Kommentar

Giv syge børn ret til forældreomsorg – giv forældrene mere end barnets første sygedag

Coronaen har med et trylleslag bandlyst det at aflevere små børn med snotnæser og panodil i daginstitution og heldigvis for det. Den nye praksis må understøttes af barnets ret til forældreomsorg ved sygdom, som børnefamilier længe har hungret efter, skriver ti forældre og tre pædagoger i dette fælles debatindlæg
Det er forundrende, at vi som samfund fortsat ikke har løst den relativt simple opgave, det er at tage højde for også børns sygdom, skriver ti forældre og tre pædagoger i dette fælles debatindlæg.

Det er forundrende, at vi som samfund fortsat ikke har løst den relativt simple opgave, det er at tage højde for også børns sygdom, skriver ti forældre og tre pædagoger i dette fælles debatindlæg.

Søren Bidstrup

Debat
22. april 2020

Indtil for ganske nylig var det almindelig praksis i Danmark at slå feber ned med panodil og aflevere mavesyge, halvsløje, forkølede børn i daginstitution, fordi mor og far ikke har ret til at blive hjemme ved børns sygdom i mere end maksimalt én til to dage.

Coronapandemien har med et trylleslag bandlyst febernedsættende medicin og snotnæser i daginstitutionerne og heldigvis for det.

Men denne nye praksis må understøttes af, at man giver barnet ret til forældreomsorg ved sygdom.

Ikke alene er det en stressbelastning som forældre altid at være underlagt den usikkerhed, at man akut skal kunne løse et pasningsproblem, man ikke besidder redskaberne til at løse, fordi børn ikke har ret til forældreomsorg ved sygdom.

Det er også en uendelig trist og fattig fornemmelse at måtte overlade sit syge barn til en propfuld daginstitution med alt, hvad dertil hører af larm, kaos og uro. Det smerter et forældrehjerte, som længes efter at give barnet den ro, omsorg og ømhed, som alle syge mennesker burde have krav på.

Det er forundrende, at vi som samfund fortsat ikke har løst den relativt simple opgave, det er at tage højde for også børns sygdom.

Når vi nu ved, at influenza og skoldkopper samt en lang række andre børnesygdomme pr. definition tager adskillige dage at komme sig over og lynhurtigt vandrer fra ét barn til det næste, forekommer den nuværende samfundsindretning verdensfjern og primitiv.

Vi efterlades med indtrykket af Danmark som et familiepolitisk u-land, hvor manglen på basale rettigheder bidrager til unødig megen sygdom, når syge børn smitter andre børn og voksne i daginstitutionerne, fordi de ikke har krav på at blive passet hjemme af deres forældre, indtil de er raske igen.

Knyt rettigheden til barnet

Vi er glade for, at det nu endelig (i hvert fald for en tid) er slut med at aflevere syge børn i daginstitution. Det er imidlertid utilstrækkeligt blot at henstille til, at forældre holder børn med sygdomssymptomer hjemme uden at følge denne opfordring op med de nødvendige rettigheder.

Det fremgår eksempelvis af Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at barnet skal være symptomfrit i 48 timer, før det igen må komme i daginstitution. I dag har mange forældre dog kun ret til at være hjemme med sygt barn en enkelt dag. Der er således ikke frihed til, at forældrene kan dække hele sygdomsperioden.

At gøre brug af bedsteforældre eller andre ressourcer er i den nuværende situation bandlyst, men spørgsmålet er også, om ikke barnet bør have krav på sine primære omsorgsgivere, når det rammes af sygdom?

De forskellige systemer skal spille sammen, og det nytter ikke at indstille daginstitutionssystemet til alene at modtage raske børn, hvis forældrene ikke samtidig udstyres med retten til at drage omsorg for syge børn i arbejdsmarkedssystemet.

Vi vil derfor opfordre regeringen til at hasteindføre en ret til at drage omsorg for syge børn, som danske forældre så længe har hungret efter – gerne i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

De kan eksempelvis lade sig inspirere af Sverige, hvor et forældrepar har ret til at tage sig af syge børn i op til 120 dage pr. barn pr. år. Arbejdsgivere og ansatte indbetaler her solidarisk til en forsikring, som refunderer 80 procent af lønnen, når den ansatte er hjemme med et sygt barn.

Med denne ordning har svenske forældre mindre end ti sygedage pr. år, og de svenske erfaringer tyder således på, at der er megen velfærd og økonomi at hente ved at give forældre ret til at drage omsorg for deres syge børn.

Skulle det imod forventning ikke lykkes at opnå resultater sammen med arbejdsmarkedets parter i denne akutte krisesituation, må regeringen tage opgaven på sig og sikre forældre ret til at drage omsorg for syge børn ved lov – præcis som staten lovgiver om både barsel og forældreorlov.

Fremfor at gøre retten til omsorg for syge børn til et arbejdsmarkedsanliggende kunne regeringen knytte rettigheden til barnet, så det bliver barnets ret til forældreomsorg ved sygdom.

En sådan definitionsændring vil gøre det muligt at sikre alle børn en universel ret til forældreomsorg ved sygdom, helt uafhængigt af arbejdsmarkedets parter og således også uafhængigt af, hvilke rettigheder forældrene har på den enkelte arbejdsplads.

Det vil samtidig være en anerkendelse af, at børns sygdom vedrører sundheds-, omsorgs- og familiepolitik og ikke skal mases ind under det beskæftigelsespolitiske paradigme.

Line Britt Madsen, sociolog, medlem af SF, mor til to

Nanna Høyrup Andersen, pædagog, medlem af Alternativet

Emil Ulrik Andersen, kemiker, kontaktperson for Enhedslistens Børnepolitiske Udvalg, far til tre

Thomas Trøster, økonom, medlem af Socialdemokratiet, far til to

Anne Marie Geisler Andersen, byrådsmedlem i Esbjerg (R), mor til tre

Sanne Stensig Tange, pædagog og mor til tre

Marina Guldberg Eggers-Krag, pædagog og mor til en

Birgitta Gomez Nielsen, ph.d., medlem af De Radikale og mor til to

Gry Søbye, ph.d., medlem af Enhedslisten og mor til to

Jon Ask Jacobsen, lektor ved Køge Gymnasium, far til snart to

Sofie Maria Brand, børnebogsforfatter og mor til en

Sofie Vedel Breidahl, etnolog og mor til to

Stine Roldgaard, sygeplejerske, medlem af SF og mor til fem

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for dette debatindlæg. Her er virkelig et af områderne, hvor 'børnenes statsminister' kunne træde i karakter, for at blive betegnelsen værdig.