Læserbrev

Giv nye danskere dispensation fra håndtryksceremonien og statsborgerskab med det samme

Ved ikke at give nye statsborgere dispensation fra håndtryksceremonien udnytter regeringen en pandemi til at skabe ustabilitet i denne gruppe borgeres liv. Lad folk få statsborgerskabet uden håndtryk, så de kan komme videre med deres liv, skriver Lamies Nassri i dette debatindlæg
»Hvad med dem, hvis statsborgerskab lader vente på sig på ubestemt tid, fordi de, i en tid hvor håndtryk frarådes af selveste regeringen, skal trykke hånd – håndflade mod håndflade – før de kan få tildelt deres statsborgerskab?« Sådan spørger Lamies Nassri i dette læserbrev.

»Hvad med dem, hvis statsborgerskab lader vente på sig på ubestemt tid, fordi de, i en tid hvor håndtryk frarådes af selveste regeringen, skal trykke hånd – håndflade mod håndflade – før de kan få tildelt deres statsborgerskab?« Sådan spørger Lamies Nassri i dette læserbrev.

Peter Nygaard Christensen

Debat
6. april 2020

»Vores holdning er meget klart, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab.«

Ordene er sagt af Mette Frederiksen, Danmarks statsminister. Samme statsminister, som over de seneste uger har stillet op til pressemøde efter pressemøde for at garantere, at vi som land kommer gennem krisen.

Kravene til de ledige er suspenderet, hjælpepakker til selvstændige og freelancere er udstedt, vækstfonden stiller garanti for bankløn, vi får kompensation for løn, vi får tilskud og dispensation, og det er så fint. Hun har såmænd haft overskud til at lave pressemøder for børn – for hun har trods alt udnævnt sig selv til at være børnenes statsminister.

Men hvad med dem, hvis statsborgerskab lader vente på sig på ubestemt tid, fordi de, i en tid hvor håndtryk frarådes af selveste regeringen, skal trykke hånd – håndflade mod håndflade – før de kan få tildelt deres statsborgerskab?

Hvad med deres børn, der måske selv ender med at skulle gå igennem hele processen om at få statsborgerskab, fordi de, mens deres forældre har måttet vente på at trykke hånd, i mellemtiden er fyldt 18 år og derfor ikke længere automatisk får statsborgerskab? Hvor er de børn og forældres dispensation?

Der hersker ingen tvivl om, at håndtryksceremonien er ren og skær symbolpolitik forklædt i en påstand om danske værdier, kønsligestilling og demokrati. Der hersker heller ingen tvivl om, at når statsministeren, udlændinge- og integrationsministeren og Folketingets Indfødsretsudvalg nægter at give de kommende statsborgere dispensation, så er det et udtryk for, at pandemien udnyttes til at skabe endnu mere ustabilitet i en gruppe borgeres liv.

Under normale omstændigheder kan ansøgere nemlig søge om dispensation fra grundlovsceremonien, hvis ansøgere »på grund af sygdom eller lignende ikke mener at kunne deltage i ceremonien«.

Vi har lige nu at gøre med en verserende pandemi, der fredag havde kostet over 139 danske borgere livet og lukket hele landet ned. Pandemien bør om noget høre under »sygdom eller lignende« og bør føre til en dispensation fra symbolpolitikken, så borgere i landet kan komme videre med deres liv.

Så kære statsminister, hvornår vil du stå frem og føre en »retfærdig og realistisk udlændingepolitik« i stedet for at udnytte pandemien til at skabe endnu mere symbolpolitik?

Lamies Nassri er kampagnekoordinator i Center for Dansk-Muslimske Relationer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Håndtryk er yt.
Maskering er in.

Det er en svær én at æde for nationalfeudalisterne ;-)

Dorte Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Troels Ken Pedersen, Kim Folke Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Per Klüver, Gitte Loeyche, Maj-Britt Kent Hansen, Britta Hansen, Christian Mondrup, Jens Kofoed, Johanna Haas, Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Arne Lund, Dorte Sørensen, Hans Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Når præster og biskopper kan få kirkeministeren og regeringen til ikke at tillade Påskegudstjenester - hvorfor kan de af Folketinget godkendte folk til statsborgerskab så ikke få deres statsborgerskab uden et håndtryk?

Tidligere blev mange anerkendt til danske statsborgere uden håndtryk - og hvad med alle dem der er født af danske statsborgere skal de så ikke også tvinges til håndtryk ved en hvis alder - borgmester kan få rigtigt travlt.

Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Kim Folke Knudsen, Gitte Loeyche, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Johanna Haas og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

NEI!!!, Siger Inger. Det kan der over-ho-ve-det ikke være ta-le om

Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Per Klüver og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Ja et flertal i Folketinget mener tilsyneladende, at før man bliver dansk statsborger, er det er vigtigt at stifte bekendtskab med den del af dansk kultur og det værdifællesskab, der kommer til udtryk i Janteloven. Flertallet i Folketinget burde skamme sig.

