Læserbrev

Folk med handicap får bedre muligheder for at deltage under krisen. Husk det, når krisen er slut

Coronakrisen medbragte hjemmearbejde, fjernundervisning, digitale kulturbegivenheder – ting, der gør det nemmere for personer med handicap at deltage i samfundet. Forhåbentlig kan det blive ved efter genåbningen, skriver studerende Olivia Dahl Nielsen i dette debatindlæg
Debat
15. maj 2020

Trods handicapkonventionens principper om lige muligheder og tilgængelighed er et handicap i dag »en billet til et andenrangsmedlemskab af Danmark« skriver Hans Bruun Dablesten fra Ligehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder. Men måske kan coronakrisen give os nogle svar på, hvordan et samfund bliver mere tilgængeligt for mennesker med handicap.

Samfundsmodellen, som krisen har skabt, har elimineret nogle af de barrierer, der reproducerer andenrangsstatussen for mennesker med handicap. Den har lært os, at et samfund på rekordtid kan omstrukturere hverdagen, øge fleksibiliteten og mulighederne for hensyn på arbejdspladser, i undervisningssituationer og i kulturlivet.

Krisen har lært os, at det er muligt at skabe et samfund, hvor mennesker, som har vanskeligt ved at mobilisere fysiske ressourcer, kan være med. Ting som hjemmearbejde, digital undervisning og digitale kulturelle begivenheder har været længe ventet i handicapsamfundet.

Vi må tage ved lære af krisen og huske, at det ikke er alle forundt at springe op af stolen, så snart Mette Frederiksen melder grønt lys. For nogle er krisen ved at være slut, mens den for andre vil den fortsætte.

Coronavirussen udgør for nogle mennesker en livstruende situation, og det kræver væsentlige forbehold, hensyn og fleksibilitet. Men den kan måske blive anledning til et opgør med eksklusionen af de mennesker med handicap, som ikke kan genoptage ‘normallivet’. Den kan måske blive anledning til, at mennesker med handicap ikke længere må droppe ud af studiet, blive fyret fra job, eller får mulighed for at deltage i kulturlivet, fordi samfundet har set, at det kan lade sig gøre at tage hensyn.

Vi må ikke gå på kompromis og glemme vigtigheden af et mangfoldigt samfund sammensat af forskellige menneskers deltagelse og bidrag. Coronavirussen må give anledning til, også efter smittefaren, at tænke fysisk distance, fleksibilitet og hensyn ind i vores samfundsmodel, så alle kan være med.

Olivia Dahl Nielsen er studerende og tilknyttet videnscentret Enactlab S/I

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her