Læserbrev

Ole Wivels digt »Korset« er ikke en hyldest til Hitler

Det er ikke Adolf Hitler, men den finske marskal Mannerheim, Ole Wivel refererer til i sit digt »Korset«. Alligevel bliver dette oftest misforstået – senest af Rune Lykkeberg i en anmeldelse i Information, skriver professor emeritus Per Øhrgaard i dette debatindlæg
Debat
8. april 2020

I sin anmeldelse af Pernille Stensgaards bog om Gyldendal i Information den 3. april citerer Rune Lykkeberg fra Ole Wivels private digt »Korset« fra 1941 linjen om »en mægtig fører, streng og varm« og mener, at den handler om Adolf Hitler.

Det er imidlertid ud fra teksten ganske entydigt, at der med ordene tænkes på den finske øverstkommanderende, marskal Mannerheim. Digtets første strofe handler alene om, at Finland nu kan få revanche for den første vinterkrig 1939-40, og der fortsættes umiddelbart med de citerede ord. I næste strofe har denne fører så »rakt en større frit sin hånd«. Den større er den tyske fører – andet står der ikke om ham. Med ordet ’frit’ markeres det, at Finland stadig fører sin egen krig.

Den 26. juni 1941 udsendte den danske regering en erklæring om den nye situation, og heri stod blandt andet: »Denne gang fører Finland ikke sin kamp alene, men sammen med andre europæiske lande kæmper det under Tysklands førerskab for at kunne bevare en samfundsorden i overensstemmelse med europæisk kultur.« Formuleringen i Wivels digt lægger sig tæt op ad den beskrivelse.

Jeg har ofte haft grund til at undre mig over, at selv trænede læsere absolut ville have ordene om den strenge og varme fører til at handle om Hitler. Ligesom jeg oftere og oftere har funderet over, hvorfra den åbenbart vedvarende trang til at fortolke hele Ole Wivels liv i lyset af dette digt stammer. Men det må de trængende afgøre med sig selv.

Af Per Øhrgaard, professor emeritus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Mellem hagekors og Stor-Germanien er der nu ikke noget sært i at manges tanker flagrer i retning af Hitler når de læser digtet. Og det er immervæk noget af et skelet i skabet at have for en så central og magtfuld person som Ole Wivel.

Kent Nørregaard

Noget helt andet er at den finske landsfader skamfuldt er glemt i vores kultur. Krigens største strateg formåede at holde Finland frit omend det mistede Karelien. Mannerheim balancerede på et knivsæg imellem Hitler og Stalin, uden andet for øje end et frit Finland. Smukt af manden med de tyske og svenske rødder der aldrig rigtigt lærte at tale finsk. Måske hans afvisning af finske facisters tilbud om at gøre ham til diktator i 1929 polstrede ham til at udmanøvrere de to diktatorer han var fanget imellem.

Et i øvrigt trist forvarsel om krigens efterspil kom da Churchill som en anden Sovjet-marionet fejt erklærede Finland krig i slutningen af 1941.