Kommentar

Pelle Dragsted: Nej, coronavirus kaster os ikke ud i ny finanskrise, men kaoskapitalismen gør

Frygten stiger for, at coronaudbruddet kan udløse et nyt globalt økonomisk sammenbrud. Men coronavirussen er kun gnisten. Fyrværkerilagret, som antændes, er et dødssygt finansielt og økonomisk system, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Det er helt afgørende, at vi ikke igen lader os forvirre, når den næste krise rammer. Uanset om coronaepidemien bliver den udløsende faktor, må det ikke forlede os til at undlade at tage et opgør med det kriseplagede finansielle og økonomiske system, som årtiers nyliberalistiske markedsliberaliseringer har skabt, skriver Pelle Dragsted.

Det er helt afgørende, at vi ikke igen lader os forvirre, når den næste krise rammer. Uanset om coronaepidemien bliver den udløsende faktor, må det ikke forlede os til at undlade at tage et opgør med det kriseplagede finansielle og økonomiske system, som årtiers nyliberalistiske markedsliberaliseringer har skabt, skriver Pelle Dragsted.

Charly Triballeau

Debat
5. marts 2020

Det, der startede som et virusudbrud på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, ser nu ud til at kunne udløse et dybt globalt økonomisk tilbageslag. Fra New York til Tokyo styrtdykker aktiemarkederne med en hast, som ikke er set siden finanskrakket i 1932. Og de økonomiske nøgletal for fremtiden nedskrives i samme hast, som antallet af coronasmittede stiger.

Kina har lukket betydelige dele af deres industrielle produktion ned – og det forplanter sig lynhurtigt gennem den globale kapitalismes vidtforgrenede fødekæder.

Endnu mere vidtgående er den psykologiske effekt hos dem, som Mogens Lykketoft engang kaldte »en flok gamle hysteriske kællinger« – investorerne.

Som Preben Wilhjelm så fint beskriver i sin lille, men storsælgende pamflet Krisen og den udeblevne systemkritik, så har den kapitalistiske økonomi den iboende defekt, at den gør økonomiske kriser selvforstærkende, fordi private investorer handler i modstrid med, hvad der er godt for helheden. Når økonomien buldrer derudad, vil alle investere, men når krisen rammer, trækkes investeringer ud – netop når der er mest brug for dem.

Det er endnu ikke sikkert, at den aktuelle nedtur på kapitalmarkederne vil føre til et egentligt globalt finansielt sammenbrud som det, vi så i 2008. Måske er det blot et forbigående udsving. Men det er bestemt heller ikke usandsynligt. Panderynkerne er dybe hos førende økonomer.

Og her kommer pointen: Hvis krisen kommer – så vil den uden tvivl blive døbt coronakrisen. Og vi vil kunne læse lange analyser af, hvordan den globale økonomi er så sammenfiltret, at et virusudbrud på et fiskemarked kan føre til globalt økonomisk kollaps. Risikoen er, at det efterlader en opfattelse af krisen som resultatet af en form for udefrakommende naturkatastrofe hinsides menneskeligt og politisk ansvar.

Men det er langtfra tilfældet. Coronaudbruddet bliver muligvis den udløsende faktor for den næste store økonomiske krise, men krisen var kommet uanset hvad. Corona er gnisten, men fyrværkerilagret, som antændes, er et dødssygt finansielt og økonomisk system, og en lang række politiske fejldispositioner siden sidste finanskrise.

Navnet bar løsningen

Det er ikke uvigtigt, hvordan en krise bliver opfattet og beskrevet over for offentligheden. I de første år efter krakket i Lehman Brothers var den fælles opfattelse blandt borgere og politikere, at der var tale om en finanskrise udløst af en ureguleret finanssektor.

Det førte til ganske vidtgående forslag, for eksempel i EU om at opdele de største finansinstitutioner, og der blev investeret i realøkonomien for at få gang i hjulene og dæmpe arbejdsløsheden.

Men så skete der noget. Krisen blev redefineret. Økonomer, eksperter og politikere begyndte at tale om en gældskrise. Nu var det de sydeuropæiske landes uansvarlige omgang med statsfinanserne, der truede den globale økonomi. Politikerne sadlede om. De store reformplaner for finanssektoren blev lagt på hylden sammen med den aktive finanspolitik og blev afløst af krav om benhård budgetdisciplin.

Det er i høj grad denne redefinition af krisen, der har efterladt os, hvor vi står i dag. De manglende indgreb over for finanssektoren har betydet, at nye og endnu større spekulative bobler er blevet pustet op på aktie- og ejendomsmarkedet, mens de største banker har fået lov at vokse sig større og dermed udgøre en endnu større trussel mod realøkonomien.

Samtidig har den tåbelige nedskæringspolitik betydet, at økonomien aldrig rigtig er kommet op i gear igen, hvilket stiller Europa i en langt mere sårbar situation, når den næste krise rammer.

En bæredygtig økonomi

Det er helt afgørende, at vi ikke igen lader os forvirre, når den næste krise rammer. Uanset om coronaepidemien bliver den udløsende faktor, må det ikke forlede os til at undlade at tage et opgør med det kriseplagede finansielle og økonomiske system, som årtiers nyliberalistiske markedsliberaliseringer har skabt.

