Kommentar

Pelle Dragsted: Måske skulle højrefløjen droppe dens skattely-apologier, hvis den gerne vil have vælgere

Højrefløjen er ude på et både moralsk og politisk skråplan i deres forsvar for selskaber, der aggressivt forsøger at minimere deres skat i Danmark, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i dette debatindlæg
»Venstrefløjen har misforstået det hele,« siger Liberal Alliances Alex Vanopslagh. Men ifølge Pelle Dragsted er det højrefløjen, som er ude på et både moralsk og politisk skråplan i deres forsvar for selskaber i skattely.

»Venstrefløjen har misforstået det hele,« siger Liberal Alliances Alex Vanopslagh. Men ifølge Pelle Dragsted er det højrefløjen, som er ude på et både moralsk og politisk skråplan i deres forsvar for selskaber i skattely.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
28. maj 2020

Det er nok omkring ti år siden, at telefonen på mit kontor ringede. Jeg var dengang ansat som rådgiver for Frank Aaen (EL). Han havde netop, efter måneders grundig research, igen afsløret, at en række store velrenommerede virksomheder som McDonalds, Palmolive og Q8 i årevis havde undgået at betale skat i Danmark.

I den anden ende af røret sad en butiksindehaver fra en af de mere fashionable herretøjsforretninger i det indre København. Ærindet var enkelt. Han ville gerne forære Frank et jakkesæt. Ikke fordi han havde noget at udsætte på Franks ofte farverige skjorter. Men som en gestus, fordi han var så glad for Franks arbejde med at hænge de multinationale selskabers skattefusk til tørre.

Han betalte selv, fortalte han, sin selskabsskat. Måske ikke ligefrem med glæde, men i hvert fald med fuld forståelse for, at han fik en masse til gengæld fra samfundet. Derfor var det i hans øjne top-uretfærdigt, at selskaber med langt større omsætning kunne slippe for at betale, mens de lukrerede på det samfund, som han medfinansierede.

Jeg har tænkt på opkaldet i de seneste uger, hvor skatteunddragelse igen har været til debat, efter at TV 2 kunne afsløre, at en række af de selskaber, der har modtaget coronahjælpepakker, har base i skattely.

Jeg har tænkt over det, fordi den retfærdighedssans, som butiksindehaveren gav udtryk for, står i så stærk kontrast til den måde, store dele af den danske højrefløj har forholdt sig til skattely-afsløringerne på.

Her har man haft travlt med at forsøge at afvise eller bagatellisere problemerne med skattely og nul-skatteregnskaber.

»Venstrefløjen har misforstået det hele,« lyder det fra Liberal Alliances Alex Vanopslagh, der fortsætter:

»Der er intet hverken juridisk eller moralsk problem ved at have base i lande med lav eller ingen skat«. »Stop udskamning af erhvervslivet,« istemmer Berlingskes chefredaktør Anders Krab-Johansen.

Om der for nogle af de berørte selskaber er tale om decideret ulovlige skatteunddragelser, kan kun Skat afgøre. Hvis de vel og mærke har ressourcer til at gå ind og undersøge de ofte snørklede grænseoverskridende transaktioner, hvor virksomheder i skattely låner sig selv penge eller leaser patenter til deres datterselskaber for kunstigt at flytte overskuddet til lande med lavere skat.

Men selv hvis der er tale om lovlig skatteplanlægning, hvor selskaberne benytter sig af de frie kapitalbevægelser til at ’skatteoptimere’, så udgør det et alvorligt problem. Ikke bare for Danmark, men for alle samfund, som indkræver relativt høje skatter til gengæld for et (også for virksomhederne) gavmildt velfærdssamfund.

Og det er et problem, som alle internationale institutioner er enige om. Som skattepolitisk chef i OECD Pascal Saint Amans forleden refererede til Politiken om et møde, han havde haft med kolleger fra IMF, Verdensbanken og FN:

»Alle, der havde ordet, sagde: Nu er tiden kommet til at gøre arbejdet færdigt, fordi tolerancen over for skattely vil være nul«.

’Everything goes’-attitude

Den danske højrefløjs skattely-apologi fremstår i det lys grotesk og helt ude af trit med omverdenen.

Hvad er det, der er sket med højrefløjen? Jeg bilder mig selv ind, at man tidligere var næret af en vis respekt for sådan nogle grundlæggende sunde værdier som flid, ærlighed, ansvarsfølelse og ja – også en portion kærlighed til fædrelandet.

