Nyhed

Danske biografer genåbner, rekordmange har corona på verdensplan, og kiwierne skal være turister i eget land

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har nemlig luftet ideen om at have en 4-dagesarbejdsuge. Tiltaget skal booste indenrigsturismen i landet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har nemlig luftet ideen om at have en 4-dagesarbejdsuge. Tiltaget skal booste indenrigsturismen i landet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

Debat
23. maj 2020

Kære Læser

Nå, er du klar til anden bølge? Er du klar til en stadig ukendt og vaccineresistent virus, der skyller ind over Europa med fatale konsekvenser, udgangsforbud og udsolgt toiletpapir?

Ja, vi ved godt, du sikkert står med det ene ben på vej ud ad døren på vej til Knuthenborg Safaripark eller til 100-kilometer-køen for at prøve en NOMA-burger, men selv om Anden Bølge næsten er aflyst af Kåre Mølbak himself, så er den altså stadig en reel mulighed. Som vores gamle slovenske ven Slavoj Žižek siger det, så er »sandt mod at indse, at lyset for enden af tunellen blot er forlygterne på endnu et modkørende tog.«

Det er ikke, fordi vi kan lide at ødelægge den løsslupne stemning eller har lyst til at svælge i tragedie og dommedag, som vi godt ved, medierne ofte bliver beskyldt for, men nu, hvor den kloge, kontrollerede og gradvise åbning efterhånden kan koges ned til et ”JUHUU-pandemien er forbi, men vi kan ikke gå i svømmehallen”, kan der være grund til at genbesøge de tekster, tænkere og psykologer, der i begyndelsen af denne epidemi forsøgte at forklare, hvordan det dog kunne gå så galt.

Vi var blevet advaret, vi burde være forberedte, vi burde have set det komme eller som Microsoft-milliardæren Bill Gates sagde i overskriftform i 2015, så er store sygdomsudbrud, »den mest forudsigelige trussel i menneskets historie«.

Men problemet for mennesket er ikke at tænke eller tale – det er at føle og handle. Skridtet fra at anerkende et problem til så også at reagere på det er for et menneske større end man skulle tro.

Det har den amerikanske psykologiprofessor Robert Meyer skrevet bogen The Ostrich Paradox (Strudse paradokset) om. Her gennemgår han psykologihistoriens forskning ud i netop det forhold, at vi er overraskende dårlige til at være beredte på katastrofen. Blandt andet på grund af det, man kalder ’normalitets bias’ eller ‘negativ panik’.

Uanset om der har været tale om vulkanudbrud, terrorangreb, pandemier, jordskælv eller stormflod, reagerer vi historisk set i reglen for sent, blandt andet fordi vi hovedsagligt aflæser farer og trusler gennem andre menneskers reaktioner.

Ligesom vi kan bringe hinanden i panik og massehysteri, har vi også den modsatte effekt på hinanden, og allerede i 1960’erne var det et emne, det berømte socialpsykologiske makkerpar Bibb Latané (ja, han hedder Bibb) og John Darley havde fat i. De lavede utallige forsøg på menneskers reaktioner i nødsituationer, og også hvor de pumpede røg ind i et rum til forsøgspersoner, der sad og udfyldte et spørgeskema. Hvis forsøgspersonerne sad alene, reagerede de hurtigst på faresignalet og henvendte sig til personalet for at få hjælp, mens forsøgspersonerne i grupper reagerede passivt og afvisende, for til sidst at sidde i et rum, hvor de ikke kunne se en hånd for sig.

Flokinstinkt kunne man måske også kalde det. Det samme skete da COVID-19 brød ud i Wuhanområdet, og her blander geografien sig også med forestillingsevnen – vi har meget sværere ved at forstå alvoren i noget, der ikke foregår i en ramme, der ligner vores egen.

Meyer taler om en lang række andre forhold, der gør pandemier svære at forudse, og en helt lavpraktisk observation, der ikke er svær at forbinde sig til, er, at det næsten er umuligt for lægfolk at forstå fænomenet eksponentiel vækst.

Han taler desuden også om en anden velkendt bias, der binder sig til menneskets ukuelige optimisme. For selv om du måske antager dig selv for at være en bekymret type eller er omgivet af hysteriske hypokondere, så er det en udbredt tendens til at vi ser mere positivt på sin egen situation og fremtid end på andres. I reglen også meget mere positivt end situationen kan bære. Vi har meget svært ved at tro på, at tragedien kan ramme os, og derfor også svært ved at indse situationens alvor, før den rammer os.

Robert Meyers gennemgang er god at have i baghovedet, når man læser gårsdagens nyheder, der sammen med det politiske forlig om nye åbninger også bød på historien om, at der aldrig har været så mange konstaterede syge med covid i verden som nu.