En ny krise skal ikke som sidst håndteres ved at puste nye gældsskabte bobler op, der blot baner vejen for den næste krise, men løses med en langt mere offensiv regulering af den finansielle sektors omfang og spekulative aktiviteter.

Hvis en ny arbejdsløshedsbølge rammer Europa, skal svaret derfor ikke være hverken blind pengepolitik eller budgetdisciplin, men en grøn offentlig investeringsplan af historiske dimensioner, der lægger mere økonomisk magt tilbage i folkevalgtes hænder, skaber job og innovation og samtidig hjælper os til at nå Parisaftalens klimamål.

Det er sådan, vi skaber en social, miljømæssig og økonomisk bæredygtig økonomi, så vi i fremtiden vil stå langt stærkere, når en krise rammer – uanset om den udløses af en pandemi, af naturkatastrofer eller af endnu uforudsete fænomener.

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Rigtig godt beskrevet, og rigtig ramt !

Ingrid Olsen, Rasmus Knus, Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Hannibal Knudsen, Ete Forchhammer , Pia Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Øverup, Werner Gass og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Er Corona-virus den "Sorte Svane" i den momentane globale krise, som finanskrisen 2007/08 var denne gang?
I begge tilfælde er den Sorte Svane, døbt og beskrevet i N. N. Taleb's bog ”The Black Swan”, udløseren, dog ikke den egentlige årsag.
Denne er fortsat de alt for lidt regulerede markeder, hvor retten af de stærkeste aktører fortsat har for frit et løb. Godt beskrevet i artiklen.

Og disse hændelser kan hverken forudses med konventionel visdom og rationel viden, kommer over os som en Sort Svane i løbet af no time.

Klimakrisen må vist betegnes som en sværm af sorte svaner. Ved denne krise venter vi nu på de såk. "tipping points", hvorfra ingen returnering mere er muligt.

God weekend!

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Alle politiske (det kapitalistiske er et politisk system i min verden) vil lede efter årsager, uden for systemet, når det kommer under pres. Det vil et mere bæredygtigt, grønt og socialt retfærdigt kapitalistisk system også gøre.

Corona synes nu mere interessant, målt på værdier for det kapitalistiske system. Det kapitalistiske system lever fedt og godt af ingenting, men uden op og nedture går det ikke.

Derfor: Når terror (den islamiske selvfølgelig) rammer os, skal vi for Guds skyld fortsætte vores liv og dagligdag, når corona influenzaen rammer os, skal vi lukke ned overalt.

Alle medier flyder over af corona og vi ser helt nye nu betydningsfulde mænd og kvinder dukke op overalt, sammen med statsminister og andre ministre, for at fortælle os at nu er det en, så to ja hele femten der er blevet smittet i Danmark, men de tager meget vare om os.

Du godeste hvor er vi til salg for katastrofer og dermed det kapitalistiske system og det uanset hvad vi så iklæder dét - tror jeg.

Søren Fosberg, Alvin Jensen, Jens Andersen, Karsten Lundsby, Ejvind Larsen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Karin Klemensen

Ja, gode betragtninger om fyrværkerilagret. Men altimens jeg læser den interessante artikel, ku det være rart at slippe for din genbrug af Lykketofts kvindehadske udsagn, Pelle Dragsted - det er træls at høre på.

Så er Pelle Dragsted på banen igen-igen..

Pelle Dragsted benytter åbenbart en hver anledning til at køre frem med sin sædvanlige ufunderede og indsigtsløse "argumentation" for, at vi skal udskifte den regulerede markedsøkonomi, der har afskaffet fattigdom og ufrihed og skabt det økonomiske fundament under velfærdssamfundet, med en ikke nærmere beskrevet socialistisk vision. Og det uanset at alle socialistiske visioner indtil nu uden undtagelse kun har resulteret i ufrihed, diktatur, ulighed og elendighed.

Randi Christiansen

Altså jens, så tager vi en runde mere.

Planeten er i krise. Det kan du ikke nægte. Der er ingen grund til her at sammenligne med foregående kriser, vi må se nøgternt på vor egen tid. Og her behøver jeg vist ikke at udpege diverse kriser for dig.

Men jeg vil gerne fokusere på krigs-og konflikt niveauet, som til følge har store lidelser for de berørte civilbefolkninger. Hvis er det dybest liggende ansvaret herfor? Det kan umuligt befinde sig andre steder end i magtens centrum. Og hvad kendetegner magtens centrum? Det gør finansiel magt i et finansielt system, som er kendetegnet ved en udstrakt grad af privatkapitalisering på fællesejet med det til følge, at den finansielle magt koncentreres på stadig færre hænder, piketty o.a.

Det kan du ikke snakke dig ud af, men jeg ser dig gerne prøve endnu engang.

Og hvad er så alternativet til denne dysfunktionelle ressourceforvaltning? Ja, begynder man med at forstå, hvor uhensigtsmæssigt det er, at overlade forvaltningen af fællesejet til få enkeltindivider, er man nået langt ifht at designe et mere velfungerende system.