Kommentar

Sygeplejerske: Glem ikke jeres taknemmelighed, næste gang vi skal forhandle overenskomst

Mange havde travlt med at kalde offentligt ansatte forkælede, da vi skulle forhandle overenskomst i 2018. Nu har vi brug for din uforbeholdne støtte – ligeså meget som du har brug for sundhedspersonalet, skriver sygeplejerske Josefine Kastrup Mikkelsen i dette debatindlæg
’Når der på et tidspunkt igen skal forhandles overenskomst, vil jeg ikke kaldes en forkælet baby. Jeg skal have din støtte. Din opbakning. For den har jeg ligeså meget brug for på det tidspunkt, som du har brug for min nu,’ skriver sygeplejerske Josefine Kastrup Mikkelsen i dette debatindlæg.

’Når der på et tidspunkt igen skal forhandles overenskomst, vil jeg ikke kaldes en forkælet baby. Jeg skal have din støtte. Din opbakning. For den har jeg ligeså meget brug for på det tidspunkt, som du har brug for min nu,’ skriver sygeplejerske Josefine Kastrup Mikkelsen i dette debatindlæg.

Jakob Dall

Debat
26. marts 2020

Jeg er sygeplejerske. Altså offentligt ansat og nederst i fødekæden. De unge djøf-typer i Konservativ Ungdom syntes, at jeg var en baby, da jeg for ikke så lang tid siden kæmpede for bedre løn og arbejdsforhold under overenskomstforhandlingerne i 2018.

Nu står de sikkert forrest i køen og hamstrer toiletpapir, men ingen af dem står forrest i kampen mod coronavirussen. En kamp, som formentlig kommer til at koste mange flere dødsfald, en mindre finanskrise og en dårlig smag i munden.

For selv om Mette Frederiksen opfordrer danskerne til at hjælpe hinanden og til at stå sammen, bliver vi straks egoistiske. Det var nu, vi skulle vise, hvad vi er gjort af som mennesker og som nation. Men stod du og handlede ind til din lungesyge nabo onsdag aften den 11. marts, eller var de 50 ruller toiletpapir til dig selv?

Det er ikke ligefrem en ’en for alle og alle for en’-mentalitet, der præger samfundet lige nu. I stedet raser den 82-årige over ikke at kunne komme til frisøren, de unge nægter at opgive deres fester, den 50-årige mand synes, at det er noget værre hysteri, for ’det er jo bare influenza’.

Ja, for nogle er det bare influenza – en sygdom, som i øvrigt også dræber mellem 290.000 og 650.000 på verdensplan hvert år. For andre er det at blive smittet med COVID-19 lig med død. Så før du råber hysteri en gang til, er du mere end velkommen til at tage med mig ind på hospitalet, og se alle dem, som du risikerer at slå ihjel med alle dine konspirationsteorier.

Vi står forrest

Jeg er sygeplejerske. Hvilket betyder, at imens store dele af Danmark går i undtagelsestilstand, står folk som mig tilbage uden et valg. Vi skal på trods af øget smitterisiko trække i arbejdstøjet og gå direkte ind i den røde zone. Vi bliver ikke sendt hjem fra arbejde i 14 dage. Vi bliver ikke beskyttet mod den virus, som er på hele verdens læber. Vi skal stå kampklædte og kampklare midt i krigszonen.

Vi skal bekæmpe en virus, men det er ikke meningen, at vi også skal bekæmpe dine klynk. Så tag dig sammen, opfør dig ordentligt, grow up.

Vi skal bekæmpe en virus, men det er ikke meningen, at vi skal bekæmpe hætteklædte mænd, som forsøger at trænge ind i en akutmodtagelse for at stjæle masker og håndsprit. Vi må kunne gøre det bedre end det.

Jeg er sygeplejerske. Jeg behandler syge mennesker. Jeg behandler folk med alle mulige sygdomme, normalt uden problemer. Men normalt kender vi følgerne af sygdommen og behandlingen af den på forhånd, det gør vi ikke med COVID-19. Vi kender ikke engang til den egentlige smittekilde.

Folk spørger, om jeg er nervøs. Er jeg nervøs for at gå på arbejde i et sundhedsvæsen, som i forvejen var presset til det yderste, og som nu langsomt kan vælte som et korthus om ørerne på os? Er jeg nervøs for, at vi ikke har nok udstyr, nok intensivpladser og nok senge til at modtage alle patienterne med denne nye virus?

Jeg er ikke bare nervøs, jeg er faktisk bange.

Jeg er bange for, at vi danskere er for forkælede. At vi ikke tager det seriøst. At vi ikke kan overholde karantænen, fordi vi er blevet for vant til det gode liv uden de store restriktioner. 

