Læserbrev

Man er ikke en taber, fordi man sætter sine egne behov til side og bliver hjemme

Selvfølgelig er det frustrerende, at samfundet er lukket ned, men det er ikke »spild af liv«, som Sofie Jama kalder det. Det er smukt at mærke tyngden ved at være forbundet med andre, fordi man sætter egne behov til side for fællesskabet, skriver forfatter og litteraturanmelder Martin Bastkjær i dette debatindlæg
29. april 2020

Coronakrisen har mindet mig om, at der er mange måder at gå i panik på. Nogle drikker for meget, andre holder verden på afstand med tv. Og så er der forfatteren Sofie Jama.

I Information den 22. april beskriver hun den næsten paniske kedsomhed, pandemien får hende til at føle.

At være hjemme hele tiden fører både til »suk« og »søvnløse nætter«. Og med udsigten til, at det fortsætter længe endnu, konkluderer hun, at det er bedre at more sig til en hurtig coronadød end at kede sig ihjel.

Selvfølgelig er det frustrerende, at så meget er lukket ned. Men det er ikke, som hun formulerer det, »spild af liv«.

Jama har ret i, at mange har svært ved at forholde sig til døden. Flere kunne sikkert også have gavn af et mere afklaret forhold til den. Men der er et alarmerende ulogisk spring fra den pointe til Jamas forslag om at fremskynde døden for fornøjelsens skyld.

Mange vil sikkert gerne feste med deres nærmeste. Men hvor mange ville mon deltage i en fest, hvor alle kunne få lov at røre ved hinanden og ordentlig slå til skaglerne, mod at man selv eller ens gamle forældre fik en kugle for panden, når den sidste dans var danset?

Knusende tyngde

Jama sætter lighedstegn mellem at leve ansvarligt og at flygte fra døden. Men de to ting er ikke det samme, og det at leve er heller ikke lig med at løbe døden i møde med åbne arme.

»Vi egner os ikke til et liv som nonnekusser i et lukket kammer fjernt fra alverdens glæder og synder,« skriver hun.

Ordet »nonnekusser« oser af foragt for dem, der sætter egne behov til side i en større sags tjeneste. Hos Jama fremstår det som en taberposition, mens det at give sine egne lyster frit spil fremhæves som noget heroisk. Men der er ikke noget heroisk ved hensynsløshed.

Hvis man er en af dem, der faktisk har mulighed for at holde fysisk afstand, er det langt mere heroisk at se sin ensomhed i øjnene og give det, man selv mister, til fællesskabet ved at passe på hinanden.

Noget af det smukke ved livet er at give sig selv lov til at mærke den til tider knusende tyngde ved at være forbundet med andre. Det er netop den tyngde, Jama forsøger at danse udenom. Det er ikke nemt lige nu, men tiden er ikke til selvcentreret dødsforagt eller panisk egoisme.

Hvis man som Sofie Jama gerne vil tale på vegne af et ’vi’, må man også være parat til at se ud over sine frustrationer og anskue tingene i et større perspektiv.

Martin Bastkjær er forfatter og litteraturanmelder.

Så farlig er døden ikke, og selv hvis vi isolerede os i hver vores afsprittede glaspalads pakket ind i tryghedsplastik, afstand og samfundssind, ville den stadig indhente os, skriver Sofie Jama.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
  • ingemaje lange
  • Kristian Nielsen
  • Marianne Stockmarr
  • David Zennaro
  • Anker Nielsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Jens Thaarup Nyberg, ingemaje lange, Kristian Nielsen, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Anker Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Enig i 'vi'sseriet. Når man udtaler sig på vegne af et VI, må man definere det fællesskab, man udtaler sig på vegne af.

Men derudover kunne det måske gavne at tage de kierkegaardske briller på og se på de forskellige positioner. Man kan dårligt bebrejde personer med æstetikerens synsvinkler, at de er dem, de er. Eller bedsteborgerens retten ind efter tidens regler. Eller etikeren for at have sine tvivl.

Jens Thaarup Nyberg, ingemaje lange og David Zennaro anbefalede denne kommentar