Kommentar

Det er skræmmende, hvor nemt man kan fratage folk deres frihed, hvis man spreder panik

Det, vi er vidne til lige nu, er et stort, uhyggeligt politisk eksperiment, som viser, hvordan man på ingen tid kan fratage mennesker deres grundlovssikrede frihedsrettigheder, hvis man iværksætter skræmmekampagner, skriver Lisbeth Rose i dette debatindlæg
Det er skræmmende at være vidne til politikernes handlemåde, deres skrækkampagne, de drastiske tiltag, kommunikationen til befolkningen og den mangelfulde konsekvensanalyse som følge af coronavirussens indtog i det danske samfund, skriver læge Lisbeth Rose.

Det er skræmmende at være vidne til politikernes handlemåde, deres skrækkampagne, de drastiske tiltag, kommunikationen til befolkningen og den mangelfulde konsekvensanalyse som følge af coronavirussens indtog i det danske samfund, skriver læge Lisbeth Rose.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
18. marts 2020

I min levetid har jeg ikke oplevet noget lignende den situation, vi befinder os i for tiden, og nej, jeg taler ikke om COVID-19, men derimod om reaktionen på denne virussygdom, som nu er en pandemi.

Det er skræmmende at være vidne til politikernes handlemåde, deres skrækkampagne, de drastiske tiltag, kommunikationen til befolkningen og den mangelfulde konsekvensanalyse. Lukning af landet, af grænserne og indføring af særlov med alvorlige indgreb i befolkningens grundlovssikrede rettigheder.

Hele handlingsforløbet er yderst kritisabelt lige fra start, regeringen har begrundet sine handlinger med dødelighedsrater, der ikke er blevet tilstrækkeligt analyseret, men derimod helt ukritisk er videreformidlet til landets befolkning. WHO’s første udmelding var, at dødeligheden var 3,4 procent.

Information har den 6. marts 2020 bragt en artikel, hvor professor og virolog Allan Randrup Thomsen maner til besindighed og forklarer, hvordan det opgivne tal skal forstås. Han forklarer blandt andet, at man i realiteten ikke kan opgøre de nøjagtige dødstal i procent af inficerede, når man ikke kender det totale antal inficerede i et givent geografisk område. Da man ikke tester alle, er det i sig selv en umulighed at nå frem til et præcist tal. Det tidlige dødelighedstal på 3,4 procent er ikke retvisende, og både WHO og professor Allan Randrup Thomsen kommer frem til, at dødeligheden formentlig ligger mellem 0,3 og én procent.

Det er uansvarligt, at regeringen ikke skred til handling fra start, så de kunne have begrænset skaderne. Det har i månedsvis været kendt, at det er de gamle og svage, der rammes hårdt af COVID-19, og man kunne sagtens have beskyttet de grupper ved at begrænse og kontrollere adgang til plejehjem, sygehuse og institutioner med immunsvækkede mennesker. Det er noget nemmere at identificere de udsatte grupper og beskytte dem fremfor at lukke et helt land ned. Det ville have været en overkommelig opgave i forhold til den, der nu tårner sig op.

Det er samtidig indlysende, at den fremgangsmåde, regeringen har valgt, får den indre svinehund frem i folk. Det er utroligt, så nemt det er at brillere ved at træde frem på pressemøder og skabe panik, lukke et helt land ned og stå som en anden landsmoder og tale til befolkningen om, hvordan vi må stå sammen og holde afstand for at beskytte de svage, de gamle og dem med nedsat immunforsvar.

De konsekvenser, som vil følge af de drastiske tiltag, den danske regering tager, er helt uoverskuelige, og der er næppe nogen, der kan forudsige, hvor alvorlige de bliver. Jeg tvivler på, der er foretaget en egentlig analyse af de langsigtede virkninger på samfundet.

Svigt af de ældre og svage

Hykleriet på Christiansborg og blandt de ansvarlige i regionerne er helt kolossalt, for de interesserede sig ikke for de gamle og svage før COVID-19 – de grupper er blevet svigtet i tiltagende grad henover de seneste 30 år. Der er skåret ned overalt i sundhedssektoren og hjemmeplejen. Kosten til de ældre borgere er blevet ringere for hvert år, der er gået, hjælp til personlig hygiejne er blevet erstattet af en hygiejneserviet, og rengøring i hjemmet er på det nødtørftige.

De ældre er blevet behandlet uværdigt af skiftende regeringer. Ingen regeringer kan sige sig fri for at have deltaget i nedskæringerne.

Desuden har politikerne forringet arbejdsforholdene for de praktiserende læger og andet sundhedspersonale. Lokale og regionale sygehuse er erstattet med skandaleramte ’super’-sygehuse, og nu mangler man beredskabet lokalt.

Sundhedssystemet har ikke kapacitet til at håndtere opgaven med de COVID-19-syge, lyder det fra regeringen, og det er begrundelsen for at indføre den hastelov, der blandt andet giver sundhedsministeren lov til at tvangsvaccinere og udstede forbud mod større forsamlinger uden at inddrage Folketinget.

Særloven ophører af sig selv om et år, men ingen fagperson forventer en vaccine mod COVID-19 inden for et år, så hvad skal en særlov om tvangsvaccination til for?

Hvordan særloven skal bruges i praksis, begrænses nok kun af fantasien. Det leder tanken hen på støvletramp ved folks hoveddør og armbind med mærkning af de smittede. Eller måske vi skal male et hvidt kryds på indgangsdøren som under pesten?

Det, vi er vidne til lige nu, er et kæmpe stort uhyggeligt politisk og socialt eksperiment, hvor man hjælpeløst kan sidde på sidelinjen og se, hvad angst gør ved folk, og hvordan man på ingen tid kan fratage mennesker friheden til at leve normalt i hensynsfuld omgang med sine medmennesker.

Lisbeth Rose er læge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

At der er tale om et - indtil for få uger siden - nærmest utænkeligt socialt eksperiment, kan der vel næppe herske tvivl om. Er det et uhyggeligt eksperiment? Tjah, det afhænger vel dels af øjnene, der ser, og dels af hvordan fremtiden kommer til at forme sig..Og den er ikke sådan at spå om, fremtiden. Så meget står vel nu ligeledes ubønhørligt klart.

De af os, vi kontrære stakler, som - allerede inden 'Corona' havde gjort sit indtog på scenen - fandt grund til fortvivlelse over et neoliberalt og nydelsessygt samfunds amokløb mod afgrunden, vil nok vælge at betegne igangværende sociale eksperiment som 'interessant', snarere end decideret 'uhyggeligt'.