Jeg er bange for, at mange af de syge patienter, jeg har stået med, og som vi med nød og næppe har reddet, kommer til at dø, fordi vores kendskab til denne virus ikke er stort nok.

Jeg er bange for, at de få hænder, vi har tilbage på sygehusene, ikke kan løfte opgaven. De hænder, som vi i alt for mange år har råbt op om, at vi manglede. De hænder, som vi alle har brug for til at gribe os, når sygdommen rammer.

Vi har brug for jer

Vi har også brug for at blive grebet – os, sundhedspersonalet. Vi bliver også smittet. Vi bliver også sat i karantæne – det sker allerede. Og hvem træder så til? Hvem skal så passe på os? Jeg er bange for, hvad det kan ende med, for jeg har i forvejen set, hvor pressede vi kan være på sygehusene, og det er ikke altid kønt.

Men jeg er sygeplejerske, så jeg trækker i den hvide kittel. Effektiviserer endnu engang. Jeg gør det, fordi det er min pligt. Ligesom lægerne, politimændene, brandmændene, og listen er lang. Det er ikke kun min profession, der endnu engang trækker i heltekappen, og møder op som nogle af de eneste i samfundet.

Forhåbentligt vil det blive husket. Forhåbentligt glemmer I ikke, at vi stod der, dag efter dag, og endnu engang prøvede at håndtere krisen, at vi stod der og passede på dig og dine kære.

Så når der på et tidspunkt igen skal forhandles overenskomst, vil jeg ikke kaldes en forkælet baby. Jeg skal have din støtte. Din opbakning. For den har jeg ligeså meget brug for på det tidspunkt, som du har brug for min nu.

Josefine Kastrup Mikkelsen er sygeplejerske.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Jeg tror - at hvis man forestiller sig der vil komme mere solidaritet -eller bare mere i lønningsposen - ud af denne krise, ...så er det vist helt galt ;-)

Erik Fleischer, Erik Karlsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Vi skal nok huske det! Tak for jeres store indsats!

Jonna Jensen, John Andersen, Bjarne Andersen, Erik Fuglsang, Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Birte Pedersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja sundhedspersonalet gør en stor indsats, men det er der rigtig mange mennesker, der gør for tiden, og det er jo det lægeløftet drejer sig om, eller hvad? At politisere det, synes jeg faktisk er forkert.Skolelærere, og de der passer kassen i supermarkedet, som også er i risiko for smitte m.m. og en masse andre der passer jobbet, for at vi kan fungere med det mest livsnødvendige.
Det kommer til at koste os alleøkonomisk, velfærdsmæssigt m.m.m. Men vi skal nok klare det.

Henrik S. Pedersen

Om KU: "Nu står de sikkert forrest i køen og hamstrer toiletpapir, men ingen af dem står forrest i kampen mod coronavirussen."

Det var da noget af en fordom, du fik luftet der.

Du opfordrer selv til at tænke ’en for alle og alle for en’. Så er det måske ikke nu, du skal politisere på krisen.

Jeg vil ønske held og lykke til overenskomstforhandlingerne. Om krisen kan bruges som løftestang til højere løn må tiden vise, men jeg tillader mig at tvivle.

Henrik S. Pedersen

Blev historien om de hætteklædte mænd, som trængte ind på et sygehus i øvrigt ikke tilbagevist som fake news?

Kent Nørregaard

Der måtte blive slået mønt på det på et eller andet tidspunkt. De kunne også være taknemnelige over at de stadig har et arbejde og en indkomst, noget mange andre ikke har når dette er overstået.

Britta Helbek

Måske er det på tide, at der ikke altid kun tales om mere i lønningsposen. Men mere tales om arbejdsforhold. Der klages i et væk om arbejdsvilkår, men når overenskomsterne går i gang, tales der først og fremmest om flere penge. Det hænger ikke sammen.

Karina Rosing Lynge, dorthe schmidt, Helle Walther og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Er kassemedarbejderne som indtil for et par dage siden ikke dem der sidder allerforest. 350 indlagte på sygehuset gør vel ikke alle andre ansatte til frontløbere. Hvem der lige een dag gik bananas er de vist ingen der helt har styr på, men hvis overenskomstforhandlinger skal styres af frygt så er det vel så som så med de gode viljer.

Peter Høivang

En af mine sygeplejerske venner skrev for nyligt noget lig dette:

Sundhedspersonale må ikke bede om mere i løn:

1. Når der er gang i hjulene da det offentlige ikke må presse lønnen op.

2. Når der er krise da der så skal spares og at højere løn er lig med forringelse af velfærden

3. Når der er stort behov for deres hjælp og offervilje under sundhedskriser.

Så hvornår skal sundhedspersonalets så bede om mere i løn?

