringen landets gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att inte längre ta emot elever i sina lokaler. Det handlar om över 600.000 studerande som från och med onsdag får sköta sin undervisning på distans.

Nej i Sverige lukker de ikke skoler, eller hur ??

jens christian jacobsen

Sverige er et ideologisk autoritært samfund og har været det siden 30 års krigen. Et gammelt land med tilbagevendende, våde stormagtsdrømme. Dertfor tror de altid, de ved bedre. Indtil det modsatte sker. Og nu igen med skolelukninger og de indfører med garanti de samme restriktioner som i resten af verden. Og ham Anders Tegnell, der efterlyser 'evidens' for skilelukninger, har tilsyneladende fundet dem. Ellers kan begynde med at læse NYT: https://www.nytimes.com/2020/03/17/upshot/coronavirus-school-closings.html

Lidt usympatisk konklusion, at danskere skulle håbe, at der sker mange dødsfald i Sverige - det er ikke noget, jeg kan genkende, og jeg vil egentlig gerne have mig frabedt at få påtrykt den etikette.

Jørgen Mathiasen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg har ondt af svenskerne - jeg tror, de fortryder linjen på et tidspunkt. Det hjælper at lukke ned:

https://nyheder.tv2.dk/2020-03-18-to-italienske-provinser-haandterede-co...

Også herhjemme var vi alt for længe om at reagere, og Brostrøm har jo brugt Tegnells holdninger som forsvar for, at SST ikke mener, der er grund til grænselukning.

En fortvivlet norsk forsker gjorde for et par dage siden opmærksom på, at Kina nu stort set har stoppet epidemien - på 2 1/2 måned! Så hvorfor er det, vi I Norge ikke satser på at STOPPE epidemien, men bare på at glatte den ud, spurgte hun? Og hvorfor har vi på forhånd opgivet at stoppe den herhjemme? Hvis vi ved nogle måneders rigtigt hård satsning faktisk kan udrydde den, hvorfor har vi så ikke handlet i tide? Hvorfor gør vi det ikke nu - for Kina var jo i endnu værre uføre end Danmark, da DE opdagede epidemien. Alligevel er det lykkedes at stoppe den?

Jeg mistænker SST for i det skjulte at have arbejdet efter flokimmunitets-skolen. Ganske vist i tillempet form, for man kan jo ikke gå ud og sige åbent, at man foretrækker at smide en pæn bid af befolkningen under bussen, frem for at ofre en del procenter på aktiekursen, og den slags. Jeg tror, de økonomiske argumenter tog overhånd.

Og jeg mistænker, at man så fra SST's og eksperterne på bjergets side derfor har fejlvurderet epidemiens farlighed og voldsomhed. De har nok forventet noget lidt mere fredeligt, som med mindre voldsomme konsekvenser kunne rides af via flokmentalitetstilgangen. Der forregnede de sig så - g nu har de så travlt med at bortforklare.

I det norske debatprogram lagde forskeren beregninger frem, som ligger bag de norske sunhedsmyndigheders tilgang - det ligger i en lille formel, og det blev soleklart, at man flere steder simpelthen har sat forkerte tal ind i formlen, så corona kommer til at se alt for ufarlig ud - også ift., hvad man på et tidligt tidspunkt vidste om denne virus. Man har simpelthen "fusket" med de tilgrundliggende tal, da man har brugt urealistisk optimistike data - og derfor fået urealistisk optimistisk tilgang til epidemien. Og derfor sætter man - stadig - ikke tilstrækkeligt hårdt ind.

Jeg tror, det samme gør sig gældende i Danmark - og i Sverige. Og nu har de bare - meget menneskeligt - travlt med at forsvare deres tilgang, til fare for landet og os andre.

https://tv.nrk.no/serie/debatten/202003/NNFA51031720
Debatten tager en time, men den er i den grad værd at se, hvis man vil blive klogere på forskellige tilgange og videnskabeligt fusk.

Historien vil dømme hårdt.

Troels Peter Roland

Nej. Og atter nej. Der er ingen danskere, som går rundt med et "slet skjult håb om, at den [krisen] overvælder svenskerne, og viser dem, at deres tilgang – endnu en gang – var forkert." Hvis det skete, ville det betyde dødsfald i Sverige, og det er der ingen af os som håber på. Danmark og de fleste andre lande har valgt en strategi, hvor man går et stykke ud over, hvad eksperterne anbefaler, for at være på den absolut sikre side. Sverige har valgt en anden strategi, og hvilken der er bedst, får vi se fremover. Men der er ingen her, som håber på noget ondt for Sverige.

PS: Anneksionen af Norge var på grund af Napoleonskrigene, ikke Svenskekrigene.

Sören Tolsgaard

Bemærkelsesværdigt, at de svenske myndigheder insisterer på personlig frihed netop i denne sag, begrundet i tyndbenet, såkaldt videnskabelig evidens. Det er dog ikke mindreværdskomplekser, der får vore advarselslamper til at blinke, men sund fornuft..Svenskerne må gebærde sig, som de vil, men det er betryggende, at deres adgang til DK nu er forhindret, og man må da håbe, at de danskere, som eventuelt fester videre hinsidan, holdes i karantæne, når/hvis de vender hjem:

Afterski med op til 499 gæster kører videre i Sverige
https://www.dr.dk/nyheder/udland/afterski-med-op-til-499-gaester-koerer-...

PS: Sverige annekterede dele af Norge allerede under Svenskekrigene (Jämtland, Herjedalen, Bohuslen, mv.), og resultatet af Napoleonskrigene kan i og for sig også godt betragtes som et efterspil heraf, idet DK og Sverige spillede på forskellige heste - og vi tabte endnu engang.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg fatter ikke, at nogen tør tage på skiferie lige nu:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/smittsparning-pagar-i-are-kop...

Sören Tolsgaard

Det er i hvert fald ved at være sidste udkald:

Jeg er den sidste Turist i Europa (Mogens Dam)
https://www.youtube.com/watch?v=WftN7G3MctU