Klumme

Småborgeren er coronakrisens idealborger – som vi skal frigøre os fra på den anden side

Det, som for kulturkritikken i årtier var småborgerlige laster, kan under coronakrisen fremhæves som medborgerlige dyder. Det bliver sjovt, når vi kommer over på den anden side, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
’Jeg er imponeret over, hvor hurtigt coronaetikken er blevet til en kropslig refleks: Man bliver spontant forfærdet, når man ser præsidentkandidat Joe Biden holde hånden op for munden, når han hoster. Helt normalt for en uge siden – nu farlig og hensynsløs adfærd. »ALBUEN, Joe! ALBUEN,« råber man derhjemme,’ skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i sin klumme.

’Jeg er imponeret over, hvor hurtigt coronaetikken er blevet til en kropslig refleks: Man bliver spontant forfærdet, når man ser præsidentkandidat Joe Biden holde hånden op for munden, når han hoster. Helt normalt for en uge siden – nu farlig og hensynsløs adfærd. »ALBUEN, Joe! ALBUEN,« råber man derhjemme,’ skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i sin klumme.

Kevin Lamarque

Debat
28. marts 2020

Kampen mod corona foreskriver en etik: Du skal lytte til myndighederne og adlyde dem. Den moralske konsekvens af ulydighed over for myndighederne vil være, at du bliver betragtet som en egoist. Den sociale konsekvens vil være, at folk vil føle sig berettiget til at irettesætte dig, som om de var de voksne, og du var det uopdragne barn. Og hvis de moralske og sociale konsekvenser ikke er tilstrækkelige, kan du få bøder. Så træder ordensmagten til.

Coronaetikken påbyder et bestemt forhold til din krop. Du skal pleje den som en potentiel smittebærer, og du må ikke give efter for dens pludselige indskydelser, for de kan føre til farlige udbredelser af kropsvæsker. Hænderne er coronaens små bomber, som skal afmonteres med vand og sprit, og for Guds skyld ikke må føres op til ansigtet. Albuerne derimod … det er dem, du skal bruge til at hilse på andre og paradoksalt nok også til at skærme af for din hoste.

Endelig anviser coronaetikken en specifik relation til andre. Du skal holde dig på mindst to meters afstand af dem, fordi de er smittebærere, og du skal undgå at at få for mange af dem hjem til dig. Det allerbedste er faktisk, hvis du holder dem væk.

Coronaetikken er ikke en ideologisk konstruktion udtænkt af magthavere med det formål at skabe nye samfundsborgere i Danmark. Det er fornuftige forholdsregler til et demokratisk fællesskab, som skal forsvare sig selv mod en smitte, der vil ramme de mest udsatte kroppe hårdest og kan overbelaste institutioner, som drager omsorg for dem, der ikke kan klare sig selv.

Jeg følger dem selv og er imponeret over, hvor hurtigt coronaetikken er blevet til en kropslig refleks: Man bliver spontant forfærdet, når man ser præsidentkandidat Joe Biden holde hånden op for munden, når han hoster. Helt normalt for en uge siden – nu farlig og hensynsløs adfærd. »ALBUEN, Joe! ALBUEN,« råber man derhjemme. 

Småborgeren

Men man må spørge, hvilken idealborger disse fornuftige forholdsregler skaber som et slags ideologisk biprodukt? Det forbløffende er, at coronaetikkens idealborger minder om den figur, som har været modstanderen for både socialdemokratismen og kulturradikalismen og for den deltagerdemokratiske og den marxistiske kulturkritik: småborgeren.

Det er småborgerens frygt for de andre menneskers spontane frihed, som nu er blevet til et socialt dogme, og det er småborgerens lydighed over for autoriteter og sundhedsforsikringer, der er blevet den legitime konsensus. Småborgeren er altid blevet kritiseret for »at være sig selv nok« og for at være sygeligt optaget af renlighed. Nu er det blevet en solidarisk handling at holde sig hjemme, og den intense håndhygiejne er samfundssind.

Når andre har det sjovt med et eller andet, vil småborgeren typisk finde en anledning til at blive forurettet. De andre larmer, de forstyrrer, og de opfører sig uansvarligt. 