Jonna Jensen, John Andersen, Erik Fleischer, Susanne Savvas, Thomas Andersen, Mette Poulsen, Mikkel Zess, Thomas Christensen, Jane Jensen, Erik Fuglsang, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Britta
Jeg kan ikke helt forstå hvad du prøver at sige.

Først siger du der kun tales om mere i løn for derefter at skrive, at der klages i et væk om arbejdsvilkår.

Det giver ikke helt mening...

Jeg kan godt forstå der tales løn.

En professionsbachelor uddannelse giver en startløn i det private på ca. 43.000 kr med tillæg og pension.

En sygeplejerske/ergoterapeut/fysioterapeut i det offentlige får ca. 32.000 kr. Med tillæg og pension i startløn.

Så ja, jeg kan virkelig godt forstå, at der også tales løn samtidig med arbejdsmiljø inden for sundhedsvæsenet.

Det ene udelukker vel ikke det andet.

Gunvor Henriksen, Mette Poulsen, Erik Fuglsang, Nils Hommel, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Selvfølgelig må sundhedspersonale forlange en ordentlig løn og selvfølgelig skal de ikke stå med hatten i hånden og være offervillige engle. Måske er tidspunktet lige nu næppe så godt, men bagefter så....

Jeg har den største respekt for alle de mange mennesker, der hver dag går på arbejde og forsøger at holde hjulene i gang. Også sygeplejerskerne skal have min største respekt.

Men jeg må ærligt erkende, at jeg ikke bryder mig om tonen i dette indlæg. Det er meget sort-hvidt, og det støder mig. Man fornemmer den bagvedliggende agenda i de overdrevne argumenter. Nej, alle os rigtig rigtig mange, der går rundt isolerede hjemme i mange uger, stjæler ikke sprit og hamstrer ikke toiletpapir, Nej, vi sikrer plads ude i samfundet for at folk som dig kan passe jeres heltemodige arbejde.

Tak for din indsats, men prøv at være en smule mere nuanceret næste gang, du forsøger at misbruge denne frygtelige krise til at gennemføre lønforhandlinger i det offentlige rum.

dorthe schmidt

Sjovt som sygeplejersker altid skal fremhæve sig selv. Jeg ser af og til SOSU assistenter komme cyklende i al slags vejr, DE tilbydes ikke handsker og masker eller afstand, men kan værsgo komme i gang med det mere slidsomme arbejde med patienter - det være sig i hjemmene eller på sygehusene. Sygeplejerskerne har et ufattelig stærkt og påtrængende fagforbund, som altid er først på banen når der skal kræves ind. Nu må turen altså være kommet til SOSUerne. Hvor er deres fagforbund henne i debatten?

Erik Fleischer, slettet profil og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar
slettet profil

Dorthe, det er ingen hemmelighed at sygeplejeskere favoriseres fremfor SOSU-assistenter og hjælpere. Hele sundhedssystemet er hierarkisk, og sygeplejeskerne er selv med til at opretholde det sådan.
Hun glemte at takke os der betaler hendes løn og de bygninger hun arbejder i - sikkert på nedsat tid.

Ole Rasmussen

Store grupper i den danske befolkning er i dag underbetalte i forhold til de udgifter staten påtager sig for at kunne finansiere. Skat og afgifter bliver med covid-19 en lænke på folks frihed.

Thomas Andersen

Der bliver vist skudt en budbringer flere gange i de her kommentarer. Jaja, hun taler om at hun er sygeplejerske og synes at hun har nogle dårlige arbejdsforhold og ikke bliver aflønnet ordentligt, og ja, hva så?
Straks bliver andre faggrupper hevet ind, hva med kassedamen og sosu, det er også synd for dem, så derfor skal du ikke brokker dig over dine arbejdshold, for du har det bedre end andre.

Lorteargumentation!!!

Samme logik som at der ikke findes fattige i Danmark fordi folk dør af sult i andre lande. Ingen har det dårligt, før alle har det dårligt.

Offentligt ansatte i sundhedsvæsenet (og jaja, også andre steder i det offentlige, men det er lissom ikke emnet her) står overfor en utrolig magtfuld(kommen) arbejdsgiver. Samtidig lever arbejdsgiver højt på at der er tale om omsorgsfag, så det er nemt at spille på den dårlige samvittighed og få folk til at yde ekstra uden at få betaling for det.

Arbejdsgiverne i sygehusvæsenet udnytter krisen på deres måde, ved at underkende, tilsidesætte og ignorere rettigheder under dække af at der er en krise der skal løses. Jaja, men det skal sgu stadig være under ordnede forhold.