Men det er, som om de værdier ikke længere er i højsædet. Erstattet af en kælderkold økonomistisk kynisme og everything goes-attitude, hvor man nærmest virker lidt professionelt imponeret, når selskaber formår at finde huller i skattereglerne, eller når rigmænd tjener kassen på at spekulere i andre menneskers tab under coronakrisen.

Ja, vi skal faktisk nærmest stå med hatten i hånden og være taknemmelige over, at globale virksomheder og skattelykapitalfonde overhovedet vil investere her i Danmark, kan jeg forstå. Og lad også lige være med at mobbe bankerne så meget. Det virker i de her år, som om de store virksomheder i højrefløjens øjne er hævet over den slags moralske fordringer, som vi ellers har til hinanden, og som velfungerende samfund bygger på.

Hvis højrefløjens spindoktorer i de her dage sidder og analyserer på deres vigende opbakning i meningsmålingerne, så tror jeg, de kan finde en del af forklaringen her. For de fleste danskere har det nok som butiksindehaveren i telefonen. De gider ikke være til grin.

(Og Frank – han sagde selvfølgelig nej tak til jakkesættet. Sådan noget går han jo ikke i.)

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Hvis højrefløjens spindoktorer i de her dage sidder og analyserer på deres vigende opbakning i meningsmålingerne, så tror jeg, de kan finde en del af forklaringen her.
ja, ja Pelle, nu skal du jo ikke give højrefløjen for mange ideer til at vinde vælgerne tilbage !

Benta Victoria Gunnlögsson, Kristian Spangsbo, Birte Pedersen, kjeld jensen, Helle Walther, Bjarne Bisgaard Jensen, John Poulsen, Anina Weber, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Marianne Stockmarr, Kirsten Lindemark, Per Rønne-Nielsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lyder som : "Hvis det er fakta - så fornægter jeg fakta" - Var det ikke komiske Ali der sag det ?

Birte Pedersen, Per Klüver, Marianne Stockmarr, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efterhånden kan hele højrefløjen nøjes med et enkelt parti; Nye Borgerlige.
Så kan de muligvis lige kravle over spærregrænsen.

(Og så kan de måske få råd til et par avisannoncer til fordel for Støjberg) ;-)

"Nye Borgerlige opretter hjemmeside til støtte for Støjberg"
https://www.dr.dk/nyheder/politik/nye-borgerlige-opretter-hjemmeside-til...

Benta Victoria Gunnlögsson, Birte Pedersen, Ib Christoffersen, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Marianne Stockmarr, Werner Gass og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Der var også engang, hvor K var, eller i hvert fald kaldte sig, socialkonservative. Det er sgu op ad bakke med højrefløjen, men at det går ned ad bakke for en del af dem, er da altid noget.

Birte Pedersen, Anina Weber, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

“Jamen Pelle, du må jo forstå at der intet fordækt er ved det, og det udelukkende er for at undgå en masse bureaukratisk og administrativt bøvl!”

Lillian Larsen, Hanne Ribens, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men hvis nogle skal rette op på miseren er det jo regeringen og rød blok og ikke Vanopslagh...

“Information har forelagt kritikken for Erhvervsministeriet, der i første omgang henviste til Skatteministeriet som dem, der stod for ekspertisen i forhold til indretningen af reglerne.
Skatteministeriet vendte dog tilbage med svar om, at det ikke er dem, der skal besvare det spørgsmål, men at det er Erhvervsministeriet.
Sent fredag eftermiddag skrev Erhvervsministeriet så til Information, at de ikke kunne besvare spørgsmålene og henviste i stedet til Socialdemokratiets pressetjeneste.
Socialdemokratiets pressetjeneste henviste til partiets skatteordfører, Christian Rabjerg Madsen, som forelagt den konkrete problematik henviste tilbage til Erhvervsministeriet.
Erhvervsministeriet vendte aldrig tilbage med noget svar inden avisens deadline.”

Hahaha! Den lokumsaftale er lige til at skylle ud.

Bea Gustafson, Olaf Tehrani, Michael Waterstradt, Birte Pedersen, kjeld jensen, Claus Nielsen, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Mikkelsen, Arne Albatros Olsen, Kim Saxman, Flemming Berger, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Mikkel Zess, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Det er jo egentlig grotesk, at en rig bankmand, bosiddende i Schweiz, kan have så stor indflydelse på et helt parti i Danmark i form af Liberal Alliance.