Hykleri er metervare i politik, blot endnu et håndtag i magtens maskinrum. Intet nyt under solen dér. Ny(t) er til gengæld den bevidste afmontering af kapitalismens motor - forbrugsmaskineriet. Og det vel at mærke uden nogen form for havn i sigte..I sandhed et interessant eksperiment..

Ny er den 'fælles bevidsthed', den fælles oplevelse, som selv en global finanskrise ikke kunne udløse: Lukkede butikker, tomme gader, tømte fitnesscentre(!), forladte kontorer, restauranter, barer, biografer..

Det er i sandhed et interessant socialt eksperiment. For en gangs skyld er vi alle i samme båd, hvis ikke i bogstavelig forstand, så i det mindste i overført betydning. Motoren sat på standby, flyder med strømmen mod det absolutte uvisse..

Al sandsynlighed taler for, at hierarkierne, den 'gamle verdensorden' igen vil indfinde sig, blot ved vi ikke med sikkerhed hvornår Amokløbet mod afgrunden genoptages.. Og måske går der vitterligt båndsalat i den, forinden? Man har da lov til at håbe ;).

Men at det genoptages, Amokløbet, det taler al sandsynlighed for. Og dog vil det nok ikke forløbe helt som før? Nu, hvor vi bliver erfaringer rigere? Det ville i så fald og i sandhed være uhyggeligt..

Jan August, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Lone Siemen, Henrik Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, peter juhl petersen, Carsten Mortensen, Dorte Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, René Arestrup, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Esben Lykke, Henrik Mullertz, Flemming Berger, Pia Nielsen, Erik Fuglsang, Niels Christensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby, Jens Kofoed, Nis Jørgensen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Bjørn Pedersen, Nanna Kinch, Fam. Tejsner, Mikkel Ellersgaard Sørensen, Ronny Linder, Steen Obel, Kim Øverup, Erik Winberg, Jakob Trägårdh, Henning Bjerg, Anders Graae, preben pedersen, Brian Nocis Jensen, lars søgaard-jensen, Tommy Clausen, Peter Knap, Katrine Damm, Chris Ru Brix og Morten Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Jeg ved da godt som 76 årig, at når børnenes minister er helt og aldeles kold og afvisende overfor små børn i krigs/fangelejre i Syrien, så banker hendes hjerte naturligvis ikke for os, det indenfor relativ kort tid, dør af et eller andet. Topmålt hykleri!

Peter Mikkelsen, Jan Fritsbøger, Torben Burkal, Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Jesper Frimann Ljungberg, Mikkel Zess, Gert Romme, gert rasmussen, Alvin Jensen, Søren Clausen, erik pedersen, Erik Winberg, michael martin jensen, Hans Larsen, Jan Andre Buschmann, Birgitte Olsen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Jeg finder mig lidt hjemme i denne kommentar. Jeg efterlever alle foreskrifter, men finder mig tvivlende over disse. Hvis de værste forudsigelser om corona dødsfald viser sig rigtige (5600 døde), udgør de ca. 1 promille af den danske befolkning. Den normale dødsrate i danmark er omkring 10 promille altså 10 gange højere. De der er forudsiges at være ofre for corona er gamle og svagelige, altså den samme gruppe der ville dø i et normalt år. Det er nærliggende at antage, at mange af kommende døde nu, på deres dødsattest, får skrevet corona i stedet for kol eller hjerteanfald. Jeg tror ikke at dødsraten stiger i 2020, men det kan være der bliver en lille overdødelighed i disse måneder. Det er naturligvis agtværdigt, at man forsøger at udjævne dødstidspunktet så alle kan få en værdig død, men kan alle disse øvrige politiske tiltag forsvares. Jeg tror det ikke - vi skal alle dø.

Claus Nielsen, Jan Fritsbøger, Therese Hagen, Torben Burkal, Carsten Mortensen, Dorte Nielsen, Poul Simonsen, Estermarie Mandelquist, Carl Chr Søndergård, Henrik Mullertz, Nis Jørgensen, Hanne Utoft, erik pedersen, Steen Obel, Flemming Olsen og Birgitte Olsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jeg er nu godt tilfreds.... og befolkningen har ikke mistet friheden, vi kan alle vælge ikke at overholde regeringens påbud i samlet flok. Men vi gør det ikke, fordi flertallet godt kan se, at det er bedre at begrænse lige nu, end at gøre ingenting.

Jan August, Tommy Gundestrup Schou, Caspar Christiansen, Inge Lehmann, Tage Christiansen, Malene Nielsen, Karen Grue, Danny Hedegaard, Nike Forsander Lorentsen, Jørgen Larsen, Erik Karlsen, Rune Haller, Jan Fritsbøger, Ole Frank, peter juhl petersen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Gammelgaard, Lasse Nielsen, Regitze Willemoës, Lone Siemen, Anton Weijsenfeld, Lisbeth Glud, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, John Poulsen, Søren Dahl, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, Erik Fuglsang, Carsten Hansen, Karsten Lundsby, Jørn Stjerneklar, Susanne Kaspersen, Klaus Riborg Andersen, Kim Houmøller, Johanna Haas, Alvin Jensen, Nanna Kinch, Helle Walther, Joen Elmbak, Per Kaas Mortensen, Henning Kjær, Jane Nielsen, Thomas Tanghus, Bruger 203810, Fam. Tejsner, Sonja Rosdahl, Anne-Marie Krogsbøll, Søren Bro, Karsten Aaen, Pia Kühnell, Hans Houmøller, Mogens Holme og Irene Sørensen anbefalede denne kommentar

det skorter ikke på kritik af regeringens handlinger, der måske/måske ikke er for drakoniske, men jeg savner nu lidt at kritikerne, læger eller ej, kommer med et bud på, hvad der så skulle have været gjort. Det er da bedre at overreagere i en situation, der ikke er set i 100 år, og så efterfølgende evaluere på det, end at reagere som UK og USA, der jo nu står med fletningerne i testkasserne.

Tommy Gundestrup Schou, Caspar Christiansen, Inge Lehmann, Tage Christiansen, Karen Grue, Danny Hedegaard, Erik Karlsen, Claus Nielsen, Rune Haller, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Rikke Nielsen, Torben K L Jensen, Per Langholz, Jørgen Gammelgaard, Lasse Nielsen, Regitze Willemoës, Lone Siemen, Anton Weijsenfeld, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, John Poulsen, Søren Dahl, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, peter juhl petersen, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Carsten Hansen, Irene Sørensen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Jørn Stjerneklar, Susanne Kaspersen, Karen Møller Grothe, Benno Hansen, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Alvin Jensen, Helle Walther, Nanna Kinch, Joen Elmbak, Per Kaas Mortensen, Henning Kjær, Anders Budde Christensen, Jane Nielsen, Thomas Tanghus, Marianne Pedersen, Fam. Tejsner, Sonja Rosdahl og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henning Bjerg

Er der skabt panik?
Det er nu ikke mit indtryk - i så fald skulle adskillige lande have samme intention...
Den største ‘panik’ er nogle voksne menneskers reaktion på en kollektiv besked, de ikke har lært at modtage og håndtere.

