Læserbrev

FOA: Et ureguleret marked for hushjælp vil skabe social dumping i anden potens

I FOA foreslår vi at indføre en overenskomst for familiehjælpere, der kan erstatte au pair-ordningen. Vi er nødt til at sikre ordentlige forhold, ellers vil familierne søge hjælp på det sorte marked, skriver sektorformand i FOA, Pia Heidi Nielsen, i dette debatindlæg
3. april 2020

Vi skal have gjort op med social dumping.

Det er hele pointen i at erstatte den nuværende au pair-ordning med en ny familiehjælperordning: At sikre løn- og arbejdsforhold på niveau med almindelige overenskomster for dem, der udfører det arbejde, som au pairer udfører i dag.

Den pointe er helt afgørende at slå fast, efter Sven-Åge Westphalen den 31. marts i Information kritiserede FOAs forslag om at lade en familiehjælperordning sikre ordentlige forhold for dem, der arbejder inden for området.

Vi er enige om, at au pair-ordningen, som den ser ud i dag, er social dumping. Men hvis vi afskaffer den uden at sætte noget andet i stedet, vil vi se social dumping i anden potens, fordi familierne vil have frit lejde på et komplet ureguleret marked for køb af hushjælp.

Derfor skal vi netop ikke – som Sven-Åge Westphalen foretrækker – overlade børnefamilier med brug for en hjælpende hånd i hverdagen til sig selv.

Vi skal overlade dem til et sæt ordentlige regler, som behandler de arbejdende mennesker værdigt. For det er dem, de arbejdende, der er i centrum for FOA.

Pia Heidi Nielsen er sektorformand for Kost og Service, FOA.

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvad med at give familier o.a. dobbeltstraf for at få udført sort arbejde???
I forbindelse med sundhedskrisen er et næsten enigt Folketing stemt for dobbeltstraffe for dit og dat - så det nå da være åbentlyst også at forlange dobbelt straf eller 4-dobbelt straf for at få udført Sort Arbejde.