Klumme

Vågn nu op: Svine- og kyllingefabrikker er rugekasser for pandemier

Kødindustrien er hjemsted for udvikling af nye farlige virusser, der kan springe fra dyr til mennesker. Det er på tide at se i øjnene, at dyrevelfærd handler om at sikre vores egen overlevelse, skriver den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer og religionshistoriker Aaron S. Gross i dette debatindlæg
Det er fra kyllingeindustrien, at man oftest har fundet eksempler på nye virusser.

Det er fra kyllingeindustrien, at man oftest har fundet eksempler på nye virusser.

Peter Nygaard

24. april 2020

Forestil dig, at dit land håndhævede god fysisk afstand, mens dit naboland reagerede på corona ved at masseinternere folk i titusindvis i store haller. Forestil dig, at nabolandet tog genteknologiske og medicinske virkemidler i brug for at fastholde befolkningens produktivitet på det højeste niveau, til trods for at dette havde den uheldige bivirkning at svække deres immunforsvar. Og lad os bare fuldende dystopien: Forestil dig, at nabolandet skar sin lægestab ned til en tiendedel.

Sådan en fremgangsmåde ville med sikkerhed medføre en stærkt forøget dødelighed – ikke bare i nabolandet, men også i dit hjemland. For smitstoffer respekterer ikke landegrænser.

Det kød, vi spiser, kommer altovervejende fra genetisk ensrettede, immunforsvarskompromitterede og medicinerede slagtedyr, der er spærret inde i kæmpe haller eller i endeløse rækker af bure stablet oven på hinanden. Alt det ved vi selvfølgelig udmærket, og vel ville vi foretrække, at det ikke forholdt sig sådan, men der er mange andre ting i verden, vi også gerne så, var anderledes – så landbrugets fremtid figurerer ikke så højt på prioriteringslisten.

Men det burde det.

Mutationsfare

Vi kender endnu ikke COVID-19’s oprindelseshistorie til fulde, men ser vi på andre pandemiske trusler fra de seneste år såsom H1N1 (svineinfluenza) eller H5N1 (fugleinfluenza), står det fuldstændig klart, at disse virusser udviklede sig på kyllinge- og svinefabrikker.

Det er fra kyllingeindustrien, at man oftest har fundet eksempler på nye virusser, der muterer fra en form, der kun findes blandt dyr, til en form, der truer menneskers helbred og liv, fordi vores immunsystemer ikke kender dem.

Af de 16 nye influenzavirusser, som de amerikanske sundhedsmyndigheder finder »særligt bekymrende«, stammer de 11 fra virusser af typen H5 eller H7. I 2018 analyserede forskere de 39 genmutationer, som har været afgørende for udviklingen af disse særligt farlige smitstoffer. Og forskerne fandt, at »alle på nær to af disse kunne føres tilbage til kommerciel fjerkræproduktion«.

Tænk, hvis vores ledere fortalte os, at næsten alle terrorister inden for de seneste årtier havde været på ophold i den samme træningslejr, og alligevel afstod fra at tage det mindste skridt for at sætte ind imod denne lejr. Tænk, hvis vi vidste, at de samme terrorister konstant eksperimenterede med at udvikle våben mere destruktive end nogen af vores eksisterende masseudryddelsesvåben.

Det er den situation, vi står i med industrilandbrugets pandemiske fare.

Hvor meget vil du ofre?

I USA ligger dødsraten for COVID-19 på under to procent, men for H5N1 konstaterede det amerikanske Center for Sygdomskontrol (CDC) en dødelighed på 60 procent. Efter en pludselig, hastig vækst i antallet af dødsofre i 2017 gik denne virussmitte imidlertid brat i sig selv igen af aldrig fuldt opklarede grunde.

Desværre betyder det ikke, at pandemifaren er elimineret, for virussen er stadig i omløb, advarer Nancy Cox, som i to årtier har ledet CDC’s indsats mod H5N1. Der skal ikke mere end en enkelt mutation til, før H5N1 kan udvikle sig til en trussel, der ville svare til at give en terrorbevægelse adgang til et atomvåbenarsenal.

Implikationerne af en dødsrate på mellem en og to procent kan vi disse dage iagttage alle vegne: Halvdelen af verden er sat i isolation, børn går ikke i skole, hospitaler løber tør for ressourcer, vi står over for en økonomisk depression og kan ikke engang møde op til begravelser.

Kan vi overhovedet forestille os implikationerne af en dødsrate på 60 procent? Hvad nu, hvis næste pandemi ikke skåner børn? Dødsraten for børn smittet med H5N1 er på 50 procent. Forestil dig, at halvdelen af din familie og vennekreds pludselig døde. Hvor meget ville du være klar til at ofre for at afværge et sådant rædselsscenarie?