Jeg tænker, der er mere splitting i at tale ‘panikken’ op.
Det mest paniske er nok uroen over forbrugsmaskineriet - som Torsten så glimrende beskriver ovenfor - midlertidigt er sat er sat i bero.
Det betragter jeg som sund øvelse i en hysterisk forbrugsmentalitet, som end ikke klimadebatten har formået at rokke ved.
Forhåbentlig er der masser af læring at hente ud af denne krise.
Og forhåbentlig tør vi tage lære med (nænsom) kyshånd og ikke kun modstand.
Men kapitalismen er stærk og kynisk. God lejlighed til at skærpe sin kritiske sans og genopdage det nære og vedkommende.

Inge Lehmann, Tage Christiansen, Helle Brøcker, Steffen Gliese, Magnus Madsen, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Lone Siemen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Gammelgaard, Lasse Nielsen, Regitze Willemoës, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Anton Weijsenfeld, Lisbeth Glud, René Arestrup, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, Søren Dahl, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, peter juhl petersen, Mogens Holme, Carsten Hansen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby, Jens Kofoed, Nette Skov, Jane Doe, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Alvin Jensen, Nanna Kinch, Helle Walther, Joen Elmbak, Anders Budde Christensen, Thomas Tanghus, Marianne Pedersen, Bruger 203810, Fam. Tejsner, Sonja Rosdahl, Kim Øverup og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Her i landet dør 500 årligt grundet trafikstøj. 10.000 i Europa! I Danmark dør tilsvarende 500 mennesker som følge af luftforurening. Hertil skal tilføjes 1.213 trafikdræbte i 2019.

Disse unødvendige dødsfald, skabt af mennesker, handles der ikke på, men én virus!

Jan Fritsbøger, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Poul Simonsen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Alvin Jensen, Søren Clausen, erik pedersen, Carsten Munk, Steen Obel og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Vi kender ikke konsekvenserne for det der er sat i gang verden over, for hvad er vi bange for?

Er vi bange for Coronaen eller er vi bange for noget helt andet? ... og hvad er så det?

Coronaen er jo egentlig ikke i sig selv farligere end andre vira, den er blot ukendt og er det den menneskelige reaktion over for det ukendte, der har givet sit udslag.

Er det en psykologisk gruppepsykose der er opstået eller er det reelt en sundhedsfaglig fornuftig handling?

Det ved vi faktisk ikke fuldstændig på nuværende tidspunkt, for vi har aldrig stået med hele menneskeheden, som værende et fælles individ med en fælles psykisk reaktion.

Vi oplever, at menneskeheden nærmest opfører sig som en hel fælles psyke, som et globalt individ der reagerer som vores egen krop/psyke og reagerer som et globalt væsen der har en bevidsthed vi ikke kan overskue, fordi vi ikke kan overskue hele menneskeheden som et enkelt individ.

Vi står i en ny tid, hvor vi som menneskehed begynder at opføre os som et enkeltindivid, selv om vi fortsat stadigvæk lokalt kan have uoverensstemmelser, ligesom vores krop/psyke kan være udsat for skader forskellige steder. Spørgsmålet er hvordan dette globale væsen vil opføre sig over for os individuelle mennesker.

Er dette globale menneskeheds-væsen et væsen vi bryder os om opstår eller at det allerede opstået, vi ser det blot ikke, før det bliver åbenbaret for os og om muligt kan vi slet ikke forestille os dets eksistens, selv om det allerede er til.

Henrik Mullertz, Flemming Berger og Jeanette Vindbjerg Nissen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Vi kender så nogenlunde konsekvenserne af trafikstøj, luftforurening og trafikulykker. Men den fulde effekt af den nye virus - især hvis vi ignorerer den - kender vi ikke endnu. Det er nogle temmelig modige politikere, som ville sige, at nu blæser vi den bare et langt stykke og snakker om andre problemer i stedet for. Der ville komme langt flere klager over manglende lederskab, disrespekt overfor befolkningens sikkerhed og talløse hulkehistorier om gamle mennesker på intensiv. "Se hvad du har gjort Mette, du har slået min gamle bedstemor ihjel!" Det vil næppe passe med myten om Mettemor, som krammer forsømte plejehjemsbørn, undskylder til højre og venstre og bekymrer sig om de socialt svage i samfundet.

Karen Grue, Claus Nielsen, Rune Haller, Magnus Madsen, Mikkel Madsen, Eva Schwanenflügel, Jeanette Vindbjerg Nissen, Erik Fuglsang, Carsten Hansen, Dorte Bojsen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Jeg er glad for at det ikke er Lisbeth Rose, der er statsminister lige nu.
De fleste normalt begavede mennesker er enige om at det - i denne undtagelsessituation - er bedre at gøre 'for meget', fremfor bagefter at konstatere at man ikke udviste rettidig omhu.

Tommy Gundestrup Schou, Caspar Christiansen, Inge Lehmann, Tage Christiansen, Lars Løfgren, Karen Grue, Nike Forsander Lorentsen, Erik Karlsen, Rune Haller, Magnus Madsen, Jan Fritsbøger, Helle Abel, Per Langholz, Jørgen Gammelgaard, Lasse Nielsen, Regitze Willemoës, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Lone Siemen, Lisbeth Glud, Hanne Larsson, Mikkel Madsen, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, Jens Christensen, Cristina Nielsen, John Poulsen, Jørn S. Pedersen, Sebastian Dorset, Søren Dahl, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Carsten Hansen, Jens Christensen, Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Niels Christensen, Karsten Lundsby, Jørn Stjerneklar, Peter Nissen, Nette Skov, Benno Hansen, Louise Fribo Eriksson, Klaus Riborg Andersen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Johanna Haas, Alvin Jensen, Nanna Kinch, Helle Walther, Joen Elmbak, Vibeke Carøe, Henning Kjær, Jane Nielsen, Bruger 203810, Sonja Rosdahl, Søren Bro og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Desværre ser det ud til, at der stadig er temmelig mange, som enten ikke har forstået faren fuld ud - eller som er så kyniske, at de er ligeglade med de forfærdelig scener, som ses fra hospltaler i eks. Kina og Italien.

