Læserbrev

4.868 lovændringer på 12 år gør fejl i sagsbehandlingen uundgåelige

Vi socialrådgivere skylder udsatte borgere den bedst tænkelige hjælp. Selv om vi gør alt, hvad vi kan for at følge med udviklingen i lovgivningen, er det nærmest umuligt på grund af de endeløse lovændringer, skriver Oskar Norrhäll i dette debatindlæg
Debat
1. maj 2020

De fleste danskere får en lønseddel hver måned. Den ligner sig selv hver gang, og derfor er den nem at finde rundt i. Men forestil dig, at der var vendt op og ned på den flere gange om året. Sådan er det at være socialrådgiver. Det er bare ikke vores lønseddel, der bliver vendt op og ned på – det er den lovgivning, vi bruger i vores arbejde.

I en rapport fra tænketanken Justitia fremgår det, at der fra 2007 til 2019 blev gennemført 483 ændringer i 32 af de vigtigste hovedlove på det sociale område. Hele 4.686 paragraffer blev ændret. Faktisk blev serviceloven lavet om otte gange i 2007, ni gange i 2012 og hele 13 gange i 2010. Dertil kommer nye cirkulærer, principafgørelser og vejledninger.

Vi socialrådgivere gør vores bedste for at følge med. Det skylder vi nemlig de borgere, der har brug for vores hjælp.

Måske ville det være til at overskue, hvis vi kunne nøjes med at være nørder på vores eget lille hjørne af lovgivningen. Men socialrådgivere skal kunne vejlede borgerne bredt. Måske kan borgeren ikke hjælpes inden for den paragraf, vedkommende har søgt efter – men der kan stadig være hjælp at hente inden for en anden paragraf, ovre i en anden forvaltning eller i regionen. Det skal vi kunne vejlede om.

Vi gør vores bedste for at undgå fejl. Men når vi løber om kap med lovændringerne, er det klart, at vi indimellem taber pusten. Derfor begår vi fejl – i sagsbehandling og i afgørelser. Vi forsøger at lære af fejlene, men det er en kamp, når lovgivningen så hurtigt bliver ændret igen.

Det er heller ikke kun os socialrådgivere, som har svært ved at følge med. På min arbejdsplads kunne vi for nyligt konstatere, at Ankestyrelsen selv har svært ved finde ud af, hvordan lovgivningen skal tolkes.

Oskar Norrhäll er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Socialrådgiverforening, socialrådgiver og projektkonsulent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her