Kommentar

Københavnerne falder nærmest over hinanden på byens grønne pletter: Lav flere naturområder

Efter overborgmesterens mening er der gode muligheder for, at københavnerne kan nyde byens grønne områder og samtidig holde behørig afstand. Men coronaen har gjort det tydeligt, at der er for mange mennesker til byens sparsomme grønne arealer, skriver Kaj Thelander Jessen i dette debatindlæg
Københavnere går og løber tur i Fælledparken for at få luft under coronakrisen. ’Nu kan vi ved selvsyn se, at byen mangler frie, grønne arealer. Det tydeliggør hykleriet i det, overborgmesteren og et flertal i Borgerrepræsentationen melder ud i blandt andet den nys vedtagne kommuneplan: »København er en grøn by«,’ skriver Kaj Thelander Jessen i denne kommentar.

Københavnere går og løber tur i Fælledparken for at få luft under coronakrisen. ’Nu kan vi ved selvsyn se, at byen mangler frie, grønne arealer. Det tydeliggør hykleriet i det, overborgmesteren og et flertal i Borgerrepræsentationen melder ud i blandt andet den nys vedtagne kommuneplan: »København er en grøn by«,’ skriver Kaj Thelander Jessen i denne kommentar.

Ida Guldbæk Arentsen

Debat
1. april 2020

Københavns overborgmester, Frank Jensen, har ved flere lejligheder omtalt de efter hans mening gode muligheder, københavnerne har for at gå ud og nyde byens grønne områder, parker og andre offentlige områder under coronaen, når bare de holder afstand.

I weekenden, hvor solen skinnede, og folk var sendt hjem i isolation på grund af smittefare, var jeg en af dem, der fulgte opfordringen fra overborgmesteren – eller rettere sagt: Jeg cyklede en af mine jævnlige ture i Sydhavnen, hvor jeg bor.

Jeg er så heldig at bo her med nogle meget dejlige naturområder lige uden for døren og udnytter det næsten dagligt til ture gennem Valbyparken, langs Kalveboderne over Sydhavnstippen og hen til Stejlepladsen og Fiskerhavnen. Eller jeg tager turen indad mod Frederiksberg, hvor jeg cykler på langs af Tippen og gennem Karens Minde-området, Sjælør Boulevard og Vestre Kirkegård og over Carlsbergbroen videre ad Gamle Carlsbergvej, til jeg kommer til Søndermarken.

Men her i de forløbne uger har jeg næsten ikke kunnet komme omkring for bare medborgere. Alle vil ud i solen og væk fra deres indespærring, og det er svært at overholde forskrifterne, når alle beboerne i de indre dele af København og Frederiksberg vil ud på de få begrænsede arealer, der er til rådighed.

Nu kan vi ved selvsyn se, at byen mangler frie, grønne arealer. Det tydeliggør hykleriet i det, overborgmesteren og et flertal i Borgerrepræsentationen melder ud i blandt andet den nys vedtagne kommuneplan: »København er en grøn by«, »der skal arbejdes for flere grønne områder og sammenhængen mellem dem«, »københavnerne skal maksimalt have 300 meters gåafstand fra deres bolig til et grønt område« og en masse lignende hensigtserklæringer.

Lige inden vedtagelsen af kommuneplanen blev der givet grønt lys for byggeri på fire tidligere naturfredede områder, hvoraf de to af dem, Lærkesletten og Stejlepladsen, er noget så sjældent i København som selvgroede uplejede naturområder.

Det hænger sammen med kommunens mantra om, at byen skal vokse med 60.000 nye boliger over de næste tre årtier, samt at byen allerede er vokset med 16.200 fra 2015-2018.

Dette er en forbrydelse mod mennesker! Både de, der boede her i forvejen, de, der er flyttet til de nye boliger, og alle de kommende beboere, som Frank Jensen og co. drømmer om, og det mærkes tydeligt i disse dage.

Der er ikke plads og mulighed for, at alle os, der bor her, kan finde en grøn plet i nærheden, hvor vi kan lufte os selv og hundene uden at være i meget nær kontakt med mange andre københavnere.

Mere lys og luft

Særligt grotesk er det at se på de mange nybyggede områder langs Københavns havnekajer – syd til nord. Her er der en tæthed og højde i byggerierne, som presser rigtig mange mennesker sammen på et meget lille areal, og friarealerne består kun af kajkanter og så en masse vand, som vi almindeligt dødelige jo ikke kan gå på.

Under den sidste koleraepidemi i København i 1853 var en sådan tæthed årsag til en meget stor smitte og dødelighed. Især for arbejderbefolkningen, som var dem, der var henvist til overbebyggede bydele uden lys og luft og med meget ringe sanitære og hygiejniske forhold.

Nu er hygiejnen og saniteten heldigvis væsentligt forbedret, men tætheden og mangel på lys og luft er de samme i disse nybyggerier.

Så stop nu disse nye byggerier, hvor det kun er kvadratmeterprisen, der bestemmer byggeriets udformning og dermed højde og tæthed.

Efter koleraen byggede man de første sociale boliger i Danmark, Brumleby eller Lægeforeningens Boliger, som de officielt hed, som sikrede en lille del af de fattigste københavnere sunde boliger med lys og luft omkring sig. Dengang havde man stadig masser af fælleder at bebygge i nærheden af den gamle bygningsmasse og byggeri uden for de daværende volde var lige blevet lovligt.