Nu er det blevet en fælles bekymring, hvis nogen tillader sig at holde en fest eller more sig på en offentlig plads. Det, som for kulturkritikken i årtier var småborgerlige laster, kan under coronakrisen fremhæves som medborgerlige dyder.

Det er værd at huske på, at småborgere ikke er konkrete mennesker i bestemte sociale positioner. Småborgeren er snarere en idealtype; det er et anlæg, vi alle sammen har. En kunstner kan være lige så småborgerlig som en funktionær, og en socialist er lige så disponeret for småborgerlighed som en liberalist. Og vi må erkende, at den småborgerlige frygt for de andres løssluppenhed de seneste år har triumferet med cykelhjelmen, ikkerygepolitikker og den sociale alarm over anderledes holdninger og ord. Coronaetikken er ikke et pludseligt nyt stadium, men en kulmination på en længere udvikling.

Og netop derfor skal vi sætte en ironisk solnedgangsklausul på coronaetikken. Når vi er på den anden side og har fundet en vaccine mod epidemien, skal vi vaccineres mod småborgerligheden igen. For det er en betingelse for din egen frihed, at du kan udholde ubehaget ved de andres frihed. Til den tid skal vi more os over den underlige periode i vores historie, hvor den gode medborger faldt sammen med småborgeren. Og glæde os over, at det, der er alvor lige nu, kan være latterligt lige om lidt. 

Så skal vi fandme slå os løs med at hoste i hænderne og mødes på broerne. 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Jensen

En dag stoppede tandhjulene, og alle gik hjem. Foråret var på vej, og ingen skulle stresse afsted. Næste dag blev armbåndsurene liggende i skuffen, og man kunne sove længe om morgenen. Menneskene gik ud i naturen. Ministeren sagde: Hvad der kommer herefter, er ude af mine hænder, naturen har vundet. Den endegyldige afviklingsreform var på vej. Hundrede tusinder var smittede med socialismen.

Men så sagde kongerne over økonomien: Liberalismen ligger i respirator. Lad os privatisere sammenholdet. Der bliver ikke tid til at puste ud. Borgerne skal bare spise mere, så der ikke er plads til sommerfugle i maven. Vi skal nå i mål og skabe historie. Lad os fjerne al smålighed. Vi hylder princippet; profit før menneskeliv. Friheden skal ikke afvikles. Vi de borgerlige tager magten tilbage i disse dage. Vi skal have lukket op for alle sluser, lad os rejse til de 50 smukkeste steder i verden, før det er for sent. Vi skal smage på de mest eksotiske dyr, lad os tage biodiversiteten med os ned, det giver plads til en stærkere og mere robust race. "Riders on the Storm" spiller i radioen.

De intellektuelle fik endeligt læst de liberales bibel, i hvert fald den sidste del, som ligner Johannes Åbenbaring. Spoiler alert. De ved hvem det var som gjorde det, det var os alle sammen. "This is the End" spiller i radioen.

Anders Graae, Martin Sørensen, Torbjørn Methmann, Henriette Bøhne, Hanne Ribens, Anders Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Erik Winberg, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Skulle det være småborgerligt at passe på hinanden ?
Cykelhjelmen kom vel betids til den moderne cykelisme.

Mikael Nielsen, Torbjørn Methmann, Henriette Bøhne, Trond Meiring, Steen Piper, jens christian jacobsen, Kim Houmøller, Per Torbensen, Steffen Gliese, Bent Nørgaard, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Bindesbøll, Poul Carlsbæk, Karsten Aaen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Til den tid skal vi more os over den underlige periode i vores historie, hvor den gode medborger faldt sammen med småborgeren. Og glæde os over, at det, der er alvor lige nu, kan være latterligt lige om lidt."

Jeg er til dels enig i analysen, men bliver stødt over brugen af udtrykket "latterligt". Når der tager så let på perspektivet i situationen, afslører afsenderen sig som en burgøjser fra en selvtilstrækkelig kreativ klasse.

