Kommentar

Asylsystemet diskriminerer kvinder, der flygter fra seksuelle overgreb

Asylsystemet er skruet sammen, så det tager højde for mænds grunde til at flygte, men ikke kvinders. Hvis kvinder flygter fra systematiske overgreb og voldtægter, smækker de danske myndigheder døren i. Det må regeringen rette op på, skriver integrations- og udlændingeordfører i Radikal Ungdom, Mahmoud Mansour, i dette debatindlæg
Debat
2. maj 2020

Forestil dig en nigeriansk kvinde tage på en farefuld flugt til Danmark for at søge asyl. I sit hjemland har hun mødt omfattende social kontrol i hjemmet: Hun blev fra barnsben tvangsomskåret på køkkenbordet med et rustent barberblad. Da hun blev ældre, tvangsgiftede forældrene hende bort til en voldelig ægtemand, der i tide og utide begik voldsomme seksuelle overgreb mod hende. De danske myndigheder smækker døren i, henviser kvinden til de nigerianske myndigheder og nægter at tildele hende asyl. For det danske asylsystem stiller kvinder dårligere end mænd.

Det udspringer af FN’s forældede flygtningekonvention, som er skrevet i 1951 efter Anden Verdenskrig, hvor den klassiske flygtning var en mand. Det var mændene, der typisk var aktive i politik, tilkendegav kritik af samfundet og kom i konflikt med diverse grupperinger. Ifølge OHCHR (FN’s højkommissær for menneskerettigheder) tager flygtningekonventionen dermed ikke hensyn til forfølgelse på baggrund af køn.

Historisk har de nationale asylsystemer været baseret på mandlige asylansøgeres erfaringer og oplevelser af forfølgelse. Men verdenen har ændret sig markant siden, og i dag kan en kvinde være på flugt alene på grund af sit køn. I udviklingslande bliver nogle kvinder fanget i ulykkelige tvangsægteskaber uden en chance for at bryde ud. Kvinder får lemlæstet deres kønsorganer igennem tvangsomskæringer og mister dermed følsomheden resten af livet. Kvinder oplever systematisk voldtægt i korrupte og kriminelle stater, der ikke yder dem nogen form for hjælp.

Men selvsamme hjælp vakler Danmark bagud med at tildele, konkluderer en evaluering fra konsulentfirmaet Social Development Direct i 2019. Evalueringen giver Danmarks handlingsplan for blandt andet at forbedre behandlingen af kvinder i asylsystemet en ret dårlig karakter.

Der er en kønsmæssig skæv fordeling af asylstatus i Danmark. De fleste syriske mænd tildeles konventionsstatus efter paragraf 7, stk. 1, der er den stærkeste form for beskyttelse, mens de fleste syriske kvinder får den svageste midlertidige beskyttelsesstatus efter paragraf 7, stk. 3. Det fremgår af et svar fra Udlændingeministeriet til Folketinget. I den evindelige kamp for at mindske tilstrømningen af flygtninge til Danmark, diskriminerer vi og tildeler mænd bedre asylstatus end kvinder.

Det forekommer ironisk, at vi har en socialdemokratisk regering, der proklamerer, at den fremmer ligestilling, når selvsamme regering dyrker og driver et kønsdiskriminerende asylsystem. Et kønsdiskriminerende asylsystem, hvor myndighedernes fokus er rettet på traditionelle årsager til flugt frem for kvindernes individuelle asylmotiver. Et kønsdiskriminerende asylsystem, der ikke er indrettet til kvinder.

Skamfulde historier

Dansk Flygtningehjælp har tidligere berettet, at mange kvinder, der flygter fra seksuelle overgreb, finder det grufuldt og grænseoverskridende at berette om deres historier til mandlige interviewere og oversættere, da det ofte er forbundet med skam og skyld. De undlader derfor i første omgang at fortælle det og får dermed afslag på asyl.

OHCHR anbefaler, at man nyfortolker flygtningekonventionen, så flere lande tænker kvinders individuelle asylmotiver ind i asylproceduren – som man har gjort i Canada. Dermed skal Udlændingestyrelsen orientere kvinderne om deres rettigheder, spørge dem om, hvorvidt de forfølges grundet deres køn, og tildele dem en kvindelig interviewer og oversætter fra start.

Kritikerne vil mene, at en bredere anerkendelse af kvinder som flygtninge vil åbne sluserne for et hav af kvindelige flygtninge til Danmark. Men når vi har skrevet under på flygtningekonventionen og forpligtet os på at hjælpe mennesker på flugt, bør vi også ligestille mænd og kvinder og skabe et retfærdigt asylsystem, der bedre kan genkende kvinder på flugt.

Det er få skridt, Danmark skal tage for at gøre en kæmpe forskel for forfulgte kvinder. Vi har brug for en ny kvindekamp i asylsystemet. Vi har brug for at handle og tage et endeligt opgør med vores kønsdiskriminerende asylsystem.