Sammenhængen mellem fabrikslandbrug og pandemirisiko er videnskabeligt uafviselig, men hidtil har der ikke været politisk vilje til at begrænse den. Nu må tiden være inde til, at vi sammen mobiliserer den vilje.

At ændre verdens måske mest magtfulde industri bliver ikke let, men i coronaens tid, der leverer anskuelsesundervisning i en pandemis konsekvenser, er betingelserne mere gunstige end nogensinde.

Jonathan Safran Foer er amerikansk forfatter. Aaron S. Gross er lektor i religionshistorie ved University of San Diego.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Karen Grue
 • Morten Wieth
 • Estermarie Mandelquist
 • Alvin Jensen
 • Esben Lykke
 • Flemming Berger
 • Lise Lotte Rahbek
 • Dennis Laursen
 • John Hansen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Christian Mondrup
 • erik pedersen
 • Niels-Simon Larsen
 • Palle Yndal-Olsen
Karen Grue, Morten Wieth, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Esben Lykke, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Dennis Laursen, John Hansen, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kent Nørregaard

Ikke nogen ulykke uden at en politisk dagsorden som ikke kan dy sig for at kæde det sammen med netop deres projekt. Her veganere der truer med at H5N1 vil dræbe os alle.

700 sager og ingen stor smitterisiko registreret imellem mennesker, de fleste sager i Asien via fjerkræ. Siger det ikke mere om fødevaresikkerheden i Asien end om at vi står overfor en "terrororganisation med et atomvåbenarsenal".

https://www.cdc.gov/flu/avianflu/h5n1-people.htm

Jeg foreslår at vi lige fokusere på coronavirus og sender et memo ud til kineserne om lige at holde sig fra de huler hvor DE VED at coronavirus er og er at det farligt for mennesker.. lige afslutningsvist kan bede dem undersøge mulighederen for at der findes andre "delikatesser" end lige hesteskonæser.

Jens Kofoed, Bjørn Pedersen, Jacob Schmidt, Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen, arne tørsleff og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

De her to personer, der har skrevet dette her aner INTET om, hvordan grise, kyllinger, køer mm. og mv. bliver opdrættet, og slagtet i europæiske lande! De taler (altid) ud fra et amerikansk udgangspunkt, hvor "Det kød, vi spiser, kommer altovervejende fra genetisk ensrettede, immunforsvars-kompromitterede og medicinerede slagtedyr, der er spærret inde i kæmpe haller eller i endeløse rækker af bure stablet oven på hinanden."

I DK går køer i løsstalde, de går frit, i DK er der søer, der går på marken, og tæt ved skove (Poppelgrisen er en af dem), i DK er burkyllinger ved at være totalt udfaset; der er i DK, og EU, mebet mere skrappe regler for dyrehold end, der er i USA! Bl.a. må man ikke bruge klor i EU - det må man i USA - hvorfor? Fordi kyllinger, høns mm. og mv. i USA er opdrættet på den måde, som de to herrer her skriver om :( ; i Danmark SKAL alle økologiske kyllinger være ude, økologiske svin skal have adgang til at det som er naturligt for dem mm. og mv. ; økologiske køer skal være udenfor - i sommerhalvåret!

Og det som de skriver her:
"Sammenhængen mellem fabrikslandbrug og pandemirisiko er videnskabeligt uafviselig, men hidtil har der ikke været politisk vilje til at begrænse den. Nu må tiden være inde til, at vi sammen mobiliserer den vilje."

er jo direkte forkert!

Det er ikke fabrikslandbrug, eller landbrug generelt!, der får pandemier, og epidemier til at opstå; det er dårlig hygiejne i forbindelse med madmarkeder i Kina, og ja, også i USA!, fordi de i USA (også) er en hel del madmarkeder, hvor man selv kan vælge sin levende mad, som bliver slagtet på stedet, f.esk. på bestemte restauranter, food markets mm. og mv. under (meget) uhygiejniske forhold :( - ikke på grund af landbruget i sig selv...

Og dyr, som er (meget) syge, grise, køer, får mm. og mv. kommer altså IKKE til slagtning i DK, eller i store dele af Europa!

Jeppe Lindholm, Bjørn Pedersen og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar

@Karsten Aaen.
Selvfølgelig udtaler det sig ud fra forholdene i usa. Det er skavet til The Guardian og bagefter oversat til dansk. Men der er faktisk også "dyrefabrikker" i danmark af den type de beskiver. Jeg bor selv på landet, så derfor ved jeg det.
Heldivis er der også dyreavlere i både usa og danmark som gør et godt stykke arbejde for af dyrene skal have det godt.

Karen Grue, Bent Gregersen, Marie Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Der er endnu er meget voldsom risiko ved den måde, dyr opdrættes. Og det er det enorme forbrug af antibiotika, som i længden gør mange bakterier resistente. Det kan vise sig at være et langt større problem end pandemier.