Torbjørn Methmann, Henriette Bøhne, Anders Reinholdt, jens christian jacobsen, Kim Houmøller, Bent Nørgaard, Torsten Jacobsen, Thomas Bindesbøll, Poul Carlsbæk og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Per Torbensen, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Bindesbøll og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Nej, Rune Lykkeberg -

småborgeren er jo netop den person, der hele tiden kigger til andre for at se, hvad de gør...

småborgeren, er som jeg ser det, jo netop den, eller de personer, der er meget optaget af ro, renlighed og regelmæssighed, præcist som det var i 1950'erne!

Og selvom vi her, 70 å efter 1950, kan grine og le og pege fingre af småborgerens insisteren på at gøre grundigt rent, og tørre flader, som dørkarme, håndtag mm. af - var det måske ikke så dårlig en idé igen! Netop fordi man vidste, eller havde en fornemmelse for, at det kunne forhindre virus, bakterie-infektioner mm. i at slå sig ned i vore kroppe....

Set fra mit udsigtstårn, så tror jeg, at når det engang er overstået, den virus er forsvundet, helt og aldeles fra vort samfund, stat, nation og folk, at vi stadigvæk vil holde afstand til hinanden i køerne i supermarkederne, de ansatte i supermarkederne vil have handsker på, de vil måske også stadig sidde bag plexiglas, der vil stadig være håndsprit. og bedst af alt.

alle vil altid huske at vaske hænder :)

jens peter hansen, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Bindesbøll, Britta Hansen og Poul Carlsbæk anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Ja-ja-ja, overvinder mit småborgerlige indre sig selv til at tilråbe skribenten. Ja!

Bare alle husker at vaske hænderne, og ikke blot en gang imellem.

Trond Meiring, Steffen Gliese og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Et mærkværdigt "fokus" fra ellers forstandige Lykkeberg.

Jeg tiltror ham som vanligt kun de bedste intentioner, men dén her artikel synes at være et forsøg på at træde lidt velformulerede vande, og forsøge at få lidt meget anstrengt humor ind, oveni.
Det sidste er anderkendelsesværdigt, midt i en elelrs dødelig pandemi og verdenskrise. Uden humor - selv i værste kriserider - dør vi også, rent mentalt.

Men tilbage til fakta, i skrivende stund:

Corona / Covid19 / SARS2 virus kender ikke til hverken "småborger, storborger, finanspekulant, arbejdsløs, flygtning i overfyldte lejre, men "kender" kun til at inficere nærmeste human bårne vært, at gå ombord i. For her at leve, formere sig eksplosivt til hver en pris. Ikke som en fredelig snylter, a la f.eks. bændelorm, men som en potentiel dræber.
Virus kender ikke sine egen begrænsninger, men "lever" af at invadere

Til de yngre, der ikke har oplevet krig og dødelige pandemier er udtrykket "Alien" derfor nok det bedste. En fremmed "invader" der ikke vil nogen af os det godt.

Så Lykkeberg: godt nok forsøgt, men et både progrtessivt og småborgerligt svar tilbage er:
"Rend os venligst lige p.t. i alle ligegyldige konventioner og "kasser".

Lige i denne kamp er vi alle blot mennesker på vor klode, der forhåbentlig alle forsøger at bekæmpe det onde der rammer alle, på dets vej. Lige fra smittede "små-storborger" (and so what?!) Boris Johnson, over "almindelige" borgere, til de allermst udsatte: I vore samfund de ældre og svækkede, kronisk syge.... globalt de allermest dårligst stillede.... lige fra en i forvejen forfærdelig overfyldt flygtningelejr på græske Lesbos.... til afrikanske fattige lande, uden et velfungerende sundshedssytem og hvor den store masse af potentielle ofre i hvert fald ikke er "småborgere", men i rettere meget SMÅ borgere, og meget små mennesker...

Så kære Rune: Kom gerne hurtuigst væk fra de fine ords mangfoldighed blandt den kreative medie-vel-skrivende klasse, der synes I skal funde på noget nyt.

