Klumme

Hvis ingen andre vil, kommer Kina til at løbe med det globale lederskab

Nu, hvor der igen kan tjenes store penge på samkvem med Riget i Midten, står Vesten splittet over for kinesernes intimidering og pengestrømme. Det minder om 1700-tallet, skriver forfatter Ian Buruma i dette debatindlæg
Førhen ville USA være gået foran som leder af en fælles front. Men under den siddende America First-administration er dette udelukket. Og hvis ingen andre vil, kommer Kina til at løbe med det globale lederskab, skriver Ian Buruma i sin klumme.

Førhen ville USA være gået foran som leder af en fælles front. Men under den siddende America First-administration er dette udelukket. Og hvis ingen andre vil, kommer Kina til at løbe med det globale lederskab, skriver Ian Buruma i sin klumme.

Thomas Peter

Debat
26. maj 2020

Donald Trump spilder sin tid. I stedet for at mobilisere den amerikanske forbundsstats betydelige ressourcer på at minimere COVID-19-pandemiens ulykker går han mere op i at give Kina skylden for virussmittens spredning.

Mens Kinas regering sendte strømme af hjælpeforsyninger og lægehold til pandemiramte lande kloden over, lukkede Trump ned for flytrafik fra Europa uden forinden at orientere USA’s europæiske allierede. Siden marts har Kina bidraget med 50 millioner dollar til WHO, hvorimod Trump, der beskylder Verdenssundhedsorganisationen for at være »i lommen på Kina«, har stoppet USA’s finansielle bidrag til WHO’s arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ian Buruma

USA vil ikke være leder af en fælles front imod Kina -
og hvem skulle ellers kunne gøre det ??
Slet ikke EU, der helt mangler udenrigspolitisk fodslag -
og i øvrigt har al nok med egne problemer.

Bea Gustafson

Hvorfor overhovedet efterspørge et globalt lederskab?

Randi Christiansen

Globalt lederskab? I så fald i form af en demokratisk samtale, der når frem til gode løsninger for det fælles bedste.

Men den slags ligger det jo tungt med i tider, hvor indbyrdes konkurrence og privatkapitalisering synes at være tidens dummemantra.

Det kan meget vel blive sådan.

Og hvorfor? - Simpelt hen fordi Kina er offensiv. Og er ikke et demokratisk, for i et demokrati tager alle beslutninger tid.

Randi Christiansen

Så er det jo spændende, om det blir money, militær eller andet, der taler. Men nok en god ide at lære kinesisk. En vært på p8 jazz har lyttet til vandrørene og spillede kinesisk jazz. Optagelser helt tilbage fra 70'erne og bortset fra, at vi ikke forstod et pløk, svingede det fedt.