Klumme

Rune Lykkeberg: Hvis man vil forstå ’Obamagate’, skal man læse Ole Lund Kirkegaard

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har leveret en monolog, som er et formidabelt illusionsnummer. Og udstillet USA som et samfund, hvor ingen har autoritet til at afsløre fiduserne
Præsidentens loyale støtte Lindsey Graham har afvist at indkalde Barack Obama til at vidne i Senatet. Men den, der siger, at ’Obamagate’ ikke findes, lyver – ifølge Trump.

Præsidentens loyale støtte Lindsey Graham har afvist at indkalde Barack Obama til at vidne i Senatet. Men den, der siger, at ’Obamagate’ ikke findes, lyver – ifølge Trump.

Jonathan Ernst

23. maj 2020

Der findes en strategisk, massepsykologisk fidus, som hedder ’Bal i Gaden’. Den er udviklet af den store frække dreng Simme i Ole Lund Kirkegaards klassiker Frode og alle de andre rødder. Således forklarer Simme fidusen til den yngre, nervøse og imponerede Frode:

»Vi skal bare stå ganske stille og pege op i luften. Så skal du bare se løjer.«

Det gør de to fyre. Den første, der stopper og kigger op, er en ældre dame med hund. Så standser nogle cyklister for at se, hvad de peger mod, og derefter begynder bilerne at parkere midt på gaden, fordi alle vil se, hvad der sker deroppe, og ingen vil gå glip af noget.

»Til sidst var gaden stoppet med mennesker, cykler og biler,« skriver Kirkegaard, »der hverken kunne komme frem eller tilbage.«

Drengene lister triumferende væk, og forsamlingen vokser. Indtil den rasende hr. Storm råber ud fra sit vindue, hvad i alverden folk glor efter. Det kan ingen svare på, og efter voldsomme skænderier om, hvem der var så dum at kigge først, går folk hver til sit.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Michael Larsen
 • Jakob Dahl
 • Bent Gregersen
 • Kurt Nielsen
 • Espen Bøgh
 • Kim Øverup
 • erik pedersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Werner Gass
 • Christian Mondrup
 • Torben Bruhn Andersen
 • Thomas Tanghus
 • Viggo Okholm
 • Anders Reinholdt
 • Bjørn Pedersen
 • Kurt Svennevig Christensen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Troels Ken Pedersen
Malan Helge, Michael Larsen, Jakob Dahl, Bent Gregersen, Kurt Nielsen, Espen Bøgh, Kim Øverup, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Christian Mondrup, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Viggo Okholm, Anders Reinholdt, Bjørn Pedersen, Kurt Svennevig Christensen, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Anker Sørensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

22/maj/2020

Mmm ... interessant og relevant
læsning ... også i Danmark :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

General Flynn's løgn bestod i, at han hævdede ikke at kunne huske at have anbefalet Rusland ikke at gøre gengæld over Obamas sanktioner.

Come on .... det kan da godt være, at han kunne huske det i afhøringsøjeblikket -
og hva' så ?? .... FBI havde hele samtalen båndet og udskrevet .... det er en ren perjury trap, som FBI her opstiller.

Det er helt umuligt at kunne have sympati for FBI i denne sag - FBI fik Flynn til at tilstå en ubeviselig løgn ved at true med at rejse anklage imod hans søn, hvis ikke ....

Ea obel Larsen , Ole jakob Dueholm Bech og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Trump er en storskrydende løgnhals, kun optaget af sig selv.

Peter Jespersen, Søren Knudsen, Holger Nielsen, Søren Bro og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Hér er noget uafhængig journalistik fra bl.a. Glenn Greenwald om FBI's ganske uheldige rolle og handlinger i konstruktionen af bl.a. Russiagate, herunder Obama-administrationens involvering:
https://www.youtube.com/watch?v=D19bmBKlmrA&t=126s

Det forekommer særdeles bekvemt at betegne Obamagate som en hoax, konstrueret af Trump og Fox News; problemet er bare at der faktisk er grund til meget kritisk iagttagelse af det embedsmisbrug, som fandt sted mhp. at få Russiagate op at stå, ligesom der naturligvis er grund til at mobilisere folkedemokratiske alternativer til de eksisterende magtstrukturer i USA, herunder at få henvist såvel republikanske som demokratiske parlamentarikere til børneværelset fremover. Begge part(i)er er komplet utroværdige og inkompetente.

Peter Mikkelsen, Michael Waterstradt, Ole Arne Sejersen, Anders Graae, Jan Jensen, Lars Løfgren, Randi Christiansen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Søren Riber

USA er et meget mærkeligt land.
Hver gang man tror, at nu kommer der styr på løgnene, politisk svindel, korruptionen, neputismen så overrasker de på ny.
Trump er naturligvis en sand mester, en virtuos, ud i udspredelse af løgnen. Men jeg ville heller ikke købe en brugt bil af en demokrat.
Det behøver jeg heldigvis heller ikke; jeg bliver her og så må de sejle deres egen sø med en befolkning hvoraf 20-25% lever under fattigdomgrænsen. Spørgsmålet er, om vi stadig skal interessere os så meget for det nye romerriges (for)fald...?