Skriv heller en snarlig god leder om det GLOBALE perspektiv i denne her krise, der også her vil ramme de allersvageste på denne klode, fjernt fra mediepaladsernes egne småborgerlige højsæder, på Østerbro og omegn. (Undskyld jeg lige fik luftet mine fordomme, men der er noget der hedder egne inder-cirklers navle-perspektiv.

Gentager: No offense, som det hedder på nudansk, gode Lykkeberg.

Men lige nu er det ikke begreber som "småborgerlighed eller ej" der er spor interessant, eller vigtige udover i et samtalekøkken.

Derimod hvordan ALLE borgere bedst kan gøre noget for os allesammen?

En forslidt floskel er begrebet "solidaritet". Men som vi ser - og så flot des bedre - eksisterer det begreb jo, også i virkeligheden:
Lige fra pensionerede læger, sygeplejersker, m.fl. der stiller op i "reservekorps" under næste ugers spidsbelastning, til alle de brave og søde "helæt almindelige mennesker" mennesker, der sørger for indkøb til ældre og udsatte, samt 117 andre initativer, for at hjælpe hinanden.

Vi er kort sagt lige nu på mange gode måder blot alle "borgere" - der gør hvad vi hver især kan for at gøre lidt mere end normalt, og for hinanden.
Det er en god ting - "uansett"! - som de blot siger i min norske familie. Uden så mange fine "analyser" i øvrigt.

Jørgen Tryggestad, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Inger Nilsson, Per Torbensen, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen, Lisbeth Glud og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"Det er småborgerens frygt for de andre menneskers spontane frihed, som nu er blevet til et socialt dogme, og det er småborgerens lydighed over for autoriteter og sundhedsforsikringer, der er blevet den legitime konsensus."
Ja, så kom det så vidt at nu er vi alle 'efter hinanden' (selvom det kan forklares) Det kunne ligne det som jobcentrene har spillet på: småborgernes frygt for at de andre gik og havde en fest, når de var arbejdsløse, så den brugte de skriftende regeringer til at skrue bissen på over de 'formastelige ledige' der jo nok bare gik rundt der og bare lige kunne tage sig et arbejde. (ironi)......men det blev ligesom aldrig rigtigt forklaret ordentligt.

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Maj-Britt Kent Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det kunne da være skønt, hvis de småborgerlige dyder fortsatte med at være fornufts-baserede og samfundsnyttige, efter krisen. Istedet for at vende tilbage til standard-bedrevidende.

Thomas Bindesbøll, Ole jakob Dueholm Bech, Steen Piper, Steffen Gliese, Bent Nørgaard, Maj-Britt Kent Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det er et interessant ord, et interessant begreb: småborgeren.

Hvad det egentlig betyder, afhænger af øjnene, der ser, sindet, der kategoriserer..

Hvad ved vi om småborgeren, om småborgerligheden, andet end da at det ikke er en kategori værd at tilhøre?

Rune Lykkeberg er et barn af sin tid, og tilmed præget af sin sociale position. For ham er en småborger blot en brokkerøv, en lyseslukker, en der 'pisser på andres sukkermad'.

Men andre definitioner byder sig til. I marxistisk sprogbrug er Rune Lykkeberg såmænd indbegrebet af en småborger: En af den slags akrobater, som behændigt undgår at vedkende sig et tilhørsforhold til hverken borgerskabet eller proletariatet. Et fritsvævende radikal, som nok skal finde sin niche, uanset..

Det er ikke Rune Lykkebergs skyld, naturligvis. Vi vælger ikke selv vores horisont, er ikke selv herre over udsigtspunktet. Blot lærer vi meget om Rune Lykkeberg og hans forståelseshorisont, alene i kraft af hans definition af 'småborgerligheden'.

Det er alt for nemt at glemme, men nærværende dagblads chefredaktør gjorde forleden sine hoser grønne i det i sandhed småborgerlige organ, Politiken..