De muligheder er der ikke mere. Nu skal vi ud i de yderste dele af ’fingrene’ i Fingerplanen – langt væk fra Københavns centrum. Men der er der stadig mulighed for at bygge, og det behøver ikke være højhuse. Se bare på de mange rækkehus- og klyngehusbyggerier, der allerede er skudt op i periferien af hovedstadsområdet.

Det eneste, der mangler, er et netværk af effektiv offentlig transport, så vi nemt og hurtigt kan komme rundt i hele Øresundsregionen og på Sjælland. Så kunne der i stedet ryddes områder inden for Københavns og Frederiksbergs kommuner, der sikrede reelle nye grønne områder og sammenhæng mellem dem og de nuværende parker og naturområder, der er tilbage, så vi alle sammen kunne gå en tur uden at være i fare for at smitte hinanden.

Kaj Thelander Jessen, talsperson for foreningen Det Grønne Knæ og efterlønsmodtager

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Ebbestrup Hansen

Også i Århus er der mangel på naturområder på trods af at byen er omgivet af skov både nord og syd for byen. Især mangler der bynær vild og uplejede naturområder, som ellers kunne fremme biodiversiteten og berige århusianernes dagligdag. De seneste års tætte boligbyggerier på havnen og indenfor ringgaden har kun levnet meget lidt plads til naturen og grønne områder. Lige nu bygges der etageboliger på byens tidligere godsbaneareal, som ellers i flere år har ligget hen som vild natur med mange sjældne planter og til stor glæde for byens borgere. Byrådet har ligesom mange andre steder i byen forsømt at tilgodese den vilde natur og grønne områder. Der er stadig store ubebyggede områder i byen, hvor byrådet fremover får chancen for at fremme biodiversiteten og den vilde natur, herunder planlægning af de endnu ikke bebyggede havneområder og området, der er blevet kaldt "Vision Kongelunden", hvor der er igangsat en proces for udvikling af det grønne område omkring Århus Stadion og Marselisborg Slot.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Søren Lind og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Denne kommentar bør følges op af relevant journalistik samt pres på de politikere der kan stoppe Frank Jensen i at ophæve fredninger for tvivlsomt byggeri og hurtige penges skyld.
Eller er det en drøm om en "Frankplanen" a la forgængerens Urbanplan der huserer?

Kim Saxman, Connie Brask Jensen, Estermarie Mandelquist, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Jimmy Hansen, Fam. Tejsner, Lars Løfgren, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kirsten Krarup

Hop på cyklen og kom ud til os på Sjælland , det er også muligt for en ganske god pris at tage cyklen med,
følgende stationer på Kalundborg banen kan jeg anbefale:
Lejre, Hvalsø, Tølløse, Vipperød.

Så havner i stort set ude i den store skønne natur, også kaldet københavnernes baghave.

Ivan Mott

Urbaniseringen fortsætter. For at afbøde de værste konsekvenser bør man satse på en ny bolig- og planlægningspolitik som giver det der reelt leverer mest til borgerne set generelt:

1. Almene boliger, der er til at betale. Boligspekulationen florerer hos den almindelige boligejer, der glæder sig over at være millionær i mursten. Lejere er en lavere kaste i dagens Danmark. Det er piv-hamrende uretfærdigt og en større klasse-markør end job i mange tilfælde.

2. Grønt. Det er videnskabeligt underbygget, at grønt er godt for mennesker. Det er det nok også for dyr. Dvs. at alle væsener trives med det. Der er også en grund til at grønne områder omtales positivt i salgsannoncer af boliger. Det er en herlighedsværdi. En villa tæt op af skovbrynet eller tæt på strand - så bliver det ikke bedre. Derfor skal grønt prioriteres. En vis procentdel af arealerne skal dedikeres til det grønne.
Når et område skal udvikles, så skal en væsentlig del bestå af sammenhængende grønt. Meget gerne i forholdet 1:1 ift. boligarealerne. 10000 kvm boligområde = 10000 kvm grønt. Ja, det vil gøre ting dyrere, men meningen er, at vi skal have hævet kvaliteten af vores byer ved at prioritere det grønne. Alle vil have det, men få kan betale det som tingene er i dag. Vi skal have skabt lighed på dette felt, hvor pengepungen ofte dikterer tilgængeligheden i dag.

Flyt til Lolland, hvis du vil have grønt. Næ, jeg vil have, at vækstcentrene rundt omkring i landet skal give sine borgere adgang til byen og til grønt - og ikke kun for murstens-millionærer.

Kim Saxman, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Den oplagte løsning: Flyt !
Der er go plads i og omkring Ulfborg (ulvene flytter sig jo når de ser mennesker)
I ska vær så welkomn

jens peter hansen

Med hensyn til Urbanplanen så ligger/lå den lige op ad Amager Fælled. Større dele af Fælleden er siden blevet bebygget med bl.a. Universitetet, og Danmarks Radio. Bebyggelsesgraden er tårnhøj, men det meste af Fælleden er der endnu, meeeen... Til daglig er der sandt for dyden få mennesker på disse arealer, heller ikke i Utterslev Mose som jeg bor lig op ad. Nu er det ikke til skubbe sig frem. Nej vi skal have flere områder bebygget i København, men der meget store områder uden om som kan nås på en cykel på under tre kvarter. Kom lidt væk fra Søerne og Kongens Have.

jens peter hansen

ikke mangler.