Hvis alting skal ses i VorHerre-perspektiv, hvor det hele kan gøres op i tal og data, ikke mennesker af kød og blod, så ved vi for det første ikke, hvordan dette corona-regnestykke ser ud, og så er der vist rigtigt mange i denne verden, som egentligt godt kunne undværes - måske endda os alle sammen? Mon ikke kloden overlever - måske endda bedre - hvis vi alle sammen dør? Eller måske alle de fattige, svage, overbefolkede? Så kunne der blive bedre plads til alle de rige og stærke?

En ting er, at læger kan blive tvunget til i yderste nødstilfælde at prioritere - det gør mig ondt for både lægerne og ofrene - men derfra og så til, at vi lige så godt kan opgive at prøve at bremse epidemien, og redde gamle og svage og en masse andre, for er det nu så forfærdeligt, hvis de bukker under? Nej - der skal vi ikke hen, for så venter der meget grimme og umenneskelige forhold lige rundt om hjørnet.

Hvis regeringen misbruger særlovene ift. hvad situationen kræver, så må vi handle. Og der er al mulig grund til at kritisere diverse sparerunder og manglende indsatser i tide - når epidemien er overstået. Men lige nu er jeg mere bange for epidemien end for de foranstaltninger, der er sat i kraft nu, og jeg vil bede skribenten om at dokumentere, at der ikke er grund til at være meget bange for denne epidemi. Ved hun noget, vi andre ikke ved, eller gætter hun bare?

Inge Lehmann, Lars Løfgren, Magnus Madsen, Lone Siemen, Dorthe Jensen, Lisbeth Glud, Hanne Larsson, Mikkel Madsen, Eva Schwanenflügel, Anette Ulstrup, Anders Olesen, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Carsten Hansen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Benno Hansen, Lillian Larsen, Kim Houmøller, Johanna Haas, Nanna Kinch, Joen Elmbak, Marianne Pedersen, Bruger 203810, Fam. Tejsner, Inge ambrosius og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Marianne Pedersen

Kære Lisbeth Rose.
Jeg kan godt forstå hvis du er bange for hvad alt dette kan føre til. Men din måde at fremstille sagen på, virker på mig som mere panikskabende end det modsatte.
Ingen af os kan vide hvad der sker, men her hvor jeg bor, tager alle det med ro og gør de ting der skal gøres, og resten af tiden gør vi det vi bliver bedt om, at tage hensyn til hinanden og os selv, så vi undgår at være medvirkende til smittespredning.
Og ja, virus er en usynlig faktor og ja den årlige influenza slår vist oftest flere mennesker ihjel, men denne virus er på verdensplan blevet en stor plage, og ingen har lyst til at være med til at sprede smitten hvis det kan undgås, så hvad er dit budskab egentligt, udover at du er bange?
Det er vi vel alle i et vist omfang, men det behøver ikke at blive til panik og hamstring. Sund fornuft virker bedst i det lange løb. Ellers gå en tur i haven eller parken og hold afstand til de andre der går en tur i naturen. Det kan vi endnu. Noget de ikke kan i Italien og Frankrig.
Prøv det bedste frem for det værste. Det kan tids nok komme at vi skal forholde os til det.

Inge Lehmann, Maj-Britt Kent Hansen, Nike Forsander Lorentsen, Anton Weijsenfeld, Lisbeth Glud, Michelle Pedersen, Mikkel Madsen, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, John Poulsen, Jeanette Vindbjerg Nissen, Mogens Holme, Carsten Hansen, Karsten Lundsby, Jørgen Larsen, Eva Kjeldsen, Lillian Larsen, Johanna Haas, Søren Bro, Anne-Marie Krogsbøll, Jakob Michaelsen, Nanna Kinch, Joen Elmbak og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Lisbeth Rose.
Det virker på mig som om du har tabt sutten. Jeg håber virkelig du som læge kan reagere mindre panikagtig når du står overfor alvorlig syge patienter.
Der er grænser for hvor kraftigt og tidligt regering og myndigheder kan skride ind overfor grundlovssikrede rettigheder, for de skal have befolkningens forståelse med sig.

Inge Lehmann, Jørgen Gammelgaard, Lasse Nielsen, Lisbeth Glud, Anders Olesen, John Poulsen, Jeanette Vindbjerg Nissen, Carsten Hansen, Jens Christensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Nanna Kinch, Helle Walther og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar

Som Peter Geisling sagde i går: "Skrækscenariet er faktisk ikke, hvor kynisk det end kan lyde, at nogle tusind mennesker vil dø af Corona. Det kommer til at ske. Skrækscenariet er, at vores sundhedsvæsen bryder sammen."
Jeg kan ikke se, at denne skelnen er sunket ind hos Lisbeth Rose.
Men heldigvis hos flere andre i tråden. Tak for besindige kommentarer!

Tommy Gundestrup Schou, Inge Lehmann, Helle Brøcker, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen, Rune Haller, nanna Brendstrup, Lasse Nielsen, Lisbeth Glud, Hanne Larsson, Mads Glud, Marianne Pedersen, Mikkel Madsen, Eva Schwanenflügel, Anders Olesen, John Poulsen, Jeanette Vindbjerg Nissen, Pia Nielsen, Erik Fuglsang, Mogens Holme, Carsten Hansen, Jens Christensen, Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Niels Christensen, Karsten Lundsby, Jens Kofoed, Søren Nielsen, Jane Doe, Benno Hansen, Joen Elmbak, Kim Houmøller og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Henrik Forsberg

Kære Lisbeth
Med hensyn til den aktuelle situation er dine nedslagpunkter mangelfulde, selv om du nævner rimelige punkter. Du botaniserer, så din analyse mangler væsentlige symptomer (også dem som ikke lige passer til din holdning) og der er enkelte faktuelle fejl. Det bliver så til skyderi i øst og vest, kombineret med angreb på vindmøller, der er imaginære for os læsere.

