Læserbrev

Lea Wermelin kan blive den miljøminister, der giver naturen tilbage til danskerne

Miljøminister Lea Wermelin (S) hører fuglene synge og ser en masse børn gå til spejder i 2050. Hvis hun tør tænke langsigtet og handle på problemerne, kan hun blive den miljøminister, der giver naturen tilbage til danskerne, skriver formand og næstformand i Friluftsrådet i dette debatindlæg
Debat
30. marts 2020

Tak for miljøminister Lea Wermelins tilbageblik på 2020’erne i kronikken om, hvordan fremtiden ser ud anno 2050 i Information den 21. marts.

Her i 2050 er det utroligt at tænke sig, hvilken betydning det, der skete i ’de vilde 20’ere’, har fået for den vilde natur og for folks brug af naturen. Netop det at kunne komme ud i naturen blev nøglen til bred opbakning til naturindsatserne.

Det var rigtigt set af Wermelin at koble naturen på klimadagsordenen, da hun var miljøminister. Det blev en god investering at tænke borgernes friluftsliv ind i klimaløsningerne.

Som Wermelin skriver, brugte vi en del kræfter på de historiske forbedringer i adgang til naturen. Hun er den miljøminister, der gav naturen tilbage til danskerne. Før måtte folk ikke gå en tur på udyrkede områder langs søer og åer eller gå uden for stierne i private skove. Vi fik en mere ligelig fordeling af naturgoderne, så der blev natur til alle.

Og tænk, hvis der ikke var blevet prioriteret midler til skovrejsning i nærheden af byerne. Så var vi hverken kommet i mål med at fordoble Danmarks skovareal eller målet, som Wermelin selv formulerede, om at få alle ud i naturen.

Vi fik i fællesskab skabt fundamentet for en bæredygtig naturturisme med det i dag så velkendte net af stier og ruter til vandrere, cyklister og sejlere til lands og til vands. Det blev afgørende for, at flere brugte naturen, og gjorde det moderne at tage på klimavenlig ferie i den danske natur.

Mere natur og friluftsliv i dagtilbud og på skoleskemaet blev sammen med disse initiativer startskud til danskernes eksplosive interesse for friluftsliv. Det blev også startskud til, at kampen for en rig natur, rent miljø og klimabevidst handling blev folkeeje.

Den store folkelige opbakning betød også, at vi med innovation og engagement udviklede nye grønne løsninger og igen blev et grønt foregangsland.

Af dette tilbageblik kan vi lære, at man skal turde se langsigtet og handle på problemerne, mens man endnu kan.

Tak, Lea Wermelin.

Niels-Christian Levin Hansen og Jacob Jensen er hhv. formand og næstformand i Friluftsrådet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Gudfader!

"Netop det at kunne komme ud i naturen blev nøglen til bred opbakning til naturindsatserne."

'Naturindsatserne'??!

Man skal vare sig, skal man, for ikke at få slettet sit indlæg her på Information.. Så jeg vil overlade mit sentiment til klassikerne:

" Vreden, Gudinde! besyng, som greb Peleiden Achilleus Rædsomt, og Qvaler i tusinde Tal Achaierne voldte.."

Tak til 'Dansk Camping', bevares, men vorherrebevares dog for en ynkelig, skønmalerisk sang om alt og ingenting..

"Mere natur og friluftsliv i dagtilbud og på skoleskemaet blev sammen med disse initiativer startskud til danskernes eksplosive interesse for friluftsliv. Det blev også startskud til, at kampen for en rig natur, rent miljø og klimabevidst handling blev folkeeje."

Really??

Really?!?

At leve på denne planet, i disse tider, er som at bebo en planet udtænkt i den mest syge og betændte del af Monty Pythons kollektive hjerne..Der hvor kun den mest sorte og kyniske humor trods alt kan fremkalde et svedent grin..

Her er et råd / en opfordring til 'friluftsrådet':

Beware of horses..

Run The Jewels - A Report To The Shareholders / Kill Your Masters
https://www.youtube.com/watch?v=pg0byaqVaXo

Carsten Svendsen

Må jeg anbefale Lea Wermelin at opgradere Danmark til det øvrige Skandinavien:
https://da.wikipedia.org/wiki/Allemandsretten

Dorte Sørensen

Hvis Lea Wermelin kan få genåbnet de nedlagte markveje og stier så de kan benyttes af folk samt få genskaft de mindre marker og hegn og ikke mindst fik skrappere regler for sprøjtning og midlerne der sprøjtes med - så blev hun måske ministeren der gav danskerne naturen tilbage.
Ligeledes skulle lempningerne i naturbeskyttelsesplanerne trækkes tilbage - så der stadig væk ikke kan bygges mere i kystnære områder samt bevare den fri adgang til folk.

Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Så skal Lea Wermelin da vist udvise lidt mere 'kvindemod' end hidtil! Ord gør det jo som bekendt ikke alene.

Freddie Vindberg

Ja, det var pærelet for Lea Wermelin - hun havde jo både
Oppositionen og Landbrug & Fødevarer, i sin hule hånd.