Læserbrev

Samtalen er psykiatriens vigtigste redskab – og det virker slet ikke lige så godt over Skype

Telefon- og videokonsultationer i psykiatrien var en nødvendighed under corona. Men de kan i længden ikke erstatte de personlige møder med patienten. Det er vigtigt, at ledelserne har det for øje og ikke bare ser en mulighed for at spare penge, skriver overlæge ved Psykiatrisk Center Ballerup Danilo Brito i dette debatindlæg
27. maj 2020

Under landets store nedlukning indførte man øget brug af telefon- og videokonsultationer, såkaldt telemedicin, på alle psykiatriske centre i regionen. Det var uden tvivl nødvendigt for at sikre fortsat kontakt til patienterne. 

Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at telemedicin i psykiatrien bør anvendes med stor omtanke, og at en videre udbredelse af videokonsultationer skal underlægges grundig evaluering.

Spørgsmålet om telemedicin er en del af den større diskussion, som Naomi Klein tager op i en artikel i Information den 22. maj om, hvordan techindustrien formentlig ønsker at profitere økonomisk af pandemien ved at udbrede højteknologiske løsninger for fjernundervisning, telemedicin, førerløse køretøjer osv. Samtidig er der også mange i ledelserne, der med begejstring ser en mulighed for at effektivisere.

Men det er vigtigt at have fokus på faglige argumenter frem for økonomisk tænkning, når man efter corona utvivlsomt vil diskutere udbredelsen af telemedicin i psykiatrien.

For samtalen er psykiatriens vigtigste redskab, når det gælder diagnostik og behandling. Via samtalen grundlægges en tillidsfuld relation mellem behandler og patient, og behandleren får mulighed for at opfange, aflæse og afkode nonverbale signaler, der kan rumme vigtig information om patienten.

Det er i de mest diskrete signaler, at man som kliniker får mistanke om alvorligt tankeindhold, som nogle patienter kan have svært ved at dele. Derfor er den personlige konsultation afgørende. I det fysiske møde kan patienten ikke ’skjule’ sig eller fjerne sig fra kameraet, og den afgørende kliniske vurdering er ikke afhængig af en fejlfri internetforbindelse.

Når det gælder stabile og velkendte patienter, er videokonsultation, der omhandler simple problemstillinger som receptudstedelse og små medicinjusteringer, en god mulighed. Men med ustabile og alvorligt syge patienter er og bliver den personlige konsultation det bedste.

For at sikre vores patienter den bedste behandling er det afgørende, at beslutninger om yderligere udbredelse af telemedicin i psykiatrien underbygges af videnskabeligt funderede argumenter – ikke økonomiske.

Danilo Brito er overlæge ved Psykiatrisk Center Ballerup

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

28/maj/2020

JA, for ustabile og alvorligt syge patienter er
og bliver den personlige konsultation det bedste.

Jeg har mange års erfaring som Gestaltterapeut.

Med venlig og faglig hilsen
Claus

Steffen Gliese

Det burde imidlertid også kunne lade sig gøre at yde samtaleterapi under sikre, hygiejniske omstændigheder.

Claus Bødtcher-Hansen

28/maj/2020

Steffen Gliese,
ja, selvfølgelig ... hvad ellers, havde jeg nær sagt :-) ...

Venlig hilsen
Claus