Klumme

Medierne står historisk svagt, nu hvor coronakrisen skal dækkes. Og de tør ikke tale om det

Overalt er kvalitetsmedierne hårdt trængt af ændrede medievaner og tab af annoncekroner. Journalisterne selv har svært ved at tale om, hvor grelt det faktisk står til. Det kan få konsekvenser for de politiske kampe, der vil følge i halen på krisen, skriver klummeskribent Åsa Linderborg i dette debatindlæg
Debat
22. maj 2020

Jeg arbejder på Aftonbladet, som i 25 år har været Nordens største avis. På et almindeligt nyhedsdøgn har vi cirka fire millioner læsere om dagen (når papir-, web- og mobiludgaverne lægges sammen). Under pandemien er mange flere kommet til – ja, forleden talte vi hele 6,3 millioner læsere på et enkelt døgn.

Alligevel står Aftonbladet lige nu i en akut krise.

Det gør næsten alle andre aviser i verden også. Mediebranchens strukturforandringer er lige så dramatiske som tekstilindustriens undergang i 1970’erne. Jeg skriver denne klumme umiddelbart efter at have deltaget i et informationsmøde, hvor ledelsen mødte op med det budskab, at vi skal spare yderligere 100 millioner kr. Det betyder nedlæggelse af 50 stillinger.

Da jeg begyndte på avisen i 2006, var vi 600 medarbejdere. I dag er vi 280 og nu snart 230. Alligevel har vi aldrig tidligere produceret så megen journalistik som nu. Vi har en papiravis, et tv-studie, og hele døgnet rundt opdaterer vi vores webudgave.

Aftonbladet kom først af alle medier i verden med at lægge vores avis ud på nettet – det gjorde vi i august 1994. Dermed var vi også blandt dem, der satte en ny tids standard: Journalistik på nettet skulle være gratis, eftersom annonceindtægterne rullede ind. Betalingsmure kom til senere, men da var det for sent: Folk havde vænnet sig til, at journalistik ikke koster penge.

I 2006 havde Aftonbladet et dagligt printoplag på 475.000 eksemplarer. I de 14 år, som er gået, har vi mistet 400.000 printlæsere, ja, efterhånden køber kun pensionister fra arbejderklassen vores avis i kiosken. De udgør en uddøende skare. Når de sidder i hjemmeisolation på grund af corona, har vi stort set intet løssalg. Læg hertil, at Aftonbladet er ejet af et børsnoteret norsk selskab, Schibsted, som forventer sig årlige afkast på 12 procent.

Den vigtigste forklaring på den globale mediekrise er naturligvis, at smartphones har omkalfatret hele medielandskabet. Giganter som Google, Facebook og YouTube støvsuger 90 procent af det nye annoncemarked. Endnu har ingen af verdens mediehuse regnet ud, hvordan de kan få bugt med problemet.

Den konstante tilbagegang i antallet af betalende læsere er et større problem end, at Donald Trump og hans entourage i den øvrige verden affejer professionel journalistik som ’fake news’, ’lamestream media’ og så videre.

Sagen er den, at stadig færre vil betale for vores produkter. Og at stadig flere får deres nyheder fra andre kilder end aviserne. Det største problem i Sverige og i mange andre lande er lokalpressens død. Kommunalpolitiske beslutninger granskes ikke, korruptionen vokser, og det samme gør borgernes utilfredshed.

Opportunister

Problemet ved mediernes prekære situation er, at vi journalister har svært ved at tale om den – og svært ved at belyse den journalistisk. Vi er ikke så motiverede for at fortælle om, hvor dybt krisen stikker for os selv, for vi vogter over vores image. Vi kan kun tale om krisen i generelle vendinger, men ikke om, hvad den betyder konkret.

Vi fortæller derfor ikke offentligheden, at vi afstår fra at forfølge vigtige tips, fordi vi har for få ressourcer til at gøre det. Eller at vi ofte går hjem med angst i maven, frustrerede over ikke at have ringet en kilde mere op, ikke have dobbelttjekket en oplysning, ikke have udtænkt en mere original vinkel, ikke have kælet lidt mere for en formulering. Men alting skal gå så stærkt, og det samme eller mere skal udrettes af stadig færre hænder.

Trump kan påstå, at medierne er venstresnoede, liberale, fake og alt, hvad han vil. Sandheden er, at vi er opportunister. Vi følger tidsånden. Det betyder konkret, at vi er følsomme over for den offentlige menings strømpile. Og jo større kamp om markedsandele, jo flere fingre bliver stukket i vejret for at finde ud af, fra hvilket hjørne vinden blæser.

