Kommentar

Hjælp os universitetsstuderende: Slæk på fremdriftsreformen, og sænk renten på SU-lån

Godkend coronarelaterede dispensationsansøgninger, sænk renten på SU-lån, og giv ekstra studietid. Sådan sikrer vi, at de universitetsstuderende kommer godt igennem coronakrisen, skriver studerende Thøger Lautrup Knøss i dette debatindlæg
18. maj 2020

Universitetsstuderende over hele landet er, som de fleste andre, frustrerede over coronakrisens indvirkning på deres hverdag.

Nogle har svært ved at holde fokus under fjernundervisningen, andre oplever økonomiske vanskeligheder, og for mange er studiet yderlige besværliggjort af et afbrudt udvekslingsophold eller praktikophold i udlandet.

For universitetsledelser er det vigtigste, at man ikke går på kompromis med det faglige niveau. For regeringen er det vigtigste, at de studerende ikke bliver forsinket, og for studerende er det vigtigste, at man bliver set, og at ens individuelle udfordringer bliver imødekommet. Hvis det hele skal gå op i en højere enhed, kræver det en række kompromiser.

Her er derfor tre tiltag, som man kan indføre kollektivt for alle studerende med henblik på at afbøde konsekvenserne af nedlukningen:

1. Godkend alle dispensationsansøgninger, der omhandler studiemæssige vanskeligheder grundet nedlukningsrelaterede tiltag.

Det kunne eksempelvis være en studerende, der har svært ved fjernundervisning og derfor vil afmeldes et fag for bedre at kunne fokusere på sine andre fag og i stedet tage det afmeldte fag på et senere tidspunkt.

Det kunne også være en studerende, der har fået aflyst et udlandsophold, og som søger om en omstrukturering af sin studieplan, så vedkommende kan rejse afsted på et senere tidspunkt.

2. Slæk på kravene i fremdriftsreformen, så studerende kun skal bestå 30 ECTS per studieår i stedet for 45 ECTS per studieår, og tilføj dertil et semester til den maksimale studietid, så studerende har et helt i stedet for et halvt år ud over den normerede studietid til at færdiggøre deres studier.

Det vil give plads til, at man som studerende kan flytte rundt på fag og semestre, såfremt man kæmper med fjernundervisning, eller er blevet sendt hjem fra et udvekslings- eller praktikophold, som man ønsker at genoptage på et senere tidspunkt.

Dette skal gælde for både bachelor- og kandidatuddannelser, og man skal desuden have udvidet sin SU-ramme tilsvarende, hvis man forsinkes.

3. Fjern renten på SU-lån i studietiden og i de første fem år efter afsluttet uddannelse. Til trods for, at diskontoen er 0,00 procent, og at mange økonomer på trods af den nuværende økonomiske recession forventer fortsat lave renter i Danmark, kræves studerende at betale fire procent om året i rente i deres studietid og diskontoen plus en procent om året efter afsluttet studie.

Fire procent passede til en diskonto fra en anden tid, og bør derfor korrigeres, så det stemmer bedre overens med de nuværende niveauer.

I skrivende stund har man fra regeringens side valgt at forhøje SU-lånet i nogle måneder, men dertil burde renten korrigeres, så man som studerende har oplevelsen af, at man begunstiges med et billigt lån.

Fire procent om året minder om en almindelig kassekredit og afskrækker mange studerende fra at optage lånet, til trods for at de måske er i økonomisk nød.

Pressede i forvejen

Naturligvis vil ovenstående tre tiltag komme med en række konsekvenser. Først og fremmest vil flere studerende blive forsinket, men hvis man beholder de andre elementer af fremdriftsreformen, vil udsvinget være minimalt. 

Tilmed vil det fastholde flere studerende, der ellers ville droppe ud grundet studiemæssige vanskeligheder eller en følelse af forfordeling.

Tiltagene vil betyde, at flere studerende ville være nødsaget til at blive overflyttet til nye og opdaterede studieordninger, og dermed tabe nogle ECTS-point. Dette er dog en naturlig konsekvens, som universiteter er vant til at håndtere, og en fair pris at betale som studerende, hvis man i bytte får mere luft i sin studieplan.

Afskaffelsen af renten på SU-lånet vil naturligvis være en bekostelig affære, men det er bestemt billigere end forslaget fra Danske Studerendes Fællesråd om at hæve SU’en med 50 procent.

Universiteterne er gennem flere år blevet mere og mere stramme med fremdriftsreformen og deraf studieaktivitetskrav og krav om maksimal studietid, med krav om undervisningsdeltagelse og med progressionskrav. De danske studerende er i forvejen stressede og relativt fattige

I en usikker tid som denne er det derfor vigtigt, at studerende hverken glemmes eller forfordeles, og i et strengt system som det danske bliver man nødt til kollektivt at slække på en række krav for, at alle kommer ordentligt ud på den anden side.

Thøger Lautrup Knøss er universitetsstuderende.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Jørgensen
  • ingemaje lange
Lars Jørgensen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Jespersen

godt indlæg - fremdriftsreformen var i forvejen gift for kvalitet i uddannelserne, giver stress og belastede studerende medførende flere psykisk påvirkede studerende. Coronakrisen med Isolationen og den mangelfulde mulighed for adgang til litteratur, vejledning, studiegrupper og undervisning bør klart medføre automatiske forlængelser og flexibilitet for alle der søger både i form af ekstra s.u klip og i form af nedsættelse af ECT- krav. Universiteternes forskning og undervisning bør opprioriteres så de får bedre muligheder for fremragende forskning og gode og tilstrækkelige undervisningstilbud ved alle fakulteter. Det er på høje tid de universitetsstuderende får noget støtte. Marianne Jespersen.