Læserbrev

Et omskæringsforbud, der sender forældre seks år i fængsel, beskytter ikke børnene

Det er svært at se, hvordan det skulle gavne børn at kriminalisere deres forældre for noget, som alverdens sundhedsmyndigheder finder uproblematisk. Korrekt udført omskæring af drengebørn er ikke skadeligt for barnet, men det er en konstant sygelig- og offergørelse, skriver formandskredsen for Circuminfo.dk i dette debatindlæg.
Debat
4. marts 2020

I Information den 26. februar skriver Mikael Aktor, næstformand i foreningen Intact Denmark, at FN’s Børnekonvention danner grundlag for et forbud mod ikkemedicinsk drengeomskæring af mindreårige. Han hævder desuden, at et forbud har til formål at beskytte børn.

For nylig udkom Styrelsen for Patientsikkerhed med et notat, hvor de konkluderer, at drengeomskæring kan foregå patientsikkert, at komplikationsraten er lav og at der ikke er videnskabeligt belæg for Mikael Aktor og Intact Denmarks hyppigt fremførte påstande om farlighed og skadelighed ved korrekt udført drengeomskæring. Styrelsen ligger dermed på linje med samtlige af verdens nationale sundhedsmyndigheder og internationale sundhedsorganisationer.

Mikael Aktor og Intact Denmark har i årevis turneret med påstande om, at drengeomskæring »i virkeligheden« er i modstrid med FN’s Børnekonvention. Heller ikke dette er der belæg for.

For som Mikael Aktor så rigtigt selv skriver, er FN’s Komité for Børns Rettigheders fortolkning af Børnekonventionens artikel 24, stk. 3, at denne omhandler pigeomskæring, ikke drengeomskæring. Denne fortolkning deles af alle lande i verden. Ingen af de lande, der er tiltrådt FN’s Børnekonvention, forbyder drengeomskæring. 

Mikael Aktor hævder, at en mindstealder for ikkemedicinsk drengeomskæring har til formål at beskytte børn. Dette skal ifølge Intact Denmarks borgerforslag gennemføres ved en kriminalisering med op til seks års fængsel til forældre, der lader deres drengebarn omskære.

Det er svært at se, hvordan det skulle gavne børn at kriminalisere deres forældre for noget, som alverdens sundhedsmyndigheder samt FN og WHO generelt finder uproblematisk.

Snarere har Intact Denmark sandsynligvis skadet danske børn med minoritetsbaggrund ved at udsætte dem for en årelang, grundløs sygeliggørelse og ved uden medicinsk eller juridisk belæg at italesætte disse børn som ofre, der har brug for beskyttelse imod deres egne forældre.

Af formandskredsen i foreningen Circuminfo.dk:

Ian C. Skovsted er cand.scient. i biokemi

Sohail Asghar er læge og Master of Disaster Management

Jette Møller er formand for SOS Racisme

Nanna Solow er cand.mag. i religionshistorie

Dan Meyrowitsch har en ph.d. i epidemiologi og er forskningsleder ved KU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hej circuminfo - svar venligst på følgende: Hvorfor skal børn ikke have ligeså meget ret til beskyttelse mod ufrivillige operationer, der fjerner en rask del af deres krop, som voksne har?

Hvis nogen med tvang omskærer en voksen mand, er det selvfølgelig strafbart, og da især hvis det gøres uden nogen helbredsmæssig grund. Det samme hvis det gøres på en ung fyr på 15 år. Selv hvis det gøres på et større barn på, lad os sige 8 år, kan det være strafbart, fordi barnets tilkendegivelser skal tages alvorligt.
Så at man uden sanktioner kan omskære drengespædbørn, skyldes primært, at de ikke er i stand til at sige fra. Man udnytter, at barnet er helt forsvarsløst.
Synes I det er i "barnets tarv"?
Vores statsminister taler en del om alles ret til "ejerskab over deres egen krop". Hun taler også om, at "Gud har vigepligt". Jeg håber, at hun strækker disse fine principper til også at gælde børn.
At tvinge en baby til at gennemgå en operation, der påfører det unødvendig smerte og mulig risiko for komplikationer uden anden grund end religion eller tradition, er ikke i overensstemmelse med de retsprincipper, vi i øvrigt indretter vores samfund efter.
Omskæring er uden tvivl det, som Børnekonventionen kalder "traditionsbundne ritualer, der er skadelige for børns sundhed". Det er det, fordi det frarøver barnet en rask del af kroppen uden personligt samtykke. Det kalder man normalt legemsbeskadigelse. At FN's Børnekomite dermed er bragt i et dilemma i forhold til drengeomskæring, er netop det, jeg pegede på i mit debatindlæg. Så for udelukkende at knytte disse skadelige traditionsbundne ritualer sammen med pigeomskæring og dermed forskelbehandle drenge i forhold til piger, måtte Komiteen udgive en særlig kommentar sammen med FN's Kvindekomite efter først at have udskudt en kommentar til netop denne bestemmelse. Af gode grunde har Børnekomiteen aldrig udtalt, at drengeomskæring *ikke* er omfattet af bestemmelsen om at forhindre skadelige traditionsbundne riualer. Men naturligvis er dette ikke lige ud ad landevejen i FN, der består af alverdens lande med stor indflydelse fra USA, hvor omskæring udføres rutinemæssigt på nyfødte drenge, og mange andre lande med en udbredt tradition for at omskære såvel piger som drenge vil naturligvis sammen med USA modsætte sig en regulering af drengomskæring.
Det er derfor Danmark må gå forrest for, ja, at beskytte børn mod ufrivillige operative indgreb, der intet har med helbredet at gøre.
Der er meget kritik af det nye notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed - ikke mindst at Styrelsen tillader at børn, der intet fejler, gøres til patienter alene på grund af deres forældres ønsker i forhold til religiøst eller kulturelt ståsted. Det er ironisk, hvis ikke det var så alvorligt. Men én ting det nye Notat dog skal roses for, er at være helt klar i mælet om hvad drengeomskæring går ud på: Det er ifølge notatet et operativt indgreb, hvor der skæres i børns raske kønsorganer af religiøse eller kulturelle grunde. Skal voksne fortsat have ret til, at der skæres i deres raske børn?

