Kommentar

Mine udenlandske kolleger bliver behandlet som undermennesker: Hæv lønnen i bunden

En underklasse af udenlandske arbejdere i byggebranchen udsættes for farligt arbejdsmiljø og får alt for lidt i løn. Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri risikerer at kaste Danmark ud i en storkonflikt, hvis ikke de vil sætte lønnen op i bunden, skriver tømrer Helga Mathiassen i dette debatindlæg
Debat
11. marts 2020

Forhandlingerne om en ny overenskomst for byggeriet er brudt sammen. Nu forsøger forligsmanden af få parterne til at nå hinanden. Hovedkravet fra os bygningsarbejdere er klokkeklart: Markant løft af lønningerne i bunden.

Vores forhandlere kræver ikke mere end alle andre brancher. Vi har brug for et løft af de lavestlønnede – også selv om det kommer til at koste på lønstigningerne for alle os, der tjener meget mere end mindstelønnen.

Det er solidaritet. Men det er også beskyttelse af en branche, der langsomt, men sikkert bliver ødelagt af pres på priserne, løndumping og dårligt arbejdsmiljø.

For et par måneder siden besøgte jeg en byggeplads i København for at fortælle mine kolleger dér om overenskomstforhandlingerne for fagforeningen. Der gik nogle danske tømrersvende ude foran boligblokken. De var gået ned fra taget, fordi der blev sandblæst inde i gården, og det sundhedsskadelige støv fløj op under stilladsoverdækningen, hvor de skulle arbejde.

Det var godt, at de var gået ned for at passe på sig selv. Byggelederen på pladsen accepterede også, at de ikke skulle op på taget, så længe der var så støvet. Men inde i gården gik der to polske kolleger uden masker eller høreværn og sandblæste. Der var så støvet, at man ikke kunne se på tværs af gården. Den ene talte en smule engelsk, men turde ikke rigtig tale med mig – og da slet ikke om løn.

Byggelederen på pladsen kunne ikke se problemet. Han havde fået en underentreprenør til at stå for sandblæsning, så han mente ikke, at de to polske gutters sikkerhed var noget, han skulle bekymre sig om. Desværre er det den holdning, man møder alt for ofte blandt arbejdsgiverne i byggebranchen.

Udenlandske kollegers sikkerhed, sundhed og lønniveau behøver man ikke bekymre sig om. Man kan nærmest få den opfattelse, at nogle arbejdsgivere ser dem som en billig form for teknisk hjælpemiddel. Drop kranen og hyr billig arbejdskraft til at slæbe gipspladerne op ad trapperne. Drop asbestsaneringen og hyr nogle, der ikke taler sproget og kender deres rettigheder eller faren, så skal de nok få asbesten væk.

Det er min erfaring, at lav løn går hånd i hånd med dårlig sikkerhed. Det tror jeg, at de fleste i byggebranchen er enige i. Måske fordi de firmaer, der bruger billig udenlandsk arbejdskraft, i virkeligheden går mere op i hurtige penge end i at skabe anstændige arbejdspladser og lave godt håndværk. Eller måske fordi dem, der kan forhandle sig til en god løn, også kan sige fra, når sikkerheden sejler.

Risikerer storkonflikt

Byggeriets mindsteløn er 126,15 kr. i timen, men den reelle løn er højere på grund af akkordsystemet og lokale lønforhandlinger. Der er stort set ingen danske bygge- og anlægsarbejdere, der kun tjener mindstelønnen, for det er meningen, der skal være en lokal forhandling.

Gennemsnitslønnen i byggeriet er cirka 192 kr. i timen. Men rigtig mange af vores udenlandske kolleger har reelt ikke mulighed for at forhandle lønnen. Derfor får de kun mindstelønnen (hvis de da er i et firma, der følger overenskomsten). Seks procent af alle bygge- og anlægsarbejdere i Danmark tjener under 135,90 kr. i timen.

Vi ved blandt andet fra en FAOS-analyse fra 2016 og fra de mange faglige sager, 3F kører, at det stort set kun er de udenlandske kolleger, der ligger i bunden af lønspektret.

Man skulle tro, at en del af arbejdsgiverne i Dansk Byggeri ville være med på at hæve lønnen i bunden. De firmaer, der betaler en normal ’dansk’ løn, ville jo ikke mærke, at der kom et tillæg på mindstelønnen. De ville måske endda opleve en mere fair konkurrence i udbudsrunderne.

Man får derfor indtryk af, at der må være nogle store entreprenører, som sidder på magten i Dansk Byggeri og som lever godt af at kunne aflønne udenlandske bygningsarbejdere til kun 126,15 kr. i timen. For ikke at tale om de firmaer, der betaler deres egne ansatte en fair løn og bryster sig af at gå op i gode arbejdsforhold og sikkerhed – mens de sælger alt det beskidte arbejde fra til underentreprenører, der bruger billig udenlandsk arbejdskraft.

At hæve lønnen i bunden vil ikke med et trylleslag fjerne social dumping. Men det ville være et vigtigt redskab til at løfte niveauet for løn og arbejdsvilkår for de udenlandske kolleger.

Jeg tror ikke, at folk, der ikke arbejder på en byggeplads, gør sig klart, hvordan det er at gå side om side med folk, der bliver behandlet som undermennesker.

Men os, der arbejder i byggeriet, har fået nok. Vi vil have vores udenlandske kolleger trukket op på et ordentligt niveau – både når det gælder løn og arbejdsmiljø. Vi vil ikke deltage i et uværdigt kapløb mod bunden, hvor de udenlandske kolleger er vores modstandere. Vi vil have fair forhold til alle. Derfor er vi klar til at stå fast på kravet om at hæve lønnen i bunden. Og derfor kan arbejdsgiverne i Dansk Byggeri risikere at kaste Danmark ud i en storkonflikt.

Helga Mathiassen er tømrer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her