Sådan drejer verden såmænd så stille rundt.. ;)

Jørgen Tryggestad, Torbjørn Methmann, Trond Meiring, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan S. K. Frederiksen, Steffen Gliese, Erik Winberg, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Flø og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

...Og så kender vi da vist for øvrigt en sang, som nagler småborgeren - i alle hans manifestationer - til væggen, gør vi ikke? ;)

Sebastian - 80'ernes Boheme
https://www.youtube.com/watch?v=EsiCV8mgfQQ

Torben K L Jensen

Hvad fanden er det et elfenbenstårn Rune Lykkeberg skriver fra ? Efter 30 år med utilfredshed med EU,konsesususpolitik,sparepolitik der har trukket al dynamik ud af vores demokrati til en laden stå til - "De gør alligevel som det passer dem" hen overhovedet bag lukkede døre - er det danske demokrati endelig vågnet op til noget at kæmpe for - i en fælles front mod borgerlig nedskæringspolitik der har efterladt vores samfund nøgen som hin kvinde der kun blev dækket af et stormasket net købt af kvotekonger på det sorte marked. Det gamle er yt,forbi - en ny tid kommer hvor alle erkender at vi kun kan redde kloden i fællesskab. Forstår du det Rune - et paradigmeskifte er begyndt med hele den økonomiske magt kun stater kan præstere og den skal om omkalfatre vores land - så det kan mærkes - her og ude i verden.

Torbjørn Methmann, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Småborgere har til alle tider været nyttige idioter for mere eller mindre autoritære magthavere. Gå 400 år tilbage i historien og hvem var det, der klappede i hænderne og fik et forøget velbefindende når en heks blev brændt af ?
Den tidligere epidemilov var tæt på tilstrækkelig til at håndtere den nuværende krise, som vi desværre befinder os i. Men nej, der skulle lige skrues meget mere på hanerne. Mennesker er kun tal i et stort hav og de der 'drukner' i eksperimentet bliver skyllet ud med badevandet. Hvor der handles der spildes.
Big-pharma, shortselling og overvågningsindustrien - de mennesker trives og yngler i det rum, der ligger imellem det de siger og det de gør (øget overvågning = øget frihed !?). Bødler forklædt som missionærer ?

Anders Graae, Trond Meiring, Hanne Utoft og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Hvad skal man overhovedet med sådan en gang sarkastisk polemik, som denne klumme indeholder?

Torsten Jacobsen

Maj-Britt Kent Hansen,

Chefredaktøren skriver skam i dyb alvor?! Hvor ser du tegn på sarkasme?

Maj-Britt Kent Hansen

Torsten Jacobsen - det gennemsyrer det hele.

Torsten Jacobsen

Maj-Britt Kent Hansen,

Nej, det gør det vitterligt ikke!

Du forveksler 'studentikositet' med 'sarkasme', tror jeg ;)

Torbjørn Methmann, Anders Olesen og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Mere sarkasme ;-), men lad os så sige det. Jeg orker ikke polemik.

Jeg tror at nogen, der føler sig meget kulturradikale, ser sig selv som modsætning til det småborgerlige. Og andre ser et kulturradikalt strejf, netop som en af de småborgerlige dyder i dag, der skal være med til at adskille sig fra arbejderklassen, altså prollerne.

Torsten Jacobsen

Maj-Britt Kent Hansen,

'Sarkasme' er et velbeskrevet begreb:

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=sarkasme

Hverken Rune Lykkeberg eller jeg selv fremturer med sarkasme her, tør jeg uden videre hævde..

Maj-Britt Kent Hansen

Torsten Jacobsen - du kender sandheden. Det bøjer jeg mig i støvet for, og altså har jeg intet behov for at fortsætte polemikken.

Steffen Gliese

Småborgerligheden er jo opportunistisk følgagtighed, men for tiden bakker folk op, fordi de ser den indlysende fornuft i de politiske initiativer. Det er faktisk tæt på at være det modsatte af småborgerlighed.

Lillian Larsen, Mikael Nielsen og Anders Olesen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Maj-Britt Kent Hansen,

Din sarkasme er spildt på mig, desværre. For jeg behersker den, ser du..Sarkasmen.. Formår at kende ret fra vrang...

Jeg tvinger dig på ingen måde til at fortsætte nogen form for selvindbildt 'polemik' - og alligevel har du nu hele to gange svoret på din egen afholdenhed...Er det måske i virkeligheden det sidste ord, du er afhængig af?