David Breuer, Kim Folke Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Gitte Loeyche, Maj-Britt Kent Hansen, Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jane Hubschmann, Lisbeth Glud, Per Klüver, Johanna Haas, Hans Larsen, Dagmar Holdensen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Arne Lund: Det er nok der stopklodsen er! S er nødt til at have V med i et flertal for at give dispensation/fjerne det helt urimelige krav om håndtryk.

Eva Schwanenflügel

Jeg synes da, at den forhenværende integrationsminister Inger Støjberg umiddelbart skal sætte sig i spidsen for håndtryksceremonierne ved at rejse rundt til alle landets kommuner og presse håndfladerne sammen 'uden handsker', som det står i loven.

Hun kan jo bare tage en maske på imens ;-)

Niels østergård, David Breuer, Anne-Marie Voldborg, Per Klüver, Gitte Loeyche og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Lisbeth Glud

Det handler mere om ikke at åbne sig for eventuel kritik fra DF og V, når S ikke vil give dispensation fra håndtryk ved statsborgerskab.
De tør ikke blive beskyldt for blødsødenhed..

Carsten Munk, David Breuer og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Voldborg

Og så kunne regeringen samtidigt fjerne ALLE arbejdsbetingelser der står i forskellige lovene. Arbejdsløsheden eksploderer. Så kan man for eksempel ikke forlange at nogen mennesker uafbrudt skal arbejde i 4 år for at komme i betragtning til at få permanent opholdstilladelse. Tiderne er vanskelige i sig selv, lovene bør ikke gøre nogens liv extra surt.

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Når der kan laves hastelovgivning mod forsamlinger, så kan et håndtryk også fjernes med et pennestrøg. Den lov om håndtryk burde have været afskaffet permanent fra den 11 Marts 2020.

Alene symbolikken er helt ude i hampen. Politiet skal skride ind overfor borgere, der ikke overholder afstandskravet og i næste øjeblik, så kræver vi et håndtryk på grund af en latterlig statsborgerskabs ceremoni.

Signalet er ikke til at misforstå udlændinge bliv væk fra dansk statsborgerskab.

På en eller anden måde udstiller denne sag, hvor langt ude i hampen dansk politik efterhånden har bevæget sig. Respekten for de politikere, som nu skal redde landet fra den værste økonomiske og sociale krise siden 1929 hvor finder vi den ? hvis de synes, at det vigtigste i politik er at lovgive om et tvungent håndtryk.

Respekt for det land du er borger i det kan ikke fremprovokeres ved et sølle håndtryk, det kommer af vellykket og gensidig respektfuldt møde mellem borgeren der kommer udefra og vi der har boet i Danmark et helt liv.

Jeg glæder mig til, at fornuften på et eller andet tidspunkt indfinder sig i dansk politik.

Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Tak for indlægget.

Det har været fortvivlende, netop i disse dage, at tænke på & tie stille om den himmelråbende uretfærdighed, der pludselig ramte de mennesker, der ikke fik det statsborgerskab, som de længe har satset på og efter alle kunstens regler har kvalificeret sig til - på grund af et håndtryk, som de ikke kunne give.

Selve tildelingen af statsborgerskabet blev udskudt pga. coronaen. Det er ikke bare vildt! det er så urimeligt.

Til politikerne: Vi vil i disse tider gerne stå sammen. Lad venligst disse mennesker få statsborgerskab nu. Der er ingen saglig grund til at de ikke er danske statsborgere.

De manglede kun at give et håndtryk, som nu pludselig INGEN kan give hinanden uden alvorlig smittefare.

Desværre. Et håndtryk kan jo være noget smukt, somme tider sikkert også ubehageligt. Og det kan være betydningsfuldt eller blot formelt. Men i forbindelse med tildelingen af det danske statsborgerskab blev værdien af et håndtryk forvrænget for øjnene af os alle sammen.

DKs politikere gjorde hvad de kunne for at forvrænge konceptet, og i mellemtiden kom en sygdom og gjorde det ubrugeligt.

Når vi er kommet igennem denne pest, kan vi forhåbentlig skelne mellem væsentligt og vanvittigt.
Lad os til den tid feste og finde på noget sjovere end et klamt politisk ordineret håndtryk. Vi udskyder netop nu sommerens fester og festivaller. Det har også forekommet nogen nødvendigt at udskyde statsborgerskabsceremonien, det får være. Men udskyd ikke det væsentlige: tildelingen af statsborgerskabet til nogle mennesker, der sammen med deres familier har ventet længe nok.

Eva Schwanenflügel, David Breuer, Carsten Munk, Troels Ken Pedersen og Thomas Borchert anbefalede denne kommentar