At Liberal Alliance bliver kaldt ”Saxo Bank-partiet” skyldes at investeringsbanken anført af daværende direktør, Lars Seier Christensen, spillede en væsentlig rolle i partiets spæde år, blandt andet gennem betydelig økonomisk støtte.

Der er også et interessant personsammenfald her:
Nye Borgerlige er stiftet af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen aka Lars Seier Christensens lillebror.

Så en rigmand – bosiddende i Schweiz – blander sig voldsomt i dansk politik, da han står bag LA og hans lillebror er medstifter af NB.

Ikke så underligt at Pernille Vermund og Alex Vanopslagh går ind for skattely, så den rigeste 1 % kan rage uhæmmet til sig og nasse på det samfund, som finansieres af alm. skatteydere og reelle virksomheder.

Heller ikke underligt, at PV og AV synes, at vi skal være søde ved de "stakkels" banker.

Banker, hvoraf alt for mange skruppelløst hvidvasker penge, har deltaget i CumEX transaktioner en masse og har malket europæiske statskasser for astronomiske beløb, skal ikke forsvares.

Men hvis man bekender sig til Ayn Rand og tror på, at der er nogle få ”over-mennesker” og resten af befolkningen er "under-mennesker", så kan man jo retfærdiggøre over for sig selv, at nogle få individer har ekstrem rigdom.

Lars Seier Christensen har i hvert fald betalt for den danske oversættelse af »Atlas Shrugged« – filosoffen Ayn Rands mursten af en bog fra år 1957, som over mere end 1.000 sider argumenterer for det liberale tankesæts moralske overlegenhed.

Man kan bare ikke bekæmpe verdens udbredte fattigdom uden samtidig at bekæmpe ekstrem rigdom. For de to ting hænger uløseligt sammen.

Så har jeg mere fidus til Grundtvig: "Da har i sandhed vi drevet det vidt - når få har for meget og færre for lidt"

Kim Houmøller, Laurits Palo, Michael Waterstradt, Peter Gløde, Birte Pedersen, Helle Walther, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Mikkelsen, Anders Reinholdt, Mogens Holme, Carl Chr Søndergård, John Poulsen, Kim Saxman, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

»Venstrefløjen har misforstået det hele,« = Hvis du ikke kan se kejseren er klædt på er du en venstre tosse.

Og det er stort set det bedste de har haft at byde på i deres forsvar.

Hvor havner fløden der skummes af alt den tilskud af skattekroner der gives til det private erhvervsliv her i landet?
Hvor kommer skattekronerne ikke fra?
Hvem fortæller os åbent, at de ikke mener de skal bidrage?

Birte Pedersen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Ok at I her i tråden er stærkt venstre orienteret, men for h...... en ulækker retorik der føres her. Det samme ses i Støjberg sagen. Fy for helvede !!!

Henrik Berlau, Niels K. Nielsen og Kim Saxman anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ole Svendsen

Ak ja, Ayn Rand havde ikke store tanker om socialhjælp.

"Om Medicare, USAs gratis helseforsikring for pensionster, sagde Rand, at "der er ingen moralsk forskel på dette system og en bankrøver, der dræber vagterne for at skaffe sig en villa, en lystbåd og champagne...bortset fra, at der er flere ofre, der rammes, for at bekoste Medicare." Rand var også stærkt imod, at samfundet bekoster skolegang for udviklingshæmmede børn. Som hun udtrykte det: "Egoisme er en dyd!"
(Wikipedia)

Desværre for Ayn Rand fik hun kræft, og formåede ikke at betale lægeregningen.
Hun endte derfor sine dage på netop Medicare.

Sådan er der så meget hykleri.