Når det er sagt, så har du fat i et hjørne af den interessante kunst at ændre samfund og store organismer. Alle beskæftiget med ændringer kender fænomenet 'den brændende platform', der kan fremelske ønskede ændringer på kort tid i en ellers modvillig organisme som en befolkning, en stat, en stor virksomhed og lignende. Her er angst, panik, intimidering og andet en del af metoden for at få de involveredes accept af de ændrede forhold. Det er derfor spændende hvad regering og embedsværk vil få ændret i samfundets fremtidige sagte og usagte regler i forbindelse med denne krise.
Naomi Klein har skrevet en lille klassiker om chok-doktrinen og hvordan den kan anvendes til at fremme kapitalistiske mål, men der er også andre metoder til andre mål. Med denne krise ændres hele samfundets virkemåde markant, så gad vide hvad der vil være på den anden side af krisen. Før Corona-krisen var en del politikere beskæftiget med at få klima-undtagelsestilstand frem, som kunne presse, masse og true befolkningen til at acceptere deres dagsorden. Enkelte politikere har endda nævnt at klima-emner bør kobles sammen med Corona-krisen. En minister har hyldet at overvågning er tryghed. Statsministeriets leder er hentet i administrationens hemmelige underverden. Regeringen arbejder langt mere målrettet end mange forgængere - Det er derfor meget spændende hvordan vores verden vil blive ændret, og ikke kun på sundhedsområdet ...

Claus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Marianne Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jeanette Vindbjerg Nissen, Peter Knap, Hanne Utoft, Eva Kjeldsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Se "Debatten" fra Norge i går, hvor en fortvivlet, næsten grædende forsker forsøger at råbe den norske befolkning og de norske myndigheder op om faren:
https://tv.nrk.no/serie/debatten/202003/NNFA51031720

Det er hård kost, men meget af det er desværre også relevant i Danmark. Myndighederne forsøger slet ikke at stoppe epidemien, selv om det - baseret på udviklingen i Kina - måske faktisk kan lade sig gøre.

Vore myndigheder har svigtet - nu må vi så finde os i meget hårde tiltag.

Kim Houmøller

Hvad mener denne meget kloge Lisbeth Rose egentligt regeringen skal gøre? Åbenbart ikke ret meget, men en kritik af behandlingen af ældre kan man jo altid komme med. Man skal læse meget i disse tider, men at en læge der forhåbentlig ikke har indflydelse på ret meget skulle være problemløser?

Inge Lehmann, Helle Brøcker, Jørgen Gammelgaard, Mikkel Madsen, Søren Dahl, Mogens Holme, Carsten Hansen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Det er vist ikke nemt at være regering i DK lige nu.

De kan se tilbage på at de ikke har reageret hurtigt nok- bagefter.Nogle ting har de gjort rigtigt, andre forkerte.
Jeg hæfter mig meget ved det SPROG og de ORD ministrene bruger.
Alle har det sprog de nu har, men set i forhold til at de skal rådgive en hel befolkning, kunne ordene have været mindre voldsomme, dog dybt insisterende. Alle i Danmark kunne have forstået det var alvor alligevel, og dermed kunne meget angst have været undgået. Hermed er ord som "tvang" og "forbud" noget der kan sætte ting i gang der ikke er hensigtsmæssige.
Med hensyn til ordet "tvang", så mindes jeg at statsministeren brugte en halv time af hendes nytårstale på dette ord, som hun nu kan florere med, med omend endnu større effekt.
Alvoren skal nok forstås alligevel, - hvert barn i Dannevang forstår en halvkvædet vise.-
Til myndighedernes og ministrenes undskyldning, og med en overbærenhed der er lige så vigtig at huske på, skal siges, - at det er en meget uvant og akut mærkelig situation Dk og verden nu er i.
Nej, myndighederne kan ikke stoppe en virus- den er biologisk. Men det er vigtigt at vi et det oplyste samfund vi nu engang har, lytter til coronarådene, og mest muligt undgår panik.

Min lille slutfinte går lidt på det biologiske i denne virusinvadering: Vi er alle biologi, vi fødes biologisk og dør biologisk, processen mellem liv og død er også biologisk. Men vi har fjernet os fra naturens principper, og lever nu ikke kun i en epidemiperiode, men også i den 6. masseuddøen af jordens øvrige biologiske arter.
Vi oplever måske meget sjældent vores gamle dø, og slet ikke hjemme, vi ser ikke de bliver vasket og lagt i kiste, selve dødsprocessen og livsprocessen er egentlig som sådan noget der er blevet fremmedgjort for os. Men det har vi gjort frivilligt.

Louise Fribo Eriksson

..... tror du skal tale lidt med din angst og din vrede. Jeg synes de står lidt i vejen for dit budskab.
Hvad er det du vil sige ?

Inge Lehmann, Mogens Holme, Jens Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Christensen

Et enigt folketing står bag det her ... eller også er der strategi i det her: Hvis oppositionen pænt "gemmer sig bagved dem, der er nødt til at gøre noget nu og her".

MENINGS-INDLÆGGET HER VIRKER PARTIPOLITISK ...
OG, DA VIRKELIGHEDEN ER UPOLITISK (BIOLOGISK), ER INDLÆGGET "HELT VED SIDEN AF" ...

Hvad er dit eget alternativ?
Og hvad har ældrepleje-nedskæringer overhovedet at gøre med en dødelig virus .... den er 100% sikkert helt ligeglad med, om der er gjort rent 1 eller 2 gange om ugen f.eks.!!! .... for øvrigt er nedskæringer ikke noget nyt !!! ... de har været standard nu, i de seneste 20 år, mindst!...

Synes vi skal tilbage til sagen - som voksne mennesker: Vi står overfor "en fjende" ... eller noget som vil dræbe en del af os ... uanset om så nogle har svigtet disse mennesker før eller ej ...
Det er lidt som under 2. verdenskrig - skal vi undlade at hjælpe nogle, pga. at de en gang har gjort noget som vi ikke syntes om? Jeg er stolt af at flere danskere valgte at hjælpe, uanset historikken!!

Inge Lehmann, Tage Christiansen, Lisbeth Glud, Marianne Pedersen, Jeanette Vindbjerg Nissen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Indrømmet - der er sket drastiske forandringer og kommet drastiske tiltag på blot en uge. En hastevedtaget ny epidemilov og samfundet er gradvist blevet lukket ganske meget ned. Der kommer dels en sundhedsmæssig konsekvens af det her forløb og en økonomisk konsekvens.

Jeg var selv tilbøjelig til, at mene, at det var lige hysterisk nok en uge tilbage, men hælder nu til, at regeringens og myndighedernes tiltag på store træk virker fornuftige nok

Der er historisk evidens for, at man med regulerende indgreb kan afbøde effekterne i en Epidemi, som det blev set under den spanske syge i byerne hhv. Philadelphia og St. Lous- Se f.eks. her:
https://videnskab.dk/coronavirus

Corona virus er en helt ny virus, ingen har resistens, så hele verden ligger stort set åben for smitte. Den lange inkubationstid er også en faktor. Selv om der er tale om en influenza der for de fleste er ikke er særlig slem, og selv om der et mørketal der bevirker, at dødeligheden formentlig ligger et godt stykke under de 3 %, som er set hidtil blandt indlagte, så kalder virussen dog på handling her og nu. Jeg køber gerne myndighedernes argument om kapaciteten på hospitalerne, og at dette forhold i sig selv vil have betydning for dødeligheden.