Sæt det sammen med historien om at, stikprøvekontroller har vist, at vi 1,1 procent af danskerne har været smittede og at skuffende 7,3 procent af stockholmerne har været smittet. Flokimmuniteten ligger som bekendt på cirka 60 procent.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Ingen nye døde blandt danske coronasmittede det seneste døgn. Samtidig er antallet af indlagte faldet med tre til 119. Sverige har det seneste døgn registreret 54 døde med coronavirus. Det fremgår fredag eftermiddag af den seneste opgørelse fra landets sundhedsstyrelse. I går nedjusterede man desuden smittetrykket til nu kun at være på 0,6. Folkhälsomyndigheten. Tallet er en stigning i forhold til 40 døde torsdag. I alt er 3.925 døde med coronavirus i Sverige.
  • Venstre kræver forklaring på nedlukning fra statsministeren. Partiet vil have Mette Frederiksen (S) til at forklare, præcis hvilke myndigheder, der ifølge hendes eget udsagn anbefalede at lukke hele landet ned, da coronasmitten tog fart i starten af marts. Her udtalte Statsministeren at det var » myndighedernes anbefaling, at lukke al unødvendig aktivitet ned.« I dag er der blevet sået tvivl om netop den formulering - at det var myndighedernes anbefaling, efter Jyllands-Postens gennemgang af sundhedsmyndighedernes anbefalinger fra dengang.
  • Corona-afsnit på hospitalerne lægges i dvale. Det betyder, at de i praksis ikke vil være i brug til patienter smittet med coronavirus. De kan dog hurtigt åbnes igen, hvis det skulle blive nødvendigt. I begyndelsen af udbruddet blev der oprettede corona-afsnit på 11 hospitaler landet over.
  • New Zealand indfører firedages arbejdeuge. Det sker for at booste landets turistøkonomi med indenrigsturisme.
  • Men hvad må man så? Der er jo blevet indgået en politisk aftale om en yderligere genåbningen siden vores sidste nyhedsbrev. DR har et glimrende overblik over, hvad vi nu må. Og siden den er lavet, er biografene og teatrene endda kommet med.

De vigtigste coronahistorier

Mette Frederiksen trækker en klar grænse for de andre partiers indflydelse

Hun gjorde det igen, skriver vores politiske kommentator Lars Trier Mogensen – nappede dagsorden efter den positive udvikling i sundhedstallene fik et enigt Folketing til at fremrykke genåbningen. Et flertal uden om regeringen forsøgte dog i første omgang at gøre oprør mod S-regeringen. Men tabernaklet mislykkedes, og alle partier endte hurtigt med igen at blåstemple statsministerens linje for en gradvis normalisering (Dagbladet Information)

Naomi Klein er stadig ikke imponeret over techindustrien

Det skriver den canadiske journalist og aktivist i dette essay om den digitale opsporingsstrategi. »Mens coronavirussen dræber, kører techgiganternes lobbyister en ’Screen New Deal’ i stilling, så de kan udvide deres magt og få mere indflydelse på flere områder af vores daglige liv. Før var argumentet, at kineserne ville vinde innovationskapløbet. Nu bruges folkesundheden som pressionsmiddel.« (Dagbladet Information)

Vaccine-nationalisme

Flere lande – blandt andet USA – har allerede bestilt og betalt vacciner hos de mest lovende vaccine-producenter for at sikre sin befolkning en plads forrest i køen. Podcasten Prognosis Daily udfolder det, de kalder vaccinenationalisme. (Bloomberg)

Pandemien set fra melindustrien

Ja, altså den industri, der producerer mel. Hele den vestlige verden har tilsyneladende villet forsvare sig mod covid med kage og brød, og det kulørte erhvervsmedie Marker har en sjov langlæser om, hvad det betyder for melindustrien. Lad dem spise kage, som den franske dronning Marie-Thérèse sagde det. (Marker)

Pandemien set fra kokain-industrien

Ja, eller de kriminelle narkokartellers mel. Det går åbenbart strygende for dem, skriver Organized Crime and Corruption Reporting Project. (OCCRP)

Hvilket USA vil vi have tilbage

Den amerikanske forfatter og essayist Marilynne Robinson gør så grundige og interessante tanker over, hvad hendes land var blevet før coronaen, hvad sygdommen har vist og hvad hun nu ønsker sig, den skal ændre. (The New York Review of Books)

COVID-19 angriber cellerne

Og det i et omfang videnskaben aldrig har set kendte virusser gøre. Skræmmende. (STAT)

Mere end 30.000 britiske pubber står til at lukke permanent

Skræmmende. (The Guardian)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan blev det pludselig weekend. Endda sådan en, hvor vi kan gå ud og nyde kulturen og selskabslivet lidt igen. Det slår vi faktisk et slag for her på avisen, hvor vi om en uges tid kommer med noget man vel nærmest kan kalde en sensation.

For det er blevet tid til, at vi forestiller os, hvordan verden kunne være efter pandemien. Det er tid til håb, nysgerrighed og fantasi. Derfor giver Information hele avisen fredag 29. maj til kunstnerne Tal R, Lea Porsager, Maja Malou Lyse, Simone Aaberg Kærn og Rikke Villadsen, og forfatterne Christina Hesselholdt, Kaspar Colding, Halfdan Pisket, Caroline Albertine Minor og Kim Fupz Aakeson, som gennem billeder, collager, tegneserier og fortællinger giver hver deres bud på vidunderlige verdener efter coronakrisen. Det bliver vidunderligt og hvis du ikke allerede at abonnent, så prøv det helt gratis og få sensationen med på fredag. Hele Danmark kommer til at tale om det.

/Lasse Lavrsen, jubeloptimist og corona-aficionado

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her