Jeg er ikke dig, men hvis jeg nu havde hævdet noget meget fjollet - så som at en ligefrem tekst drypper af 'sarkasme' - og hvis jeg så blev modsagt..Ja, så ville jeg da enten erkende min egen fjollethed, eller også underbygge min påstand med eksempler fra bemeldte tekst..

Men det er selvfølgelig bare mig...Nemmere er det selvfølgelig at benævne det hele som fjollet, og så ellers gå ned og købe hårbånd og opvaskemiddel i Netto..Husk at Spritte Af!!

Både før og efter.. ;)

Henrik Bjerre

Jeg er jo ikke marxist, men Mars læser og bryder mig ikke om disse kulturelle definitioner. En småborger har en formue på mellem 1 og 20 millioner kroner, og ernærer sig typisk ved at bruge sine midler i egen virksomhed. Typisk med håbet om en dag at blive kapitalist, og blive fri for arbejdets tvang.

Jeg er en af de få her på siden, der er åbent glad for og stolt over at være småborger. Som klasse materealiserer vi nogle kulturelle normer om støj, renlighed, løssluppenhed etc. men det er jo ikke noget vi bare kan vælge, ligesom man vælger farve på sin overfrakke. Alle mulige proletarer og pjalteproletarer kan gud ske lov ikke komme rendende og påtage sig vores værdier.

Hvad så med Akademikeren? Akademikeren som på alle platforme bruger 14 fulde karantænedage med at diskutere Sundhedsstyrelsens dispositioner, for herefter at følge dem lige så blindt som de kristne med der 10 bud. Akademikere som alle har lavet en Søren Brostrøm i spejlet når selvtilliden skulle styrkes. Akademikerne som ret beset også var dem der indførte både cykelhjelm og rygeforbud.

Men akademikeren er vel også den første blandt småborgere.........

Ole Arne Sejersen, Jens Flø, Trond Meiring, Egon Stich, Hanne Utoft, Steen Piper og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

som en med helbredsangst sagde.... velkommen til min verden.
velkomment med nedlukning. luften har aldrig været renere og det er endelig til at komme frem på løbeturen

Trond Meiring, Lillian Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nana Chileshe Tobiesen

Der anes en ny redaktionel diskurs, der taler nedladende om os, der efterlever tiltag, som kan gavne fællesskabet i en krisetid. Samme diskurs ses i Brevkassens svar II i avisen samme dag (se yderligere kommentar derunder). Tak for dybdegående artikler, der belyser vores nuværende situation fra forskellige vinkler. Ærgerligt med kommentarer, der burde forbeholdes redaktionens virtuelle fredagscafé...

Henrik Bjerre, Torbjørn Methmann, Steffen Gliese, Mikael Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Småborgerens største skræk er at blive betegnet som småborger.

Mikael Nielsen

måske en kærkommen firedrill til forestående klimakriser og grønne omstillinger.... Hykleriet virkelig udstillet med milliarder til hjælpepakker, penge der åbenbart ikke var til rådighed for at omstille. Naturen kan i sandhed ikke tæmmes . heldigvis

Søren Kristensen

Nej, Jens Peter Hansen, småborgeren er som oftest kun stolt af at blive ideniticeret. Betegnelsen er udelukkende et problem for plebejeren, for hvem småborgerligheden ofte er et upnåeligt ideal - og så selvfølgelig den intellektuelle og bohemen, for hvem selvrealisering er alfa og omega.

Jens Thaarup Nyberg

“Det er værd at huske på, at småborgere ikke er konkrete mennesker i bestemte sociale positioner. Småborgeren er snarere en idealtype; det er et anlæg, vi alle sammen har.”
Ja, anlæget har vi, men mange savner evnen eller interessen for at indtage den sociale position som selvstændig erhvervsdrivende, for der at skulle kæmpe med andre af samme slags og storkapitalen.

Mikael Nielsen

save your own ass and your family

jens peter hansen

Søren Kristensen du har ret, det er selvfølgelig bohemen og den intellektuelle der hellere ville dø end at blive kaldt småborger og derved netop viser at de er småborgere.