Spredes smitte først - ja så kan man multiplicere faktoren for udbredelse - eller med andre ord sygdomstilvæksten vil være ekspotentielt stigende. Med andre ord - man kan handle for sent på en udvikling i smitteudbuddet - med tilsvarende konsekvenser.

Men igen indrømmet - det er vide beføjelser myndighederne har fået og en betydelig indskrænkning i friheden for den enkelte. Men situationen er vel også lidt exceptionel. Derfor har man jo også fra flere politikere fordret en "solnedgang" for nogle af de vide beføjelser, som bl.a. sundhedsministeren har fået.

Når alt det her er overstået kommer der et oprydningsarbejde både i politisk og økonomisk forstand. Men det kan vi ikke gøre os begreb om endnu, for vi er endnu tidligt i forløb, som det er til, at overskue vil strække sig nogle måneder ud i fremtiden.

Inge Lehmann, Marianne Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jeanette Vindbjerg Nissen, Erik Fuglsang, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg sidder netop og ser Brostrøm i "Lippert".Jeg kan ikke frigøre mig fra et indtryk af, at Brostrøm STADIG ikke til fulde vil indrømme situationens alvor. F.eks. mener han ikke, at det danske sundhedsvæsen vil bryde sammen - samtidig med at han erkender, at man lige nu ikke kan forudsige epidemiens udvikling. Så hvad baserer han det på? Tilsyneladende bare på et håb.

Han bliver ved med - meget selvmodsigende - at hævde, at situationen ikke er kommet bag på ham og SST. Han er åleglat, og VIL ikke indrømme, at man har fejlvurderet fra start.

Hvis man lytter til Brostrøms udlægning af de tidlige vurderinger, så består en vurdering af faren fremover i at konstatere dagslejet - og så konkludere, at det ser jo ikke så galt ud, så det går nok meget godt. Nogen egentlig realistisk fremskrivning, beregnet på basis af, hvad man allerede ved om corona - dvs. lang inkubationstid, meget smitsom, kan smitte inden symptomer, meget farligere end influenza - lyder det ikke til, at man har foretaget. Man har bare foretaget et meget optimistisk skøn, nærmest baseret på mavefornemmelse.

Jeg mister tilliden, når jeg stadig oplever fortsat benægten af, at man har fejlvurderet. For hvad kan man så også komme til at fejlvurdere fremover?

Jeg er dybt taknemmelig over, at vores sundhedspersoner - inkl. Brostrøm - uden tvivl arbejder i nærmest døgndrift for at komme på omgangshøjde. Men jeg er samtidig ved at være meget træt af den glatte facon, som hele tiden får børstet al kritik og alle pinlige spørgsmål af sig. Jeg stoler simpelthen ikke mere på, at Brostrøm er ærlig, uanset hvor sympatisk han umiddelbart virker. Jeg har en tiltagende fornemmelse af, at han arbejder med en skjult dagsorden, hvor vi ikke får den bagvedliggende dagsorden at vide. For hvis man VIRKELIGT lytter til, hvad han siger, så er der ikke hoved og hale i det - det lyder bare så pænt og venligt og tillidsvækkende - lige indtil man opdager, at der intet reelt indhold er i det - det er luftfrikadeller.

Lippert lykkes alligevel ind imellem med at få kradset lidt i overfladen - men lynhurtigt glattes der ud igen. Se det, og døm selv. Jeg stoler ikke mere på ham.

Lasse Glavind

Det bekræfter vel meget godt, Lisbeth Roses ord om, hvor nemt det er, at fratage folk, deres frihedsrettigheder bare man skræmmer dem, at forbløffende mange Information-læsere føler trang til at skose hende og bakke op om øvrigheden, selv om hun jo bare gør det, vi forventer af demokratiske borgere nemlig tænker kritisk om samme øvrighed.
Rose er ikke magthaver, men minder os om, at vi ikke må glemme at tænke selvstændigt. Hvorfor er det så skræmmende for nogle?

Therese Hagen, Carsten Mortensen, Hanne Utoft, Michael Gudnæs, Poul Simonsen, Dinesa Kumaresu, Flemming Berger, Steen Simonsen, Steen Obel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Lasse Glavind

Hvori er det ikke-selvstændigt at bakke op om regeringens initiativer? Måske en noget infantil konklusion...

Inge Lehmann, Mikkel Madsen, Jens Christensen, Thomas Tanghus, Nanna Kinch, Jeanette Vindbjerg Nissen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Doe og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Her under Corona-krisen er der mange der gætter løs om det ene eller andet.
Konspirationsterorier som "sociale eksperimenter", Plantet virus af USA, og sikkert meget mere.

Lad mig komme med et gæt også ; Angående artiklens forfatter, så er hun måske en af de der taber mange penge her og nu. Hvad skulle ellers få en lærd person til at ignorere al sagkundskab over hele kloden?

Carsten Hansen

Er der forøvrigt nogle partier i folketinget der ikke bakker op om regeringens initiativer ?

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Thomas Tanghus og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Jovist det er da kritisabelt, at vi fratages frihedsrettigheder. Nogle af de mere radikale forslag der blev bragt på bordet så at ordensmagten fik ret til, at trænge ind i borgernes hjem uden dommerkendelse blev dog taget af bordet.

Men den indskrænkning der er sket i vores bevægelsesfrihed, vores frihed til at rejse etc. skal jo vejes op imod, at toget kan være kørt mht. smitteudbredelse hvis man ikke sætter begrænsende foranstaltninger ind

Og det er endda skadeligt af hensyn til økonomien, at sætte samfundet på stand by. Det ser man jo allerede folde sig ud med debatindlæg og krav om kompensation i medierne

Men det koster også noget ikke, at gøre noget. Så det bliver jo i sidste ende en afvejning af konsekvenser

For 14 dage siden var Corona smitte i det danske samfund ikke en realitet. Og ja - man har givet fejlvurderet situationen, og realistiske vurderinger kan det måske også falde svært med på nuværende tidspunkt.