Ole Svendsen, Lillian Larsen, Kristian Spangsbo, Nille Torsen, Michael Waterstradt, Birte Pedersen, Claus Nielsen, Bent Gregersen, Peter Mikkelsen, Carl Chr Søndergård, Kim Saxman og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Ingen fryd er større end den med udspring i skade søde Eva

c",)

Ib Christoffersen

Mon ikke Vermund/Støjberg bliver det eneste større parti på højrefløjen efter næste valg. De andre gør jo alt hvad de kan for at vinde over de andre borgerlige partier, helt uden at forholde sig til skrigen mod de røde. Så mon ikke statsministeren efter næste folketingsvalg hedder Mette Frederiksen. Og mon så ikke Mette Frederiksen selv får lorten med at få rettet op på økonomien. Men det tager vi helt roligt, den gruppe det går hårdest ud over er Socialdemokratiet`s kernevælgere :)

Helle Walther

Der skal nok blive rettet op på økonomien, det har S gjort tidligere efter Poul S., det ordnede Nyrup og Lykketoft, efter Fogh og efter Løkkes første periode, det klarede Vestager og Thorning og Corydon, og det nød vi godt af under Løkkes 2. periode og nu under coronatiden. Når den er elimineret, så går det derud af igen, med grønne investeringer, klimavenlige tiltag i byggesektoren, og er der nogen, der vil kunne det, er det Mette F og hendes ministre. Spørg regionerne, hvordan det går nu? Spørg Stefani Lose, Folkeskolen har fået en god minister i Pernille R., en dygtig skatteminister i Bødskov der vil rydde op. Så jeg tror på fremtiden

Per Christiansen

Hvordan kan liberale tale om for høje personskatter og samtidelig syntes at selskabsskatte unddragelse er en naturlig ting som at trække vejret?
Det er jo nogen derude der sider og træffer et valg, om at de IKKE vil betale skat i Danmark.
Så skal vi høre på det fordrukken vrøvl om at, jammen så flytter de firmaet og arbejdspladserne ud af landet!
Og hvad så?
Og nej de gør ej.
Og hvis de gør så fyldes det hul helt naturligt op igen, af andre.
Det er jo lidt lige som pizza bageren på strøget, så lukker den ene og to dage efter åbner der en ny.

Lillian Larsen, Peter Gløde og Peter Bojsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Retorikken her er mild og sober i forhold til det JP leverer fra deres læsere, der kan man tale om smuds retorik for alvor,men det er da helt fint, at ikke alle er enige og man også siger fra, når man ikke er det. Respekt for det. Det er vel det debatter er til for i et demokrati eller hvad ??

Peter Bojsen

IDÉ.
Lav en mærkning af alle forbrugerprodukter med: "Producenten har hovedkvartér i skattely." evt. tilføjet navnet på det land virksomheden er tilknyttet.
Man kunne også sørge for at man fra gaden inden man går ind i en butik kan læse "Her kan du købe varer fra virksomheder der ikke betaler skat i Danmark."

Så kan vi vælge hvad vi vil støtte når vi bruger vores penge.

Palle Jensen, Michael Waterstradt og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Kristian Spangsbo

@Torben K L Jensen
Nej, det var Kresten Poulsgaard "Hvis det er fakta så benægter æ fakta"...

Så soc. venstre er ikke ude på et skråplan i forhold til skattely??Nå okay. Der er en politisk konsensus om, at det er i orden, at virksomheder bruger skattely, fordi deres ansatte til gengæld betaler skat.
Først når det går op for folk, at det er rasende ligegyldigt om det er soc. eller liberal alliance der sidder ved magten, kan der ske forandringer.

Helle Walther

Ikke der kan, der skal ske forandringer mht. skattely. Basta. Har lige læst indlæg i Weekendavisen af Bertel Haarder, der priser Løkke, Venstre og alt, hvad der er godt økonomisk i landet skyldes de blå, og at vi fik EU henstilling i 2010 /2011, så Thorning måtte føre en streng økonomisk politik, skøjter han henover, næ de dårlige målinger i blå blok, skyldes ikke manglende politik, det skyldes ?????? Og de røde partier kunne ej heller enes før valget, så V skal ....... jamen sikke en gang suppe , bollerne mangler totalt, en gang opvaskevand er det at læse. Med al respekt for BH, nu er både hans og Pia. k tid i politik forbi.

Jeppe Lindholm

Uden Dansk Folkeparties flygtninge propaganda i årtier ville den blå blok aldrig have haft en chance for at indtage statsminister kontoret bare én dag det sidste 20 år. Med Dansk Folkeparties deroute er den tid over.

Socialdemokratiet har fået sine vælgere tilbage.

Thomas Tanghus

> Socialdemokratiet har fået sine vælgere tilbage.

Og så misbruger de dem til at føre Venstre og DF politik alligevel. Loose-loose.