Klumme

Kære læsere. Information er en avis til undtagelsestilstanden – og i nødberedskab

Information er skabt under ekstraordinære omstændigheder i en mørk tid for at levere uafhængig viden og oplysning. Det gør vi også i den nuværende situation. Men det kan være, at vi kommer til levere lidt mindre, og vi beder om forståelse for, at alt ikke bliver, som det plejer, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg
Information er skabt i en undtagelsestilstand. Nu er vi igen i noget, der minder om en undtagelsestilstand, og »vi gør, hvad vi kan, for at Information bliver ved med at komme, som vi plejer,« skriver Rune Lykkeberg i dette brev til læserne. 

Information er skabt i en undtagelsestilstand. Nu er vi igen i noget, der minder om en undtagelsestilstand, og »vi gør, hvad vi kan, for at Information bliver ved med at komme, som vi plejer,« skriver Rune Lykkeberg i dette brev til læserne. 

Søren Bidstrup

14. marts 2020

Kære læsere

Det er, som I ved, en mærkelig og svær tid i Danmark og i resten af verden, og sådan er det naturligvis også for Information.

Vi har sendt langt de fleste medarbejdere hjem, så de kan arbejde derfra, fordi vi naturligvis gerne vil bidrage til den fælles indsats for at forsinke udbredelsen af coronavirus i landet. Og vi har midlertidigt lagt vores produktion og arbejdsgange om, så vi kan fortsætte med at udgive Information digitalt og på print.

Det er i vores historie aldrig sket, at Information ikke er udkommet. Og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for, at det heller ikke under disse ekstraordinære omstændigheder kommer til at ske.

Foreløbig udgiver vi printavisen med de tre ugentlige tillæg, som vi plejer, vi udsender vores daglige udgave af Information Miniature i vores app, og vi laver faktisk endnu mere digital journalistik, end vi plejer.

Vores digitale nyhedsbreve udkommer endnu hver morgen og hver aften, og vi bliver indtil videre ved med at lave vores ugentlige podcast Radio Information, hvor vi taler om avisens journalistik, opture og nedture og trækker de store linjer i verden.

Men der er også faktorer, vi ikke selv kan kontrollere. Det kan for eksempel være, at vores samarbejdspartnere, som trykker avisen og bringer den ud, vil blive forhindret i at fortsætte deres arbejde, eller at vi vil blive hårdt ramt af tekniske problemer eller sygdom på Information.

Vi kan med andre ord ikke garantere, at vi kan blive ved med at udkomme præcis, som vi plejer.

Men vi kan love, at vi vil bestræbe os på at levere så meget viden og oplysning, som vi er i stand til. Og vi har forberedt forskellige scenarier for, hvordan vi kan skære ned på forskellige dele af vores produktion, hvis det skulle blive nødvendigt, så vi kan blive ved med at levere det væsentlige.

Vi vil løbende holde jer orienteret om, hvordan vi justerer vores produktion under disse omstændigheder, og vi beder om jeres tålmodighed og forståelse for eventuelle fejl, forsinkelser og ting, der ikke er, som de plejer. 

Det er ikke alene en svær og mærkelig tid på avisen. Det er også en særlig tid, fordi vi har en opgave, som det er et privilegium at løse.

Danmark er i en situation, hvor vi må erkende, at samfundet, når alt kommer til alt, ikke holdes sammen af vores institutioner og systemer, men af os selv og vores egen indsats. Selv om institutionerne og systemerne skulle løse deres opgaver og leve op til det alt det, vi kan forvente af dem, vil det ikke være tilstrækkeligt.

Alle må altså gøre, hvad de kan, og vi laver uafhængig journalistik. Vi har til denne situation lavet et nyt produkt, som vi stiller gratis til rådighed for offentligheden: et dagligt overblik over de relevante coronavirushistorier herhjemme og ude i verden. Man kan skrive sig til op til overblikket her.

Information er skabt i en undtagelsestilstand – som modstandsavis under Besættelsen, hvor der var brug for uafhængig viden og redelig oplysning til offentligheden. Nu er vi igen i noget, der minder om en undtagelsestilstand.

Det er jo fredstid, og landet er ikke besat, men vi er klar over, at der er ekstraordinært behov for uafhængig viden om, hvad der foregår, indsigt i de dramatiske konsekvenser, og perspektiver på, hvad det, der sker, betyder for vores fællesskaber og den store verden. Og det vil vi blive ved med at levere. 

Det er ikke usandsynligt, at vi kommer til at producere lidt anderledes og levere noget mindre, end vi plejer. Det skal vi nok fortælle om, når det bliver relevant.