Men alt andet lige, så må man vel have en tyrkertro på, at det man gør nu har en effekt. Og man kan jo altid skalere op, hvis situationen byder det

For at det hele skal lykkes skal indgrebene dog synes legitime for befolkningen. Og der jo stadig lang vej, at gå. Hvad der ligger 14 dage eller en måned ude i fremtiden er det kun de færreste der tør gisne om. Hvem havde i det hele taget set den her situation komme for 14 dage siden?

Steffen Gliese, Marianne Pedersen, Thomas Tanghus, Jeanette Vindbjerg Nissen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeanette Vindbjerg Nissen

Det eneste fornuftige ved denne debatartikel er, at den får alle reaktionerne/refleksionerne frem herover. :-)

Dorte Sørensen

Hvorfor forlanger regeringen og et flertal i Folketinget ikke, at folk skal melde sig ind i dagpenge systemet for at få den lovede hjælp.
Det ville gøre den solidariske arbejdsløshedsforsikring til et mere solidt og solidarisk system i fremtiden, hvis næsten alle blev medlem. Det ville også give mulighed for at sætte dækningsbeløbet op igen . Det var jo tænkt til at skulle være en 80 pct dækning - i dag er der ingen der får den dækning - mange får kun en 40 pct's dækning.

Claus Nielsen, Egon Stich, Ivan Breinholt Leth, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Corona smitten er fatal; men intet i forhold til de mange tusinder der de kommende måneder mister deres arbejde. En genopbygning af økonomien vil tage flere år, og til den tid er rigtig mange røget helt ud af dagpengesystemet. At økonomien er så følsom kommer nok bag på de aller fleste!

Kim Vildnis bringer nogle meget alternative fakta til torvs, når han hævder, at der årligt dør 500 personer af trafikstøj i Danmark og 500 som følge af luftforurening. Hertil skal tilføjes 1.213 trafikdræbte i 2019, skriver han. Det sidste tal er i hvert fald forkert og ca. 1000 højere end det officielle tal for trafikdræbte i 2019. Tallet 1.213 var antallet af trafikdræbte i rekordåret 1971. Siden er antallet faldet til omkring 200 årligt med 2019 som en beklagelig undtagelse med 211 døde. Disse tal viser således en markant effekt af den forebyggende indsats, og at forebyggelse betaler sig. Vi må derfor antage at det samme gør sig gældende med Corona-tiltagene.
Men du skylder at dokumentere tallene for dødsfald som følge at trafikstøj og luftforurening, Vildnis, for de er da ganske foruroligende.

Olav Bo Hessellund, Henning Kjær, Mikkel Madsen, Thomas Tanghus og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Søren Dahl

Du har fuldstændig ret. Det høje antal var rekordåret 1971, som du skriver! Jeg ville have det præcise tal for sidste år og søgte det på nettet. Jeg ser nu, at jeg har 'forbyttet' to informationer. Måske havde jeg ikke læsebriller på i det afgørende øjeblik. Jeg husker det ikke. Jeg skal hermed beklage FAKE ( OLD) NEWS.

Tak for irettesættelsen!

Inge Lehmann, Rune Haller, Marianne Pedersen, Mikkel Madsen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

- Regeringen har givetvis startet for langsomt, og har sikkert (jep) taget forkerte beslutninger. Det sidste sagde de faktisk fra starten var uundgåeligt.
- Ingen ved, om f.eks. den svenske eller danske vinkel er den mest fornuftige eller effektive.

Vi ved det bare ikke endnu!

Jeg er den sidste til at holde hånden over (under?) regeringen, men ligegyldigt, hvordan det her ender, vil de få massivt på hatten over deres håndtering. Hvis det med ganske få døde, vil de fremstå som dem, der bragte Danmark i knæ; hvis det ender med f.eks. 12.000 døde (slet ikke urealistisk), vil de være regeringen, der slog vores gamle og syge ihjel.

Artikler som denne og lange debatter og overvejelser om, hvordan man skal have et epidemiforsvar klar til fremtiden SKAL der bruges tid og ressourcer på, når vi har mulighed for at danne os et klarere billede af forløbet. DET HAR VI IKKE NU!!!

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Marianne Pedersen, Mikkel Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men bortset fra det Søren, skylder jeg ikke at dokumentere noget. Alligevel linker jeg dette:

https://www.information.dk/mofo/larm-draeber-langsomt

Steen Simonsen

Lidt tanker i denne coronatid
Jeg synes at Lisbeth Roses debat indlæg i Information er vigtigt og stort set rigtigt
Det forholder sig nødvendigt kritisk til de tiltag statsmagten foretager sig.
Som jeg har forstået virakken Om Corona virus er den meget farlig for nogle få men harmløs for langt de fleste
Selvfølgelig skal vi gøre hvad vi kan for at beskytte de mennesker, som er ekstra udsatte
Og jeg forstår at de mennesker som føler sig særligt udsatte er bange.
Keg er sikker på som Lisbeth Rose skriver, at man i langt højere grad kan beskytte og ude omsorg til denne persongruppe.
Men lige nu sættes hele samfundet i stå og det har fatale sociale konsekvenser for rigtig mange mennesker
Jeg tror man meget mere målrettet kunne have brugt ressourcer på at beskytte de udsatte og opbygge og udvide kapacitetet til at modtage og behandle de syge som har og helt givet får brug for det
Det sidste synes jeg regeringen burde fortælle os meget mere om
Hvad gør man desangående??
Vi er alle i en presset og sårbar situation og vi skal passe på hinanden, men vi skal også passe på samfundet, som vi er i
Jeg bryder mig ikke om den militære logik og det sprog som følger Coronavirussen og det mener jeg faktisk regeringen bære en stor del af skylden for godt støttet af hele den danske presse inklusive Information
Tak for indlægget Lisbeth Rose

Karina Rosing Lynge, Carsten Mortensen, Lasse Glavind, Poul Simonsen og Simon H. Petersen anbefalede denne kommentar

Tja - jeg synes nu artiklen her ikke går ind i, at de indgreb vi har set skal ses i lyset af en faktisk corona epidemi - altså ud fra en forståelse af, at der faktisk er tale om en bevidst strategi i forhold til Covid-19

Man har jo også fra de danske sundhedsmyndigheder kunnet iagttage en udvikling både i Kina og lidt senere i Italien. Begge steder kan man måske anføre - var myndighederne for sene til, at komme med tiltag. Og i begge lande er man skifte til en mere aggressiv bekæmpelsesstrategi.

