Læserbrev

Legaliser hash og brug skatteindtægterne på at hjælpe flere ud af misbrug

Mens nogle afhængigheder er ulovlige, bliver andre afhængigheder fodret med strømme af reklamer. Uanset om vi taler ludomani, alkoholisme, narkomani eller andet, bringer afhængighed elendighed med sig, skriver Michael Falkendorf i dette debatindlæg
Debat
6. marts 2020

Når Jacob Bro Eriksen i Information den 3. marts skriver, at »når du køber stoffer, finansierer du et stort internationalt kriminelt foretagende«, er det jo helt rigtigt, og han mener, at fritidsbrugere af stoffer skal udskammes, som for eksempel kødspisere også bliver det.

I kommentaren bliver ord som ’fritidsbruger’ og ’stofmisbrug’ blandet godt sammen med de sædvanlige argumenter om ødelagte familier, omkostninger til retssystem og manglende skatteindtægter på grund af brug af et stof, der ikke bliver nærmere defineret i kommentaren. Derfor kan der jo være tale om alt fra heroin og kokain til hash og marihuana, selv om der immervæk er forskel. Der er jo en grund til, at det ikke er heroin, man kan købe i Amsterdams coffee shops.

Hvad angår disse gængse argumenter om stoffernes ødelæggende effekter, finder man den selv samme elendighed, når man retter blikket mod alkoholisme, rygning, ludomani og andet overforbrug.

Og hvornår er man så misbruger? Er det, når man ikke kan undvære sit stof eller ikke kan passe sit arbejde på grund af det? I virkeligheden er det i højere grad et spørgsmål om politik og lobbyisme. I 1970’erne havde Information en artikel om et internationalt topmøde i Schweiz, hvor emnet var rusmidler. Her vandt spirituslobbyisterne politikernes gunst over cannabis – ellers kunne Johnnie Walker og Gordon’s Gin være blevet et af de kriminelle foretagender.

Straks efter var man ude at rydde hampmarker over hele landet. Efterfølgende har flere nord- og sydamerikanske stater dog i større eller mindre grad liberaliseret hash og marihuana – foruden Amsterdam.

På samme måde har politikerne i deres dobbeltmoralske visdom forbudt reklamer for alkohol og cigaretter, hvorimod det er tilladt at reklamere for pengespil og unødvendigt overforbrug. Alle fire kan føre til ruin og elendighed, og det kan brug af både heroin og hash selvfølgelig også.

På trods af, at alle opgørelser viser, at alkohol volder langt større skade på både brugeren og samfundet end cannabis, har politikerne altså valgt, at cannabis skal være forbudt og alkohol tilladt.

Det er sagt før, men jeg vil sige det igen: Legalisér hashen og marihuanaen, og brug så nogle af skatteindtægterne derfra til at stoppe de hårde stoffer og på at få flere ud af afhængighedens kløer.

Michael Falkendorf er underviser og foredragsholder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Tak for det - mere behøves ikke at sige.