Mahmoud Mohammad Mansour, Integrations- og udlændingeordfører i Radikal Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mahmoud har fat i noget om kriterier. Ðer er noget om kønsforskelle. Samtidig er det helt forkert at gøre de her ting til kvindeting. Mænd bliver også udsat for seksuelle overgreb fra mænd i stort omfang. Det er meget mere tabubelagt. Mænd bliver også tvangsgift. Ikke at det ikke er væsentligt, man skal bare ikke kun se efter det hos kvinder. Masser af mennesker, bliver udsat for økonomiske overgreb, i ulige samfund, som det også kan være al mulig grund til at flygte fra, fratagelse af ejendom, tvangsarbejde. Hvis man ser på omfanget af de overgreb der foregår i verden, og som der er al mulig grund til at flygte fra, kan jeg ikke se at problemet kan løses ved asyl, kun for en meget lille andel, der har mulighed for at komme frem.

Karsten Aaen, Agnete La Cour og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jensen

”i dag kan en kvinde være på flugt alene på grund af sit køn "
Og det kan mænd ikke?
Tvangsindskrevet i hæren, tortur som mænd især udsættes for (f.eks. Syriens fængsler), folkemord med henrettelse af kampdygtige mænd (Sagerne fra Jugoslavien) osv.

”Det fremgår af et svar fra Udlændingeministeriet til Folketinget ”
"diskriminerer vi og tildeler mænd bedre asylstatus end kvinder. "
At bruge data på denne måder er ikke godt udgangspunkt og retvisende! For når man ikke vil grave lidt dybere og ikke tage hensyn til vigtige faktorer såsom antallet af mandlige ansøger vs kvindelig ansøger, ansøgningsgrundlaget og selve lovgivningen(paragraf), så bliver tallene ubrugelige.

De overfladiske tal der her bliver brugt, fortæller KUN om at der er en forskel og ikke, HVORFOR der er en forskel (Så er der plads til, at man kan indsætte sin ideologiske dagsorden som årsag)

Dette er ikke et godt udgangspunkt for troværdigheden, hvis der virkeligt er et problem!

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at i alt 18.492 personer søgte asyl i Danmark de første 11 måneder af 2015, heraf 5.348 kvinder og 13.144 mænd

- Holdt sammen med min pointe oven over i, hvor veldokumenteret og beviseligt mændenes flugt alene er på grund af sit køn og antal. Så derved vil jeg tro, at det giver en naturligt højere antal mænd for Udlændingelovens § 7, stk. 3

Udlændingelovens § 7, stk. 3 Og Udlændingelovens § 7, stk. 1
https://flygtning.dk/danmark/asyl/lovgivning-og-fakta/lovgivning-og-konv...

Men når det er sagt
- ”alt er en kønskamp” – ”mit køn lider mere en dit køn” – ”Mit problem er større en dit”
og for slet ikke at snakke om dagsordenen (Mantra) med den onde mand og den undertrykte kvinde.

hvorfor ikke se et menneske i stedet for ikke et køn? Vi skal lave love efter uretfærdighed og ikke efter køn.

Jens Jensen

"Asylsystemet er skruet sammen, så det tager højde for mænds grunde til at flygte"
Hvad er der specielt for mænd ved denne paragraf?

Udlændingelovens § 7, stk. 1 tildeles flygtningen, hvis vedkommende er forfulgt på grund af race, religion, nationalitet, socialt tilhørsforhold eller politiske holdninger, og flygtningen dermed opfylder betingelserne i Flygtningekonventionen.

”tage et endeligt opgør med vores kønsdiskriminerende asylsystem”
skal vi nu til at havde kønskvoter på asyl, eller skal man have asyl efter loven?

Jens Jensen

"OHCHR anbefaler, at man nyfortolker flygtningekonventionen, så flere lande tænker kvinders individuelle asylmotiver ind i asylproceduren”

” at man nyfortolker”: Dette er meget tydeligt, at man er ude i et ideologisk ærinde. Med mindre man også vil se på MÆNDS individuelle asylmotiver ind i asylproceduren…

Hvorfor tillader vi køns politik på denne måde?.For dette er ikke ligestilling (lige for loven)

Men det er særinteresser og magt i kræft af ens Køn, som ikke har noget med ligestilling at gøre, og som tilmed modarbejder ligestilling. Specielt når dem, der kæmper for kvindes særinteresser, ikke vil tage med i deres udregninger, om hvor meget kvinder er en privilegeret klasse på flere områder.

For vil vi have et samfund, hvor vi ikke skal se køn, men se mennesket før noget andet. Så er identitet politik en MEGET forkerte vej at gå. For den ser Kun kasser, fordomme og magtstrukturer
Og dette fører et meget mørkt sted hen. Med Had (Dem og Os). Og evige Magtkamp om ens særinteresser og ikke fællesskabet som helhed.

igen igen.
Vi skal lave love efter uretfærdighed og ikke efter køn.
For dette er ikke ligestilling.