Men vi gør, hvad vi kan, for at Information bliver ved med at komme, som vi plejer.

Tak for jeres hjælp og forståelse.

Rune Lykkeberg

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Kjeldsen
 • odd bjertnes
 • Anders Reinholdt
 • Eva Schwanenflügel
 • Alvin Jensen
 • Freddie Vindberg
 • Ervin Lazar
 • Carsten Mortensen
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Erik Fuglsang
 • Ejvind Larsen
 • Steen K Petersen
 • Jens Frederiksen
 • Jens Christoffersen
 • Tommy Clausen
 • Tina Peirano
 • Lise Lotte Rahbek
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Torben K L Jensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Gert Romme
 • Poul Erik Pedersen
 • Kim Øverup
 • Britta Hansen
Eva Kjeldsen, odd bjertnes, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Freddie Vindberg, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Jens Frederiksen, Jens Christoffersen, Tommy Clausen, Tina Peirano, Lise Lotte Rahbek, Maj-Britt Kent Hansen, Torben K L Jensen, Niels-Simon Larsen, Dorte Sørensen, Gert Romme, Poul Erik Pedersen, Kim Øverup og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det er i orden - Rune.

Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Ejvind Larsen, Tommy Clausen og Frank Meier anbefalede denne kommentar

Børge Outze.
Journalisten der snød Gestapo er den dramatiske, men sande beretning om en af de vigtigste modstandsfolk under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945, nemlig den senere grundlægger af Dagbladet Information, Børge Outze.
Ja, der var engang da Informations journalister trodsede livsfare hver dag
Lån boge på e-reolen.dk

Eva Kjeldsen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Lars Myrthu-Nielsen, David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Noget godt undersøgende journalistik bliver der helt sikkert brug for i den vestlige verden efter den slemme omgang vi er på vej imod nu. Foehåbenligt Information vil hjælpe til med sagligt at granske beslutningsprocesser og kovendinger så folk kan blive stillet til ansvar for deres fejl.

Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Et vågent øje på at vores skattepenge ikke kritikløst bliver ført over til bourgeoisiet, kunne ellers være på sin plads. ...

Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Jens Kofoed, Erik Winberg og Egon Stich anbefalede denne kommentar

"Information er en avis til undtagelsestilstanden – og i nødberedskab" altid god at have ved hånden når alle har hamstret lokumspapiret. Spøg til side, Pas på jer.

Rolf Andersen

@Kent Nørregaard

Selvfølgelig skal vi have en analyse af håndteringen af Corona-krisen .. fuldstændig ligesom med Afghanistan/Irak krigene . host, host ;)

Men selvfølgelig først når støvet har lagt sig.

Lige nu synes jeg, det er et forbilledligt arbejde regering, folketing og myndigheder udfører i fællesskab.
Der er måske en knast hist og pist. f.eks. den med myndighedernes adgang til private boliger uden en dommerkendelse. Men den blev klaret med alle folketingets partiers tilslutning. Flot arbejde !

Og så kan vi tage analysen bagefter - og uden at pege fingre af dem, der i kampens hede traf nogle beslutninger.
Men det ville være dumt, ikke optage al den læring man kan. Måske skal det være et uafhængigt universitetsarbejde at lave den analyse?

Vi har indtil videre fået to økonomiske hjælpepakker, der virker fornuftige i kampens hede. Men næste hjælpepakke burde kigge på ganske små virksomheder - enkeltmandsvirksomheder - der pludselig har mistet deret forretningsgrundlag. F.eks. understøttelse på dagpengevilkår.

Kent Nørregaard

Jeg er dybt uenig. Hvis der er noget der viser politisk inkompetence er det kovendinger og dem har vi masser af i Mette Fredriksen ringe håndtering af sagen. Det kommer til at koste liv, penge og troværdighed. Vi bliver et fattigere demokrati på grund af hendes ageren.

Jeg har arvet de 4 bind af Børge Outze. Det betyder pt. ikke, at jeg har nærlæst hver eneste side.
Jeg kan ikke lige se om det er førsteudgaven, dog tror jeg det. Der er intet isben nr. og den er fra Steen Hasselbachs forlag. En utrolig flot, indbunden udgave, glat papir og mange fotografier i alle 4 bind. Der er løver og hjerter på omslaget.

David Joelsen

Forstår jeg det rigtigt, at Information i sit nødberedskab overvejer at fravige sit princip og give alle adgang til de livsvigtige artikler, eller er det stadig kun For egne abonnenter?

Hej David. Informations nyheder om coronavirus er gratis, og har været det siden 10. marts. Vores daglige coronaoverblik, som man kan tilmelde sig på mail, er også gratis. Alt godt.