Torsten Brinch, Thomas Tanghus, Jacob Lorensen, Gaderummet Regnbuen, Johnny Christiansen, Niels Makholm, Hans Larsen, Steen Obel og Theodoros Intzilakis anbefalede denne kommentar

'Prønuliåhørher', det er ikke i orden at skære stykker af små (drenge)børn, heller ikke selvom det har været tradition i mange år, det er faktisk så meget mere grund til at stoppe med det pjat.
Ankom venligst i det 21. århundrede.
Find en eller anden symbolsk handling.

Thomas Tanghus, Jacob Lorensen, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Niels Makholm, Hans Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Det er vel heller ikke farligt at tugte sine børn med lidt smæk og øretæver, så skal vi ikke bare genindføre revselsesretten i hjem og skole? Og når nu pigerne slipper for at få skåret i deres kønsdele, kunne de så ikke få skåret lidt af øreflippen eller næsetippen, det er vel heller ikke farligt? Kan I mon forstå, at der er mange, der ikke har til hensigt at kriminalisere eller udskamme, men at skabe et samfund, hvor forældres vigtigste opgave er at berede deres barn til at træffe deres egne valg, og det gør man ikke ved irreversible indgreb, som måske ikke er farlige, men for mange er ubehagelige, og for alle er synlige, og hvor kønnene er ligestillede. Mine følelser siger, at I skulle skamme jer: Voksne mænd skærer i raske små drenges raske tissemænd, altså om 100 år vil man forhåbentlig tro, det var løgn. Min forstand beder jer om at bidrage til, at et grotesk uhensigtsmæssigt og diskriminerende ritual forsvinder, så vi kan kalde os civiliserede.

Thomas Tanghus, Herdis Weins, Steen Obel, Hans Larsen og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar

Bare lige en lille observation: Hvis dit fornavn er Jette eller Nanna burde du måske holde dig fra at diskutere mandlig omskæring.

Claus Bødtcher-Hansen

04/mar/2020

Helt enkelt:

Forbyd al omskæring af
drenge såvel som piger !!!

Venlig hilsen
Claus

Christian de Thurah

Man må gerne omskære drengebørn, men man må ikke påføre dem tatoveringer - ikke engang, hvis de selv beder om det.
Interessant.

Man vilłe betragte det som et strafbart overgreb, hvis man uden samtykke, på en voksen kvinde afskar dele af hudfolderne, der beskytter den ydre del af klitoris. Handlingen ville kunne idømmes væsentlig fængselsstraf. Nogen mener små drenge burde nyde samme beskyttelse i samfundet.

Lad os først og fremmest få smidt - det under lavmålet - argument om kønsdiskriminering i skraldespanden. De to typer af indgreb kan slet slet ikke sammenlignes. Og lad os så glæde os over, at vores små pigebørn er beskyttede af loven.

Dernæst er det selvfølgelig absolut uacceptabelt, at det er ok i Danmark at foretage et unødvendigt overgreb på små drengebørn. Beskyttelsen af den enkelte må til enhver tid være vigtigere end hensynet til en religion. Se at få det stoppet! Kompromisset ligger ligefor ved at lovgive, at individet skal være myndigt og selv give accept til et sådan indgreb, før det er lovligt.

Dette er helt i den danske ånd om ret til egen krop, og en medicinsk vurdering er ikke afgørende for at undlade at lovgive imod det.

@Rikke Nielsen, det er en ok holdning, du har at det ikke er relevant at sidestille tilsvarende bortskæringer på forskellige køn. Som jeg har anført. Du må selvfølgelig gerne selv kassere et gyldigt argument hvis det ikke passer dig. Vi er godt klar over at der også i verden foregår grovere bortskæringer på piger, og at det ikke er at sammenligne.

@Rikke Nielsen - argumentet om ligestilling mellem drenge og piger bygger på Børnekonventionen selv, nemlig artikel 2, der dikterer at alle øvrige artikler i Konventionen gælder for alle børn uanset køn. Det er i den forstand, det er relevant at tale om forskelsbehandling, når kun pigeomskæring artikel 24, stk. 3, udelukkende knyttes til pigeomskæring. Religiøs / kulturel omskæring er under alle omstændigheder et traditionsbundent ritual, der er skadelig for børns sundhed.

Jens Flø
Tak :-)

Mikael Aktor
De værste tilfælde af kvindelig omskæring svarer velsagtens til at fjerne hele penis. Derfor giver det ikke mening af tale om ligestilling i denne sag. Overgrebene er ekstremt grove.

Men den opmærksomme læser vil nok kunne læse af mit indlæg, at jeg er stor modstander af fysiske overgreb på små drengebørn.

https://da.wikipedia.org/wiki/Kvindelig_omsk%C3%A6ring