Læserbrev

Astrid Krag må handle på, at 19 procent af minoritetsdrenge er udsat for grov vold i hjemmet

Vi skal sætte ind imod de kulturelle forskelle i opdragelsen, der er skyld i, at særligt minoritetsbørn oplever vold i hjemmet. Indtil videre er den gruppe blevet glemt, selv om socialministerens har fokus på netop voldsramte børn, skriver studerende Güray Baba i dette debatindlæg
Debat
21. april 2020

Igennem sin ministertid har social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) været fokuseret på udsatte børn og unge. Her har ministerens blik været særligt rettet mod voldsramte børn af alkohol- og stofmisbrugere samt børn med diagnoser. I januar præsenterede ministeren Barnets Lov med det formål at få flere udsatte børn anbragt tidligere.

Men gennem Krags ministertid har særligt en gruppe været unævnt, nemlig voldsramte børn i minoritetsfamilier. I en undersøgelse fra 2017 lavet af Børnerådet fandt man, at hele 15 procent af børn med ikkevestlig baggrund har været udsat for grov vold i hjemmet sammenlignet med ni procent af etnisk danske børn. Særligt minoritetsdrenge er voldsramte med hele 19 procent, der udsættes for grov vold i hjemmet.

Børnerådets undersøgelse viste også, at volden mod minoritetsbørn begrundes som en fast opdragelsesmetode, mens volden mod børn med diagnoser eller som udføres af forældre med alkohol- eller stofmisbrug er udført i affekt.

Nogle minoritetsdrenge ses samle sig uden for på gaden i grupper for at komme væk fra deres ustabile hjem, men i disse tider med COVID-19 er de i højere grad fastlåst til hjemmet. Her er det især slemt for dem, der bor i store familier i boligblokkenes små lejligheder, hvor trangen til at opholde sig uden for hjemmets ufred er størst.

Regeringen forsøgte i marts at aflaste udsatte familier ved at få kommunerne til at få flere børnehave- og skolebørn i nødpasning. Denne aflastning har måske mindsket den vold mod børn, der sker i affekt, men de minoritetsbørn, der udsættes for vold som en fast opdragelsesmetode, risikerer stadig volden, når de kommer hjem igen.

Hvis ikke ministeren erkender, at volden mod minoritetsbørn er kulturelt forskellig fra den, man ser i udsatte danske familier, så vil børnene fortsætte med at leve isoleret med en forståelse af vold som et barndomsvilkår.

Ministeren bør tage den årelange opdragelsesvold mod især drengene alvorligt. Man kan ikke være overrasket over, at mange unge mænd med minoritetsbaggrund selv vokser op som voldsudøvere, hvis regeringen ikke engang kan få sig til at tale om minoritetsdrenges voldsfyldte opvækst.

Af Güray Baba, kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Den er svær! Ud fra nogle børns adfærd i børnehaven fornemmer jeg at deres hjem vist må være lige rigeligt restriktive? Men når fædrene henter, smiler de altid venligt. Der er ingen sprække der hvor oplysning om eller påvirkning til ikke-vold kunne sive ind gennem...?
Jeg taler om børnehavebørn, hvordan så nå større børns forældre? Da er mønstrene jo for længst fastlagte?

Kent Nørregaard

Her er teksten fra Børnerådets analyse. Bare lige siden nogen føler sig nød til at sige at piger er mere udsatte (uden fakta til at bakke det op naturligvis).

"DRENGE MED IKKE-VESTLIG BAGGRUNDER SÆRLIGT UDSATTE
Det er ikke kun børnenes etniske baggrund, der spiller en rolle i forhold til deres erfaringer med vold. Figur 10 viser, at 19 pct. af drengene med ikke-vestlig indvandringsbaggrund bliver udsat for vold, mens det samme gælder for 9 pct. af de etnisk danske drenge. Blandt piger er forskellen 9 og 11 pct."

Jeg mener det er en rimelig kobling Baba her laver mellem ikke-vestlige drenges senere overrepræsentering i forskellige kriminalstatistikker. Astrid Kragh må forholde sig til hvorfor de drenge ikke bliver hjulpet.