Her i husstanden er konen bl.a. blevet meddelt følgende :
At 11 timers reglen er sat ud af kraft.
At allerede planlagte feriedage kan blive inddraget.
At hun skal gå fra fast dagvagt til også at køre aften.
At hun højst kan forvente at kende sin vagtplan to (2!!!!) dage ud i fremtiden.

Det er i hvert fald ikke forhold jeg finder acceptable, slet ikke når arbejdsgiver på ingen måde åbner op for kompensation, men bare forventer/meddeler at det bliver sådan.

Selvom det er krisetid, så er det altså ikke arbejdsgivers tag selv bord.

Og nej, hun er ikke sygeplejerske.

Gunvor Henriksen, Helle Brøcker, Peter Høivang, Colin Bradley og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
slettet profil

Thomas, vi kommer alle til at betale for indsatsen mod corona på en eller anden måde. Nogen ved at få mere at lave i en periode og andre ved tvungen nedgang i løn eller en fyreseddel. Selvfølgelig skal folk aflønnes ordentligt, uanset hvad de beskæftiger sig med. Indlægget er bare en smule selvforherligende og overdrevent taget i betragtning at epidemien ikke er eksploderet endnu.
Og måske er det også et lidt spinkelt håb at forvente flere goder ved næste overenskomstforhandling med de dystre fremtidsscenarier der skitseres af økonomerne.

Thomas Andersen

Enig, det er et meget spinkelt håb, de får allerhøjst et tak for hjælpen og en fiktiv high-five.

Men tror nu i bund og grund at meget også handler om anerkendelse, at man ikke er en dårligere eller dyrere arbejdskraft blot fordi man arbejder på deltid, eksempelvis.

slettet profil

Mht. deltidsansættelse, så er man en dyrere arbejdskraft i produktionsledet i private virksomheder hvis man er deltidsansat, forstået på den måde at du producerer mindre eller fakturerer færre timer ud, til de samme personaleomkostninger som en fuldtidsansat - huslejen, inventaret og det administrative led skal jo betales.
Om det kan omregnes på samme måde for offentligt ansatte ved jeg ikke. Men jeg vil da gætte på, at personalemangel kunne afhjælpes hvis de ansatte arbejdede fuldtid i stedet for deltid - det kræver selvfølgelig at der følger penge med til fuldtidsstillingerne. Det ville vel også medføre færre omkostninger generelt, hvis færre mennesker dermed kunne dække specialiserede opgaver som kræver opkvalificeringer.

slettet profil

Jeg har hørt forslag om at man holder ferie, men arbejder alligevel, på en privat arbejdsplads. Hvordan tror du den ville blive modtaget i sygehusvæsenet? Personligt kender jeg først min arbejdsdag dagen efter den er overstået. Den kan være 6, 12 eller 24 timer, og der findes ikke overarbejde, arbejdet laves når det er der. Der er desuden en ikke udtalt forventning til at medarbejderen accepterer selvbetaling af negative flextimer når arbejdsopgaverne er for få - og vi er ansat som funktionærer.
Offentligt eller privat ansat, det er sikkert lige godt og lige dårligt.

Thomas Andersen

Deltid, tjo, det er selvfølgelig rigtig nok at der er nogle faste udgifter til administration. Og det er besværligt for virksomheden at holde styr på dem osv. Men sat op på den måde, så vil det jo, alt andet lige, være bedst for arbejdsgiver at have en mand på 100 timer i stedet for 4 på 25. Det skaber så bare en kæmpe sårbarhed at være afhængig af få personer, så det er nok også et tempermentspørgsmål.

Den med at holde ferie og arbejde imens, den tror jeg nu ikke at der er særlig mange der ville acceptere hverken i det private eller offentlige. Personligt ville jeg aldrig nogensinde gå med til sådan en aftale, så tog jeg hellere en fyreseddel, men folk er jo i forskellige situationer, så jeg prøver at lade være med at dømme (alt for meget).
Problemet er bare at hvis tilstrækkeligt mange accepterer et vilkår, så bliver det til sidst sådan det er.

Og mht din situation, så avs! Håber så at det samlede billede er positivt og at du ikke er der af nød.

Erik Fuglsang

Herfra skal lyde et stort tak til dig og andre i sundhedssektoren. Vi er mange, der er taknemmelige for jeres utrættelige indsats - ikke bare her og nu men helt generelt.

Jeg håber, at Grete Christensen kan forhandle et godt resultat hjem til jer, omend jeg er bekymret for, at der i kølvandet på coronakrisen vil vise sig en dyb og langvarig økonomisk krise, som arbejdsgiverne utvivlsomt vil bruge til at mane til løntilbageholdenhed og samfundssind.

Tak nok en gang for jeres uvurderlige indsats for at passe på os.
Husk også at passe godt på jer selv - og god vind ved forhandlingsbordet, når den tid kommer.