Kommentar

Vismændene tager fejl: Vi skal give statsstøtte til grønne løsninger for at nå klimamål

Det er særdeles uheldigt, at vismændene siger, vi kan nå klimamål udelukkende ved brug af CO2-afgifter. Den strategi er for ensidig, og det er forkert, at subsidier til grønne investeringer ikke kan være omkostningseffektive, skriver professor emeritus Jesper Jespersen i dette debatindlæg
»En CO2-afgift kommer derfor aldrig til at spille den eneste og dermed afgørende rolle for opnåelse af 70-procentsmålet. Det er derfor særdeles uheldigt, at vismændene direkte fraråder anvendelsen af subsidier til grønne investeringer.« skriver økonom, Jesper Jespersen i dette debatindlæg.

»En CO2-afgift kommer derfor aldrig til at spille den eneste og dermed afgørende rolle for opnåelse af 70-procentsmålet. Det er derfor særdeles uheldigt, at vismændene direkte fraråder anvendelsen af subsidier til grønne investeringer.« skriver økonom, Jesper Jespersen i dette debatindlæg.

Leif Schack-Nielsen

23. april 2020

De Økonomiske Råds formandskab, de såkaldte vismænd m/k, er trådt i karakter i miljøpolitikken. De er – ligesom regeringen – ikke i tvivl om, at det er nødvendigt med en aktiv økonomisk politik, hvis målsætningen om en 70-procentsreduktion af CO2-udledningen skal nås inden 2030. I deres kronik den 20. april peger de på, at »CO2-afgifter er det eneste effektive instrument« og tilføjer, »at subsidier er en dyr og dårlig løsning«, hvis målet skal nås.

Men der er slinger i valsen, for sidst i kronikken argumenterer vismændene for, at den eksisterende elafgift med fordel kan sænkes her og nu for at genstarte den økonomiske vækst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ib Gram-Jensen
  • Trond Meiring
  • Torben K L Jensen
Ib Gram-Jensen, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Jesper Jepsersen - er det ikke mere relevant at tage udgangspunkt i de økonomiske muskler staten har vist sig at have når det drejer sig corona-krisen og en depression hvis dybde nærmer sig 1930´ernes store depression hvor Keynes´ model viste sin styrke - nu med dine egne modeller om post-keynesianisme som en vej af depressionen og den høje arbejdsløshed mod en bæredygtig samfundsmodel der gør Danmark og den danske model til at stå stærkere globalt ?

jesper jespersen

Kære Torben - tak for din rigtige kommentar, at der er brug for en overordnet styring af samfundsøkonomien - det er endnu en gang blevet anskuelig gjort, at en for ringe reguleret markedsøkonomi er ustabil og let går i selvspind. Når det er sagt, så kan en målrettet regulering af markedsøkonomien, herunder de priser som husholdninger og virksomheder handler udfra bidrage til at understøtte både stabilitet og den ønskede samfundsmæssige udvikling (i mod f.eks. 70 pct. målsætningen).

Tak til Jesper Jespersen for kommentarer til vismændenes påstande. Vismændene bør sandsynliggøre, at statsstøtten til vindmøllerne gennem de sidste 4 årtier har været en samfundsmæssig dårlig forretning. De danske vindmøller har globalt bidraget til en reduktion af co2 belastningen og hermed en reduktion af temperaturerne. Hvad udgør de eksterne omkostninger, som vindmøllerne har sparet i Danmark og globalt og hvad er statsstøtten beløbet sig til. At påstå at statsstøtte er en dårlig strategi kræver et videnskabeligt bevis. Men det leverer vismændene ikke.
Desuden er der et demokratisk aspekt. Vismændene, nationalbank-økonomerne og finansministeriets økonomer burde repræsentere de forskellige holdningerne i den danske befolkning. Men det sker ikke, Det er entydigt neoliberale synspunkter, som er herskende. Det er udelukkende elitens holdninger, som præsenteres. Derfor endnu en tak til Jesper Jespersen.
Som tiden går bliver alternativer til neoliberalismen mere og mere relevant.