Peter Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frank Olieu, jens christian jacobsen, Flemming Berger, Herdis Weins og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

I det hele taget,hvor længe skal vi lade os styre under det USA bare fordi de for godt 75 år siden reddede os fra 2.Verdenskrig? eller gjorde de?
Det værste dengang var vel at alternativet mod øst på det tidspunkt var direkte rædselsvækkende., så Europa valgte pengene og et flig af demokrati.
Nu har vi så igen samme situation en stærk ikke særlig demokratisk styre endnu længere mod øst og så en slags galning mod vest som befolkningen gud hjælpe mig selv har valgt.
Men jeg svaner Ole Lund Kirkegaard tragisk hans skulle så tidligt væk.Hans livsvisdom var lidt sjovere end H-C. Andersen.

Peter Jespersen, Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

82% af amerikanerne tror på Gud. Det er vist noget af en verdensrekord i den vestlige verden. Det er et billede af et land, hvor en stor del af befolkningen kun har troen tilbage at håbe på. Det er et land, hvor millioner og atter millioner må leve i dyb usikkerhed og utryghed for deres fremtid. En fremtid uden sygesikring, adgang til uddannelse eller andre almindelige gåder og mest af alt. ingen udsigt til forbedring. Heller ikke får deres børns fremtid. Et land, hvor mennesker skyder omkring sig i desperation. Et land, hvor mange forældre må frygte for bare at sende deres børn i den offentlige skole, hvor metaldetektorer og i nogle tilfælde bevæbnede vagter og lærere, skal afskærme børnene for det værste. Et land, hvor sorte må frygte for deres liv, hvis de lige befinder sig i et område, hvor nogen mener de ikke lige skal.

Et land, hvor en stor del af befolkning lever i en massepsykotisk forstyret tilstand sammen med deres præsident Trump.

William Winding, Peter Mikkelsen, Michael Waterstradt, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Bent Gregersen, Kurt Nielsen, Viggo Okholm og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Og Trump? Ja han er bare Trump som han altid har været det. Og han gør ikke andet end hvad han altid har gjort. Forarger og intimiderer sine omgivelser. Det har han haft succes med at bygget hele sit rige på. Og succes. Ja det har han jo. Mere end langt de fleste. I det mindste når man kun ser på den målestok kapitalismen bygger på.

Trump har synliggjort den skillevej USA står over for med Kina som en stor udfordring for fremtidens orden på Jorden. En ny orden, som et land som USA kan vælge at acceptere eller sige fra overfor. Med Trump har USA og amerikanerne valgt at sige fra. Og her har Trump nok ret i, at han er den eneste, som kan gøre dette.

Man kan sige hvad man vil om Trump. Men noget har han sat gang i som ingen anden.

Hanne Utoft

"Hver gang man tror, at nu kommer der styr på løgnene, politisk svindel, korruptionen, neputismen så overrasker de på ny."

Ja, hvis man dyrker politisk naivitet - der er absolut ingen grund til at tro at der 'kommer styr på' løgnene, svindlen og korruptionen så længe at man har dét system og dén systemkultur, man har. I øvrigt bør man altid være opmærksom på at hvor magt koncentreres, vil magt med høj sandsynlighed blive misbrugt. Uanset hvor pænt magtens ansigter udadtil er.

Peter Mikkelsen, Michael Waterstradt, Ole Arne Sejersen, Anna Maria Lassen, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Jakob Silberbrandt, Kurt Nielsen, Kim Øverup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Vi befinder os i en verden, hvor friheden bliver misbrugt til at få magt.

Frihed og magt er i bund og grund det samme.

Frihed er frihed med ansvar.
Magt er frihed uden ansvar, fordi magten sender handlingerne videre til den der har underlagt sig magten og som har underlagt sig magten frivillig og derved påtaget sig ansvaret, som ellers magten skulle have taget på sig.

Nu er magten ansvarsfri og kan derfor ikke anklages for at have gjort noget, for det er dem der har underlagt sig magten der gør handlingerne i frihedens navn(?).

Mads Peter Holm

Twitter har lige korrigeret et tweet fra Trump om brevsteming, fordi de anser det som en misvisende oplysning - tankevækkende.Nu er Trump vel nødt til at angribe Twitter for fake-news. Meget spændende samstilling med Ole Lund Kirkegaard - tak for den.H.C. Andersen kunne evt. komme i spil med Kejserens nye Klæder, hvis det skulle komme til at knibe.

Flemming Olsen

USA bashing - den hyggelige og uforpligtende demokratiske folkesport i stil med petanque og Royal Run, hvor alle kan være med uden at øve sig særligt meget.

Søren Kristensen

Russiagate såvel som Obamagate viste sig at være indholdsløse forsøg på at låne drama fra moderen til alle gates, nemlig: Watergate. For så vidt Obamagate, så har Trump tydeligvis også selv svært ved at sætte ord på hvad det er der skulle være foregået. Adspurgt svarer han fx: - du ved hvad forbrydelsen går ud på, forbrydelsen er tydelig for enhver og – hvis du ikke kan se det, så bliv ved med at læse. Osv. I samme ukonkret stil. Og hvad gør man så, når man ligesom har kastet alle sine jetoner ind på en sag, som viser sig indholdsløs? Man opfinder en ny og på den måde nåede vi frem til Twittergate. Twittegate handler om at Trump er stærkt utilfreds med at Twitter ”aflytter” hans tweets og korrigerer dem, i det omfang de er fyldt med løgn. Den praksis har præsidenten sat sig for at stoppe. Fremtiden vil vise om det lykkes