I går var dødstallet i Italien vist 358 grundet Corona. Ser man relativt hvor mange dødsfald Italien har haft pr. million indbyggere, så fremgik det af "lægens bord" i dag på DR, at tallet er 42,2 mens det tilsvarende tal ind til videre stadig er nede på 0,5, hvilket så nok sikkert vil stige. Men tallene viser jo hvor galt det kan gå

I øvrigt er de danske myndigheders reaktion nu - ikke længere noget særsyn. I hele EU stort set er grænserne lukkede og både i Italien og Frankrig er der nu udgangsforbud.

Det er jo heller ikke blevet kuppet igennem, folketinget har hastelovgivet. Men at der skal rykkes hurtigt viser jo bl.a. de kinesiske og italienske erfaringer med denne her sygdom.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Marianne Pedersen, Mikkel Madsen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Politisk finder jeg det uhørt, at ingen andre partier har meldt ud at de støtter og bakker op om de tiltag regeringen har i værksat for at afbøde den værste krise i nyere historie. Ikke et ord har jeg hørt.

Men selvfølgelig, hvis man først udtrykker støtte, så kan man jo ikke hovere politisk på krisens udfald efterfølgende om alt det regeringen ikke gjorde.

Ikke et ord fra de selvudnævnte ansvarlige Venstre eller de selvudnævnte anstændige De Konservative. Total tavshed - De er måske fløjet ud af landet i sikkerhed eller hva?

Inge Lehmann, Egon Stich og Marianne Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Som jeg har forstået virakken Om Corona virus er den meget farlig for nogle få men harmløs for langt de fleste"

Det kan være, at du forstår "virakken", den dag det er dig, der ligger døende på en overfyldt hospitalsafdeling uden behandling og pleje, Steen Simonsen.

Det kommer du forhåbentligt ikke til, men du bør kunne sætte dig ind de ramtes situation - og deres pårørendes. Ingen ved endnu, hvor galt det vil gå, men det mindste man kan gøre er da at sætte sig ind i problemstillingen, og ikke gå i stå ved "Det er bare de gamle og syge, det går ud over".

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mikkel Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Inge Lehmann, Steffen Gliese, Jane Doe, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Simonsen" - ikke "Simansen"

Simon H. Petersen

Kære Lisbeth Rose.

Tusind tak for dit debat indlæg. Dejligt at høre en kritisk røst uanset enighed i de fremsatte argumenter. Vi har brug for uenighed for at skabe debat, hvilket hermed er gjort.

Respekt også for dit mod overhovedet at gøre det! At forholde sig kritisk i denne situation og give udtryk for denne vil være at løbe en risiko for nogle stærkt følelsesladede ad hominem argumenter, hvilket der vist også var et par stykker af.

Fortsat god debat!

Dbh Simon

Karina Rosing Lynge, Lasse Glavind og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Politisk finder jeg det uhørt, at ingen andre partier har meldt ud at de støtter og bakker op om de tiltag regeringen har i værksat for at afbøde den værste krise i nyere historie. Ikke et ord har jeg hørt.
Skriver Jeppe Lindholm.
Hvilken planet er du landet på ? Samtlige partier fra højre og venstre støtter regeringens initiativer. Det er lise at konstatere at der hidtil ikke er nogen der fører sig frem, men overlader dette til den udøvende magt altså regeringen.

Tak til Lisbeth Rose fordi du tager hul på denne vigtige diskussion. Lige nu er de kommentarer du har fået ude af proportion, fordi alle åbenbart er bange. Dermed bekræfter kommentarerne, at der er risiko for, at den kritiske sans sættes ud af kraft, når befolkningen er i panik.
Men senere, når panikken har lagt sig, vil vi forhåbentlig kunne tage debatten mere nøgternt.
Så vil vi forhåbentlig kunne forholde os kritiske til statsmagtens indgreb overfor Corona: Ville det være bedre at gøre som i Sverige, hvor politikerne blander sig udenom og overlader de livsvigtige beslutninger til eksperterne (Jeg mener ja)? Var det en god idé at lukke grænserne (Nej)? Var det en god idé at lukke skolerne (Nej)? Kunne epidemien være grebet anderledes an, som måske havde medført knap så stor skade på økonomien (Ja, ved at koncentrere indsatsen mod de svagelige omkring 80 år)?
Kom igen til den tid, Lisbeth Rose.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvilken panik? Som jeg ser det, forholder folk sig ret rolige og fornuftige. Dem, som er i panik, er det folk med store aktiebeholdninger?

Hvorfor har vi ikke - som Kina - satset på helt at kvæle denne epidemi? Kina har gjort det på 2 1/2 måned, så det kan sagtens lade sig gøre - og de fik endda ikke den tidlige advarsel om den, som vi har fået?

Vore myndigheder skylder os et svar: Hvorfor satser vi ikke på at dræbe denne epidemi helt, så vi ikke skal trækkes med den i årevis?

Tankevækkende ekspertopråb fra Norge.
https://tv.nrk.no/serie/debatten/202003/NNFA51031720

Steffen Gliese

jeg er ikke bange, jeg er ikke i panik. Vi passer på her i husstanden, især efter at vi er blevet klar over, at vi faktisk begge har undgået coronasmitte. Så er der jo noget at kæmpe for.
Men det skyldes da netop i høj grad, at der er truffet væsentlige, men nødvendige foranstaltninger, som gør det muligt, hvis vi overholder dem, ikke at udsætte sig for fare.

Inge Lehmann, Rikke Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Om panik eller ej, så er det jo de store hjul i samfundsmaskinen der nu er lagt en alvorlig dæmper på. Hvad er så fornuft nu? Det er, at holde afstand, at begrænse social interaktion. Hvor vidt og hvor meget der skal iværksættes tiltag og hvilke det kan man jo diskutere.

I England der har man jo sat sikkert ind. Vi kan jo ikke rigtigt vurdere tiltagenes effekt umiddelbart dvs. at der vil gå minimum 14 dage før vi kan evaluere på udviklingen

De danske myndigheder agerede jo hurtigt ud fra mantraet "better safe than sorry"

Det synes jeg ikke pt. at man kan klandre så meget. Altså hellere gøre lidt for meget end lidt for lidt

Ikke mindst når man ser på situationen andre steder. F.eks. var dødstallet i Italien i går således opjusteret til 475.

Virus er derude, og den lever sit eget liv. Det eneste vi nu kan gøre hver især, er at agere fornuftigt i forsøget på, at undgå, at blive smittet.

Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ps: Der skulle naturligvis stå, at England har sat senere ind for, at det skulle give den rette mening :-)

Carsten Hansen

Jan Boisen.
Dødstallet i Italien er opjusteret MED 475.
Antallet af døde er nu næsten 3000.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/italien-har-mistet-475-medborgere-til-c...

Sider