Vi er hurtige til at skyde aggressive moralkampagner i gang – #metoo-dækningen var netop et eksempel på dette – men hvem, der har magt til at definere moralen, er i sidste ende et ideologisk spørgsmål. En global depression vil betyde nye problemer og sætte nye drastiske løsninger på dagsordenen. Enorme konflikter kan forestå.

Hvilke politiske kræfter, der vil gå sejrrigt ud af slagsmålene, når regningen for coronakrisen skal samles op, er et åbent spørgsmål. Men når de kommende styrkeprøver føjer sig til mediekrisen, kan resultatet blive et heksebryg, som kan få historiske konsekvenser.

© Oversat af Niels Ivar Larsen
Åsa Linderborg er journalist på Aftonbladet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Det store problem er vel at der ikke længere findes troværdige nyheder der ikke er farvet af redaktionernes politiske holdninger. Alt er holdningspåvirkning og politisk virksomhed. Resultatet er flersidede udlægninger af de samme "nyheder" i forskellige medier hvor sandheden ikke længere er relevant, kun at de støtter de "rigtige".

Information er jo også i vid ustrækning ved at udvikle sig til opinion-sektionen på the guardian hvor "korrekte" progressive holdninger bruges til at sminke ikke-financierbare forslag til nødvendinge, samfundsomvæltende revolutioner.

Thomas Tanghus

> Giganter som Google, Facebook og YouTube støvsuger 90 procent af det nye annoncemarked. Endnu har ingen af verdens mediehuse regnet ud, hvordan de kan få bugt med problemet.

Det er måske en del af problemet? Hvert mediehus prøver (måske) at finde en løsning, som virker - for dem selv. Det griner Facebook og Google da bare af hele vejen til banken. Hvis ikke medierne går sammen - f.eks. i Skandinavien - og danner deres egen reklameplatform, har de ikke en chance!
Det skal være en platform, som tilgodeser "marginale" medier, der ellers vil have endnu sværere ved at overleve i et Facebook-/Googlekontrolleret marked, som ikke skal betale afkast til aktionærer, og som ikke tracker individuelle personer,
Ikke at tracke læserne kan også give uventede indtægter: Der ville være langt mindre grund til at blokere for reklamerne. Eller rettere, at blokere for trackerne. Jeg ville støde på laaaangt flere reklamer, hvis ikke de plugins jeg har installeret i browseren blokerede kendte trackere.

Ligesom man sagtens kan lave en forretning på en søgemaskine, som ikke tracker folk, vil jeg påstå, at det er muligt, at lave en indtægt på reklamer, uden at kortlægge læsernes mindste skridt.

Så medierne er ikke uden skyld i miseren. Tag Jer sammen, og arbejd sammen!

Lillian Larsen, Kim Houmøller, Trond Meiring, Steffen Gliese, Jørgen Wassmann og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo alt sammen udtryk for kapitalismens fallit! Kapitalismen stiller nogle betingelser op for nødvendige og positive aktiviteter i samfundet, som er irrelevante og ikke kan honoreres af de aktiviteter, som er uomgængelige - og som derfor fortrænges af irrelevante betragtninger om 'lønsomhed'.

Hanne Utoft, Poul Erik Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Under Corona-krisen har jeg dagligt læst Dagens Nyheter for at se hvordan svenske journalister omtaler Tegnell, andre Corona-strategier, åbenhed osv. Jeg er blevet skuffet. Også Dagens Nyheter ekscerserer i nationalistisk retorik, fordrejninger, skønmalerier og store redaktionelle vanskeligheder ved at acceptere kritik af den førte politik.Og i Danmark kan man læse revanchistiske overskrifter som fx fra Dagens Berlingske (22.5): 'Ingen danskere døde med coronavirus det seneste døgn – antallet af indlagte falder fortsat. Sverige registrerer 54 coronadødsfald på et døgn.' Her optræder Sverige som en modstander, det gælder om at besejre eller i al fald være bedre end. Og foreløbig 'fører' vi danskere med få døde mod mange døde hos jer svenskere. Det er skræmmende agitprop fra en svunden tid.
Problemet med jer journalister er, at I de sidste 30 år har accepteret deklasseringen af jeres arbejde bag krav om effektivitet og lønsomhed. Så hvis I føler jer klemt, så skulle I måske insistere på selv at bruge blogs og andre nye medier at fortælle de sandheder, I ikke føler I får sagt eller kan sige. Det gælder for journalister på begge sider af Øresund!

Thomas Tanghus, Anina